El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

martes, 17 de marzo de 2015

Un Toc de Rock 09-50

Avui escoltarem a Un Toc de Rock cantautors catalans de nova fornada com Miquel Abras o Èric Vinaixa, grups com Nyandú, al costat de Mi Capitán i Bongo Botraco, però també veterans, entre ells Amistades Peligrosas, Café Quijano, José Feliciano, Greta y Los Garbo, els mexicans Café Tacuba, l’argentí Cacho Castaña i alguns més que ens acompanyaran en el nostre viatge per la història de la música, al passat més o menys llunyà. Per tant i des de totes les emissores per les que escoltes el programa, obro la barraqueta amb un grup integrat per noies, es tracta d’Ecléctica i per cert, dues d’elles són de Tarragona. Ens posem en marxa, jo soc Mario Prades i tocar dir-vos alló de sempre, per variar 

Benvinguts a Un Toc de Rock

Ecléctica – Héroes

El grup Ecléctica és una de les poques bandes femenines del món del pop-rock i avui començarem el programa, iniciarem Un Toc de Rock, escoltant aquest tema que valia la pena compartir. Elles són Isabel Penalba acompanyada per Carla al baix, Silvia Penalba i Bea Lacher a les guitarres i Maria Glitz a la bateria i es van posar en marxa el novembre del 2013, per cert, dues d'elles són de Tarragona. Aquest tema que us he seleccionat per obrir el programa d'avui és un avançament del que serà el seu primer àlbum i en el qual les nenes es troben treballant àrduament. En diverses ocasions han comptat en els seus concerts amb les col·laboracions del cantant Cisco Sala (La Rabia del Milenio), el bateria Christian Clemens, el baixista Henar Lastres (The Three Chords, The Clams), el guitarra Isma Romero (Romero) i el també guitarra Ramón Arroyo (Roadrunners, Los Secretos). Ecléctica crec que es mouen actualment per Madrid, on sembla han fixat la seva residència. Amb "Héroes" farem boca esperant el seu primer àlbum.
Les noies d'Ecléctica en acció

Amistades Peligrosas – Me haces tanto bien 1993

Des de l’àlbum “La última tentación” que Amistades Peligrosas va publicar l'any 1993 i produït per Luis Carlos Esteban, us porto aquest tema que escoltarem avui. Amistades Peligrosas van ser un dels grups més importants del pop espanyol dels 90, creat l'any 1990 per el gallec Alberto Comesaña que havia liderat el grup Semen Up i Cristina del Valle que havia tret un parell de discos en solitari, llavors tots dos eren parella sentimental. Amistades Peligrosas van arribar a vendre més d'un milió i mig de discos al llarg de la seva carrera. El 30 de juny del 2012 i en la Festa de l'orgull Gay, Amistades Peligrosas van tornar als escenaris i van presentar un nou disc “El arte de amar”, però amb Manu Garzón, substituint a Alberto Comesaña, al costat de Cristina del Valle. Aquest tema que escoltem ara  va ser un dels més importants en la carrera del duet original que es va desfer per primera vegada l'any 1998, encara que més tard van tornar, el 2003, amb un nou disc que es va titular "La larga espera", però tot i que va arribar a ser Disc d'Or, no va afermar la unió de la parella que havia acabat com el Rosari de l'Aurora. La veritat és que aquesta tornada no va tenir continuïtat i Alberto, l’any 2007 va tornar substituint a Cristina per Yolanda Yone i anomenant-se Nuevas Amistades. Aquest canvi tan complet que s'ha produït en el grup no acabo d'entendre'l, però ells sabran com han arreglat el seu pacte. La veritat és que el registre del nom el té Cristina del Valle. Alberto Comesaña García va néixer a Vigo l'1 d'agost de 1961. L’any 1984 Alberto va entrar a formar part de Semen Up, amb els que va estar cinc anys fins al 1990 i van gravar sis discos, després va crear Amistades Peligrosas. Cristina del Valle va néixer a Oviedo l'1 d'agost de 1960. Quan es va llançar en solitari després de la dissolució d'Amistades  Peligrosas va publicar l'àlbum “El Dios de las pequeñas cosas”, era l’any 1999. Ara no sabria dir-vos si están un altre vegada a la carretera els Amistades Peligrosas o no

Greta y Los Garbo – Soy la que sufre por tu amor 1990

En diverses ocasions us he dit a Un Toc de Rock que Greta y Los Garbo tenian la millor veu femenina del pop espanyol modern, Beatriz González. El grup Greta y Los Garbo es van crear a Valladolid l’any 1989 i eren Beatriz González (Greta) i les seves germanes Belén i Sara González fen els cors. Fins a l’any 1995, també va formar part del grup Ignacio Gómez (veu i teclats). Aquest tema que escoltem avui al programa, es trobava en el seu primer àlbum "Menuda fiesta", publicat l’any 1990, però no és seva, és una bona versió de la cançó "Eleonor" dels nord-americans The Turtles i que ja havien versionat en els 60 Los Mitos i també Miguel Moreno y Los Dinos, això si, amb el títol original que Greta y Los Garbo van reconvertir-lo en “Soy la que sufre por tu amor”. Grabavan per al segell Fonomusic que els va recolzar, però era una discogràfica petita i ja sabeu com funciona el negoci de la música a Espanya, la ràdio fórmula es mou per diners. Jo recordo que vaig entrevistar a les noies de Greta y Los Garbo en una ocasió i va haver molt bon rotllo entre elles i jo ja que eren molt simpàtiques i senzilles i es van marcar una cançó a acapella plena de connotacions negres que em va fer lucinar. Per cert que Chenoa sempre s'ha confessat una fan de Greta y los Garbo.

Nyandú – Ens tornarem a veure 2015

Des que vaig escoltar per primera vegada aquest tema del tercet Nyandú em va agradar i per això avui la compartirem a Un Toc de Rock. Nyandú són de la Torre d'Oristà, a la comarca d'Osona, es van crear l'any 2010 i estan liderats per Ferran Orriols (cantant, guitarra i compositor), juntament amb Roger Orriols (bateria, percussió i cors) i Rubèn Pujol (baix i cors). Es van donar a conèixer arran d'aconseguir el primer lloc en el Sona9 en la seva edició del 2011 i van debutar discogràficament amb l'àlbum “L'origen de les absències” que es va publicar l'any 2012 a través del segell Música Global, encara que aquest tema que estem escoltant ara es troba recollit en el seu nou treball, obrint el disc "BUM!" que també ha publicat Música Global al gener d'aquest any 2015. La portada sorgeix d'una idea del grup, el col·lectiu de dissenyadors Partee i el fotògraf Xevi Abril. En aquesta cançó trobo molt destacable i atractiu el so de la bateria, omplint el tema, al costat dels cors.
Nyandú, una ferma promesa del rock en català

Armando y el Expreso de Bohemia – Aluminosis en el corazón 1998

La cançó que escoltarem ara us l'he extret d'un CD d'Armando y El Expreso de Bohemia titulat "Falso rayito de luna" que es va editar l’any 1998. La banda està liderada per Armando Soria, un home nascut a Pamplona i establert a Barcelona. Van començar l'any 1995 anomenant-se només Expreso de Bohèmia, van treure un o dos discos brillant amb llum pròpia el tema "Aluminosis en el corazón" que escoltem ara i es va incloure inicialmente en el àlbum “Fórmula magistal”, publicat l’any 1993, però aquesta cançó, composada lletra i música per Armando Soria, va ser regravada i recuperada en aquest CD que va veure la llum l’any 1998. Armando va cambiar la producció i els arrengaments originals i la cançó te més canya i més brillantor. En aquest enregistrament signat com Armando y el Expreso de Bohemia, els músics són, a més de Armando Soria (veu), Edurne Remirez (cors), Jaime de Burgos (teclats i piano), Marco Quintilla (guitarras), Salvador Suau (bateria), Cinto Bonell (baix), Pep Poblet (saxos), Kiko Serrano (órgan), Pepe Fardaña (guitarra espanyola), Álex Ambar (palmas), Jordi Ribas (gralla), Didac Ruiz (percusions) i penso que em deixo algun altre. Els cors els fan les cinc noies del grup The Capsa’s Teenagers.

Café Quijano – La Lola 1999

El pare dels germans Quijano posseïa a Lleó un pub que es deia La Lola i en el que ells van iniciar el seu camí musical fent boleros. Quan Cafè Quijano van començar a funcionar com a grup van compondre aquest tema que va ser un dels seus grans èxits, possiblement la cançó més popular de la seva carrera. Es va incloure en el segon àlbum d'estudi “La extraordinaria paradoja del Sonido Quijano” que es va publicar l'any 1999, encara que si parlem d'àlbums jo em quedo amb "La Taberna del Buda" que van editar l'any 2001. Cafè Quijano està integrat per els tres germans Quijano, Manuel, Óscar i Raúl, tots ells de Lleó. Havien començat l'any 1996 i quan va arribar el 2004 decideixen separar-se i emprendre camins diferents. Manuel Quijano és el que possiblement hagi tingut una trajectòria en solitari més destacable, però no comparable a la del grup unit i posiblement per aixó tornen a reunir-se el 2010. L'any 2012 Café Quijano es van posar les piles i van tornar a gravar com Cafè Quijano un disc ple de boleros, de fet es va titular "Orígenes: El bolero", del qual ja hem escoltat algun tema en Un Toc de Rock. En total el grup Cafè Quijano ha publicat sis àlbums, un d'ells un "grans èxits".

Café Tacvba – Como te extraño 1996

El grup mexicà Café Tacvba han realitzat al llarg de la seva història musical tot una sèrie de covers, com aquest que escoltem avui a Un Toc de Rock que ens interpreten Rubén, Joselo, Emmanuel i Enrique i que és una versió del gran hit del cantant i compositor argentí Leo Dan que en els seixanta va ser una fàbrica d'èxits. Aquest tema es trobava a “Avalancha de Éxitos”, el tercer àlbum de Café Tacvba, publicat el 5 de novembre de 1996 i en el qual es van incloure diverses versions, va ser produït per el argentí Gustavo Santaolalla. Café Tacvba van debutar el 28 de juliol de 1992 amb un àlbum homònim. Es van crear l'any 1989 a Ciudad Satélite, Naucalpan, Estat de Mèxic i inicialment es van anomenar Alícia ya no vive aquí que era el títol d'una novel·la, passant més tard a ser Café Tacvba. El grup l'integren Rubén Albarrán, (cantant i guitarra), Emmanuel del Real Díaz (teclats, caixa de ritmes, guitarra, segona veu i cors), José Alfredo Rangel Arroyo (guitarra solista i cors) i Enrique Rangel Arroyo (baix, contrabaix i cors). Café Tacvba està considerat un dels millors grups del rock alternatiu llatí. Inicialment es deien Café Tacuba, nom pres d'un tradicional cafè de ciutat de Mèxic, però problemes legals per l'ús del nom van fer que canviessin la u per una v i així tots contents, bé, els propietaris del cafè no tant perquè ja es veien cobrant drets i aquests es van esfumar com el fum. Curiosament i malgrat que algun dels seus discos s'han editat a Espanya, al país Café Tacvba són uns grans desconeguts.

Mi Capitán – Es suave la voz 2015

“Drenad el Sena” és el títol de l'àlbum de Mi Capitán del que us he extret aquest tema que escoltarem ara a Un Toc de Rock. Mi Capitán és el primer disc d'un projecte que engloba una sèrie de músics molt diversos i que formen part paral·lelament dels grups Love of Lesbian, Egon Soda i Standstill. En Mi Capitán trobem a Gonçal Planas (road manager de Love of lesbian), Ricky Falkner (Egon Soda, Standstill), Ferran Pontón (Egon Soda), Julián Saldarriaga (Love of Lesbian), Ricky Lavado (Standstill), Dani Ferrer (Love of Lesbian) i Víctor Valiente (Standstill) i el projecte neix a l'hivern de 2013, quan van decidir fer alguna cosa que els servís per desconnectar dels seus propis grups, a manera de sana teràpia. Després de publicar per YouTube el vídeo amb "És suave la voz", precisament el tema que compartim ara a Un Toc de Rock i després de rebre 30.000 visites, Mi Capitán van oferir un concert a la sala Music Hall que es va omplir gairebé sense promoció, van decidir gravar el seu primer disc “Drenad el Sena” que finalment ha vist la llum el passat 3 de febrer.
Mi Capitán, un grup que va començar pacticament
jugant i ara... deixal's corre

Miguel Abras – Entre mil vidres trencats 2006

El cantautor empordanès Miquel Abras, un home amb connotacions molt rockeres, va incloure aquesta cançó en el seu àlbum "Entre mil vidres trencats", el seu quart disc i que es va publicar l'any 2006 i la peça li donava títol. La veritat és que abans us dèie que  “Entre mil vidres trencats" era el quart disc de Miquel Abras i encara que això és veritat, no ho és del tot. Us ho aclararé. Es tractava en realitat del seu segon àlbum ja que abans també havia tret dos maxi singles. Es va gravar en els estudis Tívoli, propietat de Jesús Rovira dels Lax’n’Busto, al Vendrell, amb producció de Jofre Bardagí i el va publicar el segell Música Global. El cantant, guitarrista i compositor Miquel Abras va néixer a la Bisbal d'Empordà el 18 d'agost de l'any 1977. Va estudiar al Taller de Músics de Barcelona i debuta discogràficament l'any 1997 amb un maxi single de 4 cançons titulat "Where is a Party?", si bé no va gravar el seu primer àlbum fins l'any 1999, es va titular "WBD". La carrera de Miquel Abras és interessant i val a dir que l'any 2004 va guanyar el Premi Internacional de la Cançó catalana Carles Sabater, a la seva sisena edició,  amb la cançó "Fent Camí". De fet l’ha guanyat en un parell o tres d’ocasions. En el 2012 va editar “Equilibris imposibles” i ja en el 2014 “Per amor a l'art” que és el seu últim treball fins al moment.

Èric Vinaixa – La clau de tot ets tu 2010

Aquesta bona cançó del cantant, guitarra, compositor i productor Èric Vinaixa es va incloure com bonus track a l'àlbum "La Famosa Gemma De Galveston", el seu primer treball discogràfic en solitari que es va publicar el 30 de novembre del 2010. Aquest tema que és una versió del "While you see a chance" de Steve Winwood, es va incloure també al l'any 2001 en el disc de La Marató de TV3. Èric Vinaixa i Pujol va néixer a Barcelona l'11 de juliol de 1977, encara que es va criar a Miravet, a la província de Tarragona, a la vora de l'Ebre i escriu la seva primera cançó als 12 anys, als 15 comença a formar part de diversos grups i també a compondre temes per a cada un d'ells. Des de l’any 2002 Èric Vinaixa lidera el grup Rodamons, amb els que té 2 discos gravats, “Temps Millors” que va publicar l’any 2005 i “Mama” del 2008, tot dos han estat editats per el segell Picap, propietat de l’amic Joan Carles Doval i a Rodamons trovem a Èric Vinaixa (cantant, guitarra i piano), Albert Caridad (guitarra), Pepe Flix (baix) i Ramon Aragall (bateria). A partir del 2006 es quan Èric Vinaixa comença els seus proyectes en solitari, actuan a petites sales per tot Catalunya. Èric Vinaixa va treure un altre álbum en solitario “Insinuacions” l’any 2013, també amb el segell Picap. Per cert, Èric Vinaixa ha inclos una versió al disc tribut a Sangtraït.

Bongo Botrako – Lluna 2012

Ara escoltarem un altre tema que us he extret del últim treball dels tarragonins Bongo Botrako, l'àlbum "Revoltosa" que van publicar a mitjans de novembre del 2012. El disc s'ha pogut descarregar gratuïtament des de la seva pàgina web, una iniciativa que molts grups estan adoptant per promocionar els seus enregistraments i que funciona ja que si bé els ingressos per vendes de discos són mínims o no existenxen, el benefici real i interessant per als grups és la difusió de la seva música i anherentment l'augment de les seves actuacions que és veritablement del que han de viure els artistes, d'enfrontar-se amb el públic cara a cara i demostrar en directe tot el que saben fer que en el cas de Bongo Botrako és molt. Com a exemple teniu també damunt de la taula el cas de Els Catarres amb un volum de concerts que per a si ho volguessin "grans" de la música en català o grups consolidats des de fa molts anys. I és que la crisi existeix, però també hi ha les companyies discogràfiques amb les seves manipulacions i la compra de posicions en les llistes de la ràdio-fórmula, una xacra dins el món de la música actual a Espanya. Uns altres que van el mateix son Oques Grasses. El primer artista que va usar Internet per col·locar els seus discos saltant-se a les discogràfiques va ser Manolo Tena que va vendre l’àlbum "Insólito" editat l'any 2000, sols a través d'internet i a molt bon preu, allò li va representar el boicot per part de les emissores de ràdio fórmula que no poden tolerar se'ls escapi el negoci. Bongo Botrako havien publicat primer una maqueta que es va titular “Maketa” i a l'any 2010 el seu primer disc “Todos los días sale el sol” que també va descargar-se gratuïtament des de la seva web. Bongo Botrako, aquesta bona banda nascuda a Tarragona és digne d'atenció, en els pocs anys que porten treballant és que no paren i s'han inflat de realitzar concerts, tant en territori espanyol com a França. El grup l'integren Uri Giné (cantant), al costat de Nacho Pascual (guitarra), Xavi Vallverdú (teclats), Gorka Robert (bateria), Xavi Barrero (trompeta), Óscar Gómez (saxo) i David García (baix).

Cacho Castaña – Voy camino a los 50 1996

Tornarem a escoltar a Un Toc de Rock una gran veu que ens arriva des de l’Argentina. A l’àlbum “Soy un tango” publicat l'any 1996, s'incloïa aquesta cançó i la seva lletra pot reflectir perfectament l'estat d'ànim que envolta el que anomenen "la crisi dels cinquanta", però serveix igual per la dels 60, en dono fe després d'haver-la escoltat en diverses ocasions. És clar que des que Cacho Castanya la va gravar l'any 96 han passat més de 15 anys. Ell es refereix als cinquanta com el "Punto y coma de la vida" i diu que a partir d'aquí estem més “cerca del juicio final”. La veritat és que Cacho Castanya, aquest gran cantautor argentí a cavall del pop i el tango sempre acostuma a tenir cançons amb lletres molt interessants i que parlen de coses quotidianes que passen al nostre voltant i en moltes ocasions parla del seu Buenos Aires “Querido” i el barri de Flores, on va néixer l'11 de juny de 1942. És una veu habitual a Un Toc de Rock, encara que em sembla que aquesta cançó no l'haviem escoltat encara i també feia molt de temps que Cacho Castaña no sonava al programa. El seu veritable nom és Humberto Castagna, ha guanyat 15 discos d'or i el mateix nombre de platí i compost al voltant de 2.500 cançons, de les quals s'han gravat prop de 500. Aquesta cançó vull dedicarla a tots i totes els que envolteu els cincuanta anys d’edat, per que escolteu bé la lletra i feu la vostra propia reflexió.

José Feliciano – Volveré alguna vez 1982

L'any 1982 José Feliciano va publicar un àlbum titulat "Escenas de amor" editat a través del segell negre Motown amb la totalitat dels seus textos en castellà i es l’únic disc integrament en espanyol del segell de Detroit. Estava ple de grans baladons, però entre ells em vaig ensopegar amb aquest "peaso cansión" i ara l’escotarem a Un Toc de Rock. Cantant, guitarra i compositor invident José Feliciano es diu en realitat José Montserrate Feliciano Garcia, va néixer a Lares, Puerto Rico, el 10 de setembre de 1945 i sempre ha jugat amb els dos idiomes, espanyol i anglès i ho ha fet bé, alternan álbums tant en una llengua com en l’altre, traient bons treballs, grans discos que han assolit xifres de venda impressionants, no en aquest país, és clar, aquí ens guiem per la ràdio-fórmula. A Espanya avui en dia a José Feliciano es pot dir que només s'el recorda per "Què serà", "El jinete" o "Dos cruces", bé, també per la nadala "Feliz Navidad", però el genial cantant i guitarra invident de naixement, té una trajectòria discogràfica que acollona, entreu al Wiki i ho veureu. Va editar el seu primer disc, en angles, l’any 1964. Us explicaré una curiositat, va intervindre com a guitarrista en l’àlbum “Rock n’ roll” de John Lennon l’any 1973, en tres de les cançons. José Feliciano també es multiinstrumentista, toca 17 instruments.

Alejandro Sanz – Amiga  mía 1997

Acabarem el programa escoltant a Alejandro Sanz i el que possiblement sigui el disc més comercial i el que millor s'ha venut en la carrera d'Alejandro Sanz "Más", en el què trobàvem el seu gran hit "Corazón partio". La veritat és que l'àlbum va marcar un canvi en la línia musical d'aquest cantant que va començar gravant música molt discotequera i anomenant-se inicialment Alejandro Magno, va treure un LP en què va destacar el tema "Los Chulos son pa' cuidarlos", a sota veureu la portada. Quan va començar ja com Alejandro Sanz les seves cançons estaven plenes de pop juvenil, enfocat a les emissores de ràdio fórmula, amb cançons bastant anodines però que van fer que fos un ídol entre les adolescents, amb el temps ell va anar canviant i a partir d'aquest àlbum la seva obra esdevé adulta i també li surt la seva vena andalusa en moltes de les cançons. Arran de "Más" començan les seves gires per terres americanes. Alejandro Sánchez Pizarro va néixer el 18 de desembre de 1968 a Madrid, ha venut més de 25 milions de discos a tot el món i ha guanyat en total 18 Grammys. Aquest tema que escoltem ara, un dels millors en la llarga carrera del cantant que per cert, fa poc ha tret un nou disc, us el he extret de l'àlbum "Mas", cinquè disc d'Alejandro Sanz, publicat l'any 1997 i que es va gravar entre Itàlia i Espanya. El single amb la cançó va aconseguir la segona posició en les llistes llatines del Billboard i la primera a les de pop i va ser número 1 a Espanya, Argentina i Mèxic, en aquest últim país no tinc ni idea de com van les llistes d'èxits, però a Argentina funciona exactament igual que a Espanya, és a dir les posicions es venen.

Tomás Alfaro professor de la Universitat Francisco de Vitòria i de l'Institut d'Empresa va dir aquesta frase amb la que avui tancarem el programa


"Els joves són lliures, sí, però lliures per
demostrar el que porten dins”

Conclou per avui Un Toc de Rock i ara baixaré la barraqueta fins el proper programa, però no is deixo sols, us quedeu amb companyia de les emissores per les que ens escoltes dues vegades cada setmana, si ho fas a través de les ones, peró també pots fer-ho via internet a través del blog o el facebook de Montse Aliaga. Jo soc Mario Prades i ara tocaré el dos.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario