El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

martes, 5 de marzo de 2013

Un Toc de Rock Programa 06-03-2013

Nota del Productor, realitzador i director:
Tots els programes  exposats  en aquest blog,
Disposen  d'un  enllaç  per descarregar-s’els,
sempre situat a peu de pàgina

Ara a Un Toc de Rock parlarem de fantasmes, també escoltarem músics que van morir i ens van deixar el seu record i les seves cançons, un cantant de fama internacional que va ser segrestat el 14 de juny de 1985 per terroristes palestins i per descomptat molta música, entre la qual trobarem un parell de boleros, un d'ells a càrrec d'una gran cantant brasilera, per acabar amb una bona banda sonora. Tot així i molt més ho tindreu al programa d’avui. Des de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i aquelles que emeten el programa, obro la barraqueta dien alló que ya es habitual

Benvinguts a Un Toc de Rock

Ilegales – El fantasma de la autopista 1988

Un dels millors discos de Los Ilegales, la banda liderada pel cantant i guitarra Jorge Martínez (Aviles, 1 de maig de 1955), és "Chicos pálidos para la máquina" que va publicar Hispavox a l’any 1988 i del que us trec aquest tema ple de contingut parapsicologic i que ens parla de la llegenda urbana sobre la noia que fa autostop i resulta ser un fantasma que desapareix del vehicle en marxa. Precisament el 5 agost de1989 jo vaig organitzar un concert al camp de futbol de Salou. Cap de cartell eren Los Ilegales, al costat dels lleidatans Adhesivo, el grup de Barcelona Ipso Facto i els madrilenys La Coartada, sota el títul genéric “Rock en la Medianoche” ja que el concert començaria a les dotze de la nit. Aquell matí de dissabte, 5 de juny, tot estava preparat al camp de futbol. No havia caigut ni una gota de pluja en tot el que portàvem d'estiu i a les dotze en punt del migdia, just quan els camions amb l'equip de so i llums estaven entrant en el camp de futbol, va començar a ploure. Caigueren mes de 150 litres de plutga per metre cuadrat en poc mes d’un hora i tot Salou es va inundar. Va caure, com va dir un amic argentí "Gotas como pingüinos". Els camions van quedar bloquejats pel fang amb les seves rodes empresonades. Fins i tot quan estava trucant per telèfon des de les oficines del camp, a la companyia asseguradora, un llamp va caure a la caseta i hem va afectàr a través del telèfon que es va cremar. Els aficionats es van quedar sense concert, però l'empresari no va perdre res ja que tot estava assegurat i ben assegurat i en els salons de l'Hotel Caspel, a Salou, Ilegales, La Coartada, Adhesivo i Ipso Facto (Els dos últims grups eren de la meva escuderia) es van muntar un improvisat concert acústic que va durar fins que els hostes de l'hotel van començar a queixar-se per el soroll. Com és la gent! Total… Qui dorm a les cuatre de la matinada a Salou? Bromes a part, perdoneu les molesties. La foto del blog la vaig fer a un altre concert de Ilegales que vaig organitzar a la Discoteca Torn de L'Hospitalet de l'Infant.

Antonio Vega – Entre tu y yo 1998

A l’àlbum “Anatomía de una ola” que Antonio Vega va publicar l'any 1998, el seu tercer disc en solitari, s'incloïa aquesta cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock, un dels seus principals temes. Antonio Vega ha estat considerat un dels compositors més importants del pop espanyol des de l'arribada de la democràcia. Guitarra, compositor, poeta, cantant i escriptor, Antonio Vega va néixer a Madrid el 16 de desembre de 1957 i seva és una de les cançons més importants del pop dels 80 "La noia d'ahir" que va gravar amb Nacha Pop, la banda que va crear amb el seu cosí Nacho García Vega. L'any 1988 va començar la seva carrera com a solista, encara que no va ser fins 1991 que publicaria el seu primer disc "No me iré mañana". La mort de la seva companya sentimental Margarita del Río, coautora d'alguna de les seves cançons, va suposà un cop anímic per a Antonio Vega, que va patir primer una pneumònia que el va tenir hospitalitzat i va caure després en un període d'intensa depressió. Encara publicaria el seu últim disc en solitari titulat "3000 noches con Marga", editat l'any 2005 i dedicat a la que va marxar-se. L'any 2007 Nacha Pop es tornen a reunir per oferir una sèrie de concerts per Espanya entre juny i octubre d'aquest any, però la veritat és que el deteriorament físic d'Antonio Vega era tan evident que els concerts podien arribar a resultar gairebé patètics. El 20 d'abril de 2009 va ser ingressat a l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid afectat d'una pneumònia aguda que el va obligar a suspendre la seva gira. Va morir el 12 de maig següent, als 51 anys d'edat, a conseqüència d'un càncer de pulmó que li havia estat diagnosticat mesos abans.

Nacha Pop – La chica de ayer 1980

I ja que parlem d’Antonio Vega, escoltarem la seva millor creació musical. La cançó forma part de la història del rock espanyol per mèrits propis i va ser composta per Antonio Vega l’any 1977, quan feia la mili a Valencia. Està considerada com la cançó més representativa del pop español dels 80 i la més important. Va ser el gran hit en la carrera de Nacha Pop, un grup que es van crear l’any 1978 en desfer-se Uhu Helicopter i en aquells moments Nacha Pop eren Antonio Vega i el seu cosí Nacho García Vega a les guitarres i veu, al costat de Carlos Brooking al baix i Ñete enfront de la bateria que em sembla que ja va morir. En total Nacha Pop van gravar sis àlbums d'estudi i un en directe. Es van dissoldre deu anys més tard, encara que l’any 2007 Nacha Pop van tornar a reunir-se a la gira de la que us parlava abans i que veient el deteriorament físic d'Antonio Vega gairebé resultava patètica. Antonio Vega va néixer a Madrid  i va morir a Majadahonda, Madrid, un 12 de maig de 2009. “La chica de ayer” va ser una cançó que estava en el seu primer disc "Nacha Pop", editat a l’any 1980 i que es va gravar en els estudis Hispavox, al carrer Torrelaguna, la producció va estar a càrrec de Teddy Bautista, el que va ser polémic president del SGAE i que en la gravació els acompanya front dels teclats. Ara sona per a vosaltres a Un Toc de Rock. Per cert que des de l’escàndol del SGAE, la auditoria i les acusacions, que es van produir ja no s’ha sentir parlar més del tema, la veritat és que sembla com si algú tingues interes en tapar-ho tot i “correr el estupido velo”, inclus des de el govern del país. El SGAE te ja nou president, el gallec Antón Reixa que va ser componenet de Os Resentidos. Tornem a la cançó, ara una curiositat, el grup nord-americà Gigolo Aunts va interpretar aquest tema, adaptant la seva lletra a l'anglès i amb el títol “The Girl from Yesterday”.
Nacha Pop en directe

Bars – Com roba mullada 1996

A l’àlbum “Dolces mentides” que el grup Bars va publicar l'any 1996 i que va ser el seu tercer disc d'estudi, us he extret aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock, des de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya. Una cançó plena d'amor i dolor, l'etern joc de la tercera en discòrdia, l'amant que només obté les sobres que deixa la dona. La veritat és que aquest tipus de relació a tres bandes solen acabar molt malament i rara és la vegada que el marit deixa a la dona es va amb el seu amant i la cosa funciona i us ho dic a través de la veu de l'experiència. Amb 7 discos a l'esquena i més de 15 anys de trajectòria, Bars son un dels millors grups de rock- blues dins de les nostre terres catalanes. Bars eren la cantant Montse Llaràs que va formar part dels grups Xarxa i Crack Blues dels que van surgir els Bars, junt a Xavier Tomàs (bateria), Xavi Rubio (harmònica i veus), Jordi Garròs (guitarres) i Tony Moya (baix). Actualment i despres de cambis constants a la formació, crec que junt a Montse i Tony, els únics que queden dels antics components, es troven Josep Maria Vilà "Koki", Jordi Mourelo i Charlie Oliver. Bars van començar a treballar l'any 1987, però no va ser fins dos anys després que van gravar el seu primer disc. Avui Bars estan gairebé oblidats discogràficament, les noves generacions pot se no volen recordar que Bars van ser una de les millors bandes catalanes de la història, amb qualitat demostrada al llarg dels anys si bé els embarassos de la seva cantant els va apartar dels escenaris en masses ocasions.

Demis Roussos – Morir al lado de mi amor 1977

Va ser el primer cantant nascut a Àfrica que va col·locar-se a les llistes d’èxits anglesas. Aquesta cançó, tendra i dolça es tot un cant d’amor i rendició sense límits i es va incloure originalment en el seu LP “Magic”, cantada en angles i titulan-se “Because”, per sopossat. Vam conèixa al país a Demis Roussos quan formava part del gran tercet grec de rock progressiu Aphrodite's Child, on s’encarregaba de cantar i tocar el baix, al costat de Vangelis als teclats i Lucas Sideras a la bateria. La seva veu de falset ben modulada ens va impactar i quan es va desfer el grup i Demis Roussos es va llançar en solitari va tenir una carrera brillant i tota plena de supervendes. El seu nom complet és Artemius Ventouris Roussos i va néixer el 15 de juny de 1946 a Alexandria, Egipte, encara que es va criar a Grècia per llançar-se musicalment amb el grup des de França. Amb 17 anys es va incorporar a la seva primera banda The Idols i posteriorment a We Fire per unir-se més tard a Aphrodite's Child. Quan l'extrema gordura va arribar a ser alarmant per a la seva salut va crear un mètode per aprimar-se i va treure el llibre "A Question of Weight" explicant aquest mètode que realment li va servir per perdre pes, tot i que després i com sol passar, va tornar a engreixar-se. La veritat és que els mètodes miraculosos no existeixen i us ho dic jo que fins i tot m'he sotmès a una gastroplàstia fa anys i amb la qual vaig perdre més de 70 quilos en un any, aprimant-me fins a un extrem tal que van haver de donar-me un tractament per aprendre a menjar i guanyar pes. Els miracles s'han d’anar a buscar a Lourdes. Us explicaré una anècdota de Demis Roussos. Va ser un dels passatgers del vol 847 de la TWA que va ser segrestat el 14 de juny de 1985 per terroristes palestins. Els segrestadors van celebrar el seu aniversari amb ell, al quedar-se acollonits quan van adonar-se que tenien com a ostatge a Demis Roussos, un dels cantants més famosos de l'Orient Mitjà i Europa.

Toto Cutugno – Cielo azul y mar inmenso azul 1987

El cantant i compositor italià Salvatore Cutugno, és conegut artísticament com Toto Cutugno i va néixer a Fosdinovo el 7 de juliol de 1943, és una de les més importants veus del pop italià dels setanta i vuitanta. Va debutar al Festival de San Remo de 1976, com a cantant del grup Albatros, amb la cançó "Volo AZ504" que va aconseguir el tercer premi. La veritat és que la carrera de Toto Cutugno està estretament lligada al famós festival i quan va començar en solitari va debutar i va guanyar el primer premi l'any 1980 amb "Solo noi". Va arribar a classificar-se cinc vegades en el segon lloc. També va participar en el festival d'Eurovisió de 1990, a Zagreb, l'antiga Iugoslàvia i va guanyar amb "Insieme: 1992". Aquesta cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock us l'he extret de l'àlbum "Enamorados Toto Cutugno canta en espanyol" que va editar Zafiro a finals dels 80 a Espanya, però que en italià i amb el títol "Innamorata, innamorato, innamorati" , es va publicar en la seva pàtria el 1987.
El cantant italià Toto Cotugno
 

Sergio Dalma – Bailar pegados 1991


Josep María Capdevila, veritable nom d'aquesta gran veu, en conegut artísticament com Sergio Dalma, va nèixer el 28 de septembre de 1964 a Sabadell, va començat com a cantant d'orquestres fins que finalment es va llançar en solitari. Va guanyar al concurs "Gent d'aquí" de TVE, dins del circuit català. Va fitxar amb la discogràfica Horus i allí va començar una brillant carrera. "Bailar pegados" tot i no guanyar, va ser una de les millors cançons, al costat de "Eres tú" que Espanya a enviat mai a Eurovisió. Va representà a Espanya al Festival de Eurovisión de 1991 que es va celebrar en els Estudis Cinecittà de Roma  el 4 de maig de 1991 i “Bailar pegados” que escoltem ara a Un Toc de Rock i que es va incloure a l'àlbum "Sintiéndonos la piel", reconec que es una gran cançó, si be jo no la havie  posat encara mai al programa i l’altre dia m’ho van recordar amb un correu. La cançó es va publicar primer en single, però després i com us deie, es va incloure al LP “Sintiéndonos la piel” que es va editar el mateix any. Al festival Sergio Dalma va conseguir 119 vots, pràcticament tots els païssos, tret de dos, van votar a Sergio Dalma, però així i tot, va quedar en el quart lloc. Pero reconeixem que es una bona cançó.

Braulio – Pequeña amante 1994

Posiblement avui en dia la temàtica d’aquesta peça seria políticament molt incorrecta. El cantant i compositor canari Braulio ens parla en aquesta cançó de la relació d'un home madur amb una joveneta, per aixó el títol de "Pequeña amante", conscient l'home de que la cosa acabarà malament i demanant-li a ella sobretot sinceritat quan arrivi finalment el moment de plegar. Braulio Antonio García Bautista (Santa María de Guía, Gran Canària, 1946), es va donar a conèixer en quedar en segona posició en el Festival de Benidorm amb "Déjalo volver", un tema on el fill li demana a la mare el perdó per al seu penedit pare per totes les putades que li va fer i per haver-la deixat, una altra cosa que avui estaria molt mal vista, els maltractadors, siguin del tipus que siguin, molt lluny. Hi va haver enrenou perquè el guanyador del festival va ser Dyango, però es va parlar que era un pacte entre EMI i l'organització perquè Dyango participés i el guanyador havia d'haver estat Braulio, de fet va haver-hi merder perque el públic i la crítica no van estar d’acord amb el resultat de les votacions. La cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock us la he extret del CD “Apenas 20 años”, un recopilatori d’èxits que Braulio va publicar l’any 1994, pero es dels anys 70.

Joan Manuel Serrat – La primera 1973

En aquest maravellos tema Joan Manuel Serrat ens parla d'una “primera vegada”, de com l'hi hages agradat molt més trobarse amb una noia tímida i verge, a la que conquerir amb tendresa i molt d'amor, perè te que conformar-se amb una dona de la vida i pagar aquell amor en lloguer, però reconeix que l'hi està molt agraït ja que ella mai li va mentir en rés i sempre va ser del tot sincera amb ell. La cançó es trobava a un dels millors àlbumes de Joan Manuel Serrat, el Noi del Poble Sec, publicat l'anys 1973, titulat “Per el meu amic”, editat per el segell Edigsa l'any 1973 i que va comptar amb arrengaments musicals y va estar dirigit per el mestre Antoni Ros Marbà. Serrat, de nom compert Joan Manuel Serrat Teresa, va nèixer a Barcelona el 27 de decembre de 1943, va estudiar per a torner a la Universitat Laboral de Tarragona i amb la seva família estiuejava al Càmping l'Esquirol, entre Salou i Cambrils, la mili la va fer a Castillejos, també a Tarragona. La totalitat de la discografia de Joan Manuel Serrat en discos de vinil va ser reeditada en versió CD entre 1990 i el 2007. A la foto Mario Prades amb Serrat i la cantant Mara Castel. A mi d'aquesta cançó que escoltem ara a Un Toc de Rock, m'agrade aquella frase casi del final que diu “Benevolent li agraden verges al adolescent, però com voste, es menga el que troba per el carrer”.

Pablo Abraira – O tú o nada 1976

Abans d'escoltar aquest tema he de demanar disculpes a Pablo Abraira. Els anys, suposo, hi a cops que limiten o obsessionen la nostra memòria i jo cada vegada que parlo de la cançó "Gavilán o Paloma", no se perquè, però sempre penso que és de Danny Daniel i no és cert, és de Pablo Abraira, aquest gran cantant que va començar a ser conegut quan va substituir Pedro Ruy-Blas que era la veu de Los Grimm, una mítica banda de soul i R & B espanyola dels seixanta amb els que va gravar l'últim disc del grup, un single amb els temes "Sin Nombre, Sin Faz ni Silueta" i "Want My Love Again" que va publicar Fonogram l’any 1969. Com a solista va debutar l'any 1976 amb aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock "O tu o nada" i que al costat d'aquell en el què sempre m'equivoco, van ser dos dels seus millors hits. Pablo Abraira va néixer a Madrid, l'1 de juliol de 1949. L’any 1984 va ser el protagonista del musical "Jesucrist Superstar" en la seva versió espanyola, substituint a Camilo Sesto, cosa que ja va fer amb "Evita" l’any 1982, on va interpretar el paper de Che Guevara, que va començar a representar Patxi Andión. Pablo Abraira va ser un dels millors solistes espanyols de finals dels anys setanta, amb una carrera brillant i plena d’èxits, Es un dels Amics d’Un Toc de Rock des del facebook que ens controla Montse Aliaga i des de aquí vull saludarlo afectuosament.

Pep Sala i Gerard Quintana – Només una cançó

Si avui hagués de quedarme amb una o dos cançons de les que us he seleccionat per el programa d’avui, possiblement aquesta seria una de las escollidas. En aquesta peça Pep Sala amb Gerard Quintana es explican com una cançó pot tindre la sol·lució a mols dels problemes cotidians. Pep va ser la meitat de Sau i tant amb el recordat Carles Sabater com amb ell m'unia una bona amistat. Pep Sala és un gran col·leccionista de llibres i una vegada ens va ajudar a taxar la biblioteca familiar. Aquest “peaso cansión” us la he extret del doble CD “Manual Teóric i Practic sobre el pas del temps” que es va publicar l’any 2008 i on l’amic Pep Sala compta amb las col·laboracions de Gerard Quintana, Montse Llarás i Monica Green. Josep Sala i Bellavista, conegut artísticament com Pep Sala, va néixer a Vic el 17 de juliol de 1960. Quan va començar va formà part de dos grups escocesos, Midnite Hour i Eclipse. L’any 1986 i amb Carles Sabater, van crear Sau, la millor banda de pop català de tots els temps. L’any 1993 sorgeix Pep Sala & La Banda del Bar, un projecte paral·lel per donà sortida a les seves inquietuds musicals els anys sabàtics de Sau. Aquest grup va funcionar paral·lelament al seu traball amb Sau. Fins que després de la mort de Carles Sabater va donar per tancat Sau i es va llançar-se en solitari. En diverses ocasions Pep Sala m'ha convidat a fer cors en algunes de les seves gravacions, però jo que valoro en molt la seva amistat, sempre he rebutjat el suggeriment, no sigui que encara faci malbé una bona cançó.

Biagio Antonacci – Cuanto tiempo... y ahora 2003

Des que vaig escoltar aquesta cançó del cantant italià Biagio Antonacci per primera vegada, no se que dir-vos, es que em va agradar. La veritat és que ja ha sonat a Un Toc de Rock, però l'altre dia me la van tornar a demanar en un correu i em vaig dir "Ja ha arribat l'hora de posar-la de nou" i aquí està, sonant ara per a tots vosaltres des d'Un Toc de Rock. Aquest bon cantant italià de pop, Biagio Antonacci va néixer a Milà el 9 de novembre de 1963 i es va donar a conèixa en l'edició de l’any 1989 del Festival de San Remo. Possiblement la cançó més coneguda d'aquest cantant, Biagio Antonacci, al nostre país sigui "Entre tu y mil mares" que també va ser versionada per ell al castellà. El tema que escoltem ara a Un Toc de Rock, donava títol a un àlbum publicat en castellà l’any 2003.

Moncho – Llévatela 1969

Aquesta va ser la cançó que ens va donar a conèixa al gitano del bolero com li diuen a Moncho i "El Gitano del Bolero" va ser el títol del seu primer LP on es trobava aquest tema. Jo el vaig conèixer a la sala Las Vegas de Barcelona, al carrer Aribau, m’el va presentar un cosí llunyà seu, gitano també i que feia poc temps que habia tornat de l'Argentina, us parlo del principi dels 70, no recordo bé si era la nit de Nadal o la de Cap d'Any. Moncho es un home molt estimat a Cuba. Ens vam tornar a retrobà en un sopar al que em van convidar, per recaptar fons per a Cuba organitzat per Ángel Juárez i celebrat al desaparegut Fortí de la Reina, a Tarragona, al costat us posaré una foto d’aquella not. Tornant al disc, en aquella època jo treballava com a venedor i després cap de vendes de SEAT i em movia i molt, per motius de treball ja que les noies eren una de les meves principals fonts de clients, pels bars de cambreres, les barres americanes, de Barcelona. En tots els locals que disposaven de Junkel Box sonaven contínuament els singles de Moncho, no fallaven mai. Ramón Calabuch Batista va néixer a Barcelona, al barri de Gràcia, el 26 de juliol de 1940. Pert cert, d'ell va dir Lucho Gatica que no solsament era "El gitano del Bolero", va dir que també era veritablement "El Rey del Bolero".

Simone – Voy a apagar la luz 1993

Aquesta cançó és un dels boleros més importants de la història de la música i va ser composada per Armando Manzanero i gravada per Lucho Gatica a l'any 1958, sent el tema que va donar a conèixer al cantant, pianista i compositor mexicà Armando Manzanero (Ticul, Yucatán, 7 de desembre de 1935) com a compositor. Per cert, el setembre de 2010, després de la mort de Roberto Cantoral, va assumir la presidència del comitè directiu de la Societat d'Autors i Compositors de Mèxic. La cantant que canta aquesta peça és la brasilera  Simone, de nom complet Simone Bittencourt de Oliveira que va néixer el 25 de desembre de 1949 a Salvador, Bahia i és coneguda com La Cigarra. Es tracte d'una de les millors veus femenines al Brasil i una de les més populars cantants del pais de la samba. Simone porta gravats més de 30 àlbums. Aquest tema que estem escoltan ara a Un Toc de Rock es va incloure en el CD "La distancia" que Simone va publicar a traves del segell Sony BMG l'any 1993 i estava ple de bons boleros interpretats en castellà. De fet Simone ha gravat un parell o tres d'àlbums en la llengua de Cervantes.

Roque Baños – ¿Qué tal anoche? 1999

Des de la pel·lícula “Segunda piel” que va estar protagonitzada per Javier Bardem, Jordi Mollà i Ariadna Gil, dirigida per Gerardo Vera l'any 1999 i la banda sonores va estar composada i interpretada per Roque Baños, excepte un tema que interpreta Lucrecia, us he seleccionat per tancar el programa d'avui d'Un Toc de Rock aquest "peaso cansión" que formava part dels bonus track del CD que va publicar Polydor. Els temes d'aquesta banda sonora es van gravar en tan sols dos dies, els 20 i 21 de setembre de 1999 i compta amb l'Orquestra Simfònica de la Ciutat de Praga dirigida per Mario i Adams Klemens i les col·laboracions de Ferran Orti i el saxofonista Andrés Gomis. El compositor Roque Baños López, nascut a Jumilla l'any 1968, està especialitzat en bandes sonores. Va estudiar becat a la Berklee College of Music de Boston, on va estudiar composició i direcció, decidint enfocar la seva trajectòria professional al món de la música per al cinema, portant publicats més de quaranta bandes sonores de pel·lícules, entre elles les de la saga "Torrente" , "Balada triste de trompeta", "Al otro lado de la cama", "Goya en Burdeos", "El Tuno Negro", "La Comunidad", "Celda 211", "Las 13 rosas", etc. sense oblidar "Salomé" per la qual va rebre un Goya a la Millor Música Original. El seu poble natal, Jumilla, a Múrcia, el va nomenar el 28 desembre 2008 Fill Predilecte de la localitat.

La frase per tancat el programa d'avui es del folósof i escriptor frances Jean Paul Sartre (1905-1980) que va dir:


L'home neix lliure, responsable i sense excuses”

Conclou per avui Un Toc de Rock, però després de baixar la barraqueta us deixaré amb companyia de la xarxa de emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten el programa. Ara toco el dos, jo soc Mario Prades i abans de marxar us dire alló de


Apa! Ens veiem pel món.

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario