El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 11 de marzo de 2013

Un Toc de Rock Programa 12-03-2013

Nota del Productor, realitzador i director:
Tots els programes exposats  en aquest blog,
Disposen  d'un  enllaç  per descarregar-s’els,
sempre situat a peu de pàgina

Avui us he seleccionat tot un seguit de cançons que espero us siguin almenys interessants. Entre elles us porto una en la que ens parlaran de Marie Laveau, la més important bruixa voodoo de New Orleans, una mica de blues, rock, una gran cançó extreta d'una banda sonora que avui dia es recorda més que la pel·lícula i acabarem a Barcelona escoltant a un músic belga que és un dels millors intèrprets mundials de música electrònica. Espero que gaudiu amb Un Toc de Rock, des de la xarxa d’emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten el programa, soc Mario Prades i obro la paradeta dien alló de...

Benvinguts a Un Toc de Rock

Dave Alvin – Ashgrove 2004

Obrim el programa d’avui escoltan al veterà guitarrista, cantant i compositor, Dave Alvin que va néixer a Downey, Califòrnia, l'11 de novembre de 1955. Aquest tema es trobava i donava títol al seu àlbum "Ashgrove" publicat l’any 2004 i del qual ja hem escoltat alguna cançó aquí a Un Toc de Rock. Dave Alvin va formar part del grup The Blasters, una banda interesant que va funcionar molt bé a principis dels anys 80. També va militar en X i amb membres d'aquest últim grup va crear després The Knitters. Altres bandes en què ha tocat Dave Alvin van ser The Flesh Eaters i The Gun Club. Va començar a gravar en solitari l’any 1987, debutant amb el disc "Romeo's Escape". Dave Alvin té gravats en total 14 àlbums en solitari més 11 amb els diferents grups. El seu últim treball ha estat l'àlbum en directe "Live at Austin City Limits" que Dave Alvin va publicar l’any 2007, però ara no estic segur de que no així tret rés de nou posteriorment.
El veterà Dave Alvin

Canned Heat – Marie Laveau 1968

Ara a Un Toc de Rock us porto aquesta cançó que ens parla de la més famosa reina bruixa de Nova Orleans, una mambo anomenada Marie Laveau (10 de septembre de 1794 – 16 de juny de 1881) (a las fotos la seva tomba i una pintura), a la que també van cantar els Redbonne i Bobby Bare, entre altres. De fet Marie Laveau te un important apartat en el Museu del Voodoo de Nova Orleans, al blog us poso una reproducció d’un quadre exposant en el museu. Es una bona cançó escrita per Henry Vestine, carregada de blues que es trobava al disc “Boogie With Canned Heat” que Canned Heat van publicar el 21 de gener de l’any 1968 mitjansan el segell Liberty Records, si bé es va gravar entre els mesos d’octubre i novembre de 1997. L’àlbum va ser reeditat en versió CD l’any 2005 amb sis cançons més com Bonus Track. Els Canned Heat van saber fusionar blues, boogie i country rock oferint molta qualitat. Van ser tot uns innovadors. És clar que el seu estil és difícil d'emular tenint en compte la veu de Bob Hite, conegut com "L'ós", un home amb aspecte impressionant, alt, gruixut i dur, però que en ocasions feia una veueta que fa lucinar i va ser el detall que va caracteritzar a Canned Heat. Escolteu-lo al programa i ho comprobareu. El grup que es va formar a Los Angeles l’any 1965, el lideraven Alan Wilson conegut com Mussol Cec (guitarra, harmònica i veus) i Bob Hite "The Bear" (veus i harmònica), al costat de Henry Vestine al que li deien Girasol, ex membre dels The Mothers of Invention de Frank Zappa que s'encarregava de la guitarra. Larry Taylor "El Tau" que havia estat baixista de The Monkees i va començar treballant en l'estudi per acabar unint-se al grup, al costat del bateria Frank Cook que posteriorment va ser substituït pel mexicà  Adolfo "Fito" de la Parra. La Parca ha passat la seva dalla per la banda. Alan Wilson va morir d'una sobredosi de droga en un "aparent suïcidi" al setembre de 1970. Bob Hite va morir d'un atac al cor a l'abril de 1981. Algun temps després ens va deixar Henry Vestine, l'any 1997 i Richard Hite que s'havia incorporat posteriorment, va ser a l’any 2001. “Going up the country” al costat de "On the Road Again", són els temes més populars de la seva carrera aquí al pais. En total Canned Heat ha tret 29 àlbums, l’últim l’any 2011, a part de 9 recopilatoris de grans èxits, però ara sols queda Larry Taylor de la formació original.

Creedence Clearwater Revival – I put a spell on you 1968/2005

Des d'un grans èxits que la Creedence Clearwater Revival, una de les millors bandes de country rock de la història, va publicar l'any 2005, doble, us he extret aquesta bona balada plena de càrrega bluesera i que és la versió realitzada per la CCR de l'èxit de Screamin' Jay Hawkins que ja la va gravar l'any 1956 i de la qual hi ha dues intenses versions gravades abans per Nina Simone i The Alan Price Set. Posteriorment "Vaig quedar encantat per tu" ha estat novament versionada, destacant les que van realitzar Joss Stone, Bryan Ferry, Dr John, Alice Cooper, Eric Burdon, Screaming Lord Sutch, Warren Zevon, Arthur Brown i Jeff Beck. Aquesta va ser una de les cançons que la Creedence van interpretar al Festival de Woodstock i que originalment van incloure en el seu primer disc, editat l'any 1968. Hem dit que van ser la millor banda de country-rock, tot i que al seu estil l’hi van dir swamp rock, gènere en el qual s'inclouen gent com Tony Joe White, Larry Jon Wilson, Jim Dickinson, Travis Wammack, J.J. Cale, Bobbie Gentry, Lynyrd Skynyrd, Roy Head, etc, i bàsicament es diferenciava del country rock en que tenia reminiscències de Zydeco. La CCR inicialment es va anomenar The Blue Velvets, però quan l'any 1965 van signar contracte amb el segell Fantasy Records van canviar a The Golliwogs i es va crear a El Cerrito, a Califòrnia. La Creedence Clearwater Revival va estar integrada pel cantant, guitarrista i compositor John Fogerty, el seu germà Tom Fogerty també a la guitarra, el baixista Stu Cook i el bateria Doug Clifford. Funcionaren de 1967 fins a 1972. CCR va ser inclòs en el Rock'n'roll Hall of Fame el 1993, però no va ser perquè tardaran a reconèixa la seva tasca, es que has de portar 25 anys de professió per poder ser inclòs en el Saló de la fama del Rock. John té una interessant i abundant carrera en solitari, però sense desenganxar-se mai dels seus inicis amb la Creedence. Va començar el 1973 amb el LP "The Blue Ridge Rangers", encara que el seu millor disc va ser "Centerfield", el 1985. Per cert que una vegada va deixar la banda i al començar en solitari, John Fogerty es va trobar que durant molts anys, més de 20, no va poder regravar cançons de la CCR, ni tan sols tocar-les en directe i aixó que la gran majoria havien sigut escrites per ell. Va haver de recórra als tribunals. També Tom té la seva pròpia carrera en solitari, però molt més discreta, Tom Fogerty va morir el 6 de septembre de 1990. Per el seu costat Doug Clifford i Stu Cook van continuar treballant junts després de la dissolució de la Creedence, com a músics de sessió i membres de la Don Harrison Band. Clifford va publicar un disc en solitari titulat "Cosmo" en 1972. Després d'un període d'inactivitat, tots dos van formar Creedence Clearwater Revisited l'any 1995.

Alvin lee – Motel blues 2007

Jo conec a Alvin Lee amb el qual vem compartim una gira organitzada pel meu amic Alfons Cito de Welcome Productions i he de dir-vos que és una persona senzilla, plana i de fàcil i amè tracte. El gran cantant, compositor i guitarrista britànic va ser el líder dels Ten Years After, una de les bandes mítiques i més importants del blues anglès a finals dels seixanta i a mitjans dels 70, Alvin Lee es va llançar ja en solitari, desfen-se el grup. Integràvem la banda Ten Years After, un dels gran triunfadors del Woodstock 69, l’Alvin Lee, nascut el 19 de desembre de 1944, a Nottingham, al costat del bateria Ric Lee (20 d'octubre de 1945, Cannock, Staffordshire), Leo Lyons al baix (30 de novembre de 1944, Stanbridge, Bedforshire) i Chick Churchill que de cognom també es deia en realitat Lee (2 de gener de 1949, Molt, Flintshire) als teclats. Molts Lee en el grup, pero pocs tots estaven emparentats. La consolidació dels Ten Years After va arribar quan van actuar al festival de Woodstock de 1969 i la revalida en el de l’Illa de Wight l’any 1970. Aquest tema que us porto avui a Un Toc de Rock es trobava inclòs en el seu CD en solitari "Saguitar", publicat l’any 2007 i que es un dels seus millors treballs. A la foto Mario Prades amb Alvin Lee i un company de Tarragona. Per cert, acabo d'asabentarme de que Alvin Lee va morir la passada setmana, el 6 de març, aquest programa es va gravar al gener, sembra ser que es trobava a Espanya, concretament vivia a Málaga.

J.J. Cale – Sensitive kind 1979

Aquest tema del cantant, guitarrista i compositor J.J. Cale que escoltarem ara a Un Toc de Rock, es va incloure tancant la primera cara del LP "5" que es va publicar l'agost de 1979 i curiosament no és el seu cinquè disc, és el novè. Aquest tema que escoltem ara té dues grans versions, una a càrrec de Carlos Santana i l'altra per John Mayal. En aquest enregistrament J.J. Cale toca la guitarra, piano, bateria, baix i canta, tot i tenir un munt de músics col·laborant amb ell a les diverses cançons del disc. John W. Cale va néixer a Tulsa, Oklahoma, el 5 de desembre de 1938. És un dels pioners de l'anomenat "Tulsa Sound", una barreja de blues, rockabilly, country i jazz i també està englobat dins del swamp rock del que parlava abans. L'estil personal de J.J. Cale ha estat definit com "relaxat" i es caracteritza per ritmes shuffle, canvis d'acords senzills, veus doblades i lletres incisives i intel·ligents. J.J. Cale també és un guitarrista molt particular, el seu signe d'identitat és la forma de puntejar i els seus solos moderats i lleugers. Els seus enregistraments reflecteixen la senzillesa i la manca d'artificis de les seves composicions que són normalment gravades enterament per J. J. Cale. Ha influenciat a molts guitarristes de fama internacional, entre ells Mark Knopfler i Eric Clapton, de fet una de les cançons més importants en la carrera de “Mano Lenta” va ser “Cocaine” que era del guitarrista nord americà i junts van gravar un àlbum fa un parell d’anys. J.J. Cale ha estat un artista de culte per als músics i relativament desconegut per al públic durant els més de 35 anys que porta de carrera.

Dan Hill – Am I fooling myself 1991

Aquesta cançó estava inclosa en l'àlbum "Dance of Love" que el cantant i compositor canadenc Dan Hill va publicar el 31 d'octubre de 1991. Dan Hill va néixer a Toronto el 3 de juny de 1954 i es va fer molt popular a Amèrica del Nord quan va gravar els temes "Sometimes When We Touch" i "Ca't We Try", a duet amb la cantant Vonda Shepard. Dan Hill que també escriu articles en diverses revistes, és un cantant molt popular a Canadà, tot i que és pot dir que és un perfecte desconegut aquí al país, aixó si, Dan Hill uns 15 àlbums gravats i 15 singles que en la seva gairebé totalitat s'han classificat en les llistes d'èxits. La seva esposa és l'advocada Beverly Chapin-Hill, amb la qual va escriure les cançons "Ca't We Try" i "(Can This Be) Real Love". Dan Hill també ha compost música per a pel·lícules, entre elles la banda sonora del film "First Blood" que a Espanya vam conèixer com “Acorralado (Rambo)”.

The Turtles – You don’t have to walk in the rain 1969

The Turtles es van crear a l'Institut Westchester High de Los Àngeles l’any 1965, quan el cantant Howard Kayla i Mark Volmer (guitarra. saxo i cantant) van decidir crear una banda. Avui en dia els californians The Turtles solsament són recordats pel la cançó "So Happy togheter", però van gravar bons temes, entre ells "Elenore" i aquest que us porto avui i que es trobava en un single sense caràtula que em va arribar des de Mèxic enviat per la meva novieta Magnolia. Inicialment The Turtles es van fer dir The Crossfire from the Planet Mars i eren un grup de surf music que va saber veure l’importancia musical de la invasió beat i ells es van passar a un pop molt proper al bubblegum. Igual que els va passar a The Byrds, el seu primer single, de l'any 1965, va ser una versió deBob Dylan, "It Ain't Em Babe". A partir de 1967 es van reestructurar i eren Chip Douglas, Howard Kayla, Mark Volmer, Don Murray que ja va morir i John Barbata. Aquest tema tancava el LP "Turtle Soup", editat l’any 1969 i que va ser una de les poques produccions que ha realitzat el britànic Ray Davis dels The Kinks. El single va pujar a la posició 51. The Turtles van patir molt camvis a la formació, en aquest enregistrament el grup l'integren Howard Kayla, Mark Volmer, Al Nichol, Jim Pons i John Barbata a la bateria. The Turtles es van desfer l’any 1970. Els 70's Howard Kayla i Mark Volmer van seguir tocant junts com a duet i sota el nom de Flo & Eddie i per cert i sols com curiositat, tots dos eren parella sentimental.

Foreigner – I want to know what love is 1985

Foreigner, una de les millors bandas de rock americanes de tots els temps, va ser creada a Nova York l’any 1976, per Mick Jones (ex-Nero and the Gladiators, Spooky Tooth i The Leslie West Band) i l'ex King Crimson, Ian McDonald, amb el cantant Lou Gramm que després va tindre una interesant carrera en solitari, als quals es van sumar Dennis Elliot, En Greenwood i Ed Gagliardi. Foreigner han venut més de 80 milions de discos a tot el món (incloent 37.500.000 als Estats Units solsament). L’any 1984 es va publicar l'àlbum "Agent Provocateur" on es trobava "Vull saber el que és l'amor" que escoltem al programa d'avui. d'Un Toc de Rock. El single amb aquesta cançó va ser número 1 l’any 1985 als Estats Units, Gran Bretanya, Austràlia, Noruega, Suècia i molts altres països i de fet es una de les seves millors cançons. La peça va estar composada per Mick Jones i la producció va estar a carrec del mateix músic i Alex Sadkin i aquesta canço va sonar a un episodi de la serie de TV “Miami Vice”, però de fet l’hem escoltat a video jocs, televisió i al cinema.
Vaya con Dios – What’s a woman 1990

Vaya con Dios son un grup belga, que barregen diverses tendències en la seva obra, entre elles jazz, R & B, blues i rock, de vegades amb tocs salseros. Vaya con Dios va ser fundat l’any 1986 per la cantant, compositora i productora belga Dani Klein, al costat de Dirk Schoufs i Willy Lambregt que seria substituït posteriorment per Jean-Michel Gielen. Des de l’any 1991 el grup ja només és la cantant Dani Klein. Dani Klein va deixà la música l’any 1996 a causa de l'esgotament físic que patia, però va tornar l'any 1999 com a cantant del grup Purple Prose. Vaya con Dios van tornà l'any 2004 amb un nou àlbum titulat "The Promis" i amb una companyia independent. Ara Vaya con Dios tornen a estar en actiu, tot i que només queda Dani Klein de la formació original. Aquesta extraordinaria  cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock va ser la més important en la seva carrera musical i estava recollida en el LP "Nigh Owls" del 1990.

Stevie Wonder – I just called to say I love you 1984

Hi ha cançons que passen a la història de la música perquè es van incloure o formaven part de la banda sonora d'una gran pel·lícula, pero en moltes ocasions i hi ha pel·lícules que només es recorden en l’actualitat per les seves cançons. Aquest és el cas de "The Woman in Red", un film del qual avui només recordem la cançó, aquest gran gran tema del cantant, pianista i compositor de color, invident, Stevie Wonder que va començar com a nen prodigi, però va saber mantenir-se en la seva posició. Possiblement i parlan de la pel·lícula, els més espavilats recordin a la exultant Kelly LeBrock i potser a Gene Wilde que feia de Gene Wilde, però I l'argument? A part de saber que la pel·lícula anava d'un tipus que volia beneficiar-se a una noia sensacional. Qui se'n recorda? Dons el director va ser el mateix Gene Wilde que al meu parer, excepte "El jovenet Frankestein" i potser "No hem parles que no et vec", no em vénen ara al cap, cap altre film destacable en la seva trajectòria com a actor.

Neuronium – Abismos de terciopelo - La llamada del vacio 1978

Michel Huygen és un dels millors músics del món pel que fa a música electrònica, va néixer al Congo Belga, però des de fa dècades resideix a Barcelona. o almenys tenia el seu estudi al carrer Tenor Masini, a Sants. També era propietari del segell discogràfic Hit Records. S'ha tutejat amb els grans del gènere i és molt respectat dins del món de la música tecnològica, sent un dels pocs que han estat convidats per Vangelis per fer concerts conjunts. Aquest tema us ho he extret del seu segon àlbum "Vuelo Químico", publicat l'any 1978 com Neuronium, un projecte artístic amb el qual ha  signat pràcticament totes les seves obres i que es centra en ell que toca gairebé tots els instrumentstot i que de vegades ha comptat amb grans instrumentistes, entre ells el guitarra català Santi Picó, sense oblidar a Carlos Guirao i Albert Giménez. Té una àmplia discografia, amb més de 37 àlbums, a més d'uns quants que no consten en la seva discografia oficial. Mychel Huygen també ha treballat com a productor per a altres artistes i ell va realitzar a finals dels vuitanta la producció del primer disc del grup barceloní Ipso Facto que va publicar a través del seu segell Hit Records que em sembla recordar tenia la seu social a Salamanca. Las dues fotos que us he posat al blog son fetes al seu estudi de Sants, al carrer Tenor Masini.
Mario Prades amb l'extraordinario teclista Michel Huygen


La frase per tancar el programa d'avui la va dir el líder revolucionari mexicà Emiliano Zapata (Anenecuilco, Morelos, 8 d’agost de 1879 - Chinameca, Morelos, 10 d’abril de 1919) que va morir assassinat a causa dels seus ideals: 


"La terra ha de ser per aquell que la treballa 
amb les seves mans"

Ara tancaré Un Toc de Rock per avui, us deixaré amb la bona companyia de la xarxa de emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten el programa. Ara toco el dos i després de baixar la barraqueta us dire alló de

Apa! Ens veiem pel món.
Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario