El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

martes, 5 de octubre de 2010

Un Toc de Rock Programa 05-10-2010

En el passat programa va sortir el Tex-Mex i os vaig prometre que parlaríem i escoltaríem peces englobades dins d'aquest estil musical oriünd de la frontera entre Texas i el nord de Mèxic. El 1690 els espanyols van colonitzar Texas. El 1718 van fundar Sant Antoni de Bejar, avui nomes San Antonio, ciutat on es troba el mític fort El Álamo. El 1745, Espanya va colonitzar l'àrea que ara és la vall del Rio Grande, d'aquesta manera va néixa la cultura musical texana, de clara herència espanyola i molt unida a la cultura cajún. Aquestes similituds són aparents fins i tot en l'actualitat. El Tex-Mex barreja diversos estils, ranxeres, rock, country, cajún, etc. però sempre o gairebé sempre, inclou textos que barregen anglès i castellà.

La que està catalogada com la primera intèrpret de Tex-Mex és Lydia Mendoza, allà pels anys 20 va cantar música texana en castellà.

Avui anem de Tex-Mex. Benvinguts a Un Toc de Rock.

Lydia Mendoza – Que “hisiste” con mis besos

Es considera que el lloc de naixement del tex-mex és Alice, Texas, quan a mitjans dels anys quaranta Armando Marroquín i Paco Betancourt van crear el segell Ideal Records, dedicat a gravar exclusivament música tex-mex, a la ciutat d'Alice. Però Lydia Mendoza va ser la primera, o una de les primeres, a gravar música en espanyol per al segell RCA molt abans, als anys vint. Va néixa a Houston, Texas, el 31 de maig de 1916 i va morir el 20 de desembre de 2007 a San Antonio. Per cert que la paraula "hisiste" l'he posat entre cometes perquè en el títol original està escrita així.


José Manuel Figueroa – Ranchero (country man) 1995

Un dels bons intèrprets de l'estil, en aquest cas mexicà, és José Manuel Figueroa. Va néixa a Juliantla, Guerrero el 15 de maig 1975. El 1995 va publicar "Expulsado del Paraiso" que va superar les 300 mil unitats venudes i posant el tema del mateix nom en els primers llocs de les llistes de popularitat. En aquest mateix disc trobem la cançó que escoltem avui. El seu germà de 32 anys d'edat, va ser assassinat al Gran Hotel, de Cuernavaca Morelos. Sebastián va rebre dos trets d'arma de foc i va morir a conseqüència de l'hemorràgia interna. Els fets van succeir el passat 12 de juny i es va deure a una baralla que va tenir amb elements de seguretat del bar. Un dels guàrdies, va treure una pistola, i li va disparar. José Manuel i el seu germà Sebastián eren fills del cantant Juan Sebastian que també va morir tràgicament.


 

Augie Meyers – Dos tacos 2001

Una cosa fonamental en el naixent de la música tex-mex va ser la barreja d'estils com el corrido, el mariachi i els europeus (com la polca, que havia estat introduïda a Texas per colons alemanys a finals del segle XIX). Augier és un teclista i cantant que va ser component del mític grup Sir Douglas Quintet i també dels Texas Tornados, amb una interessant carrera en solitari. Aquest tema us ho porto per lo curiós de la lletra que recomano escoltar, encara que tampoc molt, la veritat, perquè missatge, missatge, no és que tingui massa. Estava inclòs en l'àlbum "Alive and Well at Lake Taco" que va publicar el 2001. Meyers va néixa el 31 de maig de 1940 a San Antonio, Texas.


Texas Tornados – Hey baby (Qué pasó) 1990

Banda creada el 1989 i integrada per Freddy Fender, Flaco Jiménez, Kevin West, Cesar Chavez, Augier Meyers, Jorge "Pac-MAN" Diaz i Doug Sahm que venia dels Sir Douglas Quintet, si bé es produiren canvis en la formació i van morir Freddy i Doug. El tema es trobava en el LP "Gringo Lingo". L'acordió va ser adoptat pels músics populars texans a principis del segle XX i es va tornar molt popular entre els músics de Tex-Mex. Precisament un dels millors acordionistes del món és el texà Flaco Jiménez. Amb una brillant carrera en solitari.


Flaco Jiménez – A little drink, a little dance 2000

Des del LP "Sleepytown" que Flaco publicar el 2000, us porto aquesta cançó. Compta amb Lee Roy Parnell (veu i guitarra slide), Nunie Rubio, Beck Bramlett, Buck Owens i Dwight Yoakam a les veus, Joe Reis (electric, steel string & string guitarra, baix i cors), Pete Anderson a les guitarres, Skip Edwards (teclats), Max Baca (baix sexto), Tares Prodanuiuk i Jim Kalson al baix, els bateries Billy Carey i Jim Christie, sense oblidar Jonathan Clark, Michael Morales i Ron Morales als cors. Una formació de luxe sonant per a tu a Un Toc de Rock.


Flaco Jiménez – En el cielo no hay cerveza

El tema anterior era bo, però a mi sempre m'ha fet molta gracia aquesta cançó del gran acordionista Flaco Jiménez, per tant, si escolteu amb atenció, en aquest castellà/anglès tan sui generis i propi del Tex-Mex, Flaco ens explicarà el que ha descobert i és que "En el cielo no hay cerveza" ... doncs serà tot un problema per a molts.


Freddy Fender y Flaco Jiménez – Tu corazón traidor

En els anys cinquanta i seixanta, el rock and roll i la música country van fer eclosió i als conjunts clàssics de tex-mex es va afegir la guitarra elèctrica i la bateria. Freddy es deia en realitat Baldemar Huerta Medina, va néixer a San Benito, Texas, el 4 de juny de 1937. Va començar signant els seus primers discs amb el seu nom veritable, però el 1959 el va canviar per Freddy Fender. Cantant, guitarrista i compositor, va formar part de Los Texas Tornados i la gran superbanda del Tex-Mex, Els Super Seven. El 1961 va treure un disc signant com Eddie Medina y Los Shades. Bona combinació Flaco Jiménez i Freddy Fender parlant-nos de "Tu corazón traidor".


Freddy Fender - Before the Next Teardrop Falls 1974

Possiblement la cançó més famosa en la carrera de Freddy Fender sigui "Before The Next Teardrop Falls" que donava títol a un LP publicat el 1974. De 1975 a 1983 Fender va aconseguir col.locar 21 èxits en els llistats de música Country. En català el tema va ser versionat pel nostre bon amic Tomeu Penya i molt bé, per cert. Freddy va estar dos anys a la presó per possessió de marihuana. Va morir el 14 d'octubre de 2006 a Corpus Christi, Texas.


Selena y Los Dinos – Como una flor

Els instruments electrònics i els sintetitzadors van començar a dominar el so. La música tex-mex va començar a empeltarse d’un country bilingüe i aproparse als fanàtics del rock. A causa de l'impacte de la mort de Selena, la seva música va rebre més atenció de l'audiència nord-americana. Va ser la primera artista de tex-mex a guanyar un Grammy i el seu àlbum "Ven a mi" es va convertir en el primer àlbum d'una dona llatina que va guanyar l'Or Va ser la reina indiscutible del Tex-Mex. El seu nom complet era Selena Quintanilla Pérez i va néixa a Lake Jackson, Texas, el 16 d'abril de 1971. Va ser assassinada el 31 de març de 1995, a l'edat de 23, per la presidenta del seu club de fans, Yolanda Saldívar, en un Motel de Corpus Christi, anomenat Days Inn, a l'habitació 158. Existien desacords econòmics entre Selena i Yolanda, i Selena va decidir tallar tota relació laboral amb ella. Quan sortia de l'habitació va rebre un tret per l'esquena i va morir.

Selena y Los Dinos

The Hometown Boys – Mujer pesada

Components: Román Martínes baix sexto-cors. Bobby Martines baix-cors. Rosalinda Perea segona veu. Elías Aredondo cantant y líder del grup. Anthony Trevino acordió y veus. Rubén Rodríguez batería.
Banda oriünda de Lubbock, Texas, originàriament es van anomenar El Grup Internacional de Ricky y Joe Martines que no eren altres, darrere d'un nom tan altisonant que la família Martines, Roman Martines, pare i Maria Dolores Martines, la mare. Al costat dels seus fills. El cert és que la tragèdia s'ha acarnissat en aquesta família: El germà gran Roman Jr. va morir al l997, tres mesos després al 98 mor Joe, el 2000 l'espòs de Rosalina. James mor el 2002, Jesse el 2004, el fill de Jesse, l’Angelo, el 2005 al igual que la mare Maria Dolores. Ricky s’en va anar el 2007. Però la família ha seguit endavant comptant amb Stevan Martines acordió, Marky Lee Rojas cantant i Juan Hernandez bateria. Per cert que a la cançó "Mujer pesada" li canvien el sobrenom i ells l'anomenen “Mujer vaciada”.

The Hometown Boys
Jennifer Peña y los Jetz – Si tu te vas de mi

Jennifer Peña cantant i actriu, va néixa a San Antonio, el 17 de setembre de 1983. Dona d'extraordinària bellesa, abans de cantar va guanyar diversos concursos de mises, entre ells Mis 4 de juliol. La va descobrir Abraham Quintanilla, pare de la Selena. El 1996 va publicar el seu primer disc "Dulzura" i va ser la primera cantant texana en aconseguir un Disc d'or amb el seu primer senzill "Vine A Mi" i en la més jove en aconseguir un Disc de Platí. Va vendre més de 50.000 còpies només els tres primers mesos del seu llançament. Ha gravat 3 discos amb els Jetz, als que va deixar el 2000 i cinc en solitari.

Emilio Navaira y Roberto Pulido – Ya ahora es tarde 1994

Un altra variant molt més mexicana és la que ens porten Emilio Navaira (nascut a San Antonio, el 23 d'agost de 1962) i Roberto Pulido, nascut a Edimburg, Texas i que havia format part del grup Roberto Pulido y Los Clásicos. El tema estava inclòs en el LP "Te Vi Partir ", de Roberto, publicat el 1994 i és una composició d'aquest. Va sortir en single i va assolir la posició 17 en les llistes americanes.

Roberto Pulido

Zayda y los Culpables – Tiro de Gracia

Zayda Peña va morir assassinada l'u de desembre de 2007, tenia 28 anys. Era mexicana i la seva línia s'enfocava més capa els narco-corridos. Va acabar tràgicament. Quan acabava d'assistir a un concert de Alejandra Guzmán i es trobava a la seva habitació del Motel Mònaco, a Matamoros, Mèxic, acompanyada per la seva manager Ana Bertha González i Leonardo Sánchez, empleat del motel, van entrar uns sicaris que dispara.ren contra ells, Bertha i l'empleat van morir a l'instant. Zayda va ser traslladada a l'hospital en gravíssim estat. A trenc d'alba i sense que la policia ni l'hospital haguessin pres cap mesura per protegir la seva seguretat, un sicari va entrar a la UCI, tranquil.lament i sense que ningú li impedís el pas. La va rematar de tres trets al cap. Encara avui i com passa amb tants i tants artistes gruperos, no s'ha trobat l'assassí, ni crec que ho trobin. Aquest tema sembla ser gairebé una premonició "Tiro de gràcia".

 
Zayda Peña Arjona

Los Super Seven – Campesino

En aquest programa d'Un Toc de Rock parlàvem d'ells, són la superbanda del Tex-Mex, Los Super Seven. Macro grup integrat per membres de The Texas Tornados, Los Lobos, The Mavericks, Calexico, Ozomatli, Sir Douglas Quintet i altres formacions. Han aconseguit diversos Grammy, gravat tres discos i encara que sigui esporàdicament, segueixen treballant junts de tant en tant. Han tocat diversos pals i "Campesino" és un dels seus temes molt proper a la salsa. Els membres en el primer disc van ser: Joe Ely guitarra i veu, Freddy Fender veu, David Hidalgo (de Los Lobos) guitarra i veu, Flaco Jiménez acordió i veu, Rubén Ramos cantant, Cesar Rosas (de Los Lobos) guitarra i veu, Rick Treviño guitarra i cors, Doug Sahm (Sir Douglas Quintet) veu, Max Baca baix, sexto i cors i Joel Guzmán al acordió. Steve Berlin (de Los Lobos) va ser el productor. Avui, alguns d’ells ja no estan entre nosaltres.


Sir Douglas Quintet – Too little, too late 1994

I ja que parlem de Doug Sham i del seu grup Sir Douglas Quintet, aquí els tenim. Van estar més a prop del country-rock que del Tex-Mex, però entre els components de la banda de San Antonio, estaven Augier Meyers, Johnny Perez, Ernie Durawa i TJ Ritterbach. El gran hit de la seva carrera va ser "Mendocino", però aquest tema que us porto val la pena, estava inclòs en el LP "Day Dreaming at Midnight" que van publicar el 1994. De fet va ser el seu últim disc d'estudi. Doug i Augier Meyer es van integrar més tard en els Texas Tornados.


EBS (Ella Baila Sola) – Como un Narco 2010

Nou treball del duet Ella Baila Sola titulat "Despierta" del qual extraiem aquesta cançó amb clar aire Tex-Mex, publicat aquest any i que representa la tornada d'aquestes dones, encara que amb canvis importants en la formació. Avui són Marta Botía i Rocío Pavón, aquesta última substituint a Marília Casares. Les originals funcionaren i bé de 1996 al 2001, però problemes entre les noies va desfer el duo. Ara Marta, nascuda el 15 de setembre de 1974, pren el relleu, es busca nova companya i tornen pels seus “fueros”, intentant emular, encara que sense aconseguir-ho, l'èxit del seu primer disc, publicat en el 96 i titulat "Ella baila sola" , amb temes com " Lo echamos a suertes", "Cuando los sapos bailen flamenco", "Amores de barra" i "Por ti". D'aquesta àlbum van vendre 750.000 còpies a Espanya i al voltant de 500.000 a l’Amèrica Llatina. Jo crec que ara signarien per aconseguir el 10% d'aquestes xifres.


Los Lobos – Hotel California

Els components eren Steve Berlin, David Hidalgo, Conrad Lozano, Louie Pérez i Cesar Rosas. Los Lobos són una banda de Tex-Mex creada per fills d'immigrants mexicans assentats a Los Angeles. Hi ficsat, aquests que són una de les formacions més comercials i conegudes internacionalment del gènere, no són de Texas. Es van donar a conèixer mundialment en interpretar la banda sonora del film "La bamba", sobre la vida de Richie Valens, cantant de rock and roll de nom real Ricardo Valenzuela i que va morir en l'accident d'aviació que també els va costar la vida a Buddy Holly i Big Bopper, a Clear Lake, Iowa, el 3 de febrer de 1959. En aquest cas i per acomiadar el programa d'avui d'Un Toc de Rock, us porto la versió que Los Lobos fan del clàssic dels Eagles, "Hotel California". Que consti que en un primer moment la peça us pot sonar a reminiscencies flamenc/rumbero espanyol, fins i tot als francesos Gipsy Kings. Per cert que "La Bamba" era un tema del folklore mexicà que Richie Valens va adaptar al Rock and roll.

Per avui, aixo ha sigut tot. Que sigueu bons i bones i fins al pròxim programa d’Un Toc de Rock.

Mario Prades

Enllaç per descarregar el programa

No hay comentarios:

Publicar un comentario