El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 26 de septiembre de 2016

Un Toc de Rock 11-05


Us he dit en moltes ocasions que la música es troba en contínua evolució i avui a Un Toc de Rock tindrem temes amb molta electrònica que ens portaran Azul y Negro i Alan Cook, també comptarem amb el que va ser el Rei del Glam espanyol Tino Casal, junt a Alaska y Dinarama, La Puerta de los Sueños, Josep Thió, l’italià Domenico Modugno, el Max Sunyer Trío amb la nord-americana Deborah Carter com a cantant, La Granja, Supersubmarina, Burning i una cançó del nou treball discográfic del gallec Amaro Ferreiro. Tots ells configuren la nostra banda sonora per al programa d'avui i que t'arriba des de les emissores per les que sortim a les ones dues vegades cada setmana o via internet, si t’el descarregues del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Us dire que jo soc Mario Prades i ara toca obrir la barraqueta un altre vegada, dient-vos que sempre sou

Benvinguts a Un Toc de Rock

Alaska y Dinarama – Ni tú ni nadie 1984

El disc més venut en la carrera d'Olvido Gara, coneguda al país com Alaska, és "Deseo carnal", signat com Alaska y Dinarama i d’ell os trec aquesta cançó que escoltarem per obrir Un Toc de Rock. Alaska y Dinarama eren Alaska al costat d'Eduardo Benavente, Toti, Nacho Canut i Carlos Berlanga i van funcionar de 1982 fins l’any 1989. Es van crear arran de les escissió d'Alaska y Los Pegamoides. Alaska va ser l'icona femenina de la "movida madrileña" des de que va formar part de Kaka de Luxe i després Alaska y Los Pegamoides. Toti els va deixar en el 83 per anar a Parálisis Permanente, al costat d'Eduardo que va morir en un accident de trànsit a Alfaro, el 14 de maig de 1983. "Deseo carnal" és de 1984 i es calcula que en total ha venut més d'un milió i mig de còpies. Després va arribar Fangoria i altres històries. Carlos Berlanga que va néixer a Madrid, 11 d'agost de 1959, va morir el 5 de juny del 2002, a causa d'una malaltia hepàtica, després d'haver gravat quatre discos en solitari. Per cert que vaig entrevistar en diverses ocasions a Alaska, però sempre recordaré la primera. Estàvem al vestidor d'un poliesportiu i acabada l'entrevista jo esperava que ella s'aixequés per fer-ho jo, per educació, una cosa que em van ensenyar els meus pares i una enyorada assignatura colegial que avui gairebé es desconeix i que es deia "Urbanitat". Doncs bé, Alaska no s'aixecava i jo espera que t'espera. Al final el seu manager es va donar compte i em va cridar amb el que em va donar l'excusa per aixacarme i apartarme d'ella. L'hi vaig comentar el fet i la seva resposta va ser clara i concisa: "Te has dado cuenta de tu altura, ella es muy bajita ¿Cómo quieres que habiendo el fotografo del Diari por aquí se arriesgue a que le hagan una foto a tu lado?". Alaska es diu en realitat Olvido Gara i va nèixer a Ciutat de Méxic el 13 de junio de 1963.

Tino Casal – Embrujada 1983

La cançó “Embrujada” que es va editar en versions single i maxi single, es trobava en el segon àlbum de Tino Casal titulat “Etiqueta Negra”, publicat l’any 1983 i va ser un dels seus gran hits, junt a “Eloise”. Aquest àlbum on es recullia la peça, va ser reeditat en CD l’any 2003, junt a “Neocasal” i “Hielo Rojo”, la resta de la seva discografia ho va ser l'any 2011. L’asturià Tino Casal, el Rei del Glam espanyol, va començar als 14 anys com a cantant amb el grup Los Zafiros Negros per incorporar més tard a Los Archiduques, va ser l'any 1967 i amb ell com a cantant van gravar el seu millor disc "Lamento de gaitas", una versió del duet angles Paul & Barry Ryan, era el “I love how you love me”. Aquest single de Los Archiduques es un incunable buscadíssim pels col·leccionistes. Després d'un parell d'anys amb Los Archiduques, Tino Casal va marxar-se a Londres per dedicar-se a la pintura i ja a finals dels setanta va començar en solitari. José Celestino Casal Álvarez, conegut com Tino Casal, va néixer a Tudela Veguín, Oviedo, l'11 de febrer de 1950 i va morir a Madrid un 22 de setembre de 1991. Es va parlar de que tenia la SIDA, però era una malaltia degenerativa dels ossos, una necrosis, per aixó, els darres anys Tino Casal sempre anaba amb un bastó i en els seus concerts actuaba sentat a una trona. Semblava que s'estava recuperant i va morir a un accident de tràfic, quan el conductor de l'Opel Corsa 1.3 SR color blanc matrícula M-9642-FT va xocar contra un fanal de la M-500, a 400 metres del pont dels Francesos, direcció sud a la M-30, prop del barri madrileny d'Aravaca per excés de velocitat, sent Tino Casal que anava al seient del copilot, l'única víctima mortal. Vaig tenir l'oportunitat de conèixer a Tino Casal i puc dir-vos que era una persona senzilla i sense cap ínfula de grandesa ni prepotència. Aquí al blog us he posat una foto meva amb Tino Casal.

Azul y Negro – Me estoy volviendo loco 1982

Azul y Negro, el duet integrat per Joaquín Montoya i Carlos Vaso, tots dos eren de Cartagena, van començar a funcionar l’any 1981 i van aconseguir, en la dècada dels 80, dos Discos d'Or. Azul y Negro van gravar tres sintonies de la Volta Ciclista a Espanya, destacant la de 1982 amb el tema "Me estoy volviendo loco" que escoltarem ara a Un Toc de Rock i que es va incloure en el seu álbum “Digital”, editat al 1983 amb producción de Julán Ruiz i que va ser Disc d’Or. Les altres tres cançons que van ser fetes servir per La Volta Ciclista van ser “No tengo tiempo/Con los dedos de una mano” l’any 1983 i “Two pa'ka” al 93. El duet Azul y Negro van ser uns innovadors per al seu temps, precursor de la música electrònica espanyola, el techno-pop i pioners en la implantació de novetats tecnològiques i musicals. La seva música es basa en la barreja de sintetitzadors, guitarres elèctriques, vocoders, seqüenciadors i instruments acústics, sobre una base preferentment ballable. La veu era tractada com un instrument més i de vegades la robotitzaven mitjançant el vocoder. Inicialment van ser Carlos Garcia Vaso i Joaquín Montoya i eren de Cartagena. Azul y Negro va ser el primer grup espanyol que va editar un àlbum en format CD, era el titulat "Suspense", del 1984, amb producció de Julián Ruiz. És clar que d’aquell CD només es van editar 200 còpies, la resta van ser vinils i és que a Espanya gairebé ningú comptava amb un reproductor de CD, ni tan sols els components del duet disposaven d'un. El primer que jo vaig tindre va ser l'any 1987 i va portar-m'el el meu cunyat de San Francisco. Una altra innovació de Azul y Negro és que són els primers artistas espanyols que han gravat un CD amb el sistema surround DTS 5.1. Es va titular "ISS" i es va editar l’any 2003. Aquest mateix sistema no va ser utilitzat fins a dos anys després per altres artistes, entre ells Jean Michel Jarre. Amb motiu de la publicació d'aquest treball es va editar l'1 de març de 2007 el primer segell de correu de curs legal fabricat per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre amb la portada d'un àlbum d'un artista espanyol. L’any 1993 Joaquín Montoya va deixar el grup i Carlos Vaso va seguir amb altres companys i en l'actualitat ell sol.

Alan Cook – Bad dreams 1986

El tarragoní Xavié Carbó, un bon amic, es va fer molt popular musicalment amb el nom artístic d'Alan Cook, en els anys 80. Va gravar 4 maxi-singles per al segell Max Music i les seves cançons es van incloure en els primers "Max Mix" de la història que van començar Mike Platines i Javier Usía i va seguir amb José María Castell i Tony Peret. Tots els maxis d'Alan Cook van aconseguir xifres de vendes molt importants, classificant-se en les llistes de les emissores de ràdio fórmula del país, clar que no vol dir gaire ja que tots sabem com funciona això, si pagues sones, però el que no es va comprar va ser el número 1 obtingut al Japó amb el "Do you want to stay" i aquest que us porto ara "Mals somnis" que també va arribar a classificar-se a Alemanya i jo he vist les liquidacions per les vendes al país germànic ja que durant un temps vaig ser el mànager d'Alan Cook. Els seus hits van ser, a més dels ja esmentats, "I Need Somebody To Love Tonight" i "Running away". Curiosament gent com Alan Cook o el sabadellenc David Lyne van ser considerats cantants italians, però eren més catalans que la senyera. Quan Alan Cook va aconseguir recuperar el seu contracte amb Max Music vam negociar un àlbum amb cançons seves molt més funkys amb altres discogràfiques, quan ja estava casi firmat el contracte amb DRO, aquesta va ser absorbida per una multinacional. Mentrestant Alan Cook & The Cookies van ser teloners en la gira espanyola d'Al Stewart que jo vaig organitzar. Alan ha gravat molts anuncis per a televisió i va treballar durant molt temps com a cantant d'orquestres, destacant el seu treball en l'Orquestra Costa Brava i va participar en el musical "Germans de sang" amb Àngels Gunyalons. Ara escoltem a un bon amic, Alan Cook que des de fa anys resideix a Altafulla.

Amaro Ferreiro – Trueno y Relámpago 2016

El 29 d'abril d'aquest any 2016. es va publicar l'àlbum “Biólogo” que si no m'equivoco és el primer disc del gallec Amaro Ferreiro i d'aquest CD us he extret el tema que compartirem ara a Un Toc de Rock. Segón el propi Amaro Ferreiro el tema “Trueno y Relámpago”, ens parla sobre la contradicció entre la vida quotidiana d'una parella a la gran ciutat i una escapada de cap de setmana a la muntanya. Tracta d'explicar una història sobre dos enamorats que moren durant una passejada pel bosc, sorpresos per una tempesta. De fet va explicar que quan la va escriure tenia en ment a una parella propera. Per cert el títol de l'àlbum fa referència als seus somnis infantils ja que des de nen Amaro Ferreiro volia ser biòleg. Amaro Ferreiro va començar al costat del seu germà Ivan, com a components del grup Los Piratas i també ha acompanyat al seu germà en molts projectes i actuacions.

La Granja – Los chicos quieren diversión 1988

Des de els anys seixanta també les Illes Balears havien estat una font inesgotable de grups i artistes aportats al rock espanyol i en els vuitanta trobem a La Granja que escoltarem ara. Ens van arribar des de Palma de Mallorca, es van crear l'any 1986 i van ser una de les bones bandes de rock de la seva època i encara que no van aconseguir un èxit clamorós si han deixat rere seu bones cançons com aquesta que escoltem avui. Van gravar en total 7 àlbums i un EP. És clar que em sembla que La Granja estan de nou en actiu i que preparen un disc que pot representar el seu retorn a les llistes d'èxits, però aixo es diu des de fa un parell d’anys. La Granja eren inicialment Guillermo Porcel (veu), Carlos Garau (baix), Miguel Gibert (bateria i lletrista) i Kiko Riera (guitarra). L'any 1986 La Granja es van presentar al concurs Pop-Rock de Palma i el van guanyar, cosa que els va permetre gravar el seu primer disc "La Granja" que es va publicar l’any 1987. L’any 1989 s'incorpora al grup Pablo Ochando a la guitarra i teclats. A finals dels noranta es va desfer i Guillermo Porcel, líder del grup va marxar-se cap a les Canàries... d'illa en illa i tiro perquè em toca, tot i que tres anys més tard retorna a Mallorca i La Granja torna a posar-se en marxa. Aquest tema es va publicar en single l’any 1988 amb "Anita Reyes" a l'altra cara i es va extreure del seu àlbum “Soñando en tres colores" que va publicar el segell Tres Cipreses mitjançant DRO, va ser el seu segon disc. L’ultim treball discogràfic editat fins el momento va ser “Tobogán”, editat l’any 2004.

Supersubmarina – Viento de cara 2014

La banda andalusa Supersubmarina van editar el 23 de setembre del 2014 un àlbum al qual aquest tema que us he seleccionat per compartir a Un Toc de Rock, donava títol i que és el seu últim treball discogràfic d'estudi fins al moment, encara que anteriorment ja havien extret un parell de temes com senzills promocionals i avançament de l'àlbum. Va ser produït per l'escocès Tony Doogan que ja havia treballat amb ells en el seu anterior CD “Santacruz”. “Viento de cara” és el seu tercer CD, encara que també han publicat tres EP's, de fet van debutar el 16 de desembre del 2008 amb l'EP “Cientocero”. El 26 de gener del 2015 van treure un doble disc en directe titulat "BCN", gravat a la sala Razzmatazz de Barcelona el 30 de gener de 2014. Supersubmarina és una banda de Indie Rock originària de Baeza, a Jaén, integrada per José Chino (veu i guitarra), Jaime (guitarra solista), Pope (baix) i Juanca (bateria i percussió). Creats l'any 2005, el febrer del 2011 van ser nominats en l'apartat autor revelació per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música per als Premis de la Música. Són un grup de vella escola i han participat en un munt de festivals, però sobretot destaquen per les seves múltiples actuacions en sales petites i és que, com us he dit en moltes ocasions, un músic adquireix experiència a força de trepitjar els escenaris. Per cert, els components del grup Supersubmarina van patir un accident de trànsit a Úbeda, Jaén, el passat 14 d'agost, quan la furgoneta en què viatjaven va xocar contra un turisme. El cantant, José Marín, va ser ingresat a l'UCI de l'Hospital Neurotraumatológic de Jaén, després d'haver estat intervingut dues vegades per un traumatisme mentre que Juanca, el bateria, ho és en a l'UVI de l'Hospital de San Juan de la Cruz d'Úbeda. Els altres tres membres del grup van patir ferides lleus, igual que el conductor del turisme, que ha estat el menys danyat pel sinistre. Supersubmarina tornava de fer un concert a València. Esperem que tots s'hagin recuperat bé.

Burning – Dieron las diez 1985

Ara escoltarem un altre vegada a Burning al programa. A l'àlbum "Hazme gritar" trobàvem aquesta bona cançó dels madrilenys Burning, als que en els setanta dèiem "Burning", tal com sona. El disc es va publicar l'any 1985, tot i que aquest tema posteriorment s'ha inclos en molts recopilatoris del grup i en els seus directes, fins i tot en el disc "Burning, Una noche sin tí - Homenaje a Pepe Risi", doble CD editat l'any 1998, on la versionava Javier Andreu de La Frontera. Sempre he dit i tornaré a repetir-ho que Burning i Asfalto són les millors bandes de rock espanyol dels 70. Totes dues segueixen en actiu, totes dues han perdut músics en el camí, totes dues van començár gravant en angles i en les dues formacions només queda un dels seus membres originals, a Asfalto Julio Castejón i a Burning Johnny Cifuentes, però la seva música segueix estant viva. Un de les seves cançons de referència es "Què fa una noia com tu en un lloc com aquest?" que va ser composada l’any 1978 per a la pel·lícula del mateix títol de Fernando Colomo. Burning va compondre i va interpretar temes per a una altra pel·lícula, aquesta dirigida per Eloy de la Iglesia, es tracta de "Navajeros", on trobàvem "Tú eres mi amor” i “Escríbelo con sangre", junt a “No es extraño que estés loca por mí”. Els Burning originals van ser Toño Martín (del 1974 a1983), Pepe Risi (de 1974 a 1997), Quique Pérez (de 1974 a 1979), Tito (de 1974 a 1976) i l'únic membre que roman a la banda des de la seva creació l'any 1974, Johnny Cifuentes. Per cert i això és una curiositat, un 9 de maig, amb deu anys de diferència, van morir Toño Martín (1987) i Pepe Risi (1997). Tots dos van morir el mateix dia del mateix mes, com us deia, amb deu anys entre un i l'altre.

La Puerta de los Sueños – Capvespre 2006

El grup La Puerta de los Sueños han editat diversos discos en català i altres en castellà, aquesta cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock us l'he extret de l'àlbum "Entre nosaltres" que van publicar l'any 2006, un bon treball d'aquest grup que he de reconèixer, han sonat poc al programa i la veritat és que no se el perquè ja que aquest trio a cavall del pop i rock, són fracamente bons. La cançó ens parla de retrobamens, d’amors allunyats per el temps, una mena d’historia de Penélope. La Puerta de los Sueños que es van crear l’any 2000 a Sant Cugat del Valles, són la cantant Virginia Martínez, que havie treballat en diversos musicals protagonitzats per Àngels Gonyalons i dirigits per el marit de l’actriu, el director i productor Ricard Reguant, també ha posat veu a pel·lícules de dibuixos animats, entre elles “Anastasia” de Disney. Al seu costat és troben els germans Jaume i Oriol Saltar que s’encarreguen de les guitarres. El primer d’ells també canta. Inicialment es fan fer diu Deja Vú i feien versions, actuan molt sovint a la sala Luz de Gas que porta l'amic Fede Sardà. La Puerta de los Sueños van debutar amb el disc “Como un Indio a la Tierra”. Per cert aquest any han tret un CD recopilatori titulat “Essencial” que ha publicat DiscMedi, el seu seté disc.

Max Sunter Trio amb Deborah Carter – Love is conquering me 1995

Un dels millors treballs del Max Sunyer Trio, el grup de jazz liderat per aquest extraordinari guitarrista, nascut a l'any 1947 a la Pobla de Massaluca, Tarragona i a més un bon amic, és “Black coral”, editat al 1995 i en el qual compta amb la col·laboració de la cantant de color nord-americana, establerta a Catalunya, Deborah Carter. D'aquest bon disc us he extret el tema que escoltarem ara a Un Toc de Rock. Per les seves actuacions presentant aquest disc a més de Max Sunyer (guitarra) i Deborah Carter (veu) compta amb Josep Cucurella (baix) i Nan Mercader (percussió). Max Sunyer és un dels millors guitarristes de l'estat i un bon amic des de que ens van coneixer a mitxans dels 80, quan tocava amb Pegasus. Tenia 14 anys, quan es va instal·lar a Barcelona, i començar a donar-li a la guitarra elèctrica. Max Sunyer ha participat en gravacions de molts artistas espanyols i catalans. Entre ells el disc en directe de Ramoncín Ramoncín al límite, vivo y salvaje”, també a un directe de Los Canarios i a col·laborat amb Carles Benavent, Lucky Guri, Andreu Jacob, Salvador Niebla i uns quans més. Cuan va començar i després de tocar en diverses orquestes de ball, va militar en els Kroner's de Tony Ronald i al costat de Josep Más "Kitflus" va formar part d’un dels grups mítics del rock progresiu a Catalunya, us parlo d'Iceberg, si bé abans havia estat amb Vértice i  Tapiman. No m'oblido de Pegasus, la millor banda de jazz fussio del país on també milita, junt a Santi Arisa, Kitflus i Rafel Escoté, tots ells bons amics, a part de tindre el Max Sunyer Trio que durant molt de temps eren Max junt a Salvador Niebla i Carles Benavent. I no sé si encara ho és, però va ser el delegat del SGAE a Catalunya.

Domenico Modugno – La distancia es como el viento 1970

Domenico Modugno ha estat la millor veu del pop italià de tots els temps, el gran entre els grans. De fet el cantant, músic i compositor Domenico Modugno va crear escola i va establir les bases del que després seria l'estil romàntic italià que tan bé va funcionar a nivell vendes en els 60, 70 i els 80 i que segueix tenin un bon mercat. Domenico Modugno va néixer a Polignano a Mare el 9 de gener de 1928 i va morir a la seva residència de la reserva natural de Lampedusa, un 6 de agost de 1994. Suposso que avui en dia i tal com estan les coses al nort d’Àfrica i tots aquest que hi arribaven am patera a la seva estimada illa de Lampedusa i tal com deu estar ara, el cantant te que estar removense a la seva tomba. Domenico Modugno deíxa darrere seu temes inoblidables com "Dio, come ti amo", “Vecchio Frak”, "Piove" i al costat del tema que estem escoltant, "La distancia es como el viento", una gran cançó d’amor que ara ens canta en castellà i que es va titular originalment “La lontananza”. Es clar que el seu gran èxit va ser “Volare” que en realitat es titulava "Nel blu dipinto di blu" i de la qual va realitzar una versió discotequera als 80, barrejant altres temes, Francesco Napoli i que es va vendre com xurros omplint les pistes de discoteques a tot el món. Francesco Napoli es també un dels Amics d'Un Tock de Rock, al facebook de Montse Aliaga. Domenico Modugno va participar en 12 ocasions al Festival de San Remo, però ell no te el record. Parlarem un altre dia d’aixó. L’any 1984 Doménico Modugno va patir un ictus i va deixar la música, però es va dedicar a la política, va ser escullit parlamentari en les llistes del Partit Radical Italià de 1987 fins l’any 1992.

Josep Thió – Entre el cor i el fons del mar 2006

L’àlbum “5000 Nits” és al meu parer un dels millors treballs de Josep Thió en solitari, aquest gran músic català que va formar part de Sopa de Cabra des de la seva creació l’any 1986, d’ell us he extret aquesta cançó amb la que avui acabarem Un Toc de Rock. L’àlbum es va editar al 2006 a través del segell discogràfic gironí Música Global, va ser el seu segon disc i en la meva opinió es el millor disc en la carrera de Josep Thió, un guitarrista, cantant, productor i compositor que va va néixer a Barcelona l’any 1965. La veritat es que val a dir que Josep Thió no té una carrera discogràfica en solitari excessivament abundant, sols tres àlbums,  però els seus discos són tots molt dignes d'escoltar-se amb atenció i gaudir-los, per això us he seleccionat aquest tema per acabar el programa d’avui d’Un Toc de Rock i que es trobava, com us deia en el álbum "5000 nits" i sona per a tot vosaltres, per a totes vosaltres. Des del 2004 dirigeix un espectacle amb Berta Peñalver Grau, Laia Vaqué i Carol Duran, fent versions de temes que les han influït com Morcheeba, Tribalistas, Nada Surf o Ovidi Montllor. També ha col•laborat en diverses ocasions amb el grup de Mallorca Fora des Sembrat. Sopa de Cabra han tornat a posar-se en marxa, treient un nou disc "Cercles" que es va publicar al novembre del 2015.

La frase d’avui es del gran Ludwig van Beethoven (1770-1827), un dels millors compositors de l’historia de la música clàssica, tot i que era sord i que va dir


“La música s'alça completament sola, separada
de totes les altres arts”

Conclou Un Toc de Rock, però no us quedareu sols, us deixaro en companyía de totes les emissores per les que el programa surt a l’aire dues vegades per setmana o internet, si t’el descarregues del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Sóc Mario Prades i ara toca baixar la barraqueta. Adeu.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario