El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 11 de junio de 2012

Un Toc de Rock programa 12-06-2012

Nota del Productor, realitzador i director:
Tots els programes exposats en aquest blog,
Disposen  d'un  enllaç  per descarregar-sels,
sempre situat a peu de pàgina

Vaig a començar Un Toc de Rock i el nostre viatge ens portarà fins als anys cinquanta. Junts en aquest passeig musical a través del temps, per la banda sonora de la nostra vida, escoltarem com el doo wop i el rock and roll va donant pas al soul i a músiques molt més properes. Ens traslladarem als anys vuitanta i també tindrem alguna que altra novetat, per acabar amb tot un clàssic de la música tradicional irlandesa que ens portarà el grup The Christians. Obro la barraqueta d’Un Toc de Rock, des de la xarxa de emissores de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya que emeten el programa, Altafulla Ràdio, Ràdio L’Hospitalet de l’Infant, Ràdio Cap de Creus, Radio Trinitat Vella i Ona La Torre dien alló de...

Benvinguts a Un Toc de Rock

Frankie Lymon & The Teenagers – Why  do fools fall in love 1956

Amb només 25 anys, el cantant de color Frankie Lymon va ser trobat mort al bany de casa de la seva àvia, la mort va ser conseqüència d'una sobredosi d'heroïna. La vida d'aquest jove estrella del doo wop i aquell incipient rock and roll, va inspirar la pel.lícula "Why Do Fools Fall In Love?" que es va rodar l’any 1998 i va prendre el títol d'aquesta cançó amb la que obrim avui Un Toc de Rock "Per què els ximplets s'enamoren?". Frankie Lymon & The Teenagers estan considerats com els precursors del soul i el funky i els antecessors del so Phil Spector. Franklin Joseph Lymon va néixa el 30 de setembre de 1942 a Harlem (Nova York) i va morir el 27 de febrer de 1968. Va començar sent un nen i quan va gravar aquest tema, el primer disc que van publicar i el gran hit en la carrera de Frankie Lymon & The Teenagers, ell només tenia 14 anys. La família Lymon disposava de pocs recursos, de manera que Frankie (a la foto abaix) va començar a treballar en una botiga amb deu anys, més tard aconseguiria diners treballant amb prostitutes. Frankie era conegut per mantenir una relació sentimental amb una dona que li doblava l'edat. Als 12 anys, Frankie, va escoltar a un grup local de doo-wop, anomenat Couple DeVilles, en un xou escolar de talents. Es van fer amics i es va incorporar a la banda que van canviar de nom, passant a ser The Ermines and The Premiers i finalment Frankie Lymon & The Teenagers. Frankie va començar la seva carrera en solitari l’any 1957, després d'haver realitzat el grup una gira per Europa. És clar que després, tant ell com el grup que van seguir com The Teenagers, van passar amb escàs èxit. Frankie Lymon va ser addicte a l'heroïna des dels 15 anys, va quedar atrapat per les drogues i l'alcohol i la causa de tot va ser el canvi que es va produir en la seva veu, de nen a adult. És clar que una part del seu fracàs va estar ocasionat per una aparició en televisió. El 19 de Juliol de 1957, al programa en directe The Big Beat d'Alan Freed al ABC Chanel, Lymon, durant l'actuació va començar a ballar amb una noia blanca del públic agafant-la bé, amb el seu consentiment, és clar. Allò d’un negre i una blanca va suposar un veritable escàndol, sobretot entre els propietaris de la cadena que eran surenys. El programa The Big Beat d'Alan Freed ser cancel.lat. Havia començat a caça de bruixes contra els pioners del rock and roll. Un dia d'aquests us prepararé un programa especial sobre aquesta caça de bruixes que van patir aquells pioners del rock'n'roll. El major èxit de Frankie Lymon com a solista va ser una versió del tema "Little Bitty Pretty One", de Thurston Harris que va aconseguir el lloc número 58 a la llista pop del Billboard l’any 1960. Frankie Lymon es va casar un munt de vegades i va tenir moltes relacions sentimentals, algunes famoses com Zola Taylor de The Platters. Després de la seva mort van començar els pleits i demandes entre les seves tres esposes pels drets d'autoria de les seves cançons.

The Contours – Whole lotta woman 1961

The Contours van ser un dels primers grups del segell Tamla Motown que va funcionar molt bé a nivell vendes. De fet pel veterà grup han passat gairebé cinquanta músics al llarg dels anys. Va ser fundat a Detroit pels cantants Joe Billingslea i Billy Gordon, l'any 1959 i The Contours es va complementar inicialment amb Billy Hoggs i Billy Rollins. El tema que escoltem ara “Tot una dona”, es va publicar en single el 29 de febrer de 1961 i és un dels millors i més populars de la seva llarga carrera musical. Havia estat escrita per Smokey Robinson que era líder del grup The Miracles. En aquest tema The Contours eren Billy Gordon, Billy Hoggs, Hubert Johnson, Joe Billingslea i Sylvester Potts, comptant amb la col.laboració del guitarra Huey Davis i el cantant Leroy Fair. L'any 1962 van treure un altre single que va superar en èxit a aquest, amb el tema "Do You Love Me". Val a dir que de fet hi ha dues etapes diferenciades en la carrera de The Contours, la primera en què van ser liderats per Joe Billingslea i una altra en què el líder va ser Sylvester Potts. Si no vaig errat, encara que no puc afirmar-ho amb seguretat, crec que actualment hi ha dues bandes girant com The Contours, liderada cadascuna d'elles per aquests dos bons cantants Joe Billingslea en una i Sylvester Potts a l'altra.

Danny & The Juniors – Let’s go to the hop 1957

Danny & The Juniors eren un quartet de doo-wop creat a Philadelphia i integrat per Danny Rapp, Dave White, Frank Maffei i Joe Terranova. Es van formar l'any 1955 i avui en dia se'ls recorda bàsicament per aquest tema que us porto ara a Un Toc de Rock "At the Hop", també titulat "Let 's go to the hop", publicat l'any 1957. La cançó “Anem a donar el salt” va ser escrita per Arthur Singer, John Medora i Dave White per Danny & The Juniors i el single amb el tema "Sometimes (When I'ma All Alone)" a la cara B, va aconseguir el primer lloc del Billboard el 6 de gener de 1958, a les llistes de R & B. El tema va ser versionat l'any 1969 pel grup Sha Na Na que la van tocar al Festival de Woostock i l'any 1973 i dins de la banda sonora del film "American Graffitti" per Flash Cadillac & The Continental Kids. Danny Rapp, el líder del grup, va ser trobat mort a l'habitació d'un hotel a Arizona, el 5 d'abril de 1983, aparentment s'havia suïcidat. Va néixa el 9 de maig de 1941 a Philadelphia. Amb la incorporació de Bobby Maffei, germà de Frank, el grup va seguir endavant.

Roy Orbison – California Blue 1989

De l'àlbum "Mistery girl", editat per Roy Orbison l’any 1989 i que va ser Disc de Platí als Estats Units i tres vegades Platí a Canadà, aconseguint la cinquena posició en el Billboard, us he extret aquesta bona cançó que ara escoltem junts a Un Toc de Rock. Roy Orbison va ser un dels pioners del rock and roll i en la seva vida personal va tenir molts problemes. La seva primera dona Claudette, a la qual els Everly Brothers van dedicar el tema amb el seu nom per títol, va morir en accident de trànsit, el 6 de juny de 1966. Al setembre de 1968 la seva casa a Hendersonville, Tennessee, es va incendiar mentre Orbison estava de gira per Anglaterra. Dos dels seus tres fills, Roy Dewayne i Anthony King van morir com a conseqüència del foc. Roy Orbison va mantenir el seu èxit en produir-se la invasió britànica als Estats Units l’any 1964. El seu senzill "Oh, Pretty Woman" va trencar l'hegemonia de The Beatles aconseguint el número 1 en les llistes del Billboard. Va vendre més còpies en els seus primers deu dies de venda que qualsevol altre single fins al moment i en total va superar les set milions de còpies. Anys després, la cançó va donar títol a la pel.lícula "Pretty Woman" que va llançar a la fama a Julia Roberts. En contra del que es deia, Roy Orbison no era ni cec ni gairebé cec, malgrat les seves eternes ulleres de sol. Tenia problemes a la vista, això era cert, en la seva infància va patir una combinació d'hipermetropia, astigmatisme sever, presbicia, anisometropia i estrabisme, el que el va obligar a portar ulleres graduades molt especials. Però l'ús de les ulleres de sol va ser fruit d'una casualitat. Ell portava ulleres per veure i ulleres de sol també graduades per conduir. En una actuació com a teloner de The Beatles es va adonar que havia perdut les ulleres graduades i va sortir a l'escenari amb les de sol. El concert va ser perfecte i va creure que les ulleres li havia portat sort i des d'aquell moment sempre va usar en públic ulleres de sol, graduades, això si. Quan semblava que Roy Orbison estava acabat, va treure l'àlbum "Mistery girls", un disc que el va tornar a la popularitat. Va tornar als escenaris malgrat el seu precari estat de salut. El 6 de desembre de 1988, va passar el dia amb els seus fills. Després de sopar a casa de la seva mare a Tennessee, Roy Orbison va morir d'un sobtat atac de cor, comptava sols 52 anys.

Roxette – Lover, lover, lover 2012

El duet suec Roxette, format per la cantant Marie Fredriksson i el cantant, guitarra i compositor Per Gessle, tenen nou disc al mercat "Travelling" que es va publicar el passat 12 de març i va comptar amb els productors Clarence Öfwerman, Christoffer Lundquist i el propi Per Gessle. D'ell us trec aquest tema que sona ara. El duet Roxette, creat l’any 1986, va gravar moltes cançons en castellà. De fet fins i tot van treure l'any 1996 un CD titulat "Baladas en español", tot cantat en castellà. El duet estava format pel guitarra Per Gessle (12 de gener de 1959, Halmstad, Suècia) i la cantant Gun-Marie Fredriksson (30 de Maig de 1958, Ostra Ljungby, Suècia). Han venut 75 milions de discos i senzills a tot el mon i quatre dels seus singles van arribar al número 1 del Billboard americà. Van ser la primera banda de parla no anglesa a gravar un unplugged per la MTV. Marie va patir un desmai l’any 2003 i van descobrir-li un tumor al cap del qual va haver de ser operada. Malgrat els resultats satisfactoris, va deixar la música per a descansar amb la família. Roxette tornen a estar en marxa i en actiu. L’any 2011 van treure l’àlbum “Charm School” que va representar la seva tornada als estudis de gravació ja que no havien gravat res de nou des de l’any 2001 i ara ja tenen un altre disc.

Anja – Moscow nights 1986

En un dels passats programes vam escoltar la cançó "Nikita" d'Elton John i us vaig parlar del vídeo del tema que va comptar amb l'actriu Anja Major que va néixa l’any 1966 al Regne Unit, com a protagonista. Anja s'ha especialitzat en publicitat i entre altres anuncis, va realitzar l'espot d'Apple Computers de 1983. Un any més tard d'intervindre en el vídeo d'Elton John, Anja Major va treure un disc al carrer amb aquest tema que escoltem ara que va comptar amb els productors Neil Ross i Bobbie Heatlie, almenys un d'ells, va ser autor de la cançó, però no recordo ara quin. El disc es va publicar amb només el seu nom, Anja i per a la portada del single van utilitzar, com podreu comprovar al blog, imatges del vídeo de "Nikita" en què es veu a la cantant amb l'uniforme d'oficial russa. Calia aprofitar l'empenta d'Elton John. L'any 2006 es va anunciar la mort de l'actriu a causa d'un càncer de mama dient que havia estat l'any 2000, però després es va saber que la informació era errònia ja que des del 2009, Anja Major resideix amb el seu marit Kim Rajah i els seus tres fills a Anglaterra. He de confessar que ignoro si Anja ha publicat alguna altra cosa a part d’aquest single.

Eurythmics – There must be an Angel (Playing with my heart) 1985

Quan es va desfer el grup britànic The Tourist, dos dels seus components, Annie Lennox (cantant) i David A. Stewart (compositor i guitarra) es van llançar com a duet sota el nom de Eurythmics, un grup que ha arribat a vendre 75 milions de discos a tot el món. Els seus membres han obtingut, 4 Grammy, un Oscar i 2 Globus d'Or, formant part de Eurythmics o per separat. En aquesta gran banda britànica de new wave i techno pop, una de les més importants dins del panorama musical britànic en els 80, destaca la tasca creativa de David A. Stewart, però sobretot la imatge andrògina de la cantant Annie Lennox (a la foto) que també té una bona carrera en solitari i de la qual oficialment no es coneix el veritable color del seu cabell ja que sempre el porta tenyit de colors  diferents. Eurythmics van funcionar del anys 1980 al 1990 i es van separar per emprendre projectes individuals, encara que van tornar a ajuntar-se l'any 1999, però la nova unió només va durar cinc anys. En aquest tema que escoltem ara cal destacar la col.laboració del cantant invident nord-americà Stevie Wonder, encara que no canta, toca l'harmònica, instrument del que és un virtuós. Aquesta cançó es va incloure en el cinquè àlbum de Eurythmics "Be Yourself Tonight", publicat l'11 de maig de 1985 que va arribar a la tercera posició a Anglaterra, on va ser dues vegades Disc de Platí, la novena als Estats Units i va ser número 1 a Austràlia. En l'àlbum també van col.laborar Dean Garcia al baix, Elvis Costello a l'harmònica, Mike Campbell (guitarra), Aretha Franklin (cantant), Martin Dobson (saxo) i un munt de músics més.

Electric Light Orchestra – Getting to the point 1986

Ara “Arrivarem al punt” i ho farem amb la ELO. La veritat és que no recordo que a Un Toc de Rock hàgim escoltat alguna balada a càrrec de l'Electric Light Orchestra, la ELO, per la qual cosa arriba el moment d'esmenar l’error ja que la ELO també va ser un grup de balades. Recordo un company d'Antena 3 de Ràdio, a Reus, al qual sempre li agradava escoltar la ELO i un dia em va comentar que escoltant la ELO havia passat moments inoblidables amb la seva nòvia. Aquest tema es va incloure en l'àlbum "Balance of Power" que la Electric Light Orchestra, liderada pel cantant i guitarra Jeff Lynne, va publicar el març de 1986 a Anglaterra i un mes més tard als Estats Units. He de aclarir que el single amb aquest tema, editat el juliol

del 86, només va arribar al lloc 95 al Regne Units i no es va classificar en Estats Units. En aquest àlbum va col.laborar George Harrison. La Electric Light Orchestra eran un grup creat a Birmigham el 1970 i liderad inicialment per Ron Wood i Jeff Lynne. Ha partir del seu segon LP, Ron Wood que venia dels The Move, va abandonar el grup per crear Wizard, deixant el lideratge al cantant i guitarra Jeff Lynne (Birmingham, 30 de desembre de 1947). Amb la ELO va passar una cosa força curiosa. Es van convertir en una de les bandes amb més vendes en la indústria de la música britànica. De 1972 a 1986, la ELO va treure sis singles d'èxit en el Regne Unit i vint als Estats Units. Però si bé tots es van col.locar dins del Top 40, la ELO consta en la història de Billboard per no haver aconseguit mai un número 1. No obstant això han venut més de 100 milions de discos.

Brandi Carlile – Losing heart 2007

Des del llarga durada "The Story" que la cantautora nord-americana Brandi Carlile va editar el 3 d’abril de l’any 2007 i que ere el seu segon disc, us he preparat aquesta bona cançó “Perdent el cor” que escoltarem a Un Toc de Rock, des de les sintonies de la xarxa de emissores de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya que emeten el programa, Altafulla Ràdio, Ràdio L’Hospitalet de l’Infant, Ràdio Cap de Creus, Radio Trinitat Vella i Ona La Torre. L’àlbum es va gravar en tan sols once dies als estudis Warehouse, a Vancouver, Canadà i la producció va estar a carrec de T-Bone Burnett. L'espectre musical de Brandi Carlile és molt ampli i la seva música i cançons es troban a cavall del pop, country i el folk. La cantant, guitarra i compositora Brandi Carlile va néixa l'1 de juny de 1981 a Ravensdale, estat de Washington i va començar a tocar la guitarra i escriure cançons als quinze anys. La seva primera banda va ser The Crocodile amb els que Brandi Carlile va actuar per locals petits, principalment a la zona de Seattle. "The story" ha estat el segon dels tres discos que ha publicat fins al moment. Durant una entrevista el 14 de novembre de 2002 amb The Western Front, el diari oficial de la Western Washington University, Brandi Carlile va reconeixa que era lesbiana i va declarar que no creia que allò fos a afectar les seves relacions amb la seva discogràfica, però van haver de donar-li un bon toc perquè des de fa un parell d'anys Brandi Carlile es nega a comentar en públic sobre la seva orientació sexual. L'àlbum "The Story" es va editar a Easpanya el 21 d'abril de 2007 i el primer single va ser "Turpentine" publicat el 14 d'abril com a avançament

LeAnn Rimes – Wasted days and wasted nights 2011

Des de l'últim treball de la cantant nord-americana de country LeAnn Rimes "Lady And Gentlemen", el seu 14è disc i que va ser publicat el 27 de setembre del any passat, on l'acompanya el grup Time Jumpers, us porto aquesta gran cançó “Dies i nits perduts” que va ser composada fa anys per Freddy Fender que ja l'havia gravat l’any 1975 i com dada curiosa, si escolteu atentament us donareu compte que al final del tema sona una estrofa en castellà, calcom més propi del text mex de Freddy Fender que del country de LeAnn Rimes. El CD ha estat produït per Vince Gill i Darrell Brown. En aquest disc, ple de versions,  LeAnn Rimes ha interpretat temes de Merle Haggard, Kriss Kristoferson, Waylon Jennings, Willie Nelson, Vince Gill, Jimmy Bryant i uns quants més. LeAnn Rimes va néixa el 28 d'agost de 1982 a Pearl, Mississippi, però es va fer musicalment en Garland, Texas. La cantant LeAnn Rimes va ser descoberta per Bill Mark que es un dels principals disc-jokeys de country dels Estats Units que va veure en ella a la possible successora de Patsy Cline. LeAnn Rimes  va debutar l'any 1996 amb l'àlbum "Blue" i LeAnn Rimes també ha intervingut com a actriu en 13 pel.lícules, entre elles "El Bar Coyote". L'any 1997 LeAnn Rimes va obtenir el premi de la Country Music Association awards que aclarim, ha guanyat ja en cinc ocasions i així mateix ha aconseguit 7 Grammy i diversos premis més.

Tammy Wynette – Stand by your man 1968

Virginia Wynette Pugh, a la qual es coneixia artísticament com Tammy Wynette, va néixa el 5 de maig de 1942 a Itawamba County, Mississippi i va morir a Nashville, Tennessee, un 6 de abril de 1998. Era una cantant i compositora de country que va ser reconeguda com una de les millors cantants femenines del gènere. Al costat de Loretta Lynn, Lynn Anderson i Dolly Parton, estan considerades el pòquer de veus femenines del country. Aquest tema, possiblement la millor cançó en la carrera de Tammy Wynette, es va publicar al setembre de 1968, però no el van editar a Europa fins l'any 1975. El single amb aquest tema va ser número U als Estats Units l'any 1969, mantenint-se en aquesta posició en les llistes durant tres setmanes, va arribar al 43 en les llistes de pop i es va classificar en el lloc 13 a Anglaterra. Tammy Wynette va ser coneguda com La Primera Dama del Country i va romandre en actiu des de 1966 fins la seva mort. En les seves cançons parlava de temes clàssics com la solitud, el divorci i les dificultats en les relacions home-dona, Tammy Wynette parlava d'amor i desamor. De fet aquesta cançó la podriem traduïr com “Ja que estar per l’home”. Des de finals dels 60 va col.locar a les llistes 17 números 1.
La cantant nord-americana Tammy Wynette

Linda Ronstadt – Long long time 1970/2002

He agafat el recopilatori "The Very Best Of Linda Ronstadt" que la cantant va publicar l'any 2002 i us he seleccionat aquest "peaso cansión", una de les millors balades en la carrera musical de Linda Ronstadt que va ser escrita per Gary White. El tema és de 1970, va ser el tercer single de Linda Ronstadt i com a curiositat, també la va interpretar a duet amb Bobby Darin, encara que no és la versió que estem escoltant. El single es va extreure del seu segon LP titulat "Silk Purse" que es va posar a la venda al març de 1970 i l'any 1971 va ser nominat als Grammy. De nom complet Linda  Susan Marie Ronstadt, la cantant va néixa el 15 de juliol de 1946 a Tucson, Arizona i ha estat anomenada La Reina del Rock i la Primera Dama del Rock. Linda Ronstadt va començar com a cantant en el grup The Stone Poneys, una banda a cavall del pop i el folk. Aquest tema que escoltem ara va arribar al lloc 20 de les llistes del Billboard. Fins ara Linda Ronstadt porta publicats, dins de la seva discografia oficial, 27 àlbums d'estudi, 8 recopilatoris, 63 singles i ha aconseguit 12 números 1. Al llarg de la seva carrera Linda Ronstadt ha gravat amb molts artistes.

Aaron Neville & Chris Botti – Rainy night in Georgia

Curiosament, el cantant de color Aaron Nevilla ha realitzat uns quants duets amb Linda Ronstadt, fins i tot crec que van gravar un àlbum, però en aquesta ocasió us porto a Aaron Neville també en bona companyia. Aquesta cançó és una de les millors composicions de Tony Joe White i va arribar al primer lloc de les llistes americanes en la versió que va realitzar Brook Benton, però Aaron Neville, amb la col.laboració del trompetista Chris Botti realitza una gran versió que escoltem ara, en la recta final d'Un Toc de Rock. El tema s'ha inclòs en diverses recopilacions de grans èxits de Aaron Neville que va néixa a Nova Orleans el 24 de gener de 1941. Curiosament i malgrat la seva llarga carrera en solitari, és més conegut per haver format part del grup The Neville Brothers, amb els quals va treballar paral.lelament des de 1977 i que tenen gravats 13 àlbums. L'any 1967 Aaron Neville va aconseguir el seu primer número U en les llistes de R & B, això si, amb el tema "Tell It Like It Is". Per la seva banda, el trompetista i compositor de jazz i smooth jazz Chris Botti (a la foto) que va començar com a músic d'acompanyament en les bandes de Frank Sinatra i Buddy Rich, té una important carrera per la seva banda, havent estat nominat en diverses ocasions als Grammy. Va néixa a Portland, Oregon, el 12 octubre 1962.

The Christians – Words 1990

Aquesta es una versió del clàssic tradicional irlandès "Women of Ireland" amb el títul cambiat, en aquest cas la cançó es molt més poppi i ens la porten a Un Toc de Rock per tancar el programa d’avui, els The Christians, una bona banda de Liverpool creada l’any 1985 i que es van desfer 10 anys després. Estava integrada pels germans Garry Christian (nascut el 27 de febrer de 1955 a Liverpool) (cantant), Roger Christian (nascut el 13 de febrer de 1950 i mort el 8 de març de 1998 a causa d'un tumor cerebral) i Russell Christian (nascut el 8 de juliol de 1956) al costat de Henry Priestman. La cançó estava inclosa en el seu segon àlbum titulat "Colour" i publicat l’any 1990 que va ser número 18 a Anglaterra. The Christians només van gravar 5 àlbums d'estudi i un recopilatori al llarc de la seva carrera musical. Hi ha una gran versió del tema a càrrec del músic de jazz Bob James, inclosa en el seu LP "3" y recienment l'ha versionat Sharon Corr, la que va ser componenet de The Corrs, en un disc en solitari, també amb el titol cambiat, aixó si.

La frase per acabar Un Toc de Rock per ara, la va dir Leonardo da Vinci (1452-1519) insigne pintor, escultor i inventor italià que va manifestar.


"Qui de veritat sap de què parla, no troba
  raons per aixecar la veu

Per avui s’acava Un Toc de Rock, tanco la barraqueta i foto el camp, des de la bona companyia de la xarxa de emisores de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya que emeten el programa, Altafulla Ràdio, Ràdio L’Hospitalet de l’Infant, Ràdio Cap de Creus, Radio Trinitat Vella i Ona La Torre, plegem per avui. Porteu-se bé, ens veurem en el proper programa, a reveure.

Apa! Ens veiem pel món.

Mario Prades

Enllaç per descarregar el programa (Link to download the radio program)

No hay comentarios:

Publicar un comentario