El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 27 de octubre de 2014

Un Toc de Rock 09-13

L'altre dia vaig gaudir amb una pel·lícula que recordava vagament. Va tornar a agradar-me. Es tracta d'una comèdia romàntica del 1972 dirigida per Billy Wilder i protagonitzada per Jack Lemmon i Juliet Mills que originalment es va titular "Avanti", però que a Espanya van traduir com "Què va passar entre el teu pare i la meva mare", ambientada a l'illa de Ischia, a la badia de Nàpols. Em va encantar redescobrir la música, tot pop italià dels 60. Escoltar-la em va inspirar i us he portat algunes cançons que sonen al film, però també farem un viatge per Itàlia escoltant altres cançons, rebuscarem en els orígens del pop i tindrem a Marino Marini, Peppino di Capri, Renato Carosone, Domenico Modugno, Jimmy Fontana, Sergio Bruni, Mina, Luigi Tenco, Iva Zanicchi, Nico Fidenco, Bobby Solo i altres, la majoria amb el Festival de San Remo com a nexe comú. Conecto motors des de totes les emissores que emeten Un Toc de Rock i obro la barraqueta escoltan al rei del rock and roll italià, Adriano Celentano. Soc Mario Prades i avui també us diré

Benvinguts a Un Toc de Rock
Adriano Celentano – Pregherò 1962

Quan en la Itàlia dels anys seixanta va començar a sorgir un moviment de rock and roll local emulant Elvis Presley, va ser encapçalat pel cantant i actor Adriano Celentano, en sana pugna amb Bobby Solo tot i que el lideratge de Celentano va ser clar. Amb aquesta cançó vam descobrir al nostre país al gran Adriano Celentano i mirant l'italià aquí es van realitzar moltíssimes versions en castellà, entre elles una de molt bona a càrrec de Bruno Lomas, però el que vam descobrir dècades després és que el tema no era italià ni es titulava realment "Rogaré". Adriano Celentano va realitzar una magnífica versió l'any 1962 d'una cançó del cantant nord americà de color Ben E. King que la va titular "Stand by me", clar que en el seu moment la versió original no va arribar a publicar-se mai a Espanya. Al llarg dels anys s'han fet moltes versions del tema, jo ara recordo a John Lennon, The Kingsmen, Green Day, Ringo Starr, Dalida, U2, Marvin Gaye, Otis Redding, Led Zeppelin, François Lubiana, Sean Kingston, Tracy Chapman, Enrique Iglesias i molts altres, fins i tot hi ha una curiosa versió a càrrec del campió de boxa Muhammad Ali que la va gravar quan encara era Cassius Clay. Adriano Celentano va néixer a Milà el 6 de gener de 1938 i es calcula que al llarg de la seva carrera ha superat els 150 milions de discos venuts a tot el món. Segueix estant en actiu i sempre ha sabut arribar al públic, sobretot pel seu aspecte jocós i antidivo, he de confessar que per a mi sempre serà el "Serafino" de la seva primera pel·lícula.

Peppino di Capri – Roberta 1964

Molt més melòdic va ser Peppino di Capri, artista que veritablement es deie Giuseppe Faiella, nascut a Nàpols el 27 de juliol de 1939. Els seus inicis van ser el jazz, però es va passar als ritmes més moderns, sobretot twist, encara que en la seva carrera destaquen les cançons de tall romàntic com aquesta que sona a Un Toc de Rock. La cançó va estar el seu gran èxit internacional i es va gravar l’any 1963 en un single amb “Nostalgia” al’antre cara, si bé a Espanya es va publicar al 1964 en format EP, un disc petit de quatre cançons i aquesta Roberta de la que parla era la seva primera dona (tots dos a la foto), amb la que te un fill que crec es diu Igor. Peppino di Capri va guanyar dues vegades el Festival de San Remo, però és l'artista que més vegades ha participat al festival, 15 vegades, per sobre de Domenico Modugno i també va representar a Itàlia a Eurovisió, l’any 1991. Va ser un dels pioners en aixó de fer pop a l’italiana, de fet val a dir que Pepino di Capri, Renato Carosone i Marino Marini van ser els veritables pioners en la projecció internacional del génere, tres pilars en que es van assentar les bases del pop italià, encara que van haver-hi molts més, però com el programa d’avui és un monogràfic de música italiana d’aquells principias, avui en tindrem molt i espero que jutjeu que tot bó. Cançons de Pepino di Capri han estat èxits en versions d’altres cantant com “L'ultimo romantico” que va gravar Pino Donaggio i també Nicola di Bari.

Renato Carosone – Tu vuo’ fa l’americano 1958

Un altre dels pioners d'un pop italià que no sabíem que era pop en aquells moments, va ser Renato Carosone. Va néixer a Nàpols el 3 de gener de 1920, moriria a Roma un 20 de maig del 2001. Va ser un dels més importants cantants italians de cançó napolitana, i un dels principals intèrprets de la postguerra. Va marxar-se a treballar com a pianista pel Nord d'Àfrica i va tornar a Itàlia l’any 1946, amb el cap ple de nous ritmes, però va haver de dedicar-se a treballar de pianista en orquestres de ball. El 1949 va tindre que formar un grup per a la inauguració d'un local nocturn. Per aquest fet puntual contracta al guitarrista holandès Peter Van Wood i el bateria napolità Gegè Di Giacomo, donant lloc al Trio Carosone que després va tindre tanta popularitat i va oferir una nova manera de entendre la música moderna amb els nous formats dels conjunts. Posteriorment Van Wood va abandonar el grup, mentre Di Giacomo romandrà al costat de  Carosone en les diverses formacions que aquest va anar crean, entre elles el seu famos Sexteto que l'aconpanyan en aquesta gravació. Una de les seves cançons més famoses va ser "Tu vuò fa' l'americano", publicada en format EP a Espanya l’any 1958 i que escoltem ara a Un Toc de Rock, per cert, la cançó va ser recuperada fa un parell o tres d’anys en una versió discotequera que suposo ha remogut a Renato Carosone en la seva tomba. Un altre dels seus grans hits va ser "Torero" que va compondre a Espanya, sense olblidar "Caravan Petrol", "Maruzzella" i sibre tot “Una piccolissima serenata”, possiblement la més recordada horas d’ara.

Marino Marini – Chella’lla’ 1958

Un altre dels pioners va ser Maríno Marini que va néixer a La Toscana, l'11 de maig de 1924 i va morir a Milà en el 20 de març de 1992, encara que algunes biografies donen 1997 com l'any de la seva mort. El 1949 Maríno Marini accepta un contracte com a músic en un vaixell i arriba als Estats Units, on roman durant sis mesos establint-se en el Greenwich Village de Nova York, on coneix a músics com Dizzy Gillespie, Charlie Ventura i Stan Kenton i descobreix els clàssics de Broadway i el jazz, sobretot el bebop. La seva estada a Amèrica i el jazz van influir en la música que va començar a fer quan va tornar a Itàlia i publica els seus primers discos. L’any 1954 i emulant les formacions descubertes a Nova York, va crear el primer quartet, amb Tony Savio a la guitarra, Ruggero Cori al baix i Sergio, reemplaçat després per Angelo, a la bateria. Va ser l'etapa més brillant en la carrera de Marino Marini, que es va perllongar fins a l’any 1960. El 1955 va a Milà i el 1958 debuta a París. Pianista, cantant i sobretot compositor, Marino Marini va treballar per als cantants de moda i posiblemente la seva cançó més famosa va ser "Marina", composada l’any 1959 per el cantant Rocco Granata, encara que va acabar sent molt més famosa la pròpia versió del seu autor Marino Marini. Va vendre discos a tot el món, fins i tot als països anglosaxons. Un altre de les cançós importants de Maríno Marini va ser "La più bella del mondo" que triomfaria en la interpretació que va fer Marino Barreto i que aquí al pais va ser també molt versionada o aquesta que també va ser gravada per Renato Carosone i que crec va ser escrita per ell.

Nino D’Angelo – Palcoscenico 2008

El napolità Nino D'Angelo va recuperar aquest tema, una tarantela, l'any 2008, incloent-la en el seu àlbum "D'AngeloCantaBruni", on realitzava un homenatge al gran cantant napolità Sergio Bruni que l'interpretava a la pel·lícula "Avanti", protagonitzada per Jack Lemmon i Juliet Mills, de la qual us he estat parlant al principi del programa, de fet Bruni va ser un dels tres autors de la cançó que van compondre l'any 1956 Haig d'aclarir que aquesta és una de les dues cançons que sonen amb els títols de crèdit i en diversos moments del film, l'altra és "Sensa Fine" de Gino Paoli. El cantant i actor Nino D'Angelo va néixer a San Pietro a Patierno, Nàpols, el 21 juny 1957. En la seva faceta com a cantant, el primer àlbum titulat "A storia mia ('O scippo)", ho va publicar pel seu compte l'any 1976 amb els diners que li va facilitar la seva família, clar que des d'aquell moment fins a l'actualitat, l'artista porta editats 41 discs grans. Pel que fa al cinema, Nino D'Angelo ha treballat en 26 pel·lícules, la primera "Celebrità" l'any 1981. De fet he de reconèixer que a Itàlia és molt més popular com actor que com a cantant. Nino D'Angelo va ser el promotor d'un homenatge a Sergio Bruni que es va celebrar el 21 d'octubre del 2013 en el Teatre Real San Carlo de Nàpols.

Monica Manzini – Sensa fine 2002

Com us deia abans, una altra de les cançons importants a la banda sonora de la pel·lícula "Avanti!" es "Sensa fine" que en el film escoltem en la seva versió original a càrrec del cantant Gino Paoli que va ser qui la va escriure, però jo us he seleccionat aquesta versió que també sonar en un film, encara que més modern, a càrrec de la nord-americana Monica Manzini que la canta en italià. En aquest cas es tracta d'un film de terror "Ghost ship" que aquí es va titular "El vaixell fantasma" i aquesta cançó sonava just al principi de la pel·lícula. Val a dir que la veu era la de Monica Mancini, tot i que la cantant que fa veure que la interpreta en el ball que es celebrava a la coberta del gran transatlàntic de luxe tot just començar, era la actriu Francesca Rettondini. Per cert que l'escena acaba amb un festival gore amb sang a dojo i una única supervivent entre els passatgers, una nena que... però això és una altra història, la veritat és que es tracta d'una bona pel·lícula que us recomano i que jo he vist en diverses ocasions. Estava protagonitzada per Gabriel Byrne i Julianna Margulies, però aquest film no ha de confondres amb una altra del mateix títol de l'any 2000 i que crec era de la factoria Disney. Monica Mancini és, amb la seva germana bessona Felice, fillas del compositor nord-americà Henry Mancini i la seva dona Ginny, va néixer l’any 1952 i també és germana de l'actor i cantant Chris Mancini. Ha estat nominada en diverses ocasions al Grammy i la veritat, Monica Mancini és pràcticament una desconeguda a Espanya. En la seva carrera jo destacaria l'àlbum "The Dreams of Johnny Mercer" del que un dia d'aquests escoltarem alguna peça. Monica Mancini ha gravat amb Plácido Domingo, Horace Silver, Quincy Jones, el seu pare Henry Mancini i Michael Jackson. Per cert que aquest cançó la va compondre Gino Paoli i la va dedicar a la que llavors era la seva companya sentimental, la cantant Ornella Vanoni. Va ser versionat pel guitarrista de jazz Wes Montgomery, en el seu àlbum del 1967 "Movin 'Wes" i també havia estat utilitzada en una altra film "Mi vida sin mí" d'Isabel Coixet.

Domenico Mogugno – Dio come ti amo 1966

Com era costum en els festivals que se celebraven en els 60, les cançons eren defensades per dos intèrprets, individualment. Aquest tema que escoltarem ara, escrit per Domenico Modugno, el van defensar ell i Gigliola Cinquetti i va guanyar el popular festival de San Remo de 1966. Posteriorment, Domenico Modugno va tornar a defensar-la a Eurovisió, era la segona vegada que es presentava en aquest festival, la primera va ser l'any 1959. Aquesta és la versió a càrrec del seu autor i que sonarà a Un Toc de Rock. Per cert, aquest tema també el va gravar en castellà. Considerat com el Pare dels cantautors italians, es un dels més prolífics artistes italians, havent escrit i gravat a prop de 230 cançons i interpretat 38 pel·lícules per al cinema i 7 per a la televisió. Aquest home ha estat la millor veu del pop italià, el gran entre els grans. De fet el cantant, músic, actor, polític i compositor Domenico Modugno va crear veritable escola i va establir les bases del que després seria l'estil romàntic italià que tan bé va funcionar a nivell vendes en els 70 i els 80 i que segueix tenin un bon mercat. Domenico Modugno va néixer a Polignano a Mare el 9 de gener de 1928 i va morir a la seva residència de la reserva natural de Lampedusa, un 6 de agost de 1994. Suposso que avui en dia i tal com estan les coses al nort d’Àfrica i tots aquest que hi arribaven am patera a la seva estimada illa de Lampedusa, tal com es deu trobar ara, el cantant te que estar removense a la seva tomba per que estan anunciant que ja pronte no hi cabrà ningú més. Domenico Modugno deíxà darrere seu temes inoblidables com "Dio, come ti amo", “Vecchio Frak”, "Piove", “La lontananza”, etc. Es clar que el seu gran èxit va ser “Volare” que en realitat es titulava "Nel blu dipinto di blu" i amb la que va guanyar per primera vegada el San Remo a l’any 1959 i de la qual va realitzar una versió discotequera als 80, barrejant altres temes, Francesco Napoli i que es va vendre com xurros omplint les pistes de discoteques a mig món. Francesco Napoli es també un dels Amics d'Un Tock de Rock, al facebook de Montse Aliaga. Domenico Modugno va participar en 12 ocasions al Festival de San Remo, però ell no te el record que es de Peppino di Capri que va intervindre quince vegades.

Sergio Bruni – Core ‘Ngrato 1973

El cantant, músic i compositor Sergio Bruni, un dels més importants intèrprets de l'anomenada cançó napolitana, és l'estrella musical a la pel·lícula "Avanti!", De fet ell apareix físicament al film interpretant diverses cançons (foto de la pel·lícula), fins i tot en una de les escenes finals que tenen lloc al cementiri, surt cantant, acompanyat pel seu grup, un tema mentre es procedeix a l'enterrament dels progenitors dels protagonistes, Jack Lemmon i Juliet Mills. Aquest tema que també interpreta al film va ser escrit per Salvatore Cardillo. Sergio Bruni que va començar tocant el clarinet, es deia en realitat Guglielmo Chianese i va néixer a Villaricca, província de Nàpols, el 15 de setembre de 1921, va morir a l'hospital del Sant Spirito, a Roma, a causa d'una afecció respiratòria, el 22 de juny del 2003. Durant la segona guerra mundial es va unir als joves que es van aixecar en armes a Nàpols contra l'ocupació alemanya. El 29 de setembre de 1943 i amb l'ajuda d'un capità d'artilleria, van aconseguir desactivar els explosius col·locats al pont de Chiaia, minat pels alemanys. Al llarg de la seva vida va gravar 14 àlbums i 87 discos petits. L'any 1960 va participar per primera vegada al Festival de San Remo.

Iva Zanicchi – La riva blanca, la riva nera 1971

Una de les grans veus femenines que ens van arribar des d'Itàlia, al costat de Mina, Milva i Ornela Vanoni, va ser Iva Zanicchi i possiblement la seva cançó més important van ser "Zingara" i "Ciao Cara come stai", al costat d'aquesta que us he seleccionat per escoltar ara a Un Toc de Rock i que es tot un cant pacifista en contra de les guerres i la violència, avui en dia es tot un clàssic del pop italià. El tema es va incloure en un single publicat l'any 1971 amb "Tu non sei più innamorato di me" a l'altra banda. De fet aquest senzill, el 32è que treia, va ser declarat el Disc de l'Estiu aquest mateix any. Iva Zanicchi ha participat onze vegades al Festival de San Remo, guanyant en tres ocasions, les edicions del 67, 69 i 74, sent l'única intèrpret que ho ha aconseguit, encara que val a dir que també ha estat descartada en les preseleccions en algunes ocasions i en altres ha actuat fora de concurs, també va ser la primera cantant italiana que va realitzar una gira per l'antiga Unió Soviètica. La cantant, presentadora i actriu va néixer a Ligonchio el 18 de gener de 1940, començant la seva carrera com a cantant en guanyar un festival d'aficionats a l'any 1961, publicant el seu primer disc en 1963. En diverses ocasions Iva Zanicchi ha gravat les seves cançons en espanyol, aquesta inclosa, arribant a publicar-se un grapat de discos grans complets en la llengua de Cervantes.

Nico Fidenco – Legata a un granello di sabbia 1961

Amb aquests peça, escoltarem avui a Un Toc de Rock un altre clàsic de la música italiana dels seixanta. És la cançó més important en la carrera musical del cantautor italià Nico Fidenco, de veritable nom Domenico Colarossi, però el títol en castellà va ser "Ligados”, com veieu, rés a veure. La versió original va ser el primer single que a Itàlia va arribar al milió de còpies venudes, tot i que el segell RCA que van ser els qui el van editar al país de la bota, va jutjar que Nico Fidenco no tenia imatge de "latin lover" per lluir i en la portada del senzill van treure al seu lloc una guapa "ragazza italiana" passegan-se per la platga. És clar que el tema és conegut en l’Amèrica llatina com "Granito de arena" i és la versió d’una cançó del mexicà Ricardo Roda, germà del també cantant César Costa. Nico Fidenco va néixer a Roma, el 24 de gener de 1933 i la seva carrera com a cantant va començar de forma completament accidental, ja que treballava com a pianista i arranjador en la RCA Italiana i havia estat elegit per interpretar el tema musical del film "I Delfini", quan el públic va començar a demandar-lo a les botigues, es van veure obligats a editar-la en disc i va ser el seu primer èxit. A principis dels 70 es va dedicar a treballar d'arranjador i músic, confeccionant bandes sonores de pel·lícules eròtiques i també spaguetti westers. Dels anys 1984 a 1994, Nico Fidenco va emprendre amb els seus col·legues Riccardo Del Turco, Jimmy Fontana i Gianni Meccia, una gira i van crear un quartet anomenat Superquattro, grup musical especialitzat en reviure èxits dels anys 60, el mateix que aquí es va fer anys més tard amb Mágicos 60 i és que com comprovareu, tot està inventat a la Vinya del Senyor. A Espanya aquest ha estat un tema molt versionat, però jo vull destacar una que van realitzar els barcelonins Golden Quarter.

Luigi Tenco – Lontano, lontano 1965

Un dels noms que sempre estarà vinculat al Festival de San Remo és el del cantant italià Luigi Tenco. El 27 de gener de 1967, Luigi Tenco es va suïcidar a San Remo, província de Imperia. Es va presentar al Festival amb la cançó composada per ell "Ciao amore ciao", defensada conjuntament amb Dalida, però no va ser admesa per la comissió del festival, per que ja s'havie editat abans a Françà amb una versió de la mateixa Dalida. Rebutjada també en la repesca, el cantant va caure en una profunda depressió, es va tancar a la seva habitació de l'Hotel Savoy i es va disparar un tret al cap amb una pistola Walter PPK calibre 7,65, després d'haver pres grapa que és un licor italià tipus l’orujo gallec i Pronox, un calmant. Les veritables raons del seu suïcidi possiblement no es sàpiguen mai. Sembla que una de les causes va ser la seva relació amb Valeria, molt complicada i tensa, tot i que es va parlar i molt que la causa era el seu fracàs al Festival. Després de la seva mort, en una entrevista, una gran amiga, la cantant Dalida, va dir: "És una pantalla que ara volen tendir. Volen crear una imatge de l'ídol que no suporta el fracàs i es mata. La veritat és una altra. Crec que la veritat d'aquesta mort injusta la saben Déu i aquesta noia que no va saber quan enamorat estava Luigi d'ella". Luigi Tenco va néixer el 21 de març de 1938 a Cassine. Després d'haver format part de diversos conjunts sense rellevància, va crear I Diavoli del Rock, juntament amb Gino Paoli que després tindria una important carrera com a solista gràcies al tema "Sapore di sale" i "Senza fine". Posteriorment Luigi Tenco es va incorporar al grup I Cavalieri gravant el seu primer disc, utilitzava el pseudònim Gigi Mai. L’any 1961 va gravar el seu primer disc en solitari, amb el seu nom autèntic, titulat "Quando". Possiblement la seva cançó més famosa és aquesta que escoltem ara a Un Toc de Rock, amb la qual es va presentar al concurs de la RAI "Un disco per l'estate" i que va publicar en single l’any 1965, sense oblidar altres èxits com "Ho Capito che tu amo" i "Ciao amore ciao", és clar. Gairebé 39 anys després de la mort de Luigi Tenco, un magistrat italià, el fiscal Mariano Gagliano, va decidir reobrir el cas. "Molestarem la pau del pobre Luigi Tenco per amor a la història de la música" i va anunciar que en el marc d'una nova investigació, havia ordenat que a principis de gener de 2005 s’exhumara el cadàver de l'artista. El fiscal va avançar que la nova investigació "No aportarà novetats espectaculars, però, almenys, aclarirà tots els dubtes que sempre van envoltar la seva mort". La veritat és que l'únic dubte va ser "Què va causar la depressió que el va portar al suïcidi", cap altra, però hi ha jutges que qual Garzones qualsevol, només volen “chuparcàmera. No se qual va ser ni el resultat ni les conclusions d'aquesta exhumació. De fet el circ mediàtic ja va començar el dia de la seva mort. A les 2,45 el cadàver de Luigi Tenco va ser portat a la morgue. A les 3.30 de la matinada el cos va ser novament traslladat a la cambra 219 de l'Hotel Savoy, escenari del succés, per tal que "Els periodistes poguessin treure-li fotos ..." (foto 1). Jo aixó només puc considerar-ho de mal gust, irrellevant i una grotesca posada en escena perquè "algú" sortís en els mitjans de comunicació. La veritat és que es va parlar d'homicidi, com sol passar gairebé sempre en casos així, però rés a veure amb la realitat.

Bobby Solo – Una lacrima sul viso 1964

Un dels grans intèrprets italians de rock and roll va ser Bobby Solo de veritable nom Roberto Satti, nascut a Roma el 18 de març de 1945, si bé val a dir que Bobby Solo encara que inicialment imitava al Rei pel que fa a pentinat, forma de cantar i posades en escena i fins i tot va ser anomenat "l'Elvis Italià", es va anar decantant a poc a poc cap a la cançó romàntica, convertint-se en un dels millors baladistes de la seva època. Aquest tema que us he portat ara a Un Toc de Rock va ser la seva cançó de debut i es va presentar al Festival de San Remo de 1964, interpretant-la al mateic temps el nord-americà Frankie Valli, encara que no va guanyar, Bobby Solo si ho va fer l'any següent amb la cançó "Si lloras, si ries", un altre gran tema romàntic, de fet ha participat 12 vegades en aquest festival. L'any 1965 va representar al seu país al  festival d'Eurovisió. En els anys 80, al costat de Rosanna Fratello i Little Tony, forma el grup I Robot, aconseguint un èxit relatiu, fins i tot es van presentar també a San Remo. Cal dir que l'any 1989 aquest tema va tornar a adquirir popularitat quan va guanyar una mena de xou concurs anomenat "C'era una volta il festival". Us explicaré una curiositat sobre aquesta cançó. Quan va arribar el seu torn d'interpretar-la al Festival de San Remo, Bobby Solo va tenir un atac de pànic i va perdre la veu, els organitzadors van decidir no dir res i el cantant va actuar mentre sonava la veu del disc. També va ser la causa que no guanyés, però finalment la cosa es va saber i a partir d'aquell moment les normes del festival van estipular la prohibició de fer playbacks al San Remo.

Jimmy Fontana – Il mondo 1965

En diverses ocasions us he parlat d'un EP compartit en el qual quatre de les veus rellevants del pop italià de mitjans dels seixanta van cantar les seves cançons en català. Era l'any 1965 i en aquest EP que va publicat RCA-Victor trobàvem a Jimmy Fontana amb el tema que escoltarem ara, si bé sonarà en la versió original italiana, al costat de Donatella Moretti i "He vist com sorties", Rita Pavone amb "Ell" i Gianni Morandi que va interpretar "Si no et tinguès ja mai mes". La veritat és que gravar aquest EP en català va ser una idea d'un directiu del segell RCA que era de Barcelona i la cosa va funcionar, fins al punt que Rita Pavone va gravar l'any següent un altre EP amb quatre cançons en la llengua de Mossèn Cinto. “El mundo” va estar el gran èxit en la carrera musical de Jimmy Fontana i aquí al país la versió en castella per descomptat, es va vendre molt bé i a part, molt altres grups i cantants la van versionar, destacan la que van fer Los Mustang, es clar. El cantant i actor Jimmy Fontana es deia en realitat Enrico Sbriccoli i va néixer a Camerino, Itàlia, el 13 de novembre de 1934, va morir el 11 de setembre del 2013. "El món" va ser la seva cançó més important i per la que avui en dia s’el recorda, de fet va ser un dels millors hits de l’època.

Mina i Alberto Lupo – Parole, parole 1972

La cançó l'hem escoltat al programa en diverses ocasions, a càrrec de Dalida i Alain Delon en francès, Carmen Sevilla i Paco Rabal en castellà i Núria Feliu i Alberto Closas en català, però mai havíem escoltat la versió original que ara ens porten Mina i l'actor Alberto Lupo, encara que crec recordar que Mina també la va gravar amb Adriano Celentano, però no estic segur. Del que si ho estic és que aquesta és l'original. La va gravar l'any 1972 i va aparèixer en single, encara que a Espanya li van canviar la portada, al blog us poso la italiana. Mina és posiblement una de les millors veus femeninas del pop italià de tots els temps, si no la millor de tothes. Mina es diu veritablement Anna Maria Mazzini i va començar l’any 1958 fent-se dir Baby Gate i interpretant temes de rock'n'roll en anglès que més tard es van reditar ja com Mina. L'any 1960 la cantant es va presentar per primera vegada en el Festival de San Remo. L'any 1962 el seu primer embaràs es va convertir en tot un escàndol a Itàlia, ja que Mina i l'actor Corrado Pani, pare del nen, no estaven casats, tot un pecat mortal. La cadena RAI (radiotelevisió pública italiana), la va tenir vetada durant dos anys, després dels quals es van veure obligats a permetre el seu retorn, ja que el públic italià va reclamar insistentment la seva presència a través de milers de cartes a la RAI. En aquest període d'ostracisme Mina va seguir treballant i interpretant cançons, sobretot a Alemanya. A Mina l'anomenaven "La tigressa de Cremona" tot i que ella va néixer a Busto Arsizio, Llombardia, el 25 de març de 1940. Al llarg de la seva carrera musical Mina ha gravat en anglès, italià, francès, turc, japonès i en castellà. Té un total de 121 discos gravats. L'any 2000, va gravar a duet amb Mónica Naranjo "Él se encuentra entre tú y yo", una cançó que apareix en el tercer àlbum de la cantant catalana i titulat "Minage" en honor seu. Per cert que fa més de 30 anys que Mina no aparèix en públic.

I Santo California – Torneró 1974

Tancarem Un Toc de Rock amb aquest grup italià que va triomfar l'any 1975 a Europa amb aquesta cançó que em servirà per acabar el programa. El tema que originalment es va titular "Se Davvero mi vuoi bene ... Tornero", si bé amb el temps es va quedar tan sols en "Tornero", es va publicar en single al desembre de 1974 i com era habitual, també la van versionar en castellà per al mercat espanyol, ja en el 75 i crec que així mateix ho van fer en francès i alemany, encara que tinc dubtes sobre si la van gravar en anglès o no. El grup estava integrat per Pietro Barbella (cantant), Gianni Galizia (guitarra), Donato Farina (bateria), Domenico Ajello (baix) i Massimo Cas (piano) que eren de la regió de Campània, al sud d'Itàlia, encara que amb el temps hi ha canvis en la formació i quan van gravar aquest tema em sembla recordar que només eren quatre. Aquest single, el seu disc de debut, va superar, sols a Itàlia, el milió de còpies venudes i va aconseguir immediatament per I Santo California la primera posició en les llistes i es calcula que a tot el món va superar els 11 milions de discos venuts. En total van publicar 7 àlbums, l'últim l'any 1991 i 16 discos petits, entre EP 'si singles.

La frase per acomiadar Un Toc de Rock és del periodista Josep Ramón Correal, director del Diari de Tarragona que va dir amb molta saviesa i clara intenció


“Abans, els polítics pagaven les obres públiques
 de la seva butxaca.  Ara s'omplen les butxaques
amb les obres públiques”

Tancaré per avui la barraqueta d’Un Toc de Rock, fotre el camp i tocaré el dos deixant-vos amb bona companyia, la de aquelles emissores que emeten el programa. Porteu-vos bé i no feu res que jo no farie també.  

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario