El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

jueves, 15 de septiembre de 2016

Un Toc de Rock 11-02


En moltes ocasions temes molt actuals ens evoquen el passat, com succeeix amb la cançó amb la que avui començaré Un Toc de Rock que us extrec de l'últim disc de Santana i que ens recordarà aquell Carlos Santana del festival de Woostock, l'any 1969. Per descomptat tindrem molt més i escoltarem al seu germà Jorge al capdavant del grup Malo, junt a Matt Bianco, Neil Young, Bruce Hornsby & The Range, Kenny Chesney, Chris Bell, José Feliciano, Paul Young, Bread i l’actor i cantant Garret Hedlund amb una peça de la banda sonora del film “Country strong”. Ara començem el viatge des de totes les emissores per les que ens escoltes o per internet, cas de que et descarreguis el programa del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Soc Mario Prades i obriré la barraqueta

Benvinguts a Un Toc de Rock

Santana – Leave me alone 2016

Carlos Santana ha tret aquest any 2016 un nou àlbum "Santana IV", en el que d'alguna manera, torna al so dels inicis de Santana a finals dels seixanta, quan va participar en el Festival Woostock 69, sent l'únic grup que no havia publicat encara cap disc dels que van participar en el memorable i històric esdeveniment. De fet fins i tot la portada que veieu en el blog, està inspirada en la del seu primer àlbum, D'aquest disc, en el qual les percussions i els ritmes llatins tornan a dominar-ho tot i que va sortir a la venda el passat 15 d'abril, us he extret aquesta cançó “Dèixa’m sol”, composada per Michel Shrieve, Greg Rolie i el mateix Carlos Santana que compartim ara a Un Toc de Rock per començar el programa d’avui. També amb la banda ens tornan al Santana dels seus començaments, ja que està integrada per Carlos Santana (guitarra i cors), Gregg Rolie (teclat i cantant), Neal Schon (guitarra i cors), Michael Carabello (percussió) i Michael Shrieve (bateria), per primera vegada junts en 45 anys, des que van gravar el "Santana III", per això el títol del nou àlbum. També compta amb les col·laboracions de Karl Perazzo (percussió), Benny Rietveld (baix) i el cantant Ronald Isley que és el solista en dues de les cançons, si bé jo trobo a faltar al percussionista Chepito Areas que veritablement es diu José Octavio Areas Dávila, nascut a Nicaragua el 25 de juliol del 1946 i que va ser un dels pilars de Santana en els seus tres primers discos i autor de moltes de les cançons, actualment retirat. Per cert, us explicaré una curiositat sobre Carlos Santana, l'any 1971 el general Juan Velasco Alvarado li va prohibir tocar al Perú i el va expulsar del país després de classificar-lo com "hippie imperialista". Carlos Alberto Alves Santana Barragán va néixer a Autlán de Navarro, a Mèxic, el 20 de juliol de 1947 i curiosamente, quan va començár a treballar als Estats Units i per guanyar-se la vida es dedicaba a tocar en “bodas, bautizos y comuniones” i tocava mariachis. Per cert, una cosa a dastacar dels discos de Carlos Santana son les seves cobertes, veritable obres d'art i sicodelia i ho comprobareu així mateix amb la portada d’aquest.

Bruce Hornsby & The Range – The way it is 1986

El cantant, pianista, acordionista i compositor nord-americà Bruce Hornsby, és poc conegut a Espanya, tot i que alguns dels seus discos si s'han editat al país i és que la seva trajectòria professional s'ha mogut en una línia molt poc comercial. De fet les seves cançons més populars són "Mandolin Rain" i "The Valley Road", al costat de "The way it is" que compartirem ara en el programa i que possiblement sigui l'única per al que actualment se'l recorda a Espanya, una cançó amb una lletra molt interessant que és una reflexió sobre la defensa dels drets civils. El single, el seu primer disc, editat l'any 1986, va arribar als llocs més alts de les llistes, cosa que ja no va aconseguir mai més. Gràcies a l'èxit obtingut amb el single, l'àlbum que tenia el mateix títol "The way it is", va ser multiplatí. De fet a l'estil de Bruce Hornsby se li va denominar "So Virginia", una barreja de rock, jazz, country i bluegrass. Bruce Hornsby and the Range van guanyar el Grammy al Millor Nou Artista l’any 1987 gràcies a aquest tema. Nascut a Williamsburg, Virginia, el 23 de novembre de 1954, al 1984 crea Bruce Hornsby and the Range, signen contracte amb RCA Records al 1985 i comença la seva carrera professional. En el grup i a més Bruce Hornsby, trobem a David Mansfield (guitarra, mandolina i violí), George Marinelli (guitarres i cors), Joe Porta (baix i cors) i John Molo (tambors), amb ells va gravar aquest tema en el 1986, encara que després van haver´ho canvis en el grup. A partir de 1988 Bruce va col·laborar amb Grateful Dead fins a la seva definitiva dissolució i també va gravar amb Don Henley dels Eagles. L'any 1993 Bruce Hornsby va publicar el primer àlbum en solitari "Harbor Lights", molt més enfocat al jazz i amb la col·laboració de Pat Metheny, Branford Marsalis, Jerry García, Phil Collins i Bonnie Raitt. Des de llavors ha editat cinc discos més en solitari.

Malo – Suavecito 1972

Us vaig parlar d'ells a programes de les passades temporades i ara anem a escoltar-los a Un Toc de Rock. Malo va ser la banda liderada per Jorge Santana, nascut a Autlán, Jalisco, el 13 de juny de 1951 i germà de Carlos Santana, amb el que hem obert el programa d’avui. Jorge Santana es, al igual que el seu germà, un extraordinari guitarrista, encara que més decantat cap al latin jazz. De fet Carlos sempre ha dit que el seu germà es molt millor guitarra que ell. Aquest tema que us porto ara a Un Toc de Rock, es trobava en el seu primer treball titulat com el grup "Malo" i publicat l’any 1972. En tres anys Malo que van funcionar del 71 fins l’any 1974, van treure quatre discos i més tard Jorge Santana va gravar ja en solitari, encara que acompanyat per membres de Malo, per incorporar-se després a la Fania All Star de Tito Puente, la superbanda del latin-jazz. Amb el seu germà Carlos Santana van gravar un disc signat com  Santana Brothers on versionen "Blues latino", una cançó del guitarrista espanyol Javier Vargas i el "Concierto de Aranjuez" del mestre Rodrigo. Per cert, Jorge Santana, aquets gran guitarrista mexicà, també ha acompanyat el seu germà en alguns dels seus discos. Per Malo van passar 32 músics al llarg de la seva curta carrera profesional: Hadley Caliman, Hipolito Colon, Luis Gasca, Francisco Aguabella, Frank Corsetti, Richard Bean, Forrest Buchtel, Ron Demasi, Michael Fugate, Arcelio Garcia, Little Willie G, Mike Heathman, Richard Kermode, Ron Murray, Dan Orsborn, Victor Pantoja, Tom Poole, Raul Rekow, Leo Rosales, Steve Sherard, Ronald Smith, Tony Smith, Richard Spremich, Pablo Tellez, Abel Zarate, Martin Cantu, Jack Musgrove, Brian Beukelman, Paul Benavidez i Shadow Garza, a més de Jorge Santana i des de 1981 tornen a estar en actiu.

Matt Bianco – The other side of love 2013

Un altre grup, en aquest cas britànic que fusiona jazz, amb salsa llatina, disco i pop és Matt Bianco que van treure un disc nou el 11 de març del 2013, es titulava "Hideaway", encara que a Anglaterra es va editar a finals de l'any 2012. És l'àlbum número 13 en la carrera d'aquesta banda, actualment duet, espero que no siguin superticiosos. De fet aquest any 2016 han anunciat un nou trebell titulat genéricament “The Things You Love”. Matt Bianco van ser molt populars durant la dècada dels vuitanta gràcies a temes com "Get Out of Your Lazy Bed", "Yeh Yeh", "Half a Minute" o "Your say Blame It on That Girl". Van començar l'any 1983 i inicialment eren Mark Reilly (cantant), Danny White (teclats), germà de l'extraordinari guitarrista Peter White que durant un temps va tocar amb ells, i un tercer component Kito Poncioni (baix). Actualment Matt Bianco està integrat per Mark Reilly i el teclista i compositor Mark Fisher que treballan com a duet. Curiosament el grup Matt Bianco ha tret 9 àlbums recopilatoris de grans èxits, gairebé tants com àlbums d'estudi que són tretze. Una altra dada curiosa que us diré és que comercialment Matt Bianco sempre han funcionat molt bé a Alemanya.

Chris Bell – You and your sister 1992

Ara i des de l'àlbum “I am the Cosmos” que Chris Bell, el que va ser líder del mític grup de culte en els setanta Big Star, va publicar al 1992, us he extret aquest tema que anem a compartir a Un Toc de Rock. De fet el cantant i compositor no va aconseguir el triomf en vida i el 27 de desembre de 1978, quan tornava d'un assaig, el seu cotxe va perdre el control i es va estavellar contra un pal de la llum. Chris Bell va sobreviure a l'impacte, però el pal no es va poder mantenir dempeus i va caure sobre ell, provocant-li la mort. Va ser un home d'inestable personalitat, Chris Bell va néixer a Memphis, Tennessee, el 12 de gener del 1951. Encara que va créixer escoltant rock and roll i soul, adorava la música pop britànica i sobretot a The Beatles. Al costat dels seus amics de l'institut Terry Manning, Richard Rosebrough i Alex Chilton que posteriorment s'uniria a The Box Tops, van començar a fer els seus primers passos musicals. Chris va començar a treballar com a enginyer de só en els Estudis Arden fins que va marxar-se a la universitat i al costat d'Andy Hummel decideix formar un grup junt a Jody Stephens i Alex Chilton, que al 1969 va deixar els Box Tops. Al principi la idea d'Alex era fer un duo amb Chris, però finalment s'uneixi als seus tres companys i sorgeix Big Star i van gravar el seu primer LP, encara que amb escàs èxit comercial que va sumir en una profunda crisi emocional a Chris, que va començar a consumir drogues i allò va accentuar el seu caràcter depressiu amb tendències suïcides. Quan el segon disc gran de Big Star, "Ràdio City", es va publicar l'any 1974, Bell ja no formava part del grup, tot i que va col·laborar en alguns temes. Per tal d'animar-lo, el seu germà David se'l va endur a Europa. A França, David va aconseguir que gravés alguns temes en els estudis Chateau D'Herouville, on havia gravat prèviament Elton John. Van ser barrejats per Geoff Emerick, l'enginyer dels Beatles, a l'estudi de gravació de George Martin, Air Studios. Però tot i això Chris, lamentablement, veuria com al final seves cançons van ser rebutjades per diverses companyies i no van ser publicades. A Anglaterra va començar a actuar en pubs i petits locals acompanyat per una guitarra. Va intentar llavors crear una nova banda, però la mort va trucar els seus projectes. Finalment l'any 1992 el segell Rykodisc publicar "I am the Cosmos", aquest àlbum que d'alguna manera, és un disc pòstum integrat per antigues gravacions que ens ofereix poder apreciar la capacitat musical d'aquest home que va viure turmentat i mai va aconseguir l'èxit que va buscar amb ànsia, un esperit ferit anomenat Chris Bell.

José Feliciano – Lonely teardrops 1983

José Feliciano és un extraordinari músic, guitarrista i bon cantant, a més de compositor i això que és invident de naixement i autodidacta, ell es diu en realitat José Montserrate Feliciano García i aquest tema que compartirme ara a Un Toc de Rock es trobava a l'àlbum "Romance in The Night", que José Feliciano va publicar l’any 1983 mitjançant el segell Motow, especialitzat en música negra i que en aquesta ocasió estava interpretat totalment en anglès. I es que José Feliciano sempre ha jugat amb els dos idiomes, espanyol i anglès en els seus treballs discogràfics i ho ha fet molt bé, alternan álbums tant en una llengua com en l’altre, traient bons treballs, grans discos que han assolit xifres de venda impressionants, no en aquest país, és clar, aquí ens guiem per la ràdio-fórmula i tots sabem com funciona aixó. A Espanya avui en dia a José Feliciano es pot dir que només sel recorda per "Que será", "El jinete" o "Dos cruces", bé, també per la nadala "Feliz Navidad" que forma part de l’historia de la música, peró el genial cantant i guitarra invident té una trajectoria discogràfica que acollona. Us recomano que entreu al Wikipedia i ho podreo comprobar. José Feliciano va néixer a Lares, Puerto Rico, el 10 de setembre de 1945. Va editar el seu primer disc, en angles, l’any 1964. Us explicaré una curiositat, va intervindre com a guitarrista en l’àlbum “Rock n’roll” de John Lennon, l’any 1973, en tres de les cançons. José Feliciano també es multiinstrumentista i a part de la guitarra espanyola toca 17 instruments.

Kenny Chesney – You had me from hello 2000

Escoltarem ara a Un Toc de Rock al cantant nord-americà de country Kenny Chesney i aquest tema, escrit per Kenny Chesney i Skip Ewing que estava inclòs en un àlbum recopilatori editat l'any 2000 i titulat genèricament "Greatest Hits", encara que aquesta cançó que es diu està inspirada en la pel·lícula "Jerry Maguire", inicialment s'havia inclòs en el seu cinquè disc “Everywhere We Go” que es va publicar el 2 març 1999, sent dues vegades Disc de Platí als Estats Units i Disc d'Or a Canadà. El single amb la cançó que compartim ara, va arribar al primer lloc en les llistes de country del Billboard i va aconseguir el Disc d'Or. Va comptar per als enregistraments amb Eddie Bayers (bateria), Larry Byrom (guitarra acústica), Buddy Cannon (baix i cors), JT Corenflos (guitarra), Dan Dugmore (guitarra steel), Larry Franklin (fiddle i mandolina), Steve Gibson (guitarra i baix de sis cordes), Randy McCormick (sintetitzador), Brent Mason (guitarra), John Hobbs ( piano), Rick Holt (dobro), Shannon Brown i Dennis Wilson als cors, al costat d'un munt de músics més, entre ells el cantant de country Randy Travis amb el que Kenny Chasney realitza un duet en un dels temes de l'àlbum. En total Kenny Chesney porta publicats fins al moment 16 àlbums d'estudi, 3 recopilatorios, 1 disc en directe i un de nadales. De nom complet Kenneth Arnold Chesney, el cantant, guitarra i compositor va néixer el 26 de març del 1968 a Knoxville, Tennessee.

Garrett Hedlund – Silver Wings 2011

L'actor i cantant Garrett Hedlund, és un dels protagonistes del film "Country strong", on fa de Beau Hutton, un jove cantant de country i s'ha fet molt popular arran de protagonitzar així mateix un altre pel·lícula "Tron Legacy", on feia el rol de Sam Flynn i que es va estrenar fa cinc o sis anys, sense obliddar “Troya”, “Eragon”, “On the Road”, “Pan” i moltes més. A la pel·lícula "Country strong" que al país es va estrenar a l’abril del 2011, ell parla en una escena d'aquesta cançó, tot un clàssic del country que va interpretar i portar al èxit el cantant Merle Haggard, encara que Garrett Hedlund no arriba a cantar-la en el film, però sí que la va gravar en la banda sonora i aquí la teniu, sonant a Un Toc de Rock. Garrett John Hedlund va néixer el 3 de setembre de 1984 a Roseau, Minnesota. Com a cantant s'ho munta molt bé i per cert i per als amants de les curiositats, quan actua com a cantant, Garrett Hedlund s'acompanya de la seva guitarra i sempre posa el micro més baix del compte ja que a ell li agrada cantar ajupint-se una miqueta, com podreu comprovar a les fotos que us he possat al blog.

Neil Young – On the beach 1974

Aquesta cançó que escoltarem ara, donava títol al cinquè àlbum gravat en estudi del guitarra canadenc Neil Young que es va publicar el 16 de juny de l'any 1974 i que va ser reeditat, ja remasteritzat i en versió CD, el 19 d'agost del 2003. Tots els temes del disc, aquest també, van ser escrits per Neil Young. En la gravació el canadenc va comptar amb Ben Keith (baix), Rusty Kershaw (guitarra slide), George Whitsell (guitarra), Tim Drummond (baix i percussió), Billy Talbot (baix), Levon Helm (bateria), Rock Danko (baix ) i Ralph Molina (bateria), a més dels seus companys Graham Nash (piano) i David Crosby (guitarra). Quan es va publicar originalment en el 74, l'àlbum que es va gravar entre els estudis Arrow Ranch a Woodside, Califòrnia i els Sunset Sound Recorders de Hollywood, va aconseguir la posició 65 en els Estats Units i la 40 al Canadà. El cantant, guitarra i compositor Neil Young néix a Toronto, Canadà, un 12 de novembre de l’any 1945, va formar part dels Buffalo Springfield, després va gravar en solitari per integrar-se al primer supergrup americà Crosby, Stills, Nash & Young. La seva guitarra i tendències musicals resultaven excessivament dures per als seus companys i va decidir seguir en solitari, però amb The Crazy Horse. Per cert, aquest any ha tret un nou disc titulat “Earth”.

Bread – Baby, I‘m want you 1972

Els nord americans Bread van ser una bona banda surgida a Los Angeles, Califòrnia però dins d’una línia acústic-vocal similar a la de Crosby, Still & Nash i que actualment està considerada com els pares del soft pop. Al principi Bread van ser sols un tercet, integrat per David Gates (cantant, guitarra, baix, teclats, violó, viola i percusió), Jimmy Griffin (cantant, guitarra, teclats i percusió) i Robb Royer (baix, guitarra, flauta, teclats, percusió i cors), posteriorment van incloure al bateria Mike Botts. L’any 1971 Royer va ser reemplaçat per Larry Knechtel (baix, guitarra, teclats i harmónica). Bread van funcionar de l’any 1969 fins el 1973, però van tornar un altre vegada al 1977 per desfer-se dos anys més tard. Encara que els Bread van realitzar un altre tímid intent per tornar l'any 1996, però no va fructificar. Aquest tema que escoltem ara i junt a "Make It With You" que va ser el seu gran èxit a Espanya, són dues de les millors cançons dels Bread. Aquesta peça estava inclòs en un LP del mateix títol “Baby, I’m a want you” que van publicar a l’any 1972 mitjançant el segell Elektra que a Espanya distribuïa Hispavox i va arrivar a la tercera posición als Estats Units, sent Disc d’Or. Es el disc gran de Bread que millor s’ha clasificat en les llistes, en total van gravar 6 àlbums d’estudi, 15 singles i curiosament 10 recopilatoris de grans èxits. Jimmy Griffin i Mike Botts van morir de càncer, el primer un 11 de gener del 2005, el segon el 9 de decembre també del 2005 i Larry Knechtel també ens ha deixat a causa d'un atac de cor el 20 d’agost del 2009.

Paul Young – Everytime you go away 1985

"Cada vegada que t'allunyes" que escoltarem per concloure Un Toc de Rock, és posiblement la més gran cançó o una de les millors, dins de la carrera del cantant britànic Paul Young, un home nascut el 17 de gener de 1956 a Lutton. L’any 1991 Paul Young va cantar a duet amb Zucchero "Senza una Donna" que també va ser un altre èxit destacable d'aquest angles que a més de cantar, també toca el baix i la guitarra. Aquesta cançó que compartim ara “Everytime you go away”, es va publicar en single el 25 de febrer de 1985, estava inclosa en el seu segon LP "The Secret of Associations" que es va editar el 25 de març i va ser doble Disc de Platí a Anglaterra, Disc d'Or a Amèrica i el single amb el tema “Everytime you go away” va arribar a la primera posició als Estats Units i la quarta al Regne Unit. La cançó va estar composada per Daryl Hall que ja la va gravar en el doble en directe "Live at the Apollo", amb el duet del qual formava part Hall & Oates, amb la col·laboració de David Ruffin i Eddie Kendrick, components de The Temptations que van intervindre en aquesta gravació en directe, de fet Hall & Oates ja l’havien inclos en un altre LP en aquest cas d’estudi, un parell d’anys abans. Paul Young des de fa un temps milita en un grup music-vocal de rock i tex-mex anomenat Los Pacaminos juntament amb Jamie Moses, un guitarrista que ha tocat com a segona guitarra de The Brian May Band i en les dues gires de Queen & Paul Rodgers.

La frase d'avui és de John Lennon que va dir


"Direu que sóc un somiador, però no sóc l'únic”

Acaba ara el segon programa de l’onzena temporada d’Un Toc de Rock, però us deixaré en companyía de totes les emissores per les que el programa surt a l’aire dues vegades per setmana o vía internet, cas de que t’el descarreguis del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs de les emissores que ho permeten. Jo sóc Mario Prades i baixaré la barraqueta per avui. Fins el proper programa.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario