El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 5 de octubre de 2015

Un Toc de Rock 10-07


En el programa d'avui tindrem tot un seguit d'artistes amb estils molt variats i escoltarem a RH+, Feliu Ventura, Bongo Botrako, Gertrudis, Maderita, Rosana, Detectors, TR, Toni Xuclà i uns quants més que configuraran la nostra banda sonora, el nostre viatge al passat, a la història musical dels últims cent anys i avui passarem per Catalunya, les illes Canàries, Madrid i el País Valencià. Ara i des de totes les emissores per les que escoltes Un Toc de Rock o vía internet si te'l descàrregues del blog o el facebook de Montse, toca obrir la barraqueta i començar el nostre paseig musical per els records amb un grup de surf music, Durango 14. Jo soc Mario Prades i per obrir el programa toca dir-vos alló de

Benvinguts a Un Toc de Rock

Durango 14 – Harry Lemon 2015

Començarem el programa a Madrid escoltant als Durango 14, un grup interessant que ha tret el passat 28 de setembre el seu segon treball discogràfic titulat genèricament “Vol 2 Durango 14”, mitjançant la discogràfica Maldito Records, en el qual interpreten una música que ells defineixen com Surf & Roll Espeso i entre els 7 talls instrumentals que conté, s'ha extret aquest tema com a promoció. Tots ells han estat gravats en analògic i rigorós directe als Estudis Brazil i mesclat i masteritzat per Isaac Rico. La veritat és que la surf music, sorgida a finals dels 50 a Califòrnia, sempre ha tingut els seus seguidors al pais, amb alts i baixos i més o menys popularitat, sobre tot a principis dels anys seixanta i a Madrid. Durango 14 es posen en marxa a Madrid, al 2011 i fa un parell d'anys van publicar el seu primer àlbum "Durango 14 vol 1". El grup està integrat per Ruri (guitarra), Pablo Scorsese (saxo), David (saxo), José (guitarra) i Alfredo Martin (bateria). Van ser guanyadors del concurs "Rock & Roll Madrid Marathon 2013" i van posar música en un espot publicitari per els automòbils Mini. En aquests moments es troben de gira per 14 ciutats espanyoles per presentar el seu nou disc, la gira acabarà a Madrid.
Els Durango 14, una bona banda surgida a Madrid

Gertrudis – Almejilla 2003

Sorgits a La Garriga, població del Vallès Oriental, Gertrudis són una bona banda de rumba catalana que recentment ha editat un disc per celebrar els seus 15 anys en el món musical i que permeten descarregar-se gratuïtament des de la seva pàgina web i titulat genèricament "Quinze15XV". La veritat és que hem de reconèixer que Gertrudis són molt més que un grup de rumba catalana ja que la seva música és una fusió de reggae, ska, rumba i altres estils, un camí que vam obrir gent com Manu Chao, Macaco, Amparonoia, Dusminguet i altres grups. Gertrudis van debutar amb l'àlbum "Teta" l'any 2003 que va fer se'ls qualifiqués com a Grup Revelació i en aquest disc de debut trobem la cançó que us he seleccionat per compartir avui Un Toc de Rock, una de les més populars en la carrera d'aquest tercet integrat per Xavi Ciurans (cantant) que ara crec que viu a Reus, Xavi Freire (veu i guitarres) i Edu Acedo (veu i violí), comptant amb Marc Más (piano i teclats).

Bongo Botrako – Respirar pa trabajar 2012

A mitjans de novembre del 2012 Bongo Botrako va publicar "Revoltosa" el seu segon àlbum. D'aquest disc del grup tarragoní us he seleccionat el tema que avui compartirem a Un Toc de Rock. El disc us el podieu descarregar gratuïtament des de la seva pàgina web, una iniciativa que molts grups han adoptant per promocionar els seus enregistraments i que funciona ja que si bé els ingressos per vendes de discos són mínims, el benefici real i interessant per als grups són la difusió de la seva música i anherent l'augment de les seves actuacions que és veritablement del que han de viure els artistes, d'enfrontar-se amb el públic cara a cara i demostrar en directe tot el que saben fer que en el cas de Bongo Botrako és molt. Com a exemple teniu damunt de la taula el cas de Els Catarres amb un volum de concerts que per a si ho volguessin "grans" de la música en català o grups consolidats des de fa molts anys. I és que la crisi existeix, però també hi ha les companyies discogràfiques amb les seves manipulacions i la compra de posicions en les llistes de la ràdio-fórmula, una xacra dins el món de la música actual a Espanya. És clar que amb el seu últim treball, titulat “Bongo Botrako Punk Parranda live 2014”, gravat en directe al Viña Rock, el 2 de maig del 2014 la cosa ha camviat i et donen l’opció de comprar-lo o escoltar-lo mitjançant Spotify. El primer artista espanyol que va usar Internet per col·locar els seus discos saltant-se a les discogràfiques va ser Manolo Tena que va vendre el seu àlbum "Insòlit" editat l'any 2000, sols a través d'internet i a molt bon preu, allò li va representar el boicot per part de les emissores de ràdio fórmula que no poden tolerar se'ls escapi el negoci. Bongo Botrako havien publicat primer una maqueta que es va titular “Maketa” i al 2010 el seu primer disc “Todos los días sale el sol” que també va descargar-se gratuïtament des de la seva web. Bongo Botrako, aquesta bona banda nascuda a Tarragona és digne d'atenció, en els pocs anys que porten treballant és que no paren i s'han inflat de realitzar concerts, tant en territori espanyol com a França. El grup l'integren Uri Giné (cantant), al costat de Nacho Pascual (guitarra), Xavi Vallverdú (teclats), Gorka Robert (bateria), Xavi Barrero (trompeta), Óscar Gómez (saxo) i David García (baix).

RH+ - Junto al mar 1984

El segon i últim disc de RH+ es va titular "Multivisión" i d’aquest àlbum us he extret aquest gran tema que escoltem ara a Un Toc de Rock i que a mi em porta sempre bons records, entre altres coses per que era la sintonia d’entrada d'un programa que jo feia a diari de dilluns a divendres i de 10 a 12 de la nit a Ràdio Cambrils quan es va inaugurar l’emisora municipal l’any 1984 i que es deia "Buscando la medianoche... Junto al Mar". El grup RH+ va desaparèixer al no poder el seu líder, el guitarrista Javier Vargas, atendre els seus treballs amb ells i el de guitarra amb Miguel Ríos, anteriorment ja havia tocat també amb Banana, Pasarela, Comando Rock i La Orquesta Mondragón. Així mateix trobàvem forman part del grup RH+ a Nacho Campillo que es feia dir en aquella època Nacho Reyno i després va crear Tam Tam Go! i que anteriorment ja havia militat amb Clavel i Jazmín, amb Paco Clavel. A RH+ també hi eren Fernando Vázquez, cantant, harmònica i que venie dels Pasarela i un quart membre que era Tito Herrero front de la bateria i que abans havia tocat amb els Conexión, un dels millors grups de soul español de tots els temps, liderats per Luis Cobos. Javier Vargas, nascut a Madrid l’any 1958, més tard crearia la Vargas Blues Band.

Detectors – Els Ídols 1986

Tornarem ara cap a Catalunya i escoltarem una bona banda surgida també en els anys vuitanta. En una línia entre rock i new wave, Detectors van ser un dels grups importants dins del rock en  català dels seus principis. Amb la cantant Magda al capdavant van gravar uns quans discos i van realitzar moltes actuacions per Catalunya. Ells van ser un dels grups que van participar en la gira "Música Viva" on van intervenir grups com Duble Buble, N'Gai N'Gai, La Madam, Bocanegra, Octubre, Dioni Oliver i Melodrama, TR, Grec i uns quants més i que va subvencionar la Generalitat de Catalunya per difondre el rock en català i que a Tarragona recalava al Quik Sala Platea que després es convirtiría en Va com Va i ara ja no existeix. Detectors van ser uns dels pioners de l’estil, pertanyien a la generació precursora de Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït, Els Pets i Lax'n'Busto. Detectors eren Joan Calduch (guitarra i veus), Magda Cruellas (cantant), Xavier Homet (baix), Josep Pons (bateria) i Nando Cortés (teclats) i eren de Molins de Rei. El seu manager, un bon amic, era Albert Reguant que anys més tard dirigiria i presentaria el programa “Hidrogen” de new age i música contemporània al Canal 33. El compositor dels temes del grup solia ser Joan Calduch. A la  Festa Major de Barcelona de l’any 1987 van tocar a la recta de l'estadi de Montjuïc, un lloc emblemàtic, com a teloners dels Blow Monkeys i davant d'unes 30.000 persones. Al llarg de la seva carrera van treballar amb bons productor com Joan Bibiloni i Santi Picó. Van tindre problemes amb la discogràfica i a nivell de concerts quan el rock en català va començar a estar monopolitzat i ells no val vulgue trencar las relacions amb el seu manager i amic Albert Reguant. Alló va ser una lliço de qualitat humana, però també la fi del grup. Els Detectors van pendre la decisió de disoldre's a la tardor de l’any 1993. En total van deixar gravats quatre LP’s i uns quans singles. Jo els vaig coneixer arran d’un concert que van fer a la Torre Vella de Salou, crec que va ser allà per l’any 1984, treballava llavors a Ràdio Cambrils.

Duble Buble – Clàva’t 1987

Un altre dels grups pioners del rock en català arriba ara a Un Toc de Rock. La cançó donava títol al segon disc del grup català Duble Buble publicat l’any 1987. La lletra d'aquest tema és de l'escriptora Maria Jaén, però en el disc trobem també textes de Quim Monzó i Ramon Barnils. A mi aquesta escriptora,  Maria Jaén, sempre m’ha fet gracia, sobre tot quan la vaig descubrir gracies a La Trinca que va fer servir el títul del seu llibre més popular per un skets a la televisió, es tracta del “Amorrada al piló” que crec va guanyar un premi de literatura erótica. Duble Buble, aquesta banda mixta era d'Osona i aquest va ser el millor LP de la seva curta carrera discogràfica. Tan sols van gravar tres discos i un recopilatori.  Formaven Duble Buble Mari Martínez (veu), Ramón Ferrer (guitarra), Jaume Coromina "Met" (veu), Lluïsa Latorre (teclats), Francesc Latorre (baix), Leonci Coromina "Fonso" (bateria) i un jove Pep Poblet (saxòfon i clarinet) que te una interesant carrera en solitari i a acompanyat a molts dels gran cantants i músics catalans els darrers anys. Duble Buble es van crear a principis dels 80 i es van desfer l’any 1989, si bé en el 2007 van regrabar les seves cançons i van tornar a la carretera, encara que no us podria dir si eren els mateixos components. Duble Buble van ser un dels grups que a finals dels 80 van participar en la gira anomenada "Música Viva" per petites sales de  Catalunya i de la que us he parlat abans, patrocinada i subvencionada per la Generalitat, en un primerenc intent per promocionar el rock fet en català, posiblemente un sistema millor que el actual que consisteix en comprar les primeres trescentes copies de cada CD.
Duble Buble van ser una bona banda de rock en català surgida en els anys 80

TR – Carn de canó 1986

Un dels primers grups que va realitzar rock en català van ser Coses, allà pels anys 70. El seu cantant Ton Rulló quan es van separar, va crear ja en els 80, el grup TR, una banda d'extrema qualitat molt desaprofitada i amb bons músics catalans de rock, entre ells Quim Bernat (saxo), Pep Bao (baix) i Nacho Lesko (piano). Un dia Ton Rulló em comentava que va conèixer a un jove, com a molt tenia catorze anys d'edat, a la parada d'un autobús. Ell li va demanar un cigarret i a Ton la seva desemvoltura li va fer molta gràcia. Van entaular una conversa mentre esperaven el bus en el curs de la qual el xicot li va fer confidències i li va dir que "Quan se sentia més feliç i ple de vida era després d'haver robat un cotxe potent i posar-lo a l'autopista a 140 o més, conduint amb una mà mentre que amb l'altra s'embolicava un peta". A ell, a aquell inconscient, Ton Rulló li va compondre la cançó que escoltem avui "Carn de canó". Per cert que actualment i despres d’haver format part de La Rural, Ton és troba al grup Ton Rulló i la Pegebanda, amb un altre gran músic català, Jordi Pegenaute. Si be fa un any o pot ser un parell, va tornar a possar en marxa TR, però sense continuitat. Aquesta cançó excel·lent que sona ara a Un Toc de Rock es va incloure al LP "T.R." editat l'any 1986 a través de Justine Records. Per cert que una vegada, estant Julio Castejón, guitarra d'Asfalto i co-propietari del segell Snif Records del qual jo era delegat de promoció i vendes per a Catalunya, a casa meva, a Reus, li vaig punxar aquesta cançó. Quan Julio Castejón la va escoltar va dir immediatament "Quiero este grupo para nosotros". Finalment no es va poder arribar a cap acord ja que Julio volia llançar-los al mercat del estat i per tant, volia que gravessin en castellà i Ton Rulló (a la foto feta per Mario Prades) es va negar.

Bars – No Ploris més 1996

L'any 1996 el segell barceloní DiscMedi va publicar un CD en el qual grups i artistes catalans versionaven temes del cantant, guitarrista i compositor canadenc Neil Young que es va titular "Com un Huracà versionant a Neil Young". La veritat és que no va ser una idea original, es van inspirar en una cosa que ja s'havia fet en diverses ocasions en els Estats Units, on crec que hi ha tres o quatre àlbums tribut a Neil Young, amb grups d'allà, és clar, però DiscMedi  ho va fer en català que no estava gens malament. La producció i coordinació va estar a càrrec del recordat Marc Grau i el gran guitarrista també va incloure un tema interpretat per ell, en aquest cas instrumental, es va tractar del "Com un Huracà" que va servir per al títol. Avui a Un Toc de Rock us he portat aquesta bona versió del "Hold back the tears", a càrrec del grup Bars que l'han titulat en la seva versió catalana “No ploris més”. Es trobaven també temes a carrec de Sopa de Cabra, Matamala, Gossos, Lax'n'Busto, Ossifar, Sau, Whisky'ns Cullons, Widside, Joan Bibiloni, Enric Hernaez i Els Pets. Bars són una bona banda catalana a caball del rock i el blues, amb bones lletres i que es van possar en marxa l’any 1987 si be no va ser fins dos anys més tard que grabarien el seu primer LP amb el nom del grup per títul “Bars”. Amb 7 discos a l'esquena i més de 20 anys de trajectòria profesional, Bars segueixen en actiu, si bé estan gairebé oblidats discogràficament i sembla que les noves generacions no volen recordar que Bars van ser una de les millors bandes catalanes de la història, amb qualitat demostrada al llarg dels anys si bé els embarassos de Montse Llaràs, la seva cantant, els va apartar dels escenaris en masses ocasions. Bars eren als principis la cantant Montse Llaràs, junt a Xavier Tomàs (bateria), Xavi Rubio (harmònica i veus), Jordi Garròs (guitarres) i Tony Moyà (baix). Actualment i despres de cambis constants a la formació, crec que junt a Montse i Tony, els únics que queden dels antics componens, es troven Josep Maria Vilà "Koki", Jordi Mourelo i Charlie Oliver.

Toni Xuclà amb Gerard Quintana – I si...? 1999

El guitarrista català Antoni Xuclà Galindo que va néixer a Barcelona l'any 1955, és conegut artísticament com Toni Xuclà. Aquest tema que us he preparat donava títol a un CD que es va publicar l'any 1999 i es va editar amb caràtula de cartó endurit, a través de Música Global, però curiosament crec que no consta en la seva discografia publicada al Wikipedia, però si a la de la seva pròpia pàgina web. Toni Xuclà és un dels més prestigiosos guitarristes del panorama català actual i aquest CD s'obre amb la versió instrumental d'aquest tema, encara que jo us he seleccionat la que s'inclou al final, tancant el CD que es presenta en formar cartó i que compta amb la veu de Gerard Quintana i en aquesta cançó també intervenen, a més del guitarrista, compositor i productor Toni Xuclà, Juanjo Muñóz de Gossos a la guitarra acústica, el mallorquí Víctor Uris a l'harmònica, Jordi Ruiz al baix, Santá Salas a les percussions i Oswaldo Noa a la bateria. És clar que en el CD van col·laborar altres històrics de la música a Catalunya com Carles Benavent, Chris Juanico, Toti Soler, Xavier Ibáñez i Germán Díaz. Toni Xuclà ha publicat sis àlbums en solitari i l'any 2000 va formar amb Chris Juanico i Juanjo Muñoz el grup Menaix a Truà que el passat 23 de febrer van actuar al Casino de Constantí i també forma part de Taima Tesao. Ha produït treballs de Ginesa Ortega, Gema 4, Maria Salgado, Miquel Gil, Sopa de Cabra, Ovidi Montllor, Pau Alabajos, Ivette Nadal i Turnez i Sesé. Ha col·laborat amb Ja t’ho Diré, Georges Moustaki, Tomatito, Armando Manzanero, Toti Soler, Gato Pérez, Shuarma, Patriarcas de la Rumba i Maria del Mar Bonet, entre altres.

Feliu Ventura – Per tornar a començar 2006

Ara i des de terres valencianes us he seleccionat aquest tema a càrrec del cantautor Feliu Ventura, un home nascut a Xàtiva l'any 1976, extret del seu cinquè àlbum "Alfabets de futur" que es va publicar l'any 2006 i en el qual va comptar amb la col·laboració del guitarrista Borja Penalba del grup Obrint Pas. L'àlbum va ser escollit el Millor disc en català del 2006 per la revista Enderrock, obtenint també el de Millor Artista, Millor Cançó per "Alacant -per interior-" i Millor concert, per la seva actuació a l'Auditori de Barcelona, on va presentar l'àlbum. Feliu Ventura sempre ha confessat que inicialment es va sentir influït per les cançons de Raimon, nascut també a Xàtiva, però al llarg dels anys ha anat aconseguint el seu propi estil i personalitat, encara que sense deixar d'estar influenciat per la Nova Cançó dels anys seixanta. El seu primer treball discogràfic "L'única diferència", una maqueta en format casset, es va editar l'any 1996 i l'últim "Referents" al 2014. En total ha publicat set CD' i una cinta. Val a dir que a l'estiu d’aquest any 2015 ha actuat per primera vegada a Xàtiva, en el seu poble natal, en 22 anys de carrera, ell al·lega que s’ha degut al canvi de govern en les pasades eleccions municipals, ja que el Partit Popular portava 20 anys de govern.

Maderita – Talismán 2009

Un dels cantautors més carismàtics sorgits de les terres valencianes és Julio Bustamante, nascut a València l’any 1951 i que durant un temps va formar duet amb Remigi Palmero dient-se Palmero y Bustamante i vam gravar un disc o pot ser dos. Maderita és un projecte format per Bustamante al costat de components del grup Ciudadano que també militen a Tortel i que han treballat com a músics d'acompanyament de Alondra Bentley i Josh Rouse. En "Vivir para creer", títul d'un dels dos àlbums publicats per Maderita fins ara, almenys que jo sàpiga i que va ser editat per el segell El Volcán Música, s'uneixen la veterania de Julio Bustamante i la joventut de xicots com Xema Fuertes, Jorge Pérez i Cayo Bellveser. Aixó si, com podreu comprovar per les fotos del blog, ells el que volen es sentirse comfortables i a gust, passant de elegancies prefabricades, lo seu es fer bona música.
A sota la gent de Msadrita. com veureu molt informals

Rosana – El Talismán 1996

Anem ara amb un altre “Talismán”, en aquest cas ens arriva des de les Illes Canaries i ens el porta Rosana, de nom complet Rosana Arbelo Gopar, va néixer a l’illa de Lanzarote el 24 octubre de 1964 i un dels primers èxits de la cantautora canària va ser "El Talismán" que escoltem en aquest moment a Un Toc de Rock. La cançó es recollia en el seu primer disc "Lunas rotas" editat el 15 de juny de 1996, amb el qual va aconseguir els premis "Àlbum revelació", "Millor solista femenina" i "Millor artista femenina llatina". Per a aquest primer disc Rosana va comptar amb el guitarrista i productor José Antonio Romero. Es va gravar a Madrid, però va ser remasteritzat a Miami, Florida. L'àlbum va romandre durant 14 setmanes en el número 1 de les llistes de vendes espanyoles, va ser Disc de Diamant abans d'un any i és calcula que va vendre més de 10 milions de discos a tot el món. Totes les cançons havien estat composades per Rosana. Us explicaré una curiositat, en menys de 3 hores, totes les còpies de la primera edició es van esgotar a les botigues de discos. Va ser l'entrada en llistes més important per a una artista espanyola al llarg de la nostra història musical i l'àlbum s'ha publicat en més de 30 països, fins i tot a Corea del Sud. Rosana va començar com a compositora escrivint cançons per Azúcar Moreno i l'any 1994, una de les seves cançons "Fuego y Miel", cantada per Esmeralda Grao, va guanyar el primer lloc en el Festival de la Canción de Benidorm. El director Quentin Tarantino va usar aquest tema que sona ara per al seu film "Curdled", en el què també va incloure la cançó "Lunas rotas". En aquest enregistrament Rosana va comptar, entre d'altres, amb Tino Di Geraldo, Antonio García de Diego, Juan Maya, Sergio Castillo i un munt més de gent.

Vargas Blues Band – Blues Latino 1994

Javier Vargas, amb el que avui conclou Un Toc de Rock, nascut a Madrid l’any 1958, és un dels grans guitarristes del rock i blues espanyol. Va viure a l'Argentina i després d'estar tocant amb grups nord-americans als Estats Units, es va venir cap a Espanya i va militar a la banda de Miguel Ríos i va acompanyar a altres artistes, entre ells la Orquesta Mondragón. Ha creat diversos grups, Comando Rock, Banana, Pasarela i jo destacaria a RH+ que hem escoltat abans, però la seva consolidació i reconeixement va arribar quan va posar en marxa la Vargas Blues Band, amb qui ha gravat més de quintze àlbums d'estudi i tres en directe, de fet crec que en porta editats vintiquatre en total. Aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock és una composició instrumental de Javier Vargas i el cantant Jeff Espinoza que inclus van gravar-la els germans Carlos i Jorge Santana en el seu àlbum "Santana Brothers" i "Blues Latino" donava títol a un CD de la Vargas Blues Band que es va publicar l’any 1994. Un àlbum en què va comptar amb las col·laboracions de Chris Rea, Junior Wells, Flaco Jiménez, Agustín Carbonell "Bola", Miguel Morell, Nako Goñi, Ramón Arroyo, Shellah Cuffy, Elena Figueroa i Andrés Calamaro. En aquest CD la Vargas Blues Band l'integren Javier Vargas (guitarres), Jeff Espinoza (cantant), Miguel Ángel Collado (teclats) que va ser músic de Santa, Pedro Barceló (bateria), Alfonso Pérez (piano, òrgan i cordes), Juan Carlos Mendoza (baix) i Gino Pavone (percussió). Es va gravar en els estudis Trak de Madrid a la tardor de 1993 i la producció va estar a càrrec del propi Javier Vargas. El juliol de 1996 Javier Vargas toca al costat de Carlos Santana a París, en un memorable concert. Va tornar a actuar amb Santana l'any 1998 a París i Madrid, a més de participar en la gira espanyola del premiat disc "Supernatural" de Santana, l'any 2000, en els concerts de Madrid, Barcelona i Saragossa.

La dita d’avui es del orcaritzat cantautor uruguaià Jorge Drexler que va dir


Almenys 40.000 anys abans de conèixer
l'agricultura ja fèiem música

Acabaré Un Toc de Rock per avui i jo marxó amb la música cap un altre lloc, però abans us deixaré amb la bona companyia de les emissores per les que escolteu el programa dues vegades cada setmana o bé per internet en cas de que t’el descarregues des del blog o el facebook de Montse Aliaga. Jo sóc Mario Prades i ara toca baixar la barraqueta. A reveure.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario