El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

jueves, 30 de marzo de 2017

Un Toc de Rock 11-52


Aquest matí en llevar-me m'he adonat que estic com el temps "Tocat per el Mestral" i per això a Un Toc de Rock tindrem avui un munt de balades i mitjos temps. Em sento romanticón... Què li vaig a fer? I en aquest recorregut que fem dues vegades per setmana per la Història Musical dels últims cent anys comptarem amb els irlandesos Four Men and A Dog, però també tindrem a Foreigner, Bonnie Tayler, Sad Cafe, Faith Band, Guns n’Roses i Bonnie Raitt, si bé acabarem amb country que ens portaran Alison Krauss, Little Big Town i Reba McEntire. Ara connecto el botó de posada en marxa i comença el programa des de les emissores per les que surto a l’aire o internet, si t’el descarreges del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs de les emissores que ho permeten. Sóc Mario Prades i obro la barraqueta dient-vos alló de

Benvinguts a Un Toc de Rock

Four Men and A Dog – Mother of Mercy 1995

Per començar el programa d’avui d’Un Toc de Rock us porto una cançó de la banda irlandesa Four Men and a Dog, un grup que es van donar a conèixer en el Belfast Folk Festival celebrat l’any 1990, si bé jo no m’atreviria a dir que son una banda de folk, ni de molt lluny. Aquest tema que va ser editat també en format single, es trobava en el tercer àlbum de Four Men & A Dog que és va titular "Doctor A's secret remedies", un dels seus millors treballs, editat a Espanya l’any 1995, encara que en el Regne Units es va publicar un any abans, el 1994. En total porten publicats 6 àlbums, l’últim “Wallop the Spot” al 2007. La música de Four Men and A Dog és un complet mestissatge d’estils i barreja jazz, blues, bluegrass, swing, salsa, polka i tocs de rap. El grup Four Men & A Dog l'integraven Cathal Hayden (fiddle), Gerry O'Connor (banjo i fiddle), Gino Lupari (bodhran, bone i cantant), Kevin Doherty (guitarra i cantant) i Donal Murphy (acordió). En aquesta gravació van comptar amb Tom Flowerman al piano i també van col·laborar Garth Hudson, Randy Ciarlante i Rick Danko. Aquest tema és un dels que a mi més m'agraden d’aquest CD de Four Men and A Dog que es va gravar en els Levon Helm's studios de Woodstock, a Nova York, encara que reconec que en alguns moments en aquesta cançó els Four Men & A Dog em recorden i molt als Dire Straits de Mark Knopfler, aquells dels seus inicis.

Guns n’Roses – November rain 1991

El grup nord-americà Guns n'Roses van realitzar un curiós i arriscat experiment l'any 1991, van publicar simultàniament el dia 17 de setembre dos discos dobles titulats "Use your ilusion" volum un i volum dos, amb la mateixa portada encara que amb els colors canviats, com us deia dobles cadascun d’ells. Amb tot el que això representava d'encariment de costos i el consegüent risc que no es venguessin tots dos productes, sorprenentment la cosa els va funcionar i avui són dos dels millors àlbums de Guns n'Roses. En el segon disc es va incloure una bona versió del “Trucan a les portes del cel” de Bob Dylan, però “November rain” que escoltem ara es trobava en el primer d’ells que era de color groc i que es calcula que ell sol ha venut més de 18 milions de còpies. És clar que els crítics l'han considerat "l'àlbum més trist" de Guns n'Roses, La portada de tots dos es diu que està inspirada en un fresc pintat per Rafael anomenat "L'escola d'Atenes". En aquesta gravació la banda està integrada per Axl Rose (cantant i guitarra) que també toca el piano, Saul Hudson, conegut com Slash a la guitarra, Izzy Stradlin (guitarres, sitar i cors), Duff McKagan (baix, segona veu i percussions), Matt Sorum (bateria, percussions i veu) i Dizzy Reed (piano, òrgan, teclats i veu), però també van col·laborar Steven Adler (bateria), Howard Teman (piano), Shannon Hoon (cors) i el grup The Waters als cors, precisament en aquest tema. Guns n'Roses van començar el 1985, però posteriorment van sorgir conflictes entre Axl Rose i Slash, aquest va abandonar el grup. De fet s'han produït molts canvis entre els seus membres al llarg dels anys, encara que sota el lideratge del cantant Axl Rose, Guns n'Rose segueixen en actiu.

Bonnie Raitt – Million miles 2012

L'extraordinària guitarrista i cantant nord-americana Bonnie Raitt va incloure aquest tema que escoltem ara “Un millió de milles” en el seu àlbum "Slipstream" que va publicar el 10 d'abril de 2012 i s'havia gravat als estudis Ocean Way Recording i The Garfield House. Aquest disc va ser declarat per la revista especialitzada American Songwriter Magazine com el millor àlbum de l'any i el millor dels últims 40 anys. La veritat és que encara que es tracta indiscutiblement d'un gran disc, això últim ho considero una mica exagerat, si trobo encertat que nomenessin a Bonnie Raitt "Millor intèrpret de blues de l'any 2012". A l'agost l'àlbum havia superat les 230.000 còpies venudes i va pujar al lloc 22 en la llista dels millors discos del 2012, en aquesta ocasió segons la revista Rolling Stone. Aquesta cançó és la versió d'un tema de Bob Dylan que Bonnie Raitt ens porta a Un Toc de Rock. En la gravació de l'àlbum i a més de la cantant i guitarrista, van participar un munt de músics, entre ells trobàvem a Mike Finnigan, George Marinelli, Johnny Lee Schell, James Hutchinson, Ricky Fataar, Luis Conte, Maia Sharp, Bill Frisell, Greg Leisz, Patrick Warren, Gang, Paul Brady, Jay Bellerose, Al Anderson, David Piltch, Jeff Young i crec que em deixo algun. Bonnie Raitt va néixer el 8 de novembre de 1949 a Burbank, Califòrnia i era filla del cantant i actor John Raitt i la pianista Marjorie Haydock. Va debutar l'any 1971 amb el LP "Bonnie Raitt" i porta publicats 17 discos d'estudi, 4 recopilatoris i 28 singles. Bonnie Raitt es va casar amb l'actor Michael O'Keefe el 27 d'abril de 1991, però es van divorciar el 9 de novembre de 1999. L'any 2008 i al costat del cantant i guitarra Jackson Browne i el baixista James "Hutch" Hutchinson va fer campanya política a favor dels Demòcrates i donant suport al candidat John Edwards.

Foreigner – Girl on the Moon 1981

Aquest és un dels principals temes que es van recollir a l'àlbum "4", al costat de "Waiting for a Girl Like You", del grup nord-americà Foreigner, una de les grans bandes de AOR i que es un disc conegut popularment com "Foreigner 4". La cançó va ser escrita per Mick Jones i Lou Gramm, principals compositors de la banda. Us explicaré una curiositat, inicialment l'àlbum s'havia de dir "Silent Partners" i la portada, dissenyada per l'agència Hippnosis, era en blanc i negre, representant a un home jove al llit, amb un parell de binoculars que apunten per sobre. El disseny original va ser rebutjat per els nois de la banda, ja que van creure que era massa "homosexual" i finalment van decidir canviar-ho per "4" i la portada que veurieu al blog, amb tan sols el número, tret d’una imatge del cinema, de la numeració quan comença una pel·lícula. En a aquesta gravació els Foreiger són Lou Gramm (cantant i percussió), Mick Jones (guitarra, teclat i cors), Rick Wills (baix i cors) i Dennis Elliott (bateria i cors), però van comptar amb un munt de músics de suport, entre ells Junior Walker (saxo), Hugh McCracken (guitarra slide), Thomas Dolby (sintetitzadors), Robert John "Mutt" Lange (cors), Larry Fast (sintetitzador seqüencial), Michael Fonfara (teclats), Mark Rivera (saxo), Bob Mayo (teclats) i Ian Lloyd (cors). L'àlbum va aconseguir la primera posició de les llistes del Billboard, així com un parell dels singles que es van extreure, encara que aquest tema que escoltem ara no es va publicar en format senzill. Foreigner estava integrada per músics britànics i nord-americans i es va crear a Nova York l'any 1976. Un dels fundadors Ian McDonald venia del mític grup anglès King Crimson. Inicialment van ser sis components, però al llarg dels anys han hagut molts canvis en la formació de Foreigner que es calcula han arribat a vendre més de 80 milions de discos a tot el món, gairebé 38 milions només als Estats Units.

Faith Band – Dancin’ shoes 1978

Aquesta altra bona banda nord-americana d'AOR són uns desconeguts al nostre país, tot i que en el seu moment l'àlbum "Rock'n Romance" va estar a punt d'editar-se, l’any 1978, però finalment la discogràfica Ariola va decidir no fer-ho i va quedar inèdit a Espanya. Va ser un dels discos d’aquella famosa caixa de “deixalles” de la que us he parlat en diverses ocasions. Era el tercer àlbum d'aquest grup creat a Indianapolis, Indiana, l'any 1973 i el tema es va publicar en single arribant al lloc 20 del Billboard, mantenint-se diverses setmanes a les llistes. En aquest disc el grup està integrat per Carl Storie (cantant i harmònica), David Bennett (guitarres), John Cascella (teclats, saxo i cors), Mark Cawley (baix) i Dave Barnes (bateria). Aquest tema que us he seleccionat ara per compartir en Un Toc de Rock era una composició del cantant Carl Storie (a la foto), però en 1979 va ser versionada i col·locada en les llistes britàniques pel bateria i cantant britànic Nigel Olsson que durant molts anys va formar part de la banda d'Elton John. Per cert Nigel ha tret set discos en solitari, encara que aquest tema va ser el seu gran èxit. Els Faith Band han publicar en total set àlbums, entre discos d'estudi i recopilatoris. Quan es van separar Carl Storie i el baixista Mark Cawley van crear el duet Blinding Tears, l'any 1985, i també van gravar en solitari, Dave Bennett va treure un disc pel seu compte i va treballar formant duet amb el seu germà Terry Bennett i el teclista i saxo Johnny Cascella es va unir a la banda de John Cougar Mellencamp, va morir l'any 1992. Els Faith Band es van reunir de nou i van gravar un altre disc l'any 2013, però jo els he perdut la pista.

Sad Cafe – She do for me 1981


Anem a escoltar de nou al grup britànic Sad Cafè a Un Toc de Rock ja que es tracta d'una banda de gran qualitat, englobada així mateix dins del AOR angles i amb molt bons músics. Aquest tema “Ella está feta per a mi” us el extrec des de l'àlbum amb el qual jo vaig descobrir tardanament a Sad Cafe, el seu sisé treball d’estudi, i que tenia un títol i una portada molt espanyols. Es va titular "Ole" i com comprovareu al blog, la portada mostrava un toro de lídia amb les seves banderilles i tot, però molt futurista ja que es tractava d'un toro-robot. L'àlbum va aconseguir la posició 72 en el Regne Units, però no es va classificar en els Estats Units. Sad Cafe que en total han publicat deu discos, l’últim, un recopilatori, l’any 2001, eren de Manchester, es van crear l'any 1976, van treure el seu primer àlbum Fanx Tara” l’any 1977 i van estar en actiu fins al 1990, encara que van tornar al 98 per separar-se una altra vegada i tornar definitivament l'any 2012, segueixen en actiu. És curiós perquè tot i que Sad Cafe han publicat discos a Espanya, con aquest d’avui, són pràcticament uns desconeguts al pais. Hi ha hagut molts canvis de components dins de Sad Cafe, un grup pel qual ha passat Paul Carrack, Vic Emerson, Ashley Mulford, Steve Piggot i un munt més, però en aquest enregistrament Sad Cafe l'integraven Ian Wilson (guitarra i cors), Paul Young (cantant), Des Tong (baix i cors), Dave Irving (bateria i cors), Ashley Mulford (guitarra), Lenni Zaksen' (saxos) i Vic Emerson (teclats i cors) que havie format part dels Emerson, Lake & Palmer. Per cert, el cantant Paul Young, nascut el 17 de juny de 1947, va morir el 15 de juliol del 2000.

Bonnie Tyler – If I sing you a love song 1978

Us porto ara a Un Toc de Rock una interesant pregunta. Què passaria si et cantés una cançó d'amor? Això ens ho explicarà Bonnie Tyler, una cantant d'extraordinària i també cazallera i cardada veu, des d'aquest single que va tornar a ser recuperat en un "Greatest hits" de l’any 1986 i que a la seva vegada, es va reeditar en versió CD l’any 1991. Entre els grans hits de la bona cantant  britànica Bonnie Tyler destaquen "Total Eclipse of the Heart" que va arribar a la primera posició en els Estats Units, Canadà, Austràlia i Anglaterra i va guanyar el premi Variety Club en el Regne Unit, pel millor single de 1983, sense oblidar "It's a Heartache", juntament amb aquest tema que escoltem avui al programa "Si et cantes una cançó d'amor". El veritable nom de la cantant britànica Bonnie Tyler és Gaynor Hopkins i va néixer el 8 de juny de 1951, en Sweken, Gal·les. Aquest tema es va publicar en single l’any 1978 i es va extreure del LP "It's a Heartache" i precisamente el single amb aquest títol va impedir a aquesta cançó que escoltem ara pujar més alt en les llistes al desbancar-la com a tema estrella del disc. Per cert, em va sorprendre i molt descobrir a la veterana cantant anglesa Bonnie Tyler entre els participants en el festival d'Eurovisió del 2013, representant al seu país amb la cançó “Believe in me” i que tot i que no va guanyar, era molt bona i ja l’hem escoltat al programa fa tres o quatre temporades. La veritat, no se que pintava aquesta cantant d'extraordinària i personal veu en un festival desacreditat i cremat com aquest. Aquella cançó es va incloure en el seu àlbum "Rocks and Honey", publicat el 6 de maig del 2013.

Reba McEntire – Ring on her finger, time on her hands 1995 / 2008

Obrint el tercer CD recopilatori del pack “50 Greatest Hits” que la cantant de country i actriu Reba McEntire va publicar el 28 d'octubre de l'any 2008, un pack de tres CD, es trobava aquest tema que ara us he seleccionat per compartir a Un Toc de Rock. És clar que com es tractava d'un disc de grans èxits, la cançó "Anell en el seu dit, temps a les mans" s'havia recollit originalment a l'àlbum "Starting Over" que es va editar el 3 d’octubre del 1995 i va ser el segon single que es va extreure del disc que contenia 10 cançons, totes elles versions. El tema va ser composat per Don Goodman, Pam Rose i Mary Ann Kennedy, però el primer a gravar-la va ser el també cantant de country Lee Greenwood que la va publicar el febrer del 1982 i el single va aconseguir la cinquena posició del Billboard. Ara bé, Reba McEntire que també la va treure en format single, la va pujar fins al lloc 9 en la llistes de senzills country del Billboard i va aconseguir el 14 a Canadà. Entre els músics que participen en l'enregistrament original, trobem al guitarrista Larry Byrom, al costat de Chris Hicks (saxo), Steve Nathan (teclats), Michael Omartian (piano), Leland Sklar (baix), Carlos Vega (bateria) i a la secció de corda la Nashville String Machine, a més d'un bon munt de músics entre els quals trobem a la cantant Trisha Yearwood als cors. Va ser produït per la pròpia Reba McEntire. Per cert el disc recopilatori del que jo us l'he extret "50 Greatest Hits", va aconseguir el lloc 18 a Anglaterra i el 41 als Estats Units. En total Reba McEntire porta publicats 93 singles dels quals 25 han aconseguit la  primera posició en les llistes del Billboard, a més de 27 àlbums d'estudi, 3 discos en directe i 15 recopilatoris. Reba McEntire va néixer a Kiowa, Oklahoma, el 28 de març de 1955. En una gira que estava fent i a causa d'un accident d'aviació produït a prop de San Diego, van morir vuit dels músics de la seva banda, a més del pilot i el copilot, allò va marcar a la cantant ja que molts d'ells portaven anys amb ella. El seu següent disc, editat l'octubre de 1991, es va titular "For My Broken Heart" i totes les cançons tractaven sobre el tema i estava dedicat a la memòria dels seus amics morts en aquell accident d'avió que es va produir el 16 de març del 1991.

Little Big Town – Shut up train 2010
Dins el country més comercial, encara que sense detriment de la qualitat, trobem al grup vocal Little Big Town dels quals compartirem ara aquest tema "Calla tren" que us he extret de l'àlbum "The Reason Why", el seu quart disc d'estudi i que es va publicar el 24 d'agost del 2010, aconseguint la primera posició en les llistes de country del Billboard, mantenint-se tres setmanes en aquesta posició i la cinquena en les de pop. De l'àlbum es van extreure tres singles, encara que aquest tema no va ser un d'ells. La cançó va ser escrita per Chris Lindsey i Luke Laird Tompkins, sent el cantant principal en el tema Karen Fairchild. Little Big Town està integrat per Karen Fairchild (cantant i pandereta), Kimberly Schlapman (cantant i pandereta), Phillip Sweet (cantant i piano) i Jimi Westbrook (cantant i guitarra acústica). En la gravació d'aquest àlbum van comptar amb un munt de músics, entre ells Dan Dugmore (pedal steel), Shannon Forrest (bateria), Jay Joyce (guitarra), Wayne Kirkpatrick (guitarra de 12 cordes, piano i altres instruments), Phil Madeira (orgue Hammond), Jimmie Lee Sloas (baix) i altres, en total van intervenir 16 músics. Little Big Town es van crear l'any 1998 a Homewood, Alabama i des de la seva fundació sempre han estat els mateixos cantants, alternant la veu solista depenent de les cançons ja que els quatre posseeixen bones harmonies vocals. Van debutar l'any 2002 amb l'àlbum "Little Big Town" i segueixen en actiu, recollint èxits. Porten publicats 8 àlbums d'estudi, l'últim "The Breaker" es va editar el passat 24 de febrer i ja ha estat número 1 de la llista d'àlbums de country del Billboard..

Alison Krauss – Make the world go away 2017

I acabarem Un Toc de Rock per avui escoltant aquesta meravellosa cançó "Fer que el món s’en vagi", escrita per Hank Cochran que ens portarà la nord-americana Alison Krauss des del seu últim treball discogràfic "Windy City", cinquè àlbum d'estudi en solitari de la cantant de country i bluegrass, produït per Buddy Cannon i que es va posar a la venda el 17 de febrer passat i del qual també s'ha publicat una edició limitada en vinil. Va debutar en el número 1 en les llistes dels Estats Units i també al Regne Unit, aconseguint el lloc nou a les d'àlbums de pop del Billboard. Per cert, aquesta cançó només s'ha inclòs en la versió "de Luxe" com bonus track i ja l'havia gravat Ray Price al 1963, encara que existeixen moltes altres versions, entre elles les de Timi Yuro, Elvis Presley, els Osmond, Dean Martin, Charly McClain, Roger Whittaker, Mickey Gilley, Martina McBride, Engelbert Humperdinck, Jimmie Rogers i Tom Jones, entre moltes altres. Alison Kraus compta en aquest tema amb la col·laboració del cantant Jamey Johnson. Tornant a Alison Kraus, a la qual no escoltàvem a Un Toc de Rock des de fa un parell de temporades, la cantant i violinista va neíxer el 23 de juliol de 1971 a Decatur, Illinois i va ser la líder del grup Alison Kraus and The Union Station i també ha gravat amb els The Cox Family. Per cert que molts l'han descobert quan va gravar l'àlbum "Raising Sand", editat el 23 d'octubre de 2007, a duet amb Robert Plant, el que va ser cantant de Led Zeppellin i que els va valer un Grammy i aixó, tenint en compta la carrera de la noia i la seva amplia discografía, es penos.

Avui ens acomiadarem amb una frase que s'atribueix a Confuci (28 de setembre de 551 a. C. - 479 a. C.), clar que a Confuci se li atribueixen tantes dites que la veritat, no puc creure’m tingues temps de dir-les totes:


“Tria una feina que t'apassioni i no hauràs de treballar
en la teva vida”

Acaba Un Toc de Rock i us deixaré en companyía d’aquelles emissores per les que el programa surt a les ones dues vegades cada setmana o be per internet, si us el descarregueu des del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs de totes les emissores que us ho permeten. Sóc Mario Prades i ara baixaré la barraqueta fins el proper programa.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario