El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

jueves, 27 de octubre de 2016

Un Toc de Rock 11-14


La música pot transportar-nos de nou a moments que crèiem oblidats en el més recòndit de la nostra ment. Aquesta és la pretensió d'Un Toc de Rock, fer-nos reviure l'ahir i aquell temps que pensàvem estava perdut, al costat de cançons de l'actualitat, a fi d'enriquir o ampliar aquestes vivències. Avui en el nostre viatge musical tindrem a Survivor, Nena, Neil Diamond, Neneh Cherry amb Youssou N’Dour, Mr Mister, Barbra Streisand, Bruce Cockburn, Cat Stevens, The Bee Gees i Century junt a cançons dels últims treballs de Bryan Adams, All Time Low i Catfish & Bottleman amb els que començarem aquest viatge al passat que emprenem dues vegades per setmana des de todas las emissores per les que ens escoltes o bé per internet, si t’el descarregues del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Jo sóc Mario Prades i ara em toca obrir la barraqueta de nou i ho faré dient que sou

Benvinguts a Un Toc de Rock

Catfish & Bottleman – Postpone 2016

Comencem el programa d'avui d'Un Toc de Rock amb aquest tema “Posposar" a càrrec de la banda britànica d'indie rock Catfish & Bottleman i que us he extret del seu segon i últim treball discogràfic fins ara "The Ride" que s'ha publicat el passat 27 de maig, sota la producció de Dave Sardy. En aquest enregistrament el grup està integrat per Van McCann (cantant i guitarra), Johnny Bond (guitarra), Benji Blakeway (baix) i Bob Hall (bateria). D'aquest àlbum ja s'han extret quatre singles, encara que aquesta cançó no és cap d'ells. El disc s'ha classificat en la primera posició al Regne Unit, la sisena a Austràlia, setena a Irlanda i la 28 en els Estats Units. Catfish & Bottleman es van crear l'any 2007 a Llandudno, al nord de Gal·les i els fundadors van ser Ryan Evan "Van" McCann i Billy Bibby que a l'estiu de l'any 2014 i sobtadament, va ser reemplaçat per Johnny "Bondy" Bond, de fet el 25 de juliol de 2014, Catfish & Bottleman va cancel·lar tres concerts en sengles festivals, a causa de "circumstàncies personals imprevistes", segons van manifestar. Cal dir que Billy Bibby posteriorment ha creat una nova banda Billy Bibby & The Wry Smiles.Per cert, Catfish & Bottleman tenien que actuar al mes de novembre del passat any 2015 a Madrid i Barcelona, però els concerts es van suspendre al·legant que estaven treballan de ple en aquest nou disc, de fet Catfish & Bottleman van suspendre també actuacions a Alemanya, Italia i Holanda.

Survivor – Eye of the tiger 1982

Ara i des de la banda sonora de la pel·lícula "Rocky III" escoltarem un tema històric a càrrec del grup nord-americà Survivor, es tracta de "L'ull del tigre" que a més va donar títol al seu tercer àlbum "Eye of the tiger", publicat el 8 de juny del 1982, un disc que va aconseguir el segon lloc en les llistes del Billboard i va ser certificat com Disc de Platí, encara que això va ser ja a l'octubre de 1994. El single amb la cançó, va aconseguir el primer lloc en les llistes, tant als Estats Units com al Regne Unit i Austràlia, on es va mantenir en aquesta posició durant quatre setmanes. També va obtenir un Grammy i va ser nominat als Oscar. Survivor són una banda d'AOR creada l’any 1978 per Jim Peterik i Frankie Sullivan que van ser així mateix els compositors d'aquest tema. Se'ls van unir Dave Bickler (cantant), Gary Smith (bateria) i Dennis Johnson (baix). Jim Peterik teclats, cantant i guitarra del grup, havia estat anteriorment component de la banda Ides of March. Curiosament el seu primer àlbum "Survivor" va ser un fracàs, encara que el segon "Premonition" ja es va col·locar en les llistes, tot i que l'àlbum millor classificat de la seva carrera va ser "Eye of the tiger". A la fi de 1983 el cantant Dave Bickler va patir problemes vocals i va ser substituït per Jimi Jamison que havia militat amb els grups Target i Cobra. De fet per Survivor han passat molts músics al llarg dels anys i actualment només trobem a Frankie Sullivan dels components originals que van intervenir en l'enregistrament d'aquest disc. En total Survivor porten publicats 8 àlbums, 7 discos recopilatoris i 21 singles.

Nena – 99 Red Ballons 1983

Aquesta és una cançó protesta en contra de la Guerra Freda que ens porten al programa d’avui d’Un Toc de Rock els alemanys Nena que la van gravar l’any 1983. Originalment estava cantada en alemany, posteriorment va ser enregistrada un altre vegada, ja traduïda a l'anglès. El grup Nena es va centrar al voltant de la cantant alemanya Gabriele Susanne Kerner que va néixer el 24 de març de 1960 a Hagen. La cançó la va escriure el guitarrista dels Nena, Carlo Karger, un dia que anava bastant flipat i va ser just després de presenciar un concert dels Stones, on els britànics van deixar anar a l’aire un munt de globus de colors que van volar lliures i portats per el vent. Kevin McAlea va ser qui va escriure l'adaptació de la lletra al anglès. De fet en 99 Red Ballons” ens explican la història de 99 globus de color vermell que volen lliurement, bressolats i portats a l'atzar pel vent, però les forces militars reaccionen al detectar els objectes, per a ells desconeguts que volen per l'aire i pensan que són armes enemigues, llançant sense pensar-so massa un atac de conseqüències apocalíptiques ja que els altres, igual de animals que ells, com us podeu imaginar responen de la meteixa manera. L’any 2009 el tema, interpretat per la mexicà-espanyola Belinda, va ser usat per a un anunci de Coca-Cola Zero, amb la lletra canviada, aixó no va ser del gust de la cantant alemanya ni dels fans, sobretot per l'ús tan comercial del tema.

All Time Low – Missing you 2015

Anem a escoltar ara al grup de Baltimore, a Maryland, All Time Low, amb “Troban-te a faltar”, aquest tema que us he extret del seu sisè àlbum "Future Hearts", publicat el 7 d’abril del 2015 pel segell discogràfic Hopeless Records i que ha comptat amb les col·laboracions de de Mark Hoppus de Blink 182 i de Joel Madden del grup Good Charlotte, estant produït per John Feldmann. El disc va debutar directament en el segon lloc del Billboard, venent 75.000 còpies en la seva primera setmana, però també van pujar al número 1 a Anglaterra i al quart a Austràlia. Curiosament els "crítics" han destacat la nova direcció musical que segueixen All Time Low, però els han acusat així mateix de falta de cohesió i excés de producció en els temes. El grup l'integren en aquest enregistrament Alex Gaskarth (cantant i guitarra rítmica.), Jack Barakat (guitarra solista), Zack Merrick (baix i cors) i Rian Dawson (bateria i percussió). Els All Time Low es van crear l'any 2003 i des dels seus inicis han mantingut la mateixa formació, portant publicats sis àlbums d'estudi fins al moment, 1 en directe, 4 EP's i 19 singles, tot i que he de dir que el grup va realitzar el seu primer concert en el Wembley Arena a la primavera del 2015, presentat precisament aquest disc, va ser gravat i van anunciar que seria publicat en format CD / DVD. Serà el seu segon treball en directe i van anunciar que es titularia "Past, Present and Future Hearts".

Bruce Cockburn - Always look on the bright side of life 1990

Us porto ara a Un Toc de Rock una versió de “Sempre mira el costat positiu de la vida”, el gran hit de la banda sonora del film "La vida de Bryan" si bé en la pel·lícula la cançó “Sempre mira el costat positiu de la vida” l'interpréten els Monty Phyton. Aquí us porto la bona versió que va fer el cantant, guitarra i compositor canadenc Bruce Cockburn. Val a dir que és un d'aquests artistes pràcticament ignorats aquí en el país, però que fa gires de tres-cents concerts en un any i és que allà s'ho han de treballar dia a dia i es tracta d'actuar molt, no de cobrar molt i fer poques actuacions, clar que així la indústria musical del nostre país va com va. Bruce Cockburn, cantant, guitarra i compositor que te una discogràfia que tire d’esquenes, va néixer a Ottawa, el 27 de maig de 1945 i aquest tema es trobava en el disc "Bruce Cockburn Live" que va publicar l’any 1990 i que depenent del pais on s’ha editat camvia el número de cançons que han inclos. Per sort a l’espanyola aquesta es una de les que més peçes que van incloure. Per cert, aquest és el tema que a la fi de la pel·lícula "La vida de Bryan", canten i xiulen el públic i els crucificats mentre esperen la mort, tota una macabra legoria amb l’humor dels britànics Monty Phyton, de fet està considerada la seva millor pel·lícula. "La vida de Bryan" es un film que ens narra la vida d’un que neix en un pesebre, just al costat i en el mateix moment en que ho fa Crist i es passa tota la pel•lícula cridant alló de "No soc el Mesies".

Neil Diamond – Girl, You’ll be a woman son 1967

Aquest tema va ser un èxit del grup Urge Overkill que la van gravar per a la banda sonora de la pel·lícula "Pulp Ficcion" de Quentin Tarantino al 1984, convertint-se en un dels seus millors èxits, però el compositor de la cançó "Noia, seràs una dona aviat" va ser Neil Diamond que ja l'havia inclòs en el seu àlbum "Just for You" que es va publicar l'any 1967, si bé la cançó més popular de l'àlbum va ser "Shilo". És la versió que compartirem ara a Un Toc de Rock i que així mateix es va publicar en un single que va aconseguir el desè lloc en les llistes nord-americanes. Hi ha altres bones versions de la cançó, entre elles destacar les de Cliff Richard que la va gravar al 1968, Gary Puckett and the Union Gap al 1969, la Biddu Orchestra al 1978, i 16 Volt que la van editar l'any 1998. Neil Diamond va néixer el 24 de gener de 1941 a Brooklyn, Nova York. En un dels artistes que, malgrat els anys, se segueix "menjant" el mercat, prova  d'això és que Neil Diamond l’any 2005 va aconseguir la posició 47, segons la revista Forbes, en un article dedicat als artistes més taquillers del 2005 i en aquest mateix any la seva gira mundial va recaptar més de 73 milions de dòlars, sent la gira més taquillera d'un cantant solista. Per cert, Neil Diamond també toca la guitarra, és actor i productor. Una de les seves pel·licules més reconegudes en “El cantor de Jazz” en la versió “moderna” i cal a dir que Neil Diamond va començar com a compositor, abans de gravar les seves cançons ja a la seva propia carrera. Es un dels artistes de l’antiga escola que millor han sabut envellir. Neil Diamond porta publicats 32 àlbums d'estudi, a part d’un munt de directes i recopilatoris d’èxits i també alguna banda sonora com “El cantor de jazz” o “Jonathan Livingston Seagull”.

Mr Mister – Broken wings 1985

La cançó “Broken wings” va ser el gran hit en la carrera del grup nord americà Mr Mister, una banda que es va crear l’any 1984 i va treballar fins al 1989, encara que crec que van tornar fa un parell d’anys. El grup l’integraven Richard Page, Steve George, Pat Mastelotto i Steve Farris. Mr. Mister van gravar en total 4 àlbums, encara que "Pull" que es va enregistrar l'any 1989 no ha estat publicat fins l’any 2010. També s'han tret dos recopilatoris d'èxits de Mr Mister. El single amb "Broken wings", “Ales trencades”, la cançó més important en la seva carrera musical, va aconseguir la primera posició en els Estats Units i Canadà i va arribar al tercer lloc a Anglaterra. Després de la dissolució de Mr. Mister, el bateria Pat Mastelotto, nascut el 10 de setembre de 1955 a Chico, Califòrnia, va treballar com a músics d'estudi en enregistraments de XTC i Cock Robin. També va col·laborar amb The Rembrandts i va ser músic d'acompanyament per Tina Arena, James Newton Howard, Michael Penn i Robyn Hitchcock. En el nou segle Pat Mastelotto es va incorporar als reestructurats i mítics King Crimson.

Bryan Adams – We did it All 2015

El cantant i guitarrista canadenc Bryan Adams va publicar el 2 d'octubre del passat 2015 a Austràlia i Nova Zelanda i el 16 del mateix mes a la resta del món, un àlbum titulat genèricament "Get up" que va ser produït per Jeff Lyne de l'ELO i del que ara escoltarem el tema "Ho vam fer tot", una gran balada molt en la línia d'aquest intèrpret, una de les figures importants dins del món del rock, nascut a Kingston, Ontario, el 5 de novembre del 1959. la cançó ha estat escrita pel propi Bryan Adams en col·laboració amb Jim Vallance, amb el qual porta treballant des de 1979. De l'àlbum que ha estat número 6 a Austràlia, vuité a Canadà, tercer a Alemanya i ha arribat al segon lloc al Regne Unit, encara que només ha arribat al 99 als Estats Units, s'han extret ja quatre singles, encara que aquest tema no és un d'ells. Aquest ha estat el tretzè àlbum d'estudi de Bryan Adams que també porta publicats 5 en directe, 58 singles, 6 DVD d'actuacions en directe i 5 discos recopilatoris, a més d'haver realitzats 13 bandes sonores, entre elles la del film "Robin Hood, príncep dels lladres" de l'any 1991 que ha estat un dels seus àlbums més venedors, sobretot gràcies a l'èxit obtingut amb la cançó "(Everything I Do) I Do It For You". Per cert, Bryan Adams és un seguidor de l'equip de futbol anglès Chelsea Football Club a qui li va dedicar la cançó "We're Gonna Win".

The Bee Gees - How deep is your love 1977

Ara a Un Toc de Rock d’avui anem a escoltar a The Bee Gees amb una gran balada. Sempre he dit que a la carrera dels The Bee Gees, aquesta bona banda británica, hi ha un abans i un despres, marcat per aquesta banda sonora "Febre del dissabte a la nit". Dins de la banda sonora de la pel·lícula protagonitçada per John Travolta, destaca aquesta gran cançó lenta, tot un "Peaso cansión" que em van demanar mitjançant un correu electrònic, un Emilio i aquí està sonant a Un Toc de Rock per a aquestes amigues que ens escolten descarregant-se el programa del blog des de Barcelona, si bé a mi em sembla que ja os la vaig possar fa dos o tres temporades. El grup The Bee Gees estava integrat pels germans Gibbs: Barry, Robin que va morir a Londres el 20 de maig de l’any 2012 i Maurice que també va morir, en aquest cas el 12 de gener de l’any 2003. Un altre dels seus germans, Andy Gibb (5 de març de 1958 - 10 de març del 1988), també es va dedicar a la música i si bé va col·laborar en alguna ocasió amb ells, mai va formar part del grup. Val a dir que així mateix es mort. Aquest tema “Quant de profund és el teu amor” va arribar a la primera posició en els Estats Units i en gairebé tot el món i es trobava en el seu LP doble amb la banda sonora de "Saturday Night Fever" que es va publicar al novembre de 1977. Val a dir que "Febre del dissabte a la nit" és la banda sonora més venuda de tots els temps i aixó que era un disc doble.

Barbra Streisand – Smoke gets in your eyes 2009

Aquesta peça forma part de la història de la música, clar que no en la versió que ens porta ara Barbra Streisand amb un ritme molt jazzístic, sinó en la que van realitzar l'any 1958 el grup vocal The Platters que la van col·locar a la primera posició del Billboard i va ser número tres a Anglaterra, però jo us he seleccionat aquesta perquè ens resulta molt més propera ja que es va publicar en un àlbum de la cantant nord-americana titulat "Love is the Answer" que es va editar l'any 2009 i que estava ple de versions de bons temes, molts d'aquells també clàssics. "El fum cega els teus ulls" va ser una composició de Jerome Kern amb lletra d'Otto Harbach que la van escriure l'any 1933 per al musical "Roberta", protagonitzat per Tamara Drasin i la primera que la va gravar va ser Gertrude Niesen que la va publicar el 13 d'octubre de 1933. Posteriorment es va incloure en la pel·lícula "Roberta" que van protagonitzar Fred Astaire i Ginger Rogers. La veritat és que s'han realitzat innombrables versions amb artistes de molt dispars estils, des de Nat King Cole a Brian Ferry, passant per Ray Conniff, Jerry Garcia, Eartha Kitt, Johnny Mathis, Cher, Glenn Miller, Freddie Mercury, Edith Piaf, Caetano Veloso, fins i tot Led Zeppelin. En total i comptabilitzades oficialment, jo en tinc localitzades 56 versions i s'ha inclòs a la banda sonora de 12 pel·lícules, l'última "Blue Valentine" que era del 2010. Barbra Streisand es diu en realitat Barbara Joan Streisand, però un error d'impremta en el seu primer disc li va canviar el nom. Va néixer a Brooklyn, Nova York, el 24 d'abril de 1942, cantant, actriu, directora de cinema i productora, és una de les millors veus femenines del panorama musical nord-americà. Té en el seu haver 30 Discos de Platí i 13 dels seus discos han estat multiplatí.

Cat Stevens – Morning has broken 1971

Compartirem ara en Un Toc de RockEl matí s'ha trencat”, un dels temes més populars en la carrera del cantant i compositor anglès Cat Stevens, el "Morning has broken", es una cançó tradicional gaélica que va ser arreglada per Cat Stevens i que es va publicar en single l'any 1971, incloent-se així mateix en el seu àlbum "Teaser and the Firecat", el seu primer disc d'estudi amb el qual va debutar i que es va posar a la venda l'1 d'octubre del 1971. En la gravació van intervenir Cat Stevens (cantant, guitarra acústica i teclats), Alun Davies (guitarra acústica i cors), Larry Steele (baix i congues), Gerry Conway (bateria i percussió), Harvey Burns (bateria i percussió), Jean Roussel (orgue Hammond), Linda Lewis (cors), al costat d'Andy Roberts, Andreas Toumazis i Angelos Harzipavli (bousouki). El piano en aquest tema que escoltem ara és Rick Wakeman, en aquella època encara teclista de Yes, tot i que no consta en els títols de crèdit. L'àlbum va aconseguir el segon lloc en les llistes del Billboard i va ser número 1 a Austràlia, encara que crec que no es va classificar a Anglaterra. El 22 de febrer de l'any 2001 va ser Triple Disc de Platí als Estats Units. El single amb aquesta cançó va ocupar el primer lloc del Billboard  El seu veritable nom era Steven Demetre Georgiou, però tots el coneixien com Cat Stevens. Cantant, guitarra, pianista i compositor, va néixer a Londres, de mare sueca i pare greco-xipriota, el 21 de juliol de 1948. Un dia es va convertir a l'Islam i va passar a anomenar-se Yusuf Islam. Cat Stevens va vendre milions de discos, especialment a finals dels anys 60 i principis dels 70, però el seu problema va sorgir quan en declaracions a la premsa i parlan de la condemna a mort feta per l'aiatola Ruhollah Khomeini contra l'escriptor Salman Rushdie al qual acusava de "blasfem" per haver escrit els seus "Versos satànics" i en contra de l'opinió mundial que censurava l'actitud radical islamista, Cat Stevens va manifestar que matar-lo era el correcte ja que havia insultat el profeta. Allò va ser el acabose i la gent va organitzar cremades de discos de Cat Stevens i va representar la seva fi a les llistes de vendes, sobretot les nord americanes. Cal dir que a Anglaterra s'ha dedicat a moltes obres benèfiques, però els seus discos com Yusuf Islam s'han centrat en obres religioses dedicades a la difusió de la seva nova religió i la veritat es que en questió de vendes les xifres son minsas.

Nenen Cherry & Youssou N’Dour – Seven seconds 1994 / 1996

Fillastra del gran trompetista de jazz nord-americà Don Cherry i germana dels cantants Titiyo i Eagle-Eye Cherry, la cantant i compositora Neneh Marianne Karlsson Cherry va néixer el 10 de març de 1964 a Estocolm, encara que durant un temps va viure a Benalmádena i Eivissa. Actualment crec que resideix de nou a Suècia. A mitjan de la primera dècada del nou segle va anunciar la creació d'un nou grup al que va anomenar Cirkus. El 2 de setembre del 1996 va publicar el seu tercer i últim àlbum "Man" que va incloure aquest tema que comprtirem ara a Un Toc de Rock, composat per Youssou N'Dour, la pròpia Neneh Cherry, el seu marit Cameron McVey i Jonathan Sharp que escoltem ara i que va interpretar a duet amb el cantant africà Youssou N'Dour (Senegal, 1 d'octubre de 1959) i que ja havia estat publicat en versió single i maxi-single el 7 de juny de 1994, sent nominat al Grammy. En ell ens parlan de que set segons son suficients per a moltes coses. Amb el músic africà Youssou N'Dour, un dels més importants del continent negre, va tornar a col·laborar a la cançó "Wake Up Àfrica", editada al juliol de 2007. En el CD "Man" destacava així mateix una versió del tema de Marvin Gaye "Trouble Man". Curiosament en moltes biografies diuen que Neneh Cherry és rapera, cosa que com podeu comprovar, està molt allunyat de la realitat, si bé l'any 2006 va col·laborar amb el raper suec Petter Askergren en el seu àlbum "P" i aixó pot ser va crida a l’error.

Century – Gone with the winner 1986

El grup francès Century amb els que avui conclourem Un Toc de Rock, es va formar a Marsella l'any 1985, liderat pel cantant, teclista i compositor Jean-Louis Milford. La cançó “Lover why” que ja em escoltat al programa en alteriors ocasions, va estar 7 setmanes en el número 1 a França i al costat de "Gone with the Winner", “El que el guanyador” que escoltem avui, són les cançons més populars en la seva curta carrera i totes dues es van incloure a l'àlbum "... And Soul It Goes", editat l'any 1986. Century estava integrat en aquest disc per Jean-Louis Milford (cantant i piano), Éric Traissard (guitarra), Laurent Cokelaere (baix), Christian Ports (bateria) i  Jean-Dominique Sallaberry (guitarra). Els Century ancara van gravar un altre àlbum "Is it red?" l’any 1988 i es van desfer un any més tard. A mi Century és un grup sempre m'han agradat, des de que aquest LP va arribar a les meves mans quan es va publicar a Espanya a través de Zafiro, crec recordar, però també he de confessar que els arranjaments vocals i les melodies de Century em recorden i molt als britànics Korgis, als que escoltarem a un altre programa properament. Paraula!

La frase d'avui és del cantautor canadenc Leonard Cohen que va dir


"L'amor no té cura, però és l'única medicina
per a tots els mals”

Acabaré Un Toc de Rock per avui, ara us deixaré en companyía de les emissores per les que sortim a les ones dues vegades cada setmana o bé per internet si t’el descarregues del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Jo sóc Mario Prades i ara baixaré la barraqueta fins el proper programa.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario