El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 8 de diciembre de 2014

Un Toc de Rock 09-25

Gent veterana com Lisa Stansfield, Mike Oldfield, Lucinda Williams o Neil Diamond, amb el qual avui començarem Un Toc de Rock, han tret discos nous aquest any i anem a escoltar-los, però també sonaran Rita Coolidge, Roger Hodgson, William Pitt, Paul Davis i més gent que ens donaran suport en aquest viatge al nostre ahir, aquest breu recorregut pràcticament d'una hora per la música dels últims cent anys, tot un segle. Per tant ara toca obrir la barraqueta i començar el programa des de totes aquelles emissores per les que ens escoltes o bé si te'l descarregues des de el blog o el facebook de Montse Aliaga. Jo soc Mario Prades i ara toca dir-vos alló que us dic en cada programa al prémer el botó 

Benvinguts a Un Toc de Rock

Neil Diamond – Something blue 2014

Avui anem a començar el nostre viatge a través de la música dels últims cent anys amb un tema extret del nou treball discogràfic del cantant, compositor i actor nord-americà Neil Diamond que es va publicar el passat 21 d'octubre, encara que a Espanya em sembla que curiosament, va sortir un dia abans, i que es titula genèricament "Melody Road", amb producció de Don Was i Jacknife Lee i en el qual ha comptat també amb una bona base orquestral. Per cert, totes les cançons del disc han estat escrites pel propi cantautor. Amb aquest disc Neil Diamond porta publicats 32 àlbums d'estudi, a part d’un munt de directes i recopilatoris d’èxits. Neil Diamond va néixer el 24 de gener de 1941 a Brooklyn, Nova York. En un dels artistes que, malgrat els anys, se segueix "menjant" el mercat, prova d'això és que Neil Diamond l’any 2005 va aconseguir la posició 47, segons la revista Forbes, en un article dedicat als artistes més taquillers del 2005 i en aquest mateix any la seva gira mundial va recaptar més de 73 milions de dòlars, sent la gira més taquillera d'un cantant solista. Per cert, Neil Diamond també toca la guitarra, és actor i productor. Una de les seves pel·licules més reconegudes en “El cantor de Jazz” en la versió “moderna” i cal a dir que Neil Diamond va començar com a compositor, abans de gravar les seves cançons ja a la seva propia carrera. Es un dels artistes de vella escola que millor han sabut envellir.

Paul Davis – Cool Night 1981

No sempre les cases de discos encerten amb els seus objectius de venda. Reconeguem que en ocasions la causa s'ha de buscar en l'excessiu número de novetats a publicar que ens arriben, sobretot, del mercat nord-americà i britànic, però en moltes altres és perquè els AR fiquen la pota i s'equivoquen. Aquest tema que escoltem ara a carrec de Paul Davis no va arribar a publicar-se aquí al país en el seu moment, va ser un dels discos que hem vaig trobar dins d’una caixa de LP’s i singles que em va regalar un amic, cap de promoció del segell Ariola a Barcelona i que havien estat rebutjats ja que la discogràfica va jutjar en el seu moment que no anaven a funcionar al mercat espanyol, val a dir que hi havien veritables obres d’art i incunables. És clar que als Estats Units aquest single de Paul Davis si que va funcionar i bé, va arribar al lloc 52 en les llistes del Billboard de l'any 1982. Potser tenien raó i el tema no poseia prou qualitat per al mercat espanyol o possiblement van tornar a ficar la gamba fins al fons, jutgeu vosaltres mateixos. De fet després s'ha inclòs en algunes recopilacions d'èxits variats que si s'han publicat a Espanya. Paul Lavon Davis va ser un cantant de country que va col·locar gairebé tots els seus singles també en les llistes de pop del Billboard. Paul Davis va néixer el 21 d'abril de 1948 a Meridian, Mississippi i va morir a l'hospital de la seva ciutat natal el 22 d'abril de 2008 a causa d'un atac de cor. Aquest tema es va publicar en single l’any 1981 i quan ca sortir va aconseguir el segon lloc en les llistes del Billboard ja el gener de 1982. Al costat de "I Go Crazy" i "'65 Love Affair", són els millors singles en la crónica musical de Paul Davis.

William Pitt – City lights 1987

El cantant William Pitt només va obtenir un gran èxit al llarg de la seva carrera i va ser amb aquest tema que escoltarem ara a Un Toc de Rock i que es va publicar a Espanya a través del segell Zafiro, en versió single i maxi-single l'any 1987. Va ser el disc de debut de William Pitt. La veritat és que el ritme és enganxós, elegant i capta l'atenció immediatament, va ser un gran tema que no va tenir continuïtat. El veritable nom de William Pitt és William Frederick Pate i realment va néixer als Estats Units, començant a treballar com a model. Es va traslladar a Europa a mitjans de la dècada dels 80, va ser descobert pel productor francès Pascal Pillet-Desjardins que li va oferir un contracte per gravar aquest disc i la cançó era una composició del mateix productor. Allí va començar la interessant, si bé discreta, carrera de William Pitt i encara que a França no va acabar de funcionar quan es va publicar a la primavera de 1987, si ho va fer molt bé a Alemanya, Àustria i Suïssa on va arribar a les llistes d'èxit col·locant-se entre els primers 20 llocs. Val a dir que tampoc va funcionar en el mercat nord-americà ni a Anglaterra i es pot dir que la seva carrera va ser un vist i no vist, amb el que William Pitt després de publicar un altre single amb el tema "Funny girl" i un àlbum, es va diluir en l'oblit, tot i que va tornar de nou l'any 1990 amb "Such a Lonely Night (I'ma Crazy to Leave You)" que no va tenir cap embranzida comercial.

Lisa Stansfield – Can’t dance 2013/2014

També la britànica Lisa Stansfield, nascuda a Lancashire l'11 d'abril de 1966, ha publicat nou disc a principis d'aquest any, concretament el 31 de gener, aviat farà un any. Es tracta de "Seven", el seu primer treball en deu anys, no havia publicat res des que l'any 2004 va treure "The Moment". Aquest tema, escrit per la cantant i el guitarrista Ian Devaney, realment es va publicar en versió single el 16 d'octubre de 2013, com a avançament de l'àlbum, va ser el primer de quatre singles que es van treure del disc. Lisa Stansfield va començar el seu camí com a cantant al capdavant del grup The Blue Zone amb els quals va gravar diversos discos fins que l'any 1988 va publicar el seu primer disc en solitari. Encara que l'èxit internacional li va arribar amb el segon LP "Affection", del 1989 i del qual es van extreure cançons com "This is the right time" o "All Around the World" que va ser declarada la Millor Cançó de l'Any, de l'àlbum es calcula que es van superar els cinc milions de discos venuts, sent multiplatí. També va obtenir el premi Bitt i va ser declarada Millor artista femenina britànica. Vull destacar que l'any 1992 va actuar en el Tribut a Freddy Mercury, interpretant el tema "These Are The Days Of Our Lives" conjuntament amb George Michael. L'any 1998 la cantant i també actriu Lisa Stansfield, es va casar amb Ian Devaney, guitarrista, teclista, productor i coautor d'aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock i que també va ser component de The Blue Zone. Curiosament i malgrat que l'any 2005 obté el premi Women's World Award no ha tornat a publicar un nou disc fins al 2013.

Roger Hodgson – Had a dream (Sleeping with the enemy) 1984

El cantant, guitarra i teclista britànic Charles Roger Pomfret Hodgson va néixer a Portsmouth el 21 de març de 1950, ell és el fundador de Supertramp i tot un veritable multiinstrumentista. Va ser el líder i la veu de Supertramp una de les millors bandes del sinfonisme britànic i tots el coneixíem com Roger Hodgson. Per cert que l’estiu del 2011, Roger Hodgson, la banda catalana Manel i el veterà cantautor valencià Raimon van ser alguns dels principals artistes del Festival d'Estiu de Tarragona. Roger Hodgson va romandre amb Supertramp des de la seva creació l’any 1963 fins al 1983, aquest any es va llançar en solitari per publicar "In the Eye of the Storm", el seu primer disc i del que us extrec aquest tema que es va publicar com a senzill aconseguint el lloc 48 del Billboard i el cinqué a Anglaterra, ja a l’any 1984. En l’àlbum Roger Hodgson toca tots els instruments, encara que també va comptar amb les col·laboracions de músics com Michael Shrieve (bateria), Scott Page (saxofon), Ken Allardyce (harmònica, cors), Jimmy Johnson (baix) i Clare Diament (cors). Totes les cançons del disc van ser composades per ell i possiblement a causa del fet que era el primer, ens recorda i molt a l'estil Supertramp, però no hem d'oblidar que el músic era l'ànima d'aquesta gran banda del simfonisme britànic, la veu i el principal compositor. Recordo que jo volía anar al Camp de Mart de Tarragona per veure el concert de Roger Hodgson, però al final s’em va passar la data.

The Rolling Stones – Sympathy for the Devil 1968

La cançó va ser escrita per Mick Jagger inspirant-se en la novel·la de Mikhaïl Bulgàkov "El mestre i Margarida" que va fer arribar a les seves mans la nòvia d’aquella època, l'actriu i cantant Marianne Faithfull. Es va gravar a principis de juny del 1968, amb producció del nord-americà Jimmy Miller i hi van participar fent cors la pròpia Marianne Faithfull (a la foto) i Anita Pallenberg. Es va editar el 6 de desembre de 1968 com a cançó estrella de l'àlbum "Beggars Banquet", un disc que va estar censurat a Espanya degut a la seva portada on es veien uns serveis públics plens de grafitis molt ofensius i aquí es va editar amb una portada blanca i sols el títul. Anys més tard es reeditaria ja amb la portada original A la lletra,  Mick Jagger ens parla d'un misteriós personatge del qual no dóna el seu nom i que afirma ser la principal força motora que està darrere de tots els actes de maldat que han tingut lloc al llarg de la història de la humanitat i parla de la Revolució russa i l'assassinat de la família Romanov, la crucifixió de Jesucrist, la Segona Guerra Mundial i els assassinats de Robert i John F. Kennedy. En la cançó destaca el paper del baix que en aquest cas toca el guitarrista Keith Richards i es converteix en protagonista, al costat de la bateria i la percussió a base de congues i maraques que toca el músic africà Rocky Dijon i Charlie Watts, mentre Nicky Hopkins es va ocupar del piano. Curiosament el tema mai es va editar com a single, però els Rolling Stones van tenir molts problemes en ser acusats per molts d'adoradors de Satanàs, de fet les crítiques es van iniciar amb la publicació del seu anterior disc "Their Satanic Majesties Request". El grup The Rolling Stones l'integraven en aquells moments Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman i Charlie Watts. El desembre de l'any 1969 la cançó tornaria a la polèmica després del concert gratuït que The Rolling Stones va realitzar en Altamont, Califòrnia. Va acabar convertit en un caos per culpa dels Àngels de l'Infern, que van ser contractats com a encarregats de la seguretat, Deu ni do! Es diu que mentre el grup interpretava "Sympathy for the Devil" va començar un altercat davant de l'escenari que va acabar amb la mort de Meredith Hunter, un jove de color, a mans dels Àngels de l'Infern. Però no és cert, l'apunyalament es va produir mentre els Stones tocaven "Under My Thumb". Així i tot els Stones no van tornar a tocar aquesta cançó en vuit anys.

Bread – Guitar man 1972

Aquest tema, al qual no hem de confondre amb una cançó titulada igual i gravada per Jerry Reed l'any 1967 i que va arribar fins a versionar Elvis Presley, sent avui dia tot un clàssic del country, va ser escrit per David Gates al 72 i la va gravar al capdavant del seu grup Bread, una de les bones bandes vocals de rock acústic als Estats Units i va donar títol a l'àlbum "Guitar Man", editat així mateix l'any 1972 i que va aconseguir el lloc 11 en la llista del Billboard de pop i el primer en les de country. En aquest enregistrament el grup Bread l'integraven David Gates (cantant i baix), James Griffin (guitarra i teclats), Larry Knechtel (teclats i guitarra solista) i Mike Botts (bateria). Bread va ser un bon grup, surgit a Los Angeles, però dins d’una línia acústic-vocal similar a la de Crosby, Still & Nash.Bread són una banda que actualment està considerada com els pares del soft pop. Al principi Bread van ser sols un tercet, integrat per David Gates, Jimmy Griffin i Robb Royer, posteriorment van incloure al bateria Mike Botts. L’any 1971 Royer va ser reemplaçat per Larry Knechtel. Bread van funcionar de l’any 1969 fins el 1973, però van tornar un altre vegada l’any 1977 per desfer-se dos anys més tard. Encara Bread va realitzar un altre tímid intent per tornar el 1996, però no va fructificar. La cançó més important de la seva carrera es "Make it with you" que es va editar en single l’any 1970 i que es pot dir es per l’única que avui s’els recorda aquí al pais.

Lucinda Williams – Burning Bridges 2014

Una altra veterana que també ha publicat disc nou aquest any és la nord-americana Lucinda Williams que va editar "Where The Spirit Meets The Bon" el 29 de setembre passat, un àlbum doble publicat a través del seu propi segell, Highway 20 Records que va aconseguir el lloc 13 en les llistes de venda als Estats Units i el 23 a Anglaterra. En aquest disc Lucinda Williams ha comptat amb col·laboradors de luxe: Bill Frisell, Tony Joe White, Ian McLagan (teclista de The Faces), junt a Pete Thomas (bateria) i Davey Faragaher (baix) que són membres de la banda d'Elvis Costello, i Stuart Mathis (guitarra) i Jakob Dylan (cors) que són components dels Wallflowers. Per cert Jakob Dylan és fill de Bob Dylan. En el doble CD s'ha inclòs una versió, es tracta del tema "Magnòlia" de JJ Cale, un extraordinari guitarrista nord-americà que va morir el 26 de juliol de 2013 als 74 anys d'edat. També s'inclou el tema "Compassion" en el què Lucinda Williams ha musicat un poema del seu pare. La cantautora Lucinda Williams va néixer a Lake Charles, Louisiana, un 26 de gener de 1953. Des que va començar a finals dels 70 ha aconseguit tres Grammy i va ser considerada com la Millor autora de cançons dels Estats Units per la revista TIME l'any 2002. Va publicar el seu primer àlbum "Ramblin'", l'any 1979 i porta editats 12 fins al moment. Us explicaré una curiositat, la seva mare va morir a principis del nou segle, doncs bé, l’any 2005 Lucinda Williams va treure un àlbum en directe titulat "Live @ The Fillmore. West" i el disc estava dedicat a la seva mare, per a la qual va escriure més de 27 cançons.

Mike Oldfield – Man on the rock 2014

En el que és el darrer treball discogràfic del músic britànic i que es va publicar el 3 de març d’aquest any 2014, el primer amb temes nous en sis anys, el guitarra, compositor, productor i multiinstrumentista Mike Oldfield torna la mirada als seus àlbums molt més rockers dels anys 80 i centrant-se en la seva guitarra, compta en el disc "Man on the Rocks" al que aquesta cançó que escoltem ara dona títol, amb la veu del jove cantant Luke Spiller (tots dos a la foto 1) que va ser el cantant de The Struts, i tota una banda de luxe integrada per John Robinson (bateria), Leland Sklar (baix), Matt Rollings (piano i orgue Hammond), Michael Thompson (guitarres elèctriques i acústiques), Stephen Lipson (guitarres), Davy Spillane (whistles), Paul Dooley  (violí) i als cors amb Bill Champlain, Alfie Silas Durio, Carmel Echols, Rochelle Gilliard, Judith Hill, Kirsten Joy, Jason Morales, Louis Price, Tiffany Smith i el mateix Mike Oldfield que la veritat, encara que centra la seva tasca en la guitarra elèctrica, també toca teclats, baix i guitarra acústica. L'àlbum ha estat  produït per Mike Oldfield i Stephen Lipson. El disc es va gravar al juny de l'any passat en els Village Studios de Los Angeles. De Mike Oldfield a veure si un dia d'aquests us punxo el "Tubular bells", un àlbum en el que toca tots els instruemts i del qual ha venut més de 20  millions de copies a tot el mon, i us explicaré la història de la cançó que és curiosa. Per cert i parlant de curiositats. Una de les primeres gires que finalment es va decidir a realitzar Mike Oldfield, va coincidir amb l'època en que la seva germana Sally Oldfield acabava de publicar el seu gran èxit "Mirrors" i en gairebé tots els concerts a Anglaterra i França Mike va tenir problemes perquè la gent volia que Maggie Relly que eras la cantant que ell portava, a la qual van confondre amb Sally Oldfield, cantés el "Mirrors" i tot i que Mike explicava que no es tractava de la seva germana i que per descomptat "Mirrors" no formava part del seu repertori, van haver esbroncades en gairebé cada concert. Nascut a Reading, Anglaterra, el 15 de maig de 1953, Michael Gordon Oldfield va tocar en diversos grups i quan va deixar la banda de Kevin Ayers va treballar ocasionalment com a guitarrista de sessió. Un d'aquests treballs va ser el musical que es representava a Londres "Hair", on cobrava 5 lliures per nit. També va tocar el baix en una banda liderada pel cantant de soul Arthur Lewis, fins que finalmente va debutar en solitari amb “Tubular Bells”, si be abans havia format un duet molt folk amb la seva germana Sally.

Rita Coolidge – My crew 1972

L'any 1972 la cantant Rita Coolidge, d'ascendència escocesa i índia cheroqui, va publicar el seu tercer àlbum "The Lady 's Not For Sale", a través del segell A & M Records que va aconseguir el lloc 46 en la llista de discos grans de pop del Billboard, del qual us he extret la cançó que escoltarem ara a Un Toc de Rock. Va ser escrita per Priscilla Jones i l'organista Booker T. Jones. En aquesta àlbum Rita Coolidge va comptar amb les col·laboracions de Marc Benno (guitarra), Mike Utley (teclats), Carl Radle (baix), Russ Kunkel (percussió), Booker T. Jones que curiosament no toca l'òrgan, toca la flauta, Jerry McGee (guitarra acústica), Bernie Leadon dels Eagles (guitarra), Kris Kristofferson (veu), Al Perkins Jr (steel i guitarra slide), Mike Utley (teclats), Lee Sklar (baix), Russ Kunkel (bateria), Al Kooper (guitarra) i John B Sebastian dels The Lovin' Spoonful a l'harmònica, a més de tenir en els enregistraments a la seva banda habitual en aquelles èpoques The Dixie Flyers, Per cert, els cors en aquesta cançó que obre l'àlbum, estan a càrrec de Priscilla Jones que és coautora de la cançó i Donna Weiss. Rita Coolidge va néixer l'1 de maig de 1945 a Lafayette, Tennessee i al llarg de la seva carrera ha aconseguit un munt de Grammy i ha arribat als primers llocs del Billboard en llistes de jazz, country pop. Rita Coolidge és coneguda popularment com The Delta Lady i dedicada a ella Leon Russell va escriure el tema "The Delta Lady" que tambéva gravar Joe Cocker. Al novembre de l'any 1970, Rita Coolidge va conèixer a Kris Kristofferson a l'aeroport de Los Angeles, mentre esperaven un avió que anava cap a Tennessee. Ell va decidir continuar el viatge fins a Memphis amb ella, en lloc de baixar a Nashville com havia de fer. Es van casar l'any 1973, encara que es van divorciar al 1990. Amb el cantant, actor i compositor Kriss Kristofferson, Rita Coolidge va gravar tres àlbums a duo, guanyant un Grammy per Millor interpretació country per un duo o grup vocal en 1974 per "From the Bottle to the Bottom" i el 1976 van tornar a guanyar-ho per "Lover Please". Ha gravat en total 16 àlbums que consten en la seva discografia oficial. L'any 1997, Rita Coolidge va crear Walela, un trio de música nativa dels Estats Units, juntament amb la seva germana Priscilla i la filla d'aquesta, Laura Satterfield gravant diversos àlbums molt interessants. Us explicaré una anècdota, l'any 1970 es diu que Rita Coolidge va ser la causa de la separació del supergrup Crosby, Stills & Nash ja que ella estava sortint simultàniament amb Stephen Stills i Graham Nash i quan ells es van assabentar es van tirar els trastos per el cap.

James Blunt – You are barutiful 2004

El britànic James Hillier Blount, conegut artísticament com James Blunt, i amb el que avui acabarem Un Toc de Rock, va néixer el 22 de febrer de 1974 a Tidworth, Wiltshire. Aquest tema que us he seleccionat per escoltar ara és amb tota seguretat el més rellevant hit de la seva carrera i es trobava en "Back to Bedlam", el seu àlbum de debut, publicat l'any 2004. El single, el tercer que es va extreure de l'àlbum, editat ja el 2005, va ser número 1 al Regne Unit, Canadà i Austràlia, classificant-se així mateix en les llistes nord-americanes. Es calcula que l'octubre del 2012 havia venut 3 milions de còpies només als Estats Units i llavors va aconseguir el primer lloc de les llistes americanes. L'any 2007 va ser nominat a tresGrammy i va aconseguir un, així com el de "Millor Vídeo Masculí" i "Millor  Cinematografia" de la cadena MTV. La cançó va ser escrita conjuntament per James Blunt, Sacha Skarbek i Amanda Ghost. En moltes fonts periodístiques es diu que la cançó anava dedicada a una ex núvia de James Blunt anomenada Sharon Grima que va ser directora de càsting per a les pel·lícules de la saga "Harry Potter", tot i que el cantant mai vol parlar d'aquest tema i no ho nega, però tampoc ho confirma. Per cert, James Blunt crec que quan va gravar aquest disc era militar, em sembla que era suboficial, però no estic segur del tot. No recordo si feia una mili de quatre anys o estudiava a l’escola militar.

La frase d'avui és del poeta i crític literari Luis Cernuda (Sevilla, 21 de setembre de 1902 - Mèxic, DF, 5 de novembre de 1963) que va manifestar:


"Cada cosa té la seva bellesa, però no tots poden veure-la"

Conclou per avui Un Toc de Rock i jo baixaré la barraqueta i foto el camp, us deixo amb companyia de les emissores per les que ens escoltes. Tornarem a fer junts aquest viatge per els records i el ahir en el proper programa , tot amb música envoltan-nos. Soc Mario Prades i ara toco el dos..

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario