El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

jueves, 8 de octubre de 2015

Un Toc de Rock 10-08


El pop i el rock ha anat evolucionant al llarg de les dècades i en el programa d'avui escoltarem artistes poc coneguts al costat d'altres ja consolidats que configuraran la banda sonora del nostre viatge al passat. Junts recorrerem una part de la història musical dels darrers cent anys i avui tindrem en Un Toc de Rock a Ash, Fleetwood Mac, Aloe Blacc, Fine Young Cannibals, Simple Minds, Willie & The Poor Boys que eren la banda paral·lela creada per Bill Wyman quan encara era baixista dels Stones, Family on The Year, Led Zeppelin, Young Rascals i alguns més. Per tant ara i des de les emissores per les que escoltes el programa dues vegades per setmana o per internet si te'l descàrregues del blog o el facebook de Montse, em toca obrir de nou la barraqueta i iniciarem el nostre recorregut musical escoltant a Alex Clare. Jo soc Mario Prades i us diré alló de

Benvinguts a Un Toc de Rock

Alex Clare – Three hearts 2014

De nom complet Alexander George Clare, però conegut artísticament com Alex Clare, el cantant, guitarra, trompeta, bateria i compositor britànic va néixer a Southwark el 14 de setembre del 1985. Va debutar amb l'àlbum "The Lateness of the Hour" que es va posar a la venda l'11 de juliol del 2011, però l'any 2014 Alex Clare va editar un nou disc del que us he extret aquest tema amb el que avui posem en marxa Un Toc de Rock i al qual donava títol. La veritat és que aquest segon disc d'Alex Clare "Three hearts", no ha arribat a les xifres de venda del primer que va col·locar els dos singles que es van extreure en les llistes del Billboard, però i com comprovareu per aquest tema, val la pena. No se si us pot interessar, però us diré que Alex Clare és jueu ortodox.
El cantant, guitarra, trompeta, bateria i compositor britànic Alex Clare
 
Aloe Blacc – Solider in the City 2013

Ara i des de l'àlbum "Lift Your Spirit", el seu tercer i darrer treball discogràfic fins al moment i que l'afroamericà Aloe Blacc va editar el 25 d'octubre del 2013, us he seleccionat aquest tema que compartirem a Un Toc de Rock i que a mi em va agradar des del primer moment, tot i que no va ser cap dels singles que es van extreure del disc. L'àlbum que va aconseguir el quart lloc en el Billboard i el cinquè en les llistes del Regne Unit, ha estat nominat als Grammy aquest any 2015, dins l'apartat R & B, per cert que a les llistes de l'any de R & B del Billboard va aconseguir la posició 16. El tema “Solider in the City" va ser escrit per Aloe Blacc, Harold Lilly, D. Farmer i Ethan Farmer, la producció va estar a càrrec de DJ Khalil. El cantant, músic, raper i compositor Aloee Blacc, de veritable nom Egbert Nathaniel Dawkins III, va néixer a Orange County, Califòrnia, el 7 de gener de 1979. Quan va començar en el món de la música l'any 1995 i amb el productor de hip-hop Exile, van formar el grup Emanon, amb el qual va editar tres àlbums i van gravar un quart que mai va arribar a publicar-se, però paral·lelament va col·laborar amb el col·lectiu Lootpack i el grup francès Jazz Liberatorz. Aloe Blacc es va llançar en solitari l'any 2003.

Willie & The Poor Boys – Baby, please don’t go 1985

És un tema tradicional del blues, composat per Big Joe Williams l’any 1935 i que ha estat versionada en moltíssimes ocasions, destacant les que va realitzar el grup Them de Van Morrison o la de The Yarbirds, sense oblidar a AC / DC, Muddy Waters, Aerosmith, Bob Dylan, Georgie Fame and the Blue Flames, Tom Petty, The Doors, The Animals, Tony Joe White i moltes més, entre elles aquesta que us porto avui a Un Toc de Rock, a càrrec de Willy and The Poor Boys que era la banda paral·lela de Bill Wyman, en aquella época encara baixista dels Rolling Stones. El tema us el he extret de l'àlbum "Willie & The Poor Boys" editat a Espanya pel segell Mercury l'any 1985 i que es va reeditar en format CD i remasteritzat l'1 de novembre del 2000. La banda que prenia el seu nom del títol d'un disc de Creedence Clearwater Revival, estava integrada, a més de Bill Wyman que va ser el productor, toca el baix i canta, pel seu company en els Stones, el bateria Charlie Watts, Geraint Watkins (teclats i cors), Micley Gee (guitarra i cors ) i Andy Fairweather Low (guitarra i cors), però també van comptar amb les col·laboracions de Ray Cooder, Jimmy Page, Chris Rea, Willie Garnett, Paul Rodgers, Steve Gregory, Terry Williams, Kenney Jones i Henry Spinetti. Bill Wyman es diu en realitat William George Perk i va néixer a Londres el 24 octubre 1936. Músic autodidacta, va ser component de The Rolling Stones des de 1962 fins a l'any 1993, quan els va deixar per diferències amb Mick Jagger i Keith Richards. Des de 1997, ha gravat i realitzat gires amb la seva pròpia banda, Bill Wyman’s Rhythm Kings. Els dies 25 i 29 novembre 2012 va tornar a tocar, encara que com convidat, en dos concerts que The Rolling Stones van realitzar al 02 Arena de Londres, 20 anys després d'haver-los deixat. Per cert, Bill Wyman ha tret un disc nou fa un mes o pot ser dos.

Ash – Free 2015

El grup irlandès Ash, al qual no hem de confondre amb el duet femení mexicà Ha-Ash a les que escoltarem en propers programes, va publicar el passat 25 de maig el seu nou treball discogràfic titulat genèricament "Kablammo!", Gravat en els Atomic Heart Studios de Nova York, del qual us he extret aquest tema que escoltarem ara a Un Toc de Rock. És el seu primer treball des que van editar "Twilight of the innocents" l'any 2007 i que van anunciar seria el seu últim disc d'estudi, tot i que van seguir realitzant gires i traient singles. Tots els temes del nou àlbum han estat escrits per Tim Wheeler cantant i guitarra del grup, a excepció de "Dispatch" que va compondre conjuntament amb Mark Hamilton. Ash es van crear a Downpatrick, Irlanda del Nord, l'any 1992 i inicialment eren Mark Hamilton (baix) i Tim Wheller (cantant i guitarra), als quals es va unir posteriorment el bateria Rick McMurray. Van debutar amb l'àlbum "1977", any en què van néixer Wheeler i Hamilton, i el mateix en què es va estrenar la pel·lícula "Star Wars". De 1997 a 2006 van comptar amb la guitarrista Charlotte Hatherley que va tornar al grup el setembre del 2011 per realitzar una sèrie de concerts, arran de la publicació d'un àlbum de grans èxits titulat "Best of Ash", però no va tenir continuïtat i va tornar a abandonar-los.

Fleetwood Mac – Seven wonders 1987

Hi ha dues etapes diferenciades en la trajectòria professional de Fleetwood Mac, el abans i el després de Peter Green. La primera va ser més blusersa, la segona ja amb els nous components, es va encaminar cap al pop i també està marcada per l'àlbum "Rumors", abans del qual ja havia tret 13 discos, però de fet, aquesta segona época ha estat la més reeixida a nivell vendes, encara que també molt criticada pels puristes que seguien a la banda britànica. Aquesta nova formació estava integrada per Lindsey Buckingham (guitarra i veu), Mick Fleetwood (bateria), Christine McVie (sintetitzadors, teclats i veu), John McVie (baix) i Stevie Nicks (cantant). Fleetwood Mac es van crear a Londres el 1967 i el canvi crucial en la formació es va produir l'any 1975, encara que ja havien tingut diversos canvis abans. El tema que escoltem ara a Un Toc de Rock, va ser escrit per Sandy Stewart i amb lletra de Stevie Nicks que és la cantant en la gravació. Es trobava en el LP "Tango in the Night" editat el 20 de juny de 1987. El single es va classificar en el lloc 19 del Billboard i en el 56 al Regne Unit. L'àlbum però va pujar fins a la setena posició als Estats Units i la primera a Anglaterra, sent Disc de Platí en ambdós països. Va ser produït per Lindsey Buckingham que va fer també els arranjaments i Richard Dashut. Aquest disc que va començar a gestar-se l'any 1985, està considerat com el successor de "Rumors".

Fine Young Cannibals – She drives me crazy 1989

Els més populars èxits del grup britànic Fine Young Cannibals van ser les cançons "Good thing" i "Ella em torna boig" que escoltem ara a Un Toc de Rock, temes principals de dos singles extrets del seu segon àlbum titulat "The Raw and the Cooked" que Fine Young Cannibals van editar l'any 1989. Tots dos singles van aconseguir el número 1 en les llistes de vendes dels Estats Units i també a Anglaterra i en les llistes del Billboard de l'any, aquesta va arribar al 18. El trio Fine Young Cannibals es va formar l'any 1984 a la ciutat  anglesa de Birmingham. Es van desfer l’any 1992 després d'editar un àlbum de remixes. Van tornar l'any 1996 i crec que segueixen en actiu, però no estic segur del tot. Fine Young Cannibals l'integraven el cantant i actor Roland Gift (a la foto), junt a David Steele a la guitarra i Andy Cox que s'encarregava del baix. Roland Lee Gift que va néixer el 28 de maig de 1961 a Birmingham, ha mantingut una discreta carrera com a actor, havent intervingut en films com "Sammy i Rosie s'ho munten" amb el què va debutar i "Tin Man" dirigida per Barry Levinson, sense oblidar “The Island of the Mapmaker's Wife”.

Simple Minds – Mandela Day 1989

Aquest tema, dedicat al 70é aniversari del polític sud-africà Nelson Rolihlahla Mandela (Mvezo, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918 - Johannesburg, Sud-àfrica 5 de desembre del 2013), es va incloure en l'àlbum "Street Fighting Years" que es va classificar en el primer lloc de les llistes britàniques i que els escocesos Simple Minds van editar l'any 1989. El tema es va publicar també en format maxi-single incloent "Belfast child" a l'altra cara i la cançó "Biko", dedicada a un altre gran activista antiapartheid, així mateix sud-africà, Stephen Bantu Biko que va morir a Pretòria, després d'haver estat torturat, el 12 de setembre del 1977. El grup Simple Minds que han arribat a vendre més de 60 milions d'àlbums a tot el món, es van crear a finals dels 70 a Glasgow i segueixen en actiu, van aconseguir que 6 dels seus àlbums arribessin al primer lloc de les llistes d'èxits i que 22 dels seus singles estiguessin en al Top 20, han aconseguit 22 discos de Platí i venut més de 8 milions de discos sols al Regne Unit. De fet Simple Minds estan considerats com una referència quan es parla de pop britànic, tot i que a mi, la veritat, mai han acabat de fer-me el pes. Els únics que segueixen a la banda des de la seva creació l'any 1978 són Jim Kerr i Charlie Burchill, cantant i guitarrista respectivament i Mel Gaynor bateria que els acompanya des de 1982, si bé actualment també formen part de Simple Minds Ged Grimes (baix i cors), Sarah Brown (cors) i Andy Gillespie (teclats), però per Simple Minds han passat també Michael MacNeil, Derek Forbes i Brian McGee que així mateix van ser fundadors del grup, al costat de John Giblin, Robin Clarkm, Malcolm Foster, Eddy Duffy, Kenny Hyslop, Tony Donald, Mike Ogletree, Lisa Germano i Sue Hadjopoulos.

John Mayer – Waiting on the day 2013

L'any 2013 es va editar aquest tema que escoltarem ara i que es va incloure a l'últim treball discogràfic del nord-americà John Mayer, titulat "Paradise Valley", el seu sisè disc, editat el 20 d'agost i el títol fa referència a la vall del riu Yellowstone, situat al sud-oest de l'estat de Montana. L'àlbum va debutar en el segon lloc del Billboard, venent 145.600 còpies als Estats Units, en la seva primera setmana. John Mayer en l'enregistrament toca guitarra, teclats, canta i va realitzar els arranjaments de trompa, però compta amb un munt de músics que van col·laborar, entre ells la cantant Katy Perry que fa cors, Larry Williams als saxos, Sean Hurley al baix, els guitarristes Paul Franklin i Zane Carney, Aaron Sterling davant de la bateria i percussió, els teclistes Chuck Leavell i Rami Jaffe, al costat d'uns quants més. John Mayer va néixer el 16 d'octubre de 1977 a Bridgeport, Connecticut. Amb els seus dos primers discos va aconseguir ser cap de llistes i les vendes van ser molt importants, tots dos van ser multiplatí. L'any 2003 John Mayer va obtenir un Grammy com a Millor Cantant de Pop per la seva cançó "Your Body Is a Wonderland", però de fet aquest va ser el primer ja que ha aconseguit set o vuit Grammy, en diversos apartats, a més d'altres premis. Per cert, va començar formant part del John Mayers Trio per emprendre l'any 2001 el vol en solitari.

Led Zeppelin – Stairway to heaven 1971

La carrera dels Led Zeppelin està plena d'anècdotes, des del fet de ser el grup més pesseter del rock i el que millor ha controlat sempre els seus treballs i gires, però també són la banda amb més discos "pirates" al mercat. Ara vaig a explicar algunes d'aquestes curiositats que envolten a la banda de Jimmy Page (guitarra), Robert Plant (cantant), John Bonham (bateria) i John Paul Jones (baix). La idea del nom dels Led Zeppelin, va sorgir quan Jimmy Page va decidir crear una banda i reciclar als The New Yarbirds, al costat de Keith Moon i John Entwistle de The Who. Entwistle va dir: "Val, cridem-la Lead Zeppelin, perquè caurem com una pilota" i és que la traducció seria "zeppelin de plom". Al final i a recomanació de Peter Grant, el mànager de la banda, li van treure una "a" al nom perquè fonèticament sonés millor. No obstant això John Entwistle va manifestar una vegada: "Fa uns quatre anys vaig començar a estar fart dels Who, així que vaig parlar amb un tio que ara és cap de producció de Led Zeppelin. Vaig estar parlant amb ell en un club, a Nova York i li vaig dir, estic pensant a deixar a The Who i formar el meu propi grup. El vaig a a dir Led Zeppelin. Com portada del primer disc vaig a posar el Hindenburg en flames”. El tipus era Richard Cole, futur "road manager" dels Led Zeppelin i curiosament el primer disc dels Zeppelin mostra el zepelí Hindemburg en flames. Per cert, Jimmy Page abans de formar part de grups com els Yardbirds o Led Zeppelin, era músic de sessió i va tocar amb moltissimes bandes angleses dels anys 60. Toca la guitarra a "All day and all of the night" i a "I need you" de The Kinks. Dels Zeppelin va dir una dona de la noblesa alemanya: "Poden ser famosos, però quatre micos cridaners no seguiran usant un cognom tan prestigiós sense el meu permís". Aquesta frase passarà a la història de la música rock i la va dir la comtessa Eva Von Zeppelin, que va portar a judici als Led Zeppelin. Al final tot i que el grup va guanyar el judici, aconsellats pels seus assessors van decidir tocar usant el nom de The Nobs a la gira que van realitzar per Dinamarca i Alemanya. Dues curiositats interessants van passar en una gira americana dels Led Zeppelin, quan aquests es van desmadrar completament. Primer el bateria John Bonham, a l'habitació del hotal i completament passat de rosca, va tenir relacions sexuals amb una grupie usant un peix, mentre un amic de la banda ho filmava en vídeo. El mateix John Bonham, amb una maquineta d'afaitar li va rasurà els pèls púbics a una altra noia, això va implicar un fort cabreig per part de Robert Plant, la raó era simple, la maquineta d'afaitar que va utilitzar era seva. Tancaré el capítol de curiositats sobre els Led Zeppelin, aclarint-vos que hi ha moltíssimes més i dient que les autoritats de Singapur van impedir a la banda entrar al país per donar un concert pel fet que tenien els cabells massa llargs. "Stairway to Heaven", aquesta "Escala cap al cel" era una cançó composada per Jimmy Page i Robert Plant i va estar inclosa en el quart treball d'estudi de la banda "Led Zeppelin IV" que es va editar el 8 de novembre del 1971. Per cert, Jimmy Page era un amant de les ciencies esotériques i la bruixeria i Robert Plant sempre el va culpar per això, de la mort del seu fill. Un altre dia us ho explicaré.

The Young Rascals – Groovin’ 1967

Ara a Un Toc de Rock us porto la cançó que va estar el gran hit en la carrera d'aquesta bona banda nord americana The Young Rascals que eren de Garfield a Nova Jersey. Aquest tema va ser el seu únic número 1, però… Quin número 1! Tot un tros de cançó. The Young Rascals van funcionar des de 1965 fins l’any 1972, si bé en un moment donat van camviar el seu nom i van passar a ser simplement The Rascals, suposso que es van adonar que ja no eren tan joves. La veritat es que van tornar en diverses ocasions, l’ultima d’elles al 2012. Els componets del grup eren originalment Eddie Brigati (cantant i pandereta), Felix Cavaliere (teclats i veu), Gene Cornish (guitarra), Robert Popwell (baix) i Dino Danelli (bateria), alguns d'ells venien dels Joey Dee and the Starliters. "Groovin'" que va ser el seu gran hit, sense oblidar “Good Lovin”, "You Better Run" i “People Got to Be Free”, es va publicar el 4 d'octubre de l’any 1967 i per cert, hi ha una versió en castellà dels The Young Rascals i una altra en italià, encara que no les tinc, per tant no me les demaneu. La veritat es que aquesta versió en espanyol es un d'aquests vinils que cada vegada que vaig a una fira o una botiga de discos vells busco, però no el trovo mai. Val? Per cert, quan van tornar l’any 1988 van treballar junts durant un any i després la cosa va acabar malamente i van surgir dos grups, per una part The New Rascals i per un altre Felix Cavaliere's Rascals, totes dues van estar en actiu fins el 1990. A l’abril del 2010 els quatre membres originals es van tornar a reunir per fer un concert benefic a Nova York i en aquella actuación van tindre dos col·laboradors de luxe, ni més ni menys que Bruce Springsteen i Steve Van Zant al que es coneix com Little Steven, junts van tocar "Good Lovin".

Bobby Hebb – Sunny 1966

El cantant i compositor de color nord americà Bobby Hebb va escriure aquesta cançó després que el 22 novembre de l’any 1963 fos assassinat a trets el president dels Estats Units John F. Kennedy, a la ciutat de Dallas, Texas i aquell dia també fou assassinat en una baralla i d'una ganivetada, el germà del músic que és deia Harold, en un club nocturn de Nashville. Bobby Hebb es va sentir molt trasbalsat per la coincidència d'ambdós esdeveniments i molts crítics diuen que el dolor es reflecteix en la melodia de la cançó. Segons Hebb, va escriure la cançó com una expressió del gran dolor que sentia. El tema "Sunny" va ser gravat en els Bell Sound Studios  de Nova York i va ser publicat com single l’any 1966. Va ser un èxit immediat i això va fer que Bobby Hebb realitzés una gira pels Estats Units el mateix any 1966, com a teloner dels britànics The Beatles. S'han realitzat unes quantes versions de la cançó, destacant la de Cher, la cantant japonesa Mieke "Miko" Hirota, l’actor Robert Mitchum i Bonney M, però a Espanya també te uns quans covers, entre ells destacaria els de Jordi Doncos & Conjunto 7 x 7, Bárbara y Dick que eren argentins, Los Javaloyas i altres. Bobby Hebb va néixer a Nashville el 26 de juny de 1938 i va morir el 3 d'agost del 2010, a causa d'un càncer.

Family on the Year – Hero 2012

Aquest tema us el he extret de l'àlbum "Loma Vista", el seu segon i últim disc gran fins el moment que el grup nord-americà Family of The Year va publicar el 10 de juliol de l'any 2012. Possiblement sigui el seu millor treball fins el moment i en les llistes dels Estats Units es va classificar en el lloc 35. De fet a l'àlbum es trobava el tema "Hero", aquest que escoltarem ara a Un Toc de Rock i que es va editar també en format single i ha estat el seu millor hit fins ara, arribant al lloc 7 en els Estats Units, és la cançó que us vaig prometre que escoltariem i també s'ha inclòs a la banda sonora de la pel·lícula "Boyhood". Els californians Family of The Year són una banda d'indie rock que es van crear a Los Angeles l'any 2009, amb components de Unbusted i The Billionaires i estava integrada en aquest enregistrament per Joseph Keefe (cantant i guitarra), el seu germà Sebastian Keefe (bateria i cors), James Buckey (guitarra i cors) i Christina Schroeter (teclats i cors), encara que pel grup tot i el poc temps que porten en actiu, han passat altres músics, entre ells Vanessa Jeanne Long, Brent Freaney i Meredith Sheldon. Family of The Year van debutar discogràficament amb el CD "Songbook" que es va posar a la venda el 17 de novembre de 2009 i fins al moment ha tret 4 singles, 4 EP's i 2 discos grans.

MFSB – My one and only love 1974

Sota el títol genèric “T.S.O.P. (The Sound of Philadelphia)” l'any 1974 va ser publicar aquest àlbum del grup MFSB, una de les bandes més importants del so Philadelphia, al costat de Barry White, Harold Melvin & The Blue Notes, Double Exposure, Teddy Pendergrass, Stylistics, The Trammps, The Spinners o Billy Paul, entre d'altres. El grup és conegut popularment com MFSB, però són les sigles del seu autèntic nom Mother Father Sister Brother, es van crear l'any 1972 i aquest és precisament el seu primer disc i amb ell van superar el milió de còpies venudes, sent Disc d'Or a l'abril del 74. Aquesta extraordinària balada romàntica ens servirà avui per acabar Un Toc de Rock. MFSB va ser una idea dels productors Kenneth Gamble i Leon Huff, a la qual es van sumar un nombre important de músics i començaré amb els que ja van morir; Vincent Montana, Karl Chambers, Norman Harris, Roland Chambers, Ronnie Baker, Larry Washington, Harold Ivory Williams, Bob Babbitt i Leon "Zack" Zachar, però per MFSB també van passar i segueixen vius: Earl Young, Frederick Joiner, Bobby Eli, TJ Tindall, Winnie Wilford i Thom Bell. De fet músics de la MFSB també tocaven amb la Salsoul Orchestra de Vincent Montana, el bateria Norman Fearrington va gravar en pràcticament tots els discos de Billy Paul, fins i tot en el popular "Me and Mrs Jones", altres membres del grup també van tocar amb The Ritchie Family Orchestra i John Davis and the Monster Orchestra, MFSB també van ser el grup d'acompanyament de The Three Degrees.

La frase per acabar el programa d'avui és de Napoleó Bonaparte que va afirmar


"La moralitat està al costat de l'artilleria més pesada

Ara conclou Un Toc de Rock i jo foto el camp, però us deixo amb companyia de les emissores per les que ens escoltes dues vegades per setmana o per internet si t’el descarregues del blog o el facebook de Montse Aliaga. Sóc Mario Prades i ara baixaré la barraqueta fins el proper programa. Adeu-siau.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario