El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 19 de septiembre de 2016

Un Toc de Rock 11-03


El rock i el pop a tot el món, ha anat evolucionant al ritme marcat pel temps. Les modes influeixen i molt, però la música segueix el seu imparable camí, aquí també. En Un Toc de Rock farem un recorregut per la música al pais que començarà a Granada escoltant als 091, però també tindrem a Menaix a Truà, La 5ª Reserva, Nina, Ana Belén a duet amb Miguel Ríos, Ogara, Los Nikis, Aerolíneas Federales, Elefantes, Alberto Bourbon, Funambulista, Amaral, M-Clan, Nina i Noel Soto. Tots ells formaran avui part de la nostra banda sonora en aquest programa que t'arriba dos cops per setmana des d'aquelles emissores per les que sortim a les ones o per internet, si t’el descarregues del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Jo soc Mario Prades i ara toca obrir la barraqueta un altre vegada i ho fare dient, com sempre que sou

Benvinguts a Un Toc de Rock

091 – Blues de medianoche 1986

El grup 091 que ens arriven des de Granada, als que avui escoltarem a Un Toc de Rock per començar el programa, van ser una de les millors bandes del rock espanyol dels anys 80 i part dels 90, en sana rivalitat amb La Guardia que eren de la mateixa ciutat. Integraven 091 José Ignacio Lapido (guitarra), José Antonio García (veu), Tacho González (batería), Víctor García Lapido (guitarra) i Jacinto Ríos (baix). Van funcionar des de 1981 a 1996, any en què 091 es van acomiadar dels seu públic i es van retirar amb un concert celebrat a Maracena (Granada) per aquest comiat van triar la ciutat on van realitzar la seva primera actuació. Aquest concert és va gravar en doble disc i el van titular “Último concierto", tampoc és que s'esforcessin massa amb el títol., la veritat. El disc es va publicar el mateix any. José Ignacio Lapido a partir d'aquest moment va començar una interessant, si be discreta, carrera en solitari. Aquesta cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock, es trovaba en el seu segon disc "Más de 100 lobos", publicat per Zafiro l’any 1986 i al meu parer el millor traball de 091. Per cert el vinil era de color vermell i no negre com sol ser l’habitual. Una cosa que podia semblar nova, però que ja havien fet molts artistes en els anys 60’s, entre ells José Guardiola i Filippo Carletti. És clar que això va permetre moltes conyes amb alló de "disco rojo" en clara al·lusió als 40 Principals. El 26 d’octubre de l’any 2015 José Ignacio Lapido va anunciar que tornava a posar en marxa 091 que van començar a actuar aquest 2016, fent el seu primer concert al gener d’aquest any, a Logroño.

M-Clan – Llamando a la tierra 1999 / 2001

Hi ha cançons que s'identifiquen amb un artista fins al punt de fer-nos oblidar, en moltes ocasions que es tracta d'una versió i arribem a relegar a l'oblit al seu intèrpret original. És el cas, entre altres, de "La Puerta de Alcalá" que no és d'Ana Belén ni de Víctor Manuel, és de Suburbano, una altra d'Ana Belén és "L'home del piano" i l'autor va ser Billy Joel o "Pedro Navaja" que no és de la Orquestra Plateria, és de Rubén Blades. Tot i que molts són els que afirmen que aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock és dels M-Clan, la veritat és que es tracta d'una versió del "Serenade from the stars" del grup nord-americà Steve Miller Band, això si, els murcians M-Clan fan una versió genial i per això sonen ara al programa d’avui. Es va incloure en el segon disc dels M-ClanUsar y tirar”, publicat l'any 1999, si be jo us la he extret del següent, un acústic en directe titulat “Sin enchufe” que van publicar el 25 de gener de l’any 2001. Després de la grabación d’aquest álbum, un dels fundadors de la banda, el guitarra Santiago Campillo va fotre el camp i van haver-hi problemas legals per els drets del nom. En aquesta grabación M-Clan eren  Carlos Tarque (cantant), Ricardo Ruipérez (guitarra i cors), Santiago Campillo (guitarres), Juan Antonio Otero (bateria) i Pascual Saura (baix), però van tindre un grapat de col·laboracions. Es va gravar en els Estudis El Álamo de Madrid. Del grup original actualment ja només queden Carlos Tarque i Ricardo Ruipérez, i a l’actual formació també i trovem a Iván González al baix i Coki Jiménez que s'encarrega de la bateria. Però pel grup han pasant músics com Santiago Campillo (guitarra), que formava part de M-Clan desde els sus inicis fins a l’any 2001 i que despres s’en va anar a Los Rebeldes, Juan Antonio Otero (batería), Pascual Saura (baix) i Alejandro Climent (teclats), junt a Carlos Raya (guitarra) i Íñigo Uribe. Per cert, us ho he dit en diverses ocasions, però ara ho repetiré, una associació d'aquestes de no-fumadors a possat a parir als M-Clan perque a la portada d’un dels seus discos “Para no ver el final”, Carlos Tarque i Ricardo Ruipérez estan fumant... Pecat mortal! Poca feina es el que tenen alguns i també molta intolerancia.

Los Nikis – El imperio contraataca 1985

Aquesta cançó de Los Nikis, carregada de bon humor i dobles sentits, incideix en aquella època en la qual Espanya era un Imperi en el que “No se ponía el sol”, parla del ressorgiment d'aquest imperi i de com lo espanyol es va ensenyorint dels usos i costums en el món sencer, elogiant sobretot la truita de patates que val a dir està molt bona, però a la catalana, es di amb seba. “El imperio contraataca”, carregat de bon humor, va ser un dels temes més populars d'aquest grup que es va englobar dins de la movida madrileña, però la cançó va ser adoptada per gent d'extrema dreta, encara que Los Nikis van assegurar en diverses ocasions que ells mai van pretendre que fos una cançó política. Es va editar en single l'any 1985 amb “Navidades en Siberia” a l'altra cara, produït per Guillermo Peral, a través del segell Dro-Tres Cipreses i va aconseguir el primer lloc en les llistes de ràdio-fórmula el 15 de febrer del 1986, encara que això i ja us ho he dit en moltes ocasions no és indicatiu de res ja que les posicions en aquestes llistes es compren per norma habitual. La cançó es va incloure al 1986 en el seu primer LP titulat genèricament “Marines a pleno sol”. Los Nikis es van crear a Algete, Madrid, dins de la “movida”, a principis dels 80 i eren Emilio Sancho (cantant), Arturo Pérez (guitarres), Joaquín Rodríguez (baix) i Rafa Cabello (bateria), encara que per la bateria van passar altres músics com Johnny Canut que havia militat a Parálisis Permanente i Dinarama, Daniel Parra i Santo de la Quintana. Van començar gravant per al segell Tic Tac i després Lollipop amb els que van editar una sèrie d'EP's i singles. Tots els components de Los Nikis van deixar la música a principis dels noranta, si bé van tornar a gravar un disc a final de la dècada titulat "Más de lo mismo". L'únic membre de Los Nikis que va tornar a dedicar-se a la música va ser Joaquín Rodríguez, que posteriorment va crear el grup Los Acusicas, amb Mauro Canut que havia estat component de Los Vegetales. El 30 de setembre de 2011, Los Nikis van tornar a reunir-se per un concert, però no hi va haver continuïtat. Per cert, aquesta cançó s'ha inclos a la banda sonora de la pel·lícula "Anacleto, agente secreto" que s'ha estrenat fa un any o dos.

Aerolíneas Federales – No me beses en los labios 1986

Un altre grup destacable dins de la moguda madrilenya, encara que ells es van crear a Vigo, van ser Aerolínias Federales, amb tocs punks i reminiscències de new wave. Aquest tema, un dels més representatius de la seva carrera discogràfica, es va publicar en single, però es va extreure del seu primer àlbum, un LP titulat genèricament "Aerolínias Federales", produït per Enrique Martínez i que es va editar al 1986 a través del segell DRO, venent 25.000 còpies, tot i que la discogràfica gairebé no va promocionar el disc. Aerolíneas Federales sorgeixen al desembre de 1981, com us deia a la ciutat de Vigo, a Galícia i van ser una idea de Miquel Costa, nascut l'1 de març de 1961 que militava paral·lelament a Siniestro Total, al costat de Federico Flechini àlies Frenchy i Silvino D. Carreras, conegut com Bollito Singerman. Inicialment treballen només amb guitarra, baix i caixa de ritme. L'any 1983 s'incorpora al grup el bateria Luis Santamarina que tocava amb Batallón Disciplinario i Flenchy passa a ser ja només el cantant. Aquell any guanyen el II Concurs de Rock de La Corunya i després se sumen al grup Coral Alonso i Rosa Costas com a coristes i deixen el punk original per encarar la seva música al pop. Frenchy abandona Aerolíneas Federales al no trobar-se a gust amb el nou estil i forma el grup as Termitas, va morir d'un infart, a Londres, el 2002. El grup es reestructura i Aerolíneas Federales són ja Miguel Costas, Silvino, Luis, Coral Alonso i Rosa Costas, començant la seva etapa més coneguda i popular. L’any 1989 Coral deixa la banda i és substituïda per Silvia García. La veritat és que en el grup havia sofert canvis en els seus components, Miguel els va deixar per seguir amb Siniestro Total i per Aerolíneas Federales van passar uns quants músics, entre ells Pablo Novoa, Pedro Díaz, Miguel Rodríguez, Raúl Quintillán, Paco Dicenta i altres. En total Aerolíneas Federales gravarien sis àlbums i es van separar a mitjans dels anys 90, encara que en el 2012 el segell Elefant Records editaria “Hasta el final... i más allá Demos 1983-1993" i el van presentar a Madrid, Vigo i Santiago, a més de participar en diversos festivals, de fet el grup va tornar a reunir-se al 2011, però encara que van anunciar un nou treball discogràfic amb temes nous que s'havia de publicar a l'any 2014, no va ser fins el 2015 que van treure "@AAFF#715", amb vuit cançons i que es va editar en format vinil i CD.

Elefantes – Lo más pequeño 2016

Publicat el 21 de gener d'aquest any 2016, us he extret d'aquest nou treball del grup barceloní Elefantes, titulat genèricament “Nueve Canciones De Amor y Una De Esperanza”, produït per Santos & Fluren, el tema que compartirem ara a Un Toc de Rock i que és el segon tall d'aquest CD. Per cert, en una de les cançons del disc “Te quiero”, versió de l'èxit de José Luis Perales, Elefantes han comptat amb les col·laboracions de Love of Lesbian i Sidonie i en una altra amb Bunbury. Elefantes es van crear a Barcelona el 1994, liderats per Shuarma (cantant i compositor) de veritable nom Juan Manuel Álvarez Puig, nascut a Barcelona el 13 d'octubre de 1972, al costat de Jordi Ramiro (bateria), Julio Cascán (baix) i Hugo Toscano (guitarra). Van debutar amb un EP al 1996, encara que van gravar una maqueta anteriorment, realitzant el seu primer concert el 13 d'octubre de 1995, a la sala Aspid de Barcelona. Al setembre de 1998 el pianista Jaime de Burgos s'incorpora a Elefantes com a músic per directes i gravacions. Van estar en actiu fins al 2006, publicant set discos, després Shuarma es va llançar en solitari, cosa que també va fer Hugo Toscano, encara que aquest al costat de l'actriu Sofia Monreal, formant el grup Naranja Toscano. El dimarts 28 d’octubre del 2013 Elefantes tornen a posar-se en marxa i des de llavors ja han publicat dos àlbums, el primer va ser "El rinoceronte" al 2014, i aquest últim que com us he dit es va publicar el gener d'aquest any, ambdós amb el segell Warner, anteriorment havien treballat amb EMI. Per cert, no hem de confondre’ls amb un grup colombià anomenat Los Elefantes, res a veure amb ells,

Ogara – El último beso 1996

Aquesta cançó està composada per el mateix José Antonio Ogara Tejero, conegut per el seu nom artistic de Ogara, un bon cantant i compositor, crec que basc i que ja hem escoltat en alguna ocasió a Un Toc de Rock, a mi aquesta cançó "El último beso" sempre m'ha enganxat. Ogara ha composat per gent com Sergio Dalma, Dyango, Luara, Raúl, Roser i Silvia Pantoja, entre altres. La peça que sona ara a Un Toc de Rock es trobava al seu CD “Historias cotidianas” que signat sols com Ogara, va publicar el segell JLP Ediciones l’any 1996, comptan amb Toni Carmona a las guitarres, Laurent Vernerey al baix, Ángel Celada a la batería, Iñaki Arakistain als saxos i que en aquesta cançó es llueix, Joseba Robles a les trompetes i Nando de la Casa als teclats i que també va ser el productor del disc. L’àlbum es va gravar al estudis Digital-Biko de Victoria. Pot ser que m’equivoqui, però crec recordar que fons de la seva discogràfica van dir-me que Ogara vivia al Vendrell, però no ho tinc gens clar, jo sempre he pensat que vivia al nort. Per cert que a Internet vaig trobar una página on el posan a parir acusant-lo de poc profesional i treure-li els diners a la gent, no he pogut esbrinar res més. La veritat la deuen saber ell i el que ha escrit aquella pàgina. Teniu en compte que Internet en masses ocasiones no és per a res fiable.
José Antonio Ogara Tejero, conegut per el seu nom artistic
 de Ogara, un bon cantant i compositor.
 
Alberto Bourbon – Antes de tí no hubo antes 1974

Escoltarem ara a Alberto Bourbon, un dels bons cantautors sorgits en els 70 molt propers al pop-rock i que van treure discos molt interessants, però que no va tenir la repercussió que la seva qualitat es mereixia. Aquest tema es posiblement el més popular i el que millor es va vendre de la seva carrera, es va publicar en single l’any 1974. Alberto Bourbon que ja es mort, li va donar a aquesta peça una lletra molt bona i que ens parla d'amor, del seu Gran Amor, perque després de coneixer-la ja no va quedar en el seu record cap dels amors d’abans, es al meu parer i junt a “Uniforme de franela” i “Antonio” las millors cançons de la seva carrera. Alberto Bourbon era fill d'un diplomàtic francès assentat a Espanya, nascut el 19 de març del 1944 i quan el seu pare va tornar a França, ell es va quedar al nostre país. L'any 1971 va patir un gravíssim accident de trànsit que gairebé li costa la vida i que el va mantenir tres anys allunyat d'estudis i escenaris. Va aprofitar la seva convalescència per dedicar-se sobretot a compondre. Quan Alberto Bourbon va deixar els escenaris no va abandonar la música i és va dedicar a composar bandes sonores, entre elles "Memorias de Leticia Valle" el 1979 o "El jardín secreto" al 84, Alberto Bourbon també va escriure per a altres cantants, entre ells Massiel, Mocedades, Marisol, Nydia Caro, Donna Hightower i molts més, pero cal destacar la seva tasca composan per Rocío Jurado, ell li va fer les cançons que van marcà el camvi de la copla al pop. Alberto Bourbon va publicar 7 singles, el primer el 1968 i l'últim l’any 1975 i també dos LP's. Per cert, una altra de les seves grans cançons amb una lletra molt interessant és "Cuando seamos viejos" que escoltarem un altre dia, aixó si. Alberto Bourbon va morir l’any 2001 a causa d’un atac de cor. La seva obra ha estat recuperada pel segell Rama Lama. Per cert, aquesta cançó va ser versionada per un cantant italià que es deia Orlando.

Amaral – Camins 2002

Jo sempre he dit que el grup gironí Sopa de Cabra, junt a Sau, son les millors bandes de rock en català que ha donat l’historia musical d’aquesta terra nostra. El duet saragossà Amaral, integrat per Eva Amaral i Juan Aguirre van interpretar en català un dels millors temes de Sopa de Cabra "Camins", la cançó que sona ara a Un Toc de Rock i es trobava a l’álbum "", jo i no se ara bé perqué, creia que es trobava al "Bona nit malparits", publicat per Música Global i que surt a la llum l’any 2002, amb l'enregistrament dels 2 últims concerts del grup oferts a la sala Razzmatazz, en memòria de Joan "Ninyin" Cardona i Joan Trayter i en els concert i al CD Sopa de Cabra van comptar amb bones col·laboracions. Per cert que aquest tema en la versió original dels Sopa de Cabra, era utilitzat com a sintonia per l'amic Ricard Escarré al seu programa sobre viatges titulat així "Camins" i que s'emet o s'emetia en una emissora municipal del Camp de Tarragona. Per cert Amaral van treure disc nou titulat Hacia lo salvaje” l’any 2011 que va representar un cambi de línea musical i cambi de casa de discos, aquí a Un Toc de Rock ja hem escoltat un parell de cançons del disc, i també un recopilatori d’èxits un anys més tard, al 2012, en arrivar l’any 2015 van treure “Nocturnal”, del que també hem escoltat algunes peças al programa. El duet el integren la cantant Eva Amaral (Zaragoza, 4 d’agost de 1972) i el guitarrista Juan Aguirre (Sant Sebastià, 11 de febrer de 1971). El 18 de maig de 1998, va sortir a la venda el primer àlbum d'Amaral, titulat com el duet, amb producció de  Pancho Varona i un so gairebé heavy. Però les discogràfiques van reconvertint a Amaral fins arribar a un punt en que són una banda de pop molt comercial. Val a dir que en els seus últims discos semblen haver tornat una mica cap els seus orígens, més rockers. Juan Aguirre havia format part del grup Días de Vino i Rosas, amb els que va gravar un disc l'any 1990. Eva i Juan es van conèixer l'any 1992, en un bar de Saragossa. Eva Amaral tocava la bateria en un grup de punk-rock anomenat Bandera Blanca i també era la cantant dels Lluvia Ácida. Sempre afirmen que va ser instantani, amor a primera vista i es van unir professional i sentimentalment. En la seva brillant carrera porten venuts més de 4 milions de discos.

Funambulista – Demasiado buena 2014

El 21 d’octubre del 2014 es va publicar “Quédate”, nou treball discogràfic de Funambulista, un disc en el qual col·labora el grup Maldita Nerea en el tema que dóna títol i també va comptar en una altra de les cançons amb el gallec Andrés Suárez i així mateix amb Vicky Gastelo en un altre, però per escoltar al programa d'avui, us he seleccionat aquesta cançó que em va agradar des que l'àlbum va arribar a les meves mans i que és el dotzè tall del CD que ha estat produït per Tato Latorre. Per cert, un altre dels temes d'aquest àlbum "Hecho con tus sueños" va ser composat per a la campanya de nadal dels torrons Suchard. Funambulista és la banda liderada pel murcià Diego Cantero, nascut a Molina de Segura el 6 d'abril de 1982, de fet ell és el grup i aquest és el seu segon treball discogràfic, el primer es va editar el 2010, amb producció de Ludovico Vagnone, tot i que també ha publicat un EP gravat en format acústic i 3 discos en solitari abans de posar en marxa Funambulista. Per cert que a Funambulista, a més de Diego Cantero (cantant, compositor i guitarrista), trobem a Sergio Berneal (bateria), Roberto Lavella (guitarra elèctrica), Francesco Severino (baix) i Alejandro Martínez (teclats i cors).

Noel Soto – Canciones tristes 2010

L’any 2010 Noel Soto va ser un dels candidats per representar Espanya al Festival d'Eurovisió amb el tema "Canciones tristes" que escoltarem ara a Un Toc de Rock, però ell finalment no va ser seleccionat encara que al meu parer va ser un dels millors entre els que van participar, si no el millor dels que es van presentar. En el vídeo clip promocional de la cançó va participar Cristina Pedroche. El tema us el he extret del CD “Lo mejor de Noel Soto 1990-2010” que es va publicar el 29 de març del 2010, un recopilatori que va incloure algunes cançons noves com aquesta. Va començar l'any 1971 anomenant-se Manuel Eduardo Soto i va publicar, un parell de singles amb el segell Novola per, a partir de 1974, passar ja a dir-se artísticament Noel Soto, canviant a Polydor, i amb aquest nom ha passat a la història de la música pop en Espanya. Es Noel Soto, un cantautor molt rocker amb tocs country que va començar en els anys seixanta sent el cantant del grup Los Escorpiones, als que no tenim que confondre amb els valencians Suco y Los Escorpiones, de la mateixa época. Manuel Eduardo Soto Palomino que és el seu veritable nom, va néixer a Nador, al Marroc, quan era protectorat espànyol, el 1 de maig de 1957, de pare gallec i mare andalusa, però Noel Soto ha viscut gairebé sempre a Madrid. En total Noel Soto ha publicat deu u once àlbums d'estudi i dos recopilatoris, però cap va arribar a les xifres de vendes del primer "3, 3, 5, 7", publicat l'any 1974, on es trobava la cançó "Noche de samba en Puerto España", el seu gran èxit. El seu últim projecte es diu The Sixties Band, es tracta d'un grup que realitza versions de clàssics del rock anglosaxó dels 60. Noel Soto també ha treballat com a compositor amb Joaquín Sabina i temes seus els ha gravat fins i tot Luz Casal.

La 5ª Reserva – Estrella de medianoche 1977

En un single de La 5ª Reserva editat l'any 1977, trobàvem aquest tema a la cara A, una cançó que sense perdre l'esperit vocal d'aquesta bona banda sorgida en els anys 70, s'albiren tocs de rock progressiu. Aquest bon grup bilbaí, amb bons jocs vocals i connotacions de pop i rock progressiu, sense deixar de banda un toc comercial, va estar en actiu de 1972 fins a l'any 1977 i van publicar bàsicament singles, vuit o nou, i un álbum, aquest crec que va ser l’últim sencill i després es van desfer. Tots ells per el segell Polydor. Durant bastant de temps van estar actuant a Mallorca on van treballar temporades senceres. Per cert, en els seus principis van comptar amb Pepe Grano de Oro de Los Puntos com a productor. La seva obra va ser recuperada per el segell Ramalama en un doble CD, on també trobaven la cançó que escoltem ara. El grup va tornar l’any  2012 i en el seu retorn eren el cantant Larri Castro, Richy Bravo, Jorge Sánchez, David Díez i Poncho Lavaca, durant un temps van comptar amb l'amic José Luis Iglesias Pibe com a guitarrista i amb ell van gravar un àlbum, encara que el cantant en aquest tema que us he seleccionat per compartir ara és Carlos i el pianista Agustí Ferrero que va ser component de Los Módulos. Per cert amb el seu retorn van crear un projecte paral·lel amb Mike Kennedy, el que va ser líder de Los Bravos, anomenat Mike Kennedy y La 5ª Reserva, però només realitzarien una gira conjunta l'any 2013 i eren Juan C. Gutiérrez, Poncho Lavaca i David Diez, a més del cantant alemany

Menaix a Truà – Mira d’on ve es vent 2008

L'any 2000 i amb la fi del nou segle, tres bons músics catalans s'uneixen en un projecte conjunt que van anomenar Menaix a Truà. Ells són Toni Xuclà, Juanjo Muñoz dels Gossos i Chris Juanico de Ja t'ho diré. Aquest tema que us he seleccionat per al programa d'avui d’Un Toc de Rock l'he extret d'àlbum "Com el vent" tercer disc de Menaix a Truà i que van publicar l'any 2008, era la cançó que obria l’àlbum. Menaix a Truà van debutar discogràficament amb un CD gravat en directe al teatre de Bescanó el 19 de desembre de 1999 i que és va titular com el nom del grup "Menaix a Truà" i que sortiria a la venda ja al any 2000. La cursa amb el grup la compaginan tots tres amb els seus projectes personals o amb els seus respectius grups, mentre que Toni Xuclà té una molt bona carrera en solitari i al programa ja hem escoltat temes seus. En total i com Menaix a Truà han publicat cinc CD’s, l’últim “Guia de petits senyals” a l’any 2012. Per cert, van protagonitzar amb la seva cançó "Enmig de la mar" la campanya “Refresca't a TV3”, de la televisió autonómica catalana, a l’any 2000.

Nina – Quan sommiis fes ho en mi 1995

Al programa d'avui escoltarem ara a Nina amb aquest tema, la seva versió del "Dream a little dream of me" que va ser un dels grans èxits de The Mamas & The Papas que la van gravar l'any 1968 i van vendre més d'un milió de còpies, encara que la cançó venia de molt més lluny en el temps. Va ser composada per Fabian Andre i Wilbur Schwandt i la lletra escrita per Gus Kahn. Va ser gravada per Wayne King i la seva orquestra, amb el cantant Ernie Birchill el 8 de febrer de 1931, però cal destacar altres grans versions, entre elles la d'Ella Fritgerald amb Louis Armstrong, encara que la primera versió lenta és la que va realitzar Doris Day al 1957 i que ha servit de guia per a la resta que s'han fet. Altres enregistraments destacables són les del Nat King Cole Trio, Dinah Shore, Bing Crosby, Henry Mancini, Sylvie Vartan, Anita Harris, Chicago, Michael Bublé, Anne Murray, Diana Krall, My Morning Jacket, Nicole Atkins, Eddie Vedder, Robbie Williams i molts més. Nina la inclou en el seu àlbum “Començar de zero”, editat per Picap l’any 1995. A Catalunya hem tingut i seguim tenint grans veus femenines. Així mateix moltes van ser les cantants que van posar els seus ulls en el mercat forà i van versionar cançons mítiques del rock gravant-l’es en la llengua de Mossèn Cinto, una d'elles va ser Nina que inicialment va ser cantant d'orquestras. Nina va militar a l'Orquestra Costa Brava, la Janio Martí Orquestra i Cors i també l'Orquestra Caravana-Xavier Cugat. Va ser hostessa del "Un, Dos, tres" i es llançà en solitari fitxan per EMI i representant-nos en el Festival d'Eurovisió l’any 1989 amb la cançó "Nacida para amar" que val a dir va ser tot un fracas. Nina va treure discos molt comercials fins que es va desenganyar de tot i va tornar a les seves arrels jazzístiques-country amb aquest CD titulat "Començar de Zero", un títul molt al-legoric i que Nina va publicar per Picap amb totes les cançons cantades en català i en el qual, entre d'altres, trobavem la peça que li donaba títol i una versió del "New kid in Town" dels Eagles. La producció d’aquest CD va estar a carrec del recordat Marc Grau i Toni SaigiChupi”. Els músics que aconpanyan a Nina en aquesta cançó son Marc Grau (guitarres), Toni Saigi (órgue i piano), Ángel Celada (bateria), Sergi Riera (baix), Pedro Javier González (guitarra espanyola), Nau Mercader (pandereta) i Carme Canela als cors. Després per Nina va arribar una bona carrera com a actriu de culebrons a TV3, destacan el seu paper a la serie "Nissaga de poder" i la de directora del nefast Operación Triunfo on va repudià de les seves arrels musicals i es va ficar de ple en el "bussines" més comercial i sense cap respecte pels artistes. Això si, el programa ha estat des de el principi una fàbrica de pasta gansa per a La Trinca i els seus aláteres. Nina va ser la protagonista del musical "Mamma mia". El seu nom és Anna Maria Agustí Flores i va néixer a Lloret de Mar, l'1 d'octubre de l’any 1966. Jo estic plenamente convençut que Nina, Laura Simó, Carme Canela i Mone, son les millors veus femenines catalanes que actualment podriem englobar dins del jazz i el blues.

Ana Belén y Miguel Ríos – Balada de Mackie el Navaja 1999

Amb música de Kurt Weil i la lletra escrita per Bertolt Brecht, us porto ara per acabar el programa d’avui, la història d'aquest ferotge delinqüent que té aterrida a la ciutat "La balada de Mackie El Navaja". La cançó va ser escrita al 1928 i un any després la van incloure en una obra de teatre "La ópera de los tres centavos" que va ser escrita per Bertolt Brecht. Al llarg de la història s'han fet grans versions del tema, destacant les de Louis Armstrong, Bobby Darin i Frank Sinatra, a Espanya la va gravar José Guardiola que li va donar un caire country, entre d'altres, encara que la lletra ha estat canviada en moltes d'aquestes versions i no dic res pel que fa a les traduccions. Miguel Ríos ens porta ara aquesta versió en la qual el text mante l’espirt original i ha estat molt poc alterat. Miguel Ríos la va incloure en un doble àlbum gravat amb Ana Belén i titulat "Cantan a Kurt Weil" i en el què a duet o per separat, versionen peces del compositor alemany, acompanyats por la orquestra Ciudad de Granada, diriga per  Josep Pons. L’àlbum es va publicar l'any 1999. Miguel Ríos Campaña va néixer a Granada el 7 de juny de 1944 i quan va començar l'anomenaven Mike Ríos, el Rei del Twist, però aixó va ser per obra i gracia de la seva discogràfica. La primera cançó que va gravar era “Pera madura”, al gener de 1962 i li van pagar 3000 pessetes com a avançament. Miguel Ríos va anunciar la seva retirada fa un parell o tres d’anys, però jo sempre li he dit el cantant Guadiana, per que cada dos per tres apareix i desapareix, però Miguel Ríos sempre acaba per tornar. De fet aquest estiu ha fet una gira amb Ana Belén, Víctor Manuel i Serrat que es una mena de seguna part de “El gusto es nuestro”, vint anys més tarde. La veritat ja la va dir el gran Louis ArmstrongEls músics no es retiren, ho deixen quan no tenen més música dins seu” i a Miguel Ríos crec que ancara li queda molt a dins seu per a dir. A la foto Mario Prades amb Miguel Ríos.

La frase d’avui es del escriptor de la Roma antiga Publio Siro que va dir.


“M'he penedit moltes vegades d'haver parlat,
però mai d'haver guardat silenci”

Conclou Un Toc de Rock per avui, ara us quedareu en companyía de les emissores per les que el programa surt a les ones dues vegades per setmana o bé per internet, si es que t’el descarregues desde el blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Sóc Mario Prades i ara tocar baixar la barraqueta, ens retrobarem en el proper programa.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario