El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 27 de abril de 2015

Un Toc de Rock 09-59

Anem a començar el nostre viatge a l'ahir escoltant diverses cançons amb un nexe comú, totes elles tracten sobre nadius nord-americans, fins i tot escoltarem a Redbone, la primera banda del rock integrada per indis i tindrem a Johnny Preston, Tim McGraw, Gordon Lightfoot i Paul Revere & The Raiders, però en la nostra banda sonora d'avui comptarem així mateix amb Family of The Year, Eagles, Juici Newton, Band of Horses, Mark Knopfler i uns quants més, entre ells Julio Iglesias cantant a duet amb Willie Nelson. Ara em posaré en marxa i obriré la barraqueta. Sóc Mario Prades i des de totes aquelles emissores per les que ens escoltes conecto la nostra màquina del temps i us diré que sou

Benvinguts a Un Toc de Rock

Tim McGraw – Indian outlaw 1994 / 1996

En el CD recopilatori "Songs from Desperado country" es va incloure aquest tema del cantant, compositor i actor Tim McGraw amb el que avui començarem Un Toc de Rock i en el que ens parla d'indis que estan fora de la llei i que es trobava originalment en el seu LP "Not a moments too soon" que es va publicar el 2 de març de l’any 1994 que va ser sis vegades Disc de Platí, aconseguint la primera posició tant als Estats Units com a Canadà. El cantant, compositor i actor Tim McGraw es diu de nóm complert Samuel Timothy McGraw i va néixer l'1 de maig de 1967 a Delhi, Louisiana i també ha treballat i molt com a actor, sent un dels protagonistes del film "Country strong" que als Estats Units es va titular "Love Don't Let me Down", on curiosament, tot i incloure una o dues cançons seves a la banda sonora i tractar sobre una cantant de country de la qual fa de representant, ell no canta en cap moment. Per cert, Tim McGraw està casat amb la també cantant, en aquest cas de pop, Faith Hill. Tim McGraw ha gravat tretze àlbums d'estudi, nou recopilatoris i a prop de seixanta singles, havent guanyat així mateix dos Grammy. Al final de la cançó Tim McGraw la barreja amb el "Cherokee Bend" de Gordon Lightfoot, una gran cançó que escoltarem ara mateix!

Gordon Lightfoot – Cherokee Bend 1975

El cantant, guitarrista, pianista i compositor Gordon Lightfoot és una de les millors veus canadenques de la història de la música i gran compositor. Va néixer el 17 de novembre de 1938, a Ontario i les seves cançons han estat gravades per gent com Elvis Presley, Johnny Cash, Marty Robbins, Jerry Lee Lewis, Bob Dylan, Judy Collins, Peter, Paul and Mary, Barbra Streisand, Olivia Newton-John, Johnny Mathis, Richie Havens i Harry Belafonte. Per cert té una cançó molt curiosa titulada "Don Quixote". El tema que escoltem ara es trobava al LP "Cold on the Shoulder" i el single publicat al març de 1975 tenia el tema "Rainy day people" a l'altre cara, una gran canço que vam escoltar va pocs programes. Els single va arribar al número 1 de les llistes del Billboard nord-americà al maig del 1975 i per supossat, també en el seu Canadà natal. De fet, Gordon Lightfoot està considerat con un dels millors cantants canadenc de l’historia, molt per sobre de Leonard Cohen i es molt valorat al seu pais, si be aquí a Espanya, el coneixen quatre i escacs. Vas cantar a la ceremonia d’apertura dels Jocs Olímpics d’hivern a Calgary, Alberta, l’any 1988. En la gravació d’aquest tema i a part de cantar i tocar el piano ells mateix, l’acompanyan Pee Wee Charles (Steel guitar), Terry Clements (guitarra), Nick DeCaro (acordió), Jim Gordon (batería), Rick Haynes (baix), Milt Holland (percusió), Suzie McCune (cors), Red Shea (guitarra), John Stockfish (baix), els Jackie Ward Singers (cors) i Jack Zaza (secció de vents)

Johnny Preston – Running bear 1959

Escoltarem ara una cançó que ofereix un caire molt festiu, però en realitat és gairebé una tragèdia grega, bé, millor seria dir "Una tragèdia italiana" ja que és la versió del Romeu i Julieta traslladada a les praderies americanes i ens parla dels amors impossibles de dos joves indis, la història de Running Bear (Ós Corredor) i Paloma Blanca i l'enfrontament ancestral entre dues tribus. La cosa acaba com el Rosari de l'Aurora ja que tots dos es suïciden. Finalment i desesperats, es llancen a l'embravit riu i moren juntets, com els de Verona, ofegats en la corrent del riu. La frase final de la cançó de Johnny Preston és molt romàntica i serà del gust de les nostres oïdores i espero que també dels oïdors ja que es diuen un a l'altre "Ara sempre estarem junts en el nostre propi vedat de caça". Johnny Preston, de nom complert John Preston Courville, va ser un cantant nascut el 18 d'agost de 1939 a Port Arthur, Texas, on també va neixer Janis Joplin. Va estar en actiu des de que va crear el grup The Shades i després va començà en solitari, fins a la seva mort, el 4 de març de 2011, encara que els seus discos no van arribar a publicar-se a Espanya en el seu moment. L’any 1960 aquest tema va aconseguir la primera posició en les llistes del Billboard, on va mantenir-se tres setmanes, és el millor hit de carrera de Johnny Preston i també va ser número 1 a Anglaterra. La cançó que escoltem ara de Johnny Preston a Un Toc de Rock té una ambientació en la què només falten pells rojes ballant al voltant de la foguera i que la fa molt original, tenint en compte que és de l’any 1959. Els arranjaments de la cançó, per aconseguir aquest caire indi, són de Big Booper i George Jones. Fem una mica d'història, el tema va ser escrit pel cantant i compositor Jilles Perry Richardson,  conegut com The Big Bopper quan ere molt jove. Per cert Big Bopper va ser un dels que van morir al tràgic accident d'aviació que va costar la vida també a Ritchie Valens i Buddy Holly a Clear Lake, Iowa, el 3 de febrer de 1959. L’any 1969 va tornar a classificar-se en llistes amb la versió que va realitzar Sonny James i entre les que s'han gravat destaca la del grup Danny Davis and the Nashville Brass, l’any 1975 i val a dir que també va formar part del repertori de directe dels Led Zeppelin.

Paul Revere & The Raiders – Indian Reservation 1971

Aprofitant la coincidència de nom del líder del grup amb el llegendari genet, heroi de la guerra de independència dels Estats Units, van sorgir Paul Revere & The Raiders, una bona banda creada a Boise, Idaho, liderada per l'organista Paul Revere Dick que va néixer a Harvard, Nebraska, el 7 de gener de 1938 i que va crear el grup l’any 1960, encara que no van començar a funcionar realment fins al 62. Paul Revere & The Raiders van aconseguir posar uns quants singles en les llistes americanes, però va ser el 24 de juliol de 1971 i amb "Indian Reservation (The Lament of the Cherokee Reservation Indian)", la cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock que van aconseguir arrivar a la primera posició del Billboard i en aquesta gravació van comptar amb el bateria Omar Martínez i el teclista Bob WooleyEns parla del declivi, per culpa de l’home blanc, de cinc tribus de nadius nord americans, els Cherokees, Chickasaws, Choctaws, Creeks i Seminolas. La veritat es que la peça no era d’ells, es tractava d’una versió, va ser escrita per John D. Loudermilk i ja l’havie portat al èxit l’any 1959 Marvin Rainwater i en el 68 el britànic Don Fardon. Val a dir que mai van tornar a pujar tan alt a les llistes americanes i de la resta del món, tot i que amb alts i baixos, es van mantindre en actiu passant a ser The Raiders i amb camvis de components. Un dels cantants que van tindre va ser Mark Lindsay. Paul Revere va morir el 4 de octubre del passat any 2014 i aixó va representar la fi del grup.

Redbone – Maggie 1970

Seguim als Estats Units i parlan d’indis nadius, ara us porto una banda sorgida a la Costa Oest i integrada per nadius americans. Van ser el primer grup de la història integrat tan sols per indis. Redbone van començar l’any 1969 i encara estan en actiu, tot i que la seva etapa més brillant va ser en els anys setanta. Redbone es van crear a Fresno, Califòrnia i inicialmente eren els germans Patrick (baix i veu) i Lolly Vegas (guitarra i veu). Van començar els canvis i quan es va publicar aquest tema, inclòs en el LP "Potlach" editat l’any 1970, el seu segon disc, el grup Redbone l'integraven Pat i Lolly Vegas, al costat de Tony Bellamy i Pete Depoe. Va ser produït per Lolly Vegas i Pete Welding. Van deixar de gravar a finals dels 70, però Redbone van tornar als 90. Aquest tema al costat de "The Witch Queen of New Orleans" que és del 1971, són els seus grans hits. Per cert que el seu álbum de debut titulat “Redbone”, va ser doble, tot un repte per un grup novell.
Els Redbone van ser un bon grup de rock integrat per nadius americans

Juice Newton – Queen of Hearts 1981

També ja tres o quatre temporades, crec que va ser l’any 2012, en un dels programes  d’Un Toc de Rock vam escoltar a Juice Newton i la cançó "Angel in the morning", en aquella ocasió us vaig parlar d'un altre dels seus èxits "Reina de cors" i he rebut un correu dient-me que la posés, doncs bé aquí està, a manar. La cantant, compositora i guitarrista Judith Cohen Kay, coneguda artísticament com Juice Newton que escoltem ara, va néixer el 18 de febrer de 1952 a Lakehurst, Nova Jersey i molts la encasellen dins del country, encara que ella ha incursionado i molt en el pop. Va començar a gravar l'any 1975 i encara es troba en actiu. Aquesta cançó que es va editar en single l’any 1981, es trobava al seu LP “Juice” i el single va arrivar al lloc 14 en les llistes de country, al segon a las de pop del Billboard, va ser disc de Platí al Canadà i disc d’Or als Estats Units. "Reina de Cors" és una cançó country-pop escrita per Hank DeVito, un home que era guitarrista en el grup de suport d’Emmylou Harris, els The Hot Band, en la década dels 80 i el primer que la va gravar va ser Dave Edmunds l’any 1979, pero es va convertir en una de les millors cançons en la carrera musical de Juice Newton i la seva versió de "Queen of Hearts" es va incloure a la banda sonora del film “Salvador” de Oliver Stone, també en la pel·lícula “Boogie nights” i en el video joc “Grand Theft Auto: San Andreas”.

Eagles – Hotel California 1977

La lletra d'aquesta cançó ens transporta a un món en decadència i dominat per les drogues i les temptacions i aquest hotel en el qual si entres ja no podras sortir, aquesta porta al infern, és una metàfora sobre la Califòrnia dels anys 70 i el declivi del somni americà. De fet les cançons de l'àlbum s'entrellacen entre elles convertint-lo en una mena d'òpera-rock. “Hotel California”, cinquè disc de Eagles, és el seu millor àlbum i també la millor cançó, almenys de les més populars, en la llarga trajectòria discogràfica dels Eagles. L'àlbum es va publicar el 8 de desembre de 1976. És el primer disc del grup sense el seu fundador Bernie Leadon i el primer amb Joe Walsh que el va substituir. Des de la seva publicació "Hotel Califòrnia" ha venut més de 16 milions de còpies només als Estats Units, sent el àlbum amb millors vendes de la seva història. Es va mantenir en el número 1 durant vuit setmanes, no consecutives, entre finals de 1976 i principis de 1977. Va incloure dos singles que es van convertir així mateix en número 1 del Billboard, van ser "New Kid in Town", editat el 26 de febrer de 1977 i "Hotel Califòrnia" que escoltem ara, el 7 de maig de 1977. La imatge de la caràtula de l'àlbum "Hotel Califòrnia" dels Eagles, és l'Hotel Beverly Hills. La cançó va ser una composició de Don Felder, Glenn Frey i Don Henley que és el cantant solista a la cançó, mentre que els sols de guitarra són de Joe Walsh i Don Felder. El cinquè membre del grup era Randy Meisner que a més del baix, tocava la guitarra acústica i va fer cors. Quan va deixar els Eagles va ser substituït per Timothy B. Smith que venia dels Poco.

Family of The Year – Hero 2012

Aquest tema us el he extret de l'àlbum "Loma Vista", el seu segon i últim disc gran fins el moment i que el grup nord-americà Family of The Year va publicar el 10 de juliol de l'any 2012, possiblement sigui el seu millor treball fins el moment i en les llistes dels Estats Units es va classificar en el lloc 35. De fet en l'àlbum es trobava el tema "Hero", aquest que escoltarem ara a Un Toc de Rock i que es va editar també en format single i ha estat el seu millor hit fins ara, arribant al lloc 7 en Estats Units, la cançó que us vaig prometre que escoltariem, també s'ha inclòs a la banda sonora de la pel·lícula "Boyhood". Els californians Family of The Year són una banda d'indie rock que es van crear a Los Angeles l'any 2009, amb components de Unbusted i The Billionaires i estava integrada en aquest enregistrament per Joseph Keefe (cantant i guitarra), el seu germà Sebastian Keefe (bateria i cors), James Buckey (guitarra i cors) i Christina Schroeter (teclats i cors), encara que pel grup tot i el poc temps que porten en actiu, han passat altres músics, entre ells Vanessa Jeanne Long, Brent Freaney i Meredith Sheldon. Family of The Year van debutar discogràficament amb el CD "Songbook" que es va posar a la venda el 17 de novembre de 2009 i fins al moment ha tret 4 singles, 4 EP's i 2 discos grans

Mark Knopfler – Laughs and Jokes and Drinks and Smokes 2015

L'extraordinari guitarrista escocès Mark Knopfler, el que va ser líder dels Dire Strait, ha tret recentment un nou treball en solitari titulat genèricament "Tracker" que es va posar a la venda el passat 13 de març, amb producció del propi Mark Knopfler i Guy Fletcher i va ser gravat en els British Grove Studios de Londres. És el vuitè àlbum en solitari del músic escocès i més de Mark Knopfler a la guitarra, ha comptat amb Guy Fletcher als teclats, John McCusker al violí, Mike McGoldrick a la flauta i xiulet, Glenn Worf al baix i Ian Thomas a la bateria, amb les col·laboracions de Ruth Moody de The Wailin' Jennys als cors, Nigel Hitchcock al saxo i Phil Cunningham a l'acordió. Com a primer single de l'àlbum s'ha extret el tema "Beryl" que és un irònic homenatge a la morta novel·lista anglesa Beryl Bainbridge, però jo us he seleccionat aquesta cançó i per cert, l'inici em recorda i molt els acords repetitius del "Take fiver", un clàssic del jazz que va ser el gran èxit del Dave Brubeck Quartet. Si bé després pren un bon caire celta. El guitarrista, cantant i compositor escocès Mark Freude Knopfler que va ser líder del mític grup Dire Staits, una de les millors bandes britàniques del anys 80, va néixer a Glasgow, Escocia, el 12 d'agost de 1949 i Mark Knopfler està considerat com un dels millors guitarres del món. Ara bé, quan va començar, ell mateix ha confessat que imitava la manera de tocar del guitarra del grup britànic Sniff’n’The Tears.

Smokie – Will you still love me tomorrow 1995

Escoltarem ara a Un Toc de Rock a la banda britànica Smokie, als que no hem de confondre amb el grup Smoke, aquells del “My friend Jack”, res a veure un amb l’altre. Val a dir que encara que la cançó més important en la carrera dels britànics Smokie va ser "Living next door to Alice" de 1976 que vam escoltar ja fa uns quans programes, aquesta que us porto avui és una de les moltes i bones balades que van gravar al llarg de la seva carrera. Smokie va ser la banda liderada per el cantant Chris Norman i amb ell al capdavant van tenir la seva etapa més brillant. Es van crear a Bradford, Anglaterra, l’any 1964 i inicialment es van fer dir The Yen, després The Sphynx per canviar a Essence i finalment Smokie. En un principi i al costat de Chris Norman es trobaven Terry Uttley (baix i cors), Alan Silson (guitarra i cors) i Ron Kelly (bateria). L’any 1978 Chris Norman al costat de la baixista i cantant Suzi Quatro van gravar diversos discos al marge dels seus respectius grups. Quan Chris va deixar Smokie l'any1986 va ser substituït per Alan Barton que a mitjans dels 90 va morir en un accident de circulació mentre el grup es trobava de gira per Alemanya i al seu torn va ser substituït per Mike Craff que encara segueix com a cantant dels Smokie que estan en actiu. Aquest tema tancava el CD "The World and Elsewhere" de 1995 i és el primer àlbum dels Smokie comptant amb Mike Craff com a cantant.

Beck – Heart is a drum 2014

El 25 de febrer del passat 2014, el músic californià Beck va publicar un àlbum titulat "Morning phase" del qual ara us extrec aquest tema que anem a compartir en Un Toc de Rock. En aquest treball discogràfic ha comptat amb les col·laboracions de Justin Meldal-Johnsen, Joey Waronker, Smokey Hormel, Roger Joseph Manning Jr. i Jason Falkner, els arranjaments de corda han estat a càrrec del seu pare David Campbell. Músic, compositor, cantant i multiinstrumentista de veritable nom Bek David Campbell, Beck va néixer a Los Angeles el 8 de juliol de 1970. L'any 1989 se'n va anar a Nova York per dedicar-se a la música, influenciat pels nous moviments musicals sorgits a la Gran Manzana que reivindicaven un so amb aire molt folk, recuperant antigues tendències barrejades amb pop i rock amb caixes de ritme i elements electrònics. Ha aconseguit quatre discos de platí al llarg de la seva carrera que va començar amb l'àlbum "Golden Feelings" que es va posar a la venda l'any 1993. En total Beck porta publicats una dotzena de discs grans. Per cert, Beck ha sortit en un dels capítols de la sèrie "Els Simpson". És membre de l'Església de la Cienciologia, igual que la seva dona Marissa, és de segona generació ja que el seu pare, segons va explicar en una entrevista, pertany a aquesta església des de fa més de 35 anys.

Band of Horses – Window blues 2007

El 9 d'octubre de l'any 2007 els nord-americans Band of Horses, liderats pel cantant Ben Bridwell, van publicar el seu segon àlbum titulat genèricament "Cease To Begin" de què us he extret aquest tema que tanca el CD. Per cert, l'àlbum es va filtrar per Internet abans del seu llançament, el que suposo va obligar al grup, la seva oficina de management i a la casa de discos, a canviar la seva política de llançament. Així i tot l'àlbum va entrar directament en el lloc 35 de les llistes del Billboard. Poc després d'haver-se posat el disc a la venda, el segon single que es va extreure, "No One's Gonna Love You" va ser distribuït per la cadena de cafeteries Starbucks com descàrregues gratuïtes a Itunes. Els Band Of Horses es van crear l'any 2004 a la ciutat de Seattle i està integrat actualment pel cantant Ben Bridwell que havia militat anteriorment a Carissa's Wierd i és el compositor d'aquesta cançó que escoltem a Un Toc de Rock, al costat de Creighton Barrett, Ryan Monroe, Tyler Ramsey i Bill Reynolds. Alguns dels nois es coneixien des de l'escola i havien jugat a beisbol en l'equip del col·legi. Per cert Tyler Ramsey que es va incorporae al grup per a l'enregistrament del àlbum “Mirage Rock” que es de l’any 2012, té una interessant carrera paral·lela en solitari. Band of Horses varen publicar l'any 2006 el seu primer àlbum que es va titular "Everything All The Time" i va ser una bona carta de presentació. El grup el va fundar en realitat Mat Brooke que els va deixar el 25 de juliol de 2006 per a seguir amb els seus projectes paral·lels.

Julio Iglesias & Willie Nelson – To All the girls I’ve loved before 1984

Quan Julio Iglesias va fitxar amb el segell CBS, les xifres de venda obtingudes amb el LP "Hey" van fer que els directius del segell que avui és Sony Music, sabessin veure el potencial del cantant espanyol per arribar al públic nord-americà i no només al d'origen hispà i van organitzar tot un pla de màrqueting per obrir-li les portes. Per aconseguir-ho van fer que el cantant gravés amb una sèrie d'artistes nord-americans ja consolidats com Diana Ross o Willie Nelson i amb angles. Acabarem el programa d’avui d’Un Toc de Rock amb aquest tema, el que va gravar amb el texà i "Per a totes les dones que he estimat", com es va traduir el títol a Espanya, va ser tot un hit, era una cançó escrita per Albert Hammond i Hal David. Va estar editada en format single al febrer de l’any 1984. Per aquesta cançó Julio Iglesias i Willie Nelson van ser nomenats "Duet de l'Any" per l'Associació d'Artistes de Country. La cançó que va ser número 1 als Estats Units i Canadà, però només va arribar al lloc 17 a Anglaterra, clar que va ser Disc de Platí als Estats Units i Canadà, arribant a Disc d'Or a diversos països. El tema ha estat versionat per altres cantants, entre ells Merle Haggard, Engelbert Humperdinck i Alanis Morissette que canvia les dones per “boys”.

La frase d’avui es del escriptor de la Roma antiga Publio Siro que va dir


“M'he penedit moltes vegades d'haver parlat,
però mai d'haver guardat silenci”

Acabará por avui Un Toc de Rock, però abans de marxar-me us deixo amb bona companyia, la de totes aquelles emissores per les que arribo a tu dues vegades per setmana, si ho fas a través del teu aparell de ràdio o via internet si t’el descarregues des de el blog o el facebook de Montse Aliaga. Jo soc Mario Prades i ara tancaré la barraqueta fins el proper programa.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario