El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

martes, 12 de noviembre de 2013

Un Toc de Rock 08-16

Nota del Productor, realitzador i director:
Tots els programes  exposats  en aquest blog,
Disposen  d'un  enllaç  per descarregar-s’els,
sempre situat a peu de pàgina

En ocasions la música en lloc d'unir, crea discrepàncies i disputes. Hi ha cançons que arriben a molestar a molts, encara que són del grat d'un altre gran nombre de persones. En la variació i els colors es troba el gust, deia aquell poeta. A Un Toc de Rock,avui escoltarem tres cançons lligades entre si per la polèmica, val a dir que finalment la cosa va acabar bé, encara que aquest "", posem-ho entre cometes. Recorrerem països i escoltarem música d'estils diversos, de temps llunyans i presents, però amb un nexe comú d'unió, la qualitat. Per tant i des de La Xarxa de Comunicació Local i totes aquelles emissores que emeten el programa, escoltarem ara per començar una cançó que ens parla de noies joves, jo soc Mario Prades i obro la barraqueta dient

Benvinguts a Un Toc de Rock

Bruno Mars – Young girls 2012

Aquest tema amb el que obro avui Un Toc de Rock també obre el últim treball discogràfic de Bruno Mars fins el moment, titulat genèricament "Unorthodox Jukebox", el seu segon àlbum i que va publicar el 11 de desembre de 2012 al nostre pais, si bé en els Estats Units sortiria el dia 6. El cantant, guitarra, compositor i productor musical nord-americà, de veritable nom Peter Gene Hernández Jr va néixer a Honolulu, Hawaii, el 8 d'octubre de 1985, però és d'ascendència filipina per part de mare i porto-riquenya per la del seu pare, una curiosa barreja cultural. Pel seu primer disc publicat el 4 d'octubre de 2010 i titulat "Doo-Wops & Hooligans" que va ser Disc de Platí als Estats Units, va ser nominat set vegades als Grammy, aconseguint el de Millor Interpretació Masculína de Pop, per el tema "Just the Way You Are". Del segon àlbum es va extreure com a senzill promocional "Locked Out of Heaven" que va ser Disc d'Or a Canadà, tot i que crec que el single no ha estat publicat a Espanya. El 19 de setembre de 2010, Bruno Mars va ser arrestat a Las Vegas per possessió de cocaïna. Va ser condemnat a una multa de 2000 dòlars i 200 hores de servei a la comunitat. També l'obligava la sentència a realitzar un curset sobre drogues. El cantant Bruno Mars va assumir la seva culpa i va demanar perdó assegurant que era la primera vegada que prenia drogues. En la seva faceta com a compositor Bruno Mars ha escrit i produït temes per Brandy, K'naan, Sean Kingston, Mike Posner, Shontelle i les Sugababes, entre d'altres.

Ringo Starr – Can’t do it wrong 2010

Ringo Starr va ser el Beatle més discret, aquell que sempre semblava estar a l'ombra dels seus companys, però al mateix temps Ringo Starr va ser l'autèntic aglutinador i pacificador del grup despres de la mort de Brian Epstein. La veritat és que la seva importància com a instrumentista mai ha estat reconeguda com es mereix. Ringo era esquerrà i això crea veritables problemes en els bateries, sobretot si tenim en compte que ell es posava la bateria com un dretà, això li va conferir un estil que encara avui és admirat pels professionals de l'instrument. També Ringo Starr va ser el primer a posar la bateria a sobre d'una tarima en les actuacions, cosa que avui és habitual en gairebé tots els grups, però que Richard Henry Parkin Starkey Jr, nascut a Liverpool el 7 de juliol de 1940 i conegut per tots com Ringo Starr, va ser el primer a fer-ho. Aquest tema us ho extrec de l'àlbum "Y not", el seu quinzè disc d'estudi i que Ringo va publicar a Espanya el 2 de febrer del 2010 i a l'estranger el 12 de gener. Va està produït pel propi  Ringo Starr i en aquest disc col·labora el que va ser el seu company a The Beatles, Paul McCartney. Ambdós realitzen un duet en el primer single que va ser "Walk with me", una cançó sobre la força de l'amistat, composada per Ringo Starr i Van Dyke Parks. A més a més Paul McCartney toca el baix en "Peace dream". Col·laboren també posant veus Joss Stone, Ben Harper i Richard Marx. A més a més han participat músics i compositors com Joe Walsh (Eagles), Benmont Tench (Tom Petty and the Heartbreakers), Dave Stewart, Glen Ballard i Van Dyke Parks, entre d'altres. La veritat és que mentre va ser membre de The Beatles, Ringo casi mai va cantar com a solista, jo ara recordo solsament "El submarí groc", però després va demostrar que va estar mal aprofitat.

Doobie Brothers – Long train running 1973

Formada l’any 1970 per Johnston, John Hartman, el baixista Greg Murph, que després va ser substituït per Dave Shogren, Trian Porter i el percussionista Mike Hossack tots ells de Califòrnia, The Doobie Brothers són un dels grups mítics del rock americà i avui el seu record va lligat a dos o tres temes, tot i que eren una banda de gran qualitat i llarga trajectòria artística que van fusionar rock amb tocs de gospel, una mica de funky i instruments de vent. L’any 1973 The Doobie Brothers van publicar el LP "The Captain and Me" on s'incloïa la peça que estem escoltan ara i que a Espanya va ser versionada i molt bé, per el grup espanyol La Unión, pèro ells van canviar el títol i la van anomenar "Sin amor". Un altre dels recordats temes de The Doobie Brothers va ser "Listen to the music". L’any 1974 s’els va unir el guitarra Jeff Baxter i al 1975, Johnston va abandonar el grup i el seu lloc va ser ocupat pel teclista Michael McDonald que va anar variant la música de The Doobie Brothers més cap al funky-soul. L’any 1978 The Doobie Brothers van conseguir 4 Grammy, però van tornar a haver-hi cambis dins de la formación, finalmente el grup The Doobie Brothers es van desfer l'any 1982 si bé van tornar anys més tard, aprofitant això de les modes revival.

Bachman-Turner Overdrive – You ain’t seen nothing yet 1974

Una bona banda de rock sureny, encara que més decantats cap al so més heavy, són els Bachman-Turner Overdrive. Es tracta d’un grup canadenc, fundat l’any 1972 per Randy Bachman, cantant i guitarrista que venia dels Guess Who, aquells del “American woman” i que ja havia gravat un disc en solitari. També es trovaba en els Bachman-Turner Overdrive CF "Fred" Turner al baix i veu i dos dels germans de Randy anomenats Robbie Bachman a la bateria i Tim Bachman a la guitarra, teclats i cors. D'aquí el nom Bachman-Turner, afegint-te Overdrive que era el nom d'una revista del motor que a tots ells els agradava llegir. Tim va ser substituït abans d’aquest enregistrament per Blair Thornton. En aquesta gravació també van contar amb Frank Trowbridge (guitarra slide). Aquest tema us ho he extret del recopilatori "Best of Bachman-Turner", publicat l'agost de 1976 i que va arribar al lloc 19, tot i que la cançó estava inclòsa inicialment en l'àlbum "Not Fragile" i va ser publicada en single al setembre de l’any 1974. La cançó, escrita per Randy Bachman, va aconseguir el lloc 2 en les llistes de singles anglesas, va ser número 1 al Canadà i va aconseguir el primer lloc del Billboard i es va clasificar al 21 en las llistes del l’any.

Neil Young – Southern man 1970

El cantant, guitarra i compositor Neil Young néix a Toronto, un 12 de novembre de 1945. Va formar part dels Buffalo Springfield, després va gravar en solitari per integrar-se al primer supergrup americà Crosby, Stills, Nash & Young. La seva guitarra i tendències musicals resultaven excessivament dures per als seus companys i va decidir seguir en solitari, però amb The Crazy Horse. Aquesta cançó que escoltarem ara i de la que us he parlat en diverses ocasions, ha estat una cançó polèmica en la seva carrera i us ho explico mentres la escoltem a Un Toc de Rock. El 19 de  setembre de 1970 Neil Young va publicar un disc que va obrir una guerra a causa del tema "Southern Man", inclòs en l'àlbum "After the Gold Rush". La cançó tracta sobre l'esclavitud al sud dels Estats Units. En ella Neil Young explica la història d'un home del sud, "southern man" en anglès que maltracta als seus esclaus i en la lletra de la cançó Neil Young reclama que el Sud compensi el dany causat per les fortunes aconseguides gràcies a l'esclavitud. Bé, es pot dir i resumint que posa el Sud i el estat d’Alabama a parir. A causa de la cançó va sorgir l'enemistat i es va declarar la guerra quan el grup de rock sureny Lynyrd Skynyrd va escriure la cançó "Sweet Home Alabama" com a resposta al  "Southern Man" de Neil Young.

Lynyrd Skynyrd – Sweet home Alabama

Una de les millors bandes de rock del sud de la història són els Lynyrd Skynyrd que curiosament i malgrat la polèmica amb el tema de Neil Young, no eren d'Alabama, eren un grup sorgit a Florida. Es van crear l'any 1964 i van estar liderats pel cantant Ronnie Van Zant fins a la seva mort el 1977. Posseïen una característica especial, utilitzaven tres guitarres. La considerada com a millor formació de Lynyrd Skynyrd estava integrada per Ronnie Van Zant, Gary Rossington, Allen Collins, Leon Wilkeson, Bob Burns, Billy Powell, Ed King, Artimus Pyle i Steve Gaines que son els que van gravar aquest disc. "Sweet Home Alabama" es va publicar en el seu segon àlbum titulat "Second Helping" que va ser doble Platí, produït per Al Kooper. La cançó és una dura rèplica a la de Neil Young i capgira a les seves explicacions detallant tot lo bo i interessant que és Alabama i deixant al canadenc com un mentider. Al setembre de 2007, el governador d'Alabama, Bob Riley, va anunciar que el títol d'aquesta cançó "Sweet Home Alabama", s'utilitzaria en la promoció turística de l'estat d'Alabama en una campanya publicitària de diversos milions de dòlars. El 20 octubre 1977 Lynyrd Skynyrd va patir un accident quan volaven en una avioneta a Gillsburg, Mississippi, on van morir el cantant, Ronnie Van Zant, el guitarrista Steve Gaines, la seva germana la corista Cassie Gaines i el mànager Dan Kilpatrick. Es desconeixen les causes de l'accident, però abans d'enlairar-se, es va informar a la gent del grup que podia haver problemes amb l'avió, a lo que irònicament, Ronnie va contestar: "Anem-nos! De totes maneres si avui és el teu dia no podràs fugir d'ell". Us explicaré una curiositat sobre el seu nom, sabeu en qui es van inspirar, doncs no era el director de l'escola on estudien Lisa i Bart Simpson, però gairebé. El nom és un tribut irònic i burleta a Leonard Skinner, un professor que van tenir a l'escola secundària i que era excessivament rígid i retrògrad en les seves normes. Una d'elles deia "El pèl ha d'estar dos dits per sobre de les celles, no pot tocar el coll" i per incomplir-ho va manar a alguns dels components del grup al despatx del director. Com ells eren conscients que pronunciar Lynyrd Skynyrd podia ser tot un problema, el seu primer disc el van titular "(Pronounced 'Leh-' nerd 'skin-' nerd)" que podíem traduir com "Pronúncialo 'Leh-' nerd 'skin-' nerd", perquè no haguessin dubtes, per cert, va ser doble Disc de Platí als Estats Units.

Neil Young – Alabama 1972

Una de les cançons importants en la discografia del guitarra i cantant canadenc Neil Young és "Alabama" que avui escoltarem a Un Toc de Rock i va estar inclosa al disc "Harvest". Com us hem dit, va sorgir l'enemistat i la guerra quan el grup de rock sureny Lynyrd Skynyrd va escriure la cançó "Sweet Home Alabama" com a resposta al  "Southern Man" de Neil Young. La polèmica s'havia desenfrenat i la premsa, com sol ser pràctica habitual, va avivar el foc afegint més llenya. Jo crec que per pressions de la discogràfica o degut a l'enrenou social que s'havia armat, Neil Youg va decidir donar un gir de 180 º a l'assumpte. Després del enrenou Neil Young es va declarar admirador de la cançó i del cantant Ronnie Van Zant, líder de Lynyrd Skynyrd, reconeixent estar "orgullós de tenir el seu nom en una cançó com la d'ells". La veritat és que tot va ser engreixat en excés per la premsa de l'època i per calmar completament els ànims i demostrar que no tenia res contra Lynyrd Skynyrd, Neil Young va compondre "Alabama", on el sud ja és més bonic i bo. Es va incloure en el que jo considero el seu millor àlbum "Harvest", editat l'any 1972. Per demostrar la seva camaraderia i allò de "pelillos a la mar, aquí no ha passat res, oh que bons companys som", Ronnie Van Zant va dur una samarreta publicitant l'àlbum "Tonight s the Night" de Neil Young en algun dels seus concerts. Però cal dir que Neil Young ha tocat “Alabama” només en concerts ocasionals i mai ha format realment part del seu repertori de directe, tot i que és un dels seus millors temes.

Matthew Sweet – Winona 1991

Des de l'àlbum "Girlfriend" que Matthew Sweet va publicar l’any 1991 i era el seu tercer disc i possiblement el més popular de la seva carrera, escoltarem ara aquest tema dedicat a una noia anomenada "Winona". L'àlbum va arribar al lloc 100 en la llista del Billboard. En la gravació d'aquest treball van intervenir, a més de Matthew Sweet (veu , piano, guitarra i baix) , Lloyd Cole (guitarra), Robert Quine (guitarra), Richard Lloyd (guitarra), Ivan Julian (guitarra), Greg Leisz (stee ), Fred Maher (bateria i guitarra), Ric Menck (bateria), Ron Pangborn (bateria), Amy Ray (guitarra i cors), Emily Saliers  guitarra acústica), Jane Scarpantoni (violoncel), Paul Chastain (baix i cors) i Andy McCulla (guitarra). Matthew Sweet va néixer a Lincoln, Nebraska, el 6 d'octubre de 1964. A l'institut va formar part d'un grup anomenat The Specs. Quan va conèixer a la gent de REM, va formar amb Michael Stipe un duo anomenat Community Trolls. Va debutar ja en solitari el 1986 amb l'àlbum " Inside". Ah ! El seu nom complet és Sidney Matthew Sweet.
El cantant i compositor nord americà Matthew Sweet

Bryan Adams – Heaven 1985

Si fa una estona escoltàvem al canadenc Neil Young, ara us porto a un altre canadenc, aquest és un dels millors temes del cantant i pianista Bryan Adams, nascut a Ontario el 5 de novembre de l’any 1959. La cançó es trobava inclusa en l'àlbum "Reckless" que Bryan Adams va publicar l'any1984 i que el gener del 85 va arribar a la primera posició en la llista de Billboard i es va mantenir en llistes gràcies als singles que es van extreure, el tercer d'ells amb aquesta cançó "Heaven" que es va gravar els dies 6 i 7 de juny de 1983 i es va editar l’any 1985. El single promocionalque em van fer arribar desde Polygram, incloïa a la cara B una versió de la mateixa cançó, però en aquesta ocasió gravada en directe i va arribar a la primera posició en la llista de singles al juny de 1985 i va ser Disc d'Or, sent el primer senzill de Bryan Adams que es va classificar en les llistes europees. Tant en el single com a l'àlbum, els músics que participan en aquesta grabación són Bryan Adams (piano, percussions i veu), Keith Scott (guitarra), Rob Sabino (teclats), Dave Taylor (baix) i Steve Smith (bateria).

Badfinger – Without you 1970

Fa ja uns quans programes i escoltan a Herry Nilsson, us parlava daquesta bona banda britànica. Badfinger són els autors d'aquest tema que escoltarem ara a Un Toc de Rock i que va esdevenir el gran èxit en la carrera de Harry Nilsson. Badfinger pertanyien a l'escuderia Apple, el segell porpietat de The Beatles i van tenir una bona trajectòria tot i també que van patir molts problemes legals que van impedir la sortida de més d'un dels seus àlbums, així i tot. en algun moment se'ls va arribar a considerar successors dels de Liverpool. El grup Badfinger en els seus inicis va anomenar-se The Iveys, i es va formar a Gal·les, pel guitarrista Peter Ham que va estar el compositó d’aquesta peça. Al seu costat hi havia el baixista Joey Molland, Mike Gibbins a la bateria i Tom Evans front de la guitarra. Aquesta cançó que escoltem estava inclòs en el segon LP titulat "No dice" de l’any 1970. Us explicaré una cosa. el 23 d’abril de l’any 1975 Peter Ham, líder del grup, es va suïcidar en el seu garatge i Tom Evans també es va suïcidar, es va penjar el 19 de novembre de 1983.
Els britànics Badfinger

Joni Mitchell – Blue Motel Room 1976

Aquest tema us ho he extret del LP "Hejira" que la cantant nord americana Joni Mitchell va editar l’any 1976 i que és un dels seus millors discos. En realitat la cantant, guitarra, compositora i també pintora canadenca Joni Mitchell es diu Roberta Joan Anderson i va néixer el 7 de novembre de 1943, a Alberta, Canadà, però va triomfar en l'escena folk de Nova York a finals dels 60 i durant els 70. Joni Mitchell és l'autora de la cançó "Woodstock" que va ser sintonía del famós festival i va tornar a ser un èxit en la versió de Crosby, Stills, Nash and Young. En els anys 70 la seva música es va anar decantant des del folk original cap el pop-jazz, aquest disc és d'aquest període i va comptar amb Jaco Pastorious (1 de desembre de 1951 – 21 de setembre de 1987) al baix. En aquesta gravació destaca i molt la guitarra que està tocada per la pròpia Joni Mitchell. Per cert, com ella es una bona artista plástica, les portades de molts dels seus discos estan dissenyades per ella mateixa. i es descriu com una "pintora descarrilada per les circumstàncies".

Elton John – Home again 2013

El 16 de setembre d'aquest any s'ha publicat "The Diving Board", un nou treball d'Elton John del qual us he extret aquest tema amb el que tancarem Un Toc de Rock per avui. És clar que aquesta és la data de la seva edició a Europa, a Austràlia ho va fer el dia 13 i als Estats Units es va publicar el 24. Tornen a treballar junts Elton John i Bernie Taupin en les composicions i la producció ha estat a càrrec de T-Bone Burnett. L'àlbum va aconseguir la quarta posició en els Estats Units i la tercera al Regne Unit. En la gravació van participar Elton John (piano i veu), Jack Ashford (percussió), Jay Bellerose (bateria), Doyle Bramhall II (guitarra), Keefus Ciancia (teclats) i Raphael Saadiq (baix). La veritat és que és un àlbum digne d'atenció del que escoltarem més cançons en propers programes. Amb aquest disc i suposo que l'aportació del gran lletrista Bernie Taupin, amb el que Elton John va estar unit sentimentalment, torna als seus principis, amb una instrumentació austera, però ben treballada en totes les cançons. Al llarg dels més de 40 anys de carrera, Elton John ha venut més de 250 milions d'àlbums, més de 150 milions de singles i ha col·locat més de 50 cançons en les llistes d'èxits, convertint-se en un dels músics de més èxit de tots els temps. Elton John va ser un dels pocs músics britànics que mai es va plantejar traslladar la seva residència als Estats Units per evadir els lleonins impostos de la Gran Bretanya i per això de deixà els cales al pais, la Reina el va nombrà Cavaller. El seu veritable nom és Reginald Kenneth Dwight i va néixer a Londres, el 25 de març de 1947. Si bé ara es fa dir Sir Hercules Elton John. La seva època més brillant va ser la primera dècada, quan comptava amb Bernie Taupin que va compondre gairebé tots els seus temes. Per cert, en el món musical era conegut com Les Plomes del Rock.

La frase per acabar el programa és del dissenyador de moda i fotògraf alemany Karl Lagerfeld, element clau de la firma Chanel que va dir:


"La meva vida consisteix en oblidar el que faig”

Conclou Un Toc de Rock per avui, peró us deixo amb La Xarxa de Comunicació Local i totes aquelles emissores que emeten el programa, per tan us quedeu amb molt bona companyia. Sigueu bons i bones, a reveure..

Apa! Ens veiem pel món.

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario