El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

jueves, 26 de enero de 2017

Un Toc de Rock 11-34


Us he seleccionat per al programa d'avui d'Un Toc de Rock a gent jove i artistes consolidats. Compartirem en aquest viatge als records temes a càrrec de Jake Bugg, Mads Lange, Reo Speedwagon, Amy Winehouse, Leonard Cohen, Huey Lewis & The News, Them, Nuno Mindelis, Stevie Ray Vaughan, The Hollies, Hot Tuna, Family Dogg i Anthony Hamilton que configuraran la banda sonora d'aquest recorregut pels últims cent anys de la Història del Rock que t’arriba dos cops per setmana des de totes les emissores per les que surto a l’aire o via internet si t’el descarregues del blog, el facebook de Montse o les webs de totes les emissores que ho permeten. Ara obriré la barraqueta de nou i com faig sempre us diré que sóc Mario Prades i que vosaltres sou

Benvinguts a Un Toc de Rock

Huey Lewis & The News – The Power of love 1985

Es va celebrar l’any passat el 30è aniversari de la pel·lícula "Retorn al futur" dirigida per Robert Zemeckis i jo ara i per començar el programa d’avui d’Un Toc de Rock, us he seleccionat el tema estrella de la banda sonora que per cert, va aconseguir el Disc d'Or, la cançó és "The Power of Love" i està a càrrec del grup Huey Lewis & The News, una banda creada a San Francisco i liderada per Huey Lewis, de veritable nom Hugh Anthony Gregg III, un músic nascut el 5 de juliol de l’any 1950 a la ciutat dels gratacels, a Nova York. De 1972 fins al 1979 Huey Lewis va tocar amb el grup Clover. Huey Lewis & The News que es va crear l'any 1979 i encara està en actiu, la banda estava integrat originalment per Huey Lewis com a cantant i harmònica, al costat de Sean Hopper (teclats i cors), Bill Gibson (bateria i percussió), Johnny Colla (guitarra, saxo i cors), Mario Cipollina (baix) i Chris Hayes (guitarra i cors), els dos últims ja no estan en el grup i per Huey Lewis han passat uns quants músics, entre ells John Pierce, Stef Burns, Marvin McFadden, Ron Stallings, Rob Sudduth, Johnnie Bamont, Jeanie Tracy i Linda Tillery. S'ha de reconèixer que el film "Back to the Future" encara avui segueix sent fresc i divertit, estant catalogat com una de les millors pel·lícules de ciència-ficció de tots els temps, havent recaptat més de 380 milions de dòlars en taquilla, l'èxit va propiciar una trilogia, si bé la segona part era molt dolenta, però la tercera es podia veure, i també es va fer una sèrie de dibuixos animats. 

Them – Baby, please don’t go 1964

Ara us porto una cançó que és un tema tradicional del blues, “Nena. No hi vaigis” va ser composada per Big Joe Williams l’any 1935 i ha estat versionada en moltíssimes ocasions, destacant les que va realitzar Sonny Boy Williams, The Yardbirds o la de Willy and The Poor Boys que era la banda paral·lela de Bill Wyman dels Stones i que vam escoltar fa uns mesos, sense oblidar les d'AC / DC, Muddy Waters, Aerosmith, Bob Dylan, Georgie Fame and the Blue Flames, Tom Petty, The Doors, The Animals, Tony Joe White, i moltes més, entre elles aquesta que us porto avui a Un Toc de Rock, a càrrec dels irlandesos Them, la banda liderada per Van Morrison que la van incloure en el seu primer single, editat al novembre del 1964, amb “Gloria” a l’altre cara. Curiosament va ser “Gloria” la cançó que es va convertir en el major èxit en la carrera de Them. Però i a suggeriment del seu manager Phil Solomon i Dick Rowe de la DECCA, van contractar com a músics de sessió per recolzar a Van Morrison en l'enregistrament del tema “Baby, please don’t go” a Jimmy Page, Peter Bardens i Bobby Graham. Them es va crear a Belfast a l'abril de l'any 1964 i estava integrada inicialment per Van Morrison a la veu i l'harmònica, Billy Harrison a la guitarra, Eric Wrixon al piano, Alan Henderson en el baix i Ronnie Millings a la bateria, però pel grup van passar altres músics com el baixista Raymond Sweetman, el guitarra Eric Bell i molts més, en total per Them van rotar més de 25 músics. Van Morrison i després de realitzar una gira 1966 per Estats Units en la que van actuar conjuntament amb The Doors interpretant el tema “Gloria” tots dos grups alhora, va abandonar Them que van seguir amb Kenny McDowell (ex-Mad Lads) com a cantant i canvis en la formació. Es van desfer en el 72, encara que van tornar a posar-se en marxa l'any 1979 gravant l'àlbum "Shut Your Mouth", tot i que no va tenir continuïtat. Per cert, la versió dels Them es va incloure a la banda sonora de la pel·lícula “Good Morning Vietnam”, del 1987.

Nuno Mindelis & The Double Trouble – The grass is greener 1999

La banda texana Double Trouble que estava integrada per Tommy Shannon (baix i guitarra), Chris Layton (bateria i percussions), Reese Wynans (teclat), Joe Sublett (saxo) i Darrell Leonard (trompeta), van ser el grup d'acompanyament del recordat guitarrista Stevie Ray Vaughan, al que escoltaren després, encara que abans de la seva mort, produïda en accident d'helicòpter ja havien trencat les seves relacions professionals i l'últim disc de l'insigne guitarrista el va gravar amb el seu germà Jimmy Vaughan. En aquesta ocasió el grup acompanya el guitarrista africà Nuno Mindelis, nascut el 7 d'agost de 1957 a Cabinda, Angola, encara que ell és blanc i d'origen portuguès, no heu d'oblidar que Angola va ser una colònia portuguesa fins a la seva independència. És clar que en algunes fonts el citen com brasileiro, possiblement pel fet d'haver gravat un àlbum amb temes clàssics de Brasil. Val a dir quan parlem de Nuno Mindelis que és un guitarrista genial al qual molts experts han comparat amb Jimmy Page, però autodidacta i que fins i tot les seves primeres guitarres se les va construir ell. Va estar molt influenciat per la música d'Otis Redding i els Booker T & The MG's, Nuno Mindelis va debutar discogràficament l'any 1991 amb l'àlbum “Blues & Derivados”. Aquest tema que us he seleccionat avui per compartir a Un Toc de Rock, “L'herba és més verda”,  l'he extret del seu àlbum "Blues On The Outside" que es va publicar l’any 1999 i va ser el seu cinquè disc, amb ell Nuno Mindelis es va presentar al 25è Montreal International Jazz Festival que es va celebrar ja al 2001.

Stevie Ray Vaughan & Double Trouble – Let me love you baby 1989

De l'àlbum "In step" que el guitarrista i cantant nord-americà Stevie Ray Vaughan va publicar el 6 de juny de 1989 i que va obtenir un Grammy per Millor gravació de blues contemporani, us he seleccionat per compartir ara a Un Toc de Rock aquest tema “Deixa’m estimar-te nena” que és una composició del contrabaixista de color Willie Dixon. El títol del CD que va ser reeditat l'any 1999 incloent cinc temes més, fa referència al procés de rehabilitació pel qual havia passat el músic, deixant finalment enrere els seus problemes amb les drogues i l'alcohol. Aquest àlbum va ser l'últim treball en el qual va comptar amb el grup Double Trouble que estava integrat en aquest enregistrament per Tommy Shannon (baix i guitarra), Chris Layton (bateria i percussions), Reese Wynans (teclat), Joe Sublett(saxo) i Darrell Leonard (trompeta). Va aconseguir el lloc 33 en la llista d'àlbums del Billboard i va superar les dos milions de còpies venudes als Estats Units, també va ser Disc d'Or a Canadà. L'any 1990 Stevie Ray Vaughan va gravar un àlbum en col·laboració amb el seu germà, el també guitarrista Jimmie Vaughan, firmant com The Vaughan Brothers, tots dos havien tocat junts també a The Fabulous Thunderbirds, el disc es va titular "Family Style", però aquest mateix any Stevie Ray Vaughan, nascut el 3 d'octubre de 1954 a Dallas, Texas, va morir en un accident d'helicòpter, quan participava en una gira amb Eric Clapton i estava tornant a Chicago, el 27 d'agost de 1990, van morir els cinc ocupants de l'aparell, segons l'informe policial l'accident es va deure a un error del pilot. Abans de començar en solitari va formar part de grups com Blackbirds, Paul Ray & The Cobras i The Nightcrawlers. Està catalogat per la revista Rolling Stone en el lloc 7, entre els millors guitarristes de tots els temps i en el 8 per Guitar World. Ell sempre va utilitzar guitarres i amplificadors Fender, bàsicament la Stratocaster del 59. Us donaré una dada curiosa, si en vida va gravar cinc àlbums en solitari, un d'ells en directe, i un amb el seu germà, després de la seva mort s'han publicat 11 discos més, entre recopilatoris, directes i rareses inèdites.

Hot Tuna – Angel of Darkness 2011

Dos músics molt inquiets Jack Casady (baixista) i Jorma Kaukonen (guitarra) (tots dos a la foto) que a finals dels seixanta, concretament l'any 1969, militaven en els Jefferson Airplane, van decidir posar en marxa un projecte paral•lel que van anomenar Hot Tuna. Se'ls van unir Will Scarlet (harmònica) i ocasionalment Marty Balin i Spencer Dryden que també tocaven amb els Airplane i van gravar un disc en directe ple de blues. Des de llavors la seva carrera s'ha enfocat més cap al rock i encara que mai han estat un grup massa conegut a Espanya, porten publicats més de vint àlbums als Estats Units. L'any 1974 Jorma Kaukonem (23 de desembre de 1940) i Jack Cassidy (30 d'abril de 1944) van abandonar definitivament a Jefferson Airplane per dedicar-se ja plenament a Hot Tuna, i pel grup han passat molts músics al llarg dels anys, entre ells Papa John Creach, Sammy Piazza, Bob Steeler, Michael Falzarano, etc. Encara que amb altibaixos i discos en solitari dels seus membres, Hot Tuna crec que encara segueixen en actiu. Aquest tema “Àngel de la Foscor”, escrit per Larry Campbell i Jorma Kaukonen, obria el seu disc "Steady As She Goes", publicat el 5 d'abril del 2011 i que és el seu últim treball d’estudi fins al moment. En aquest disc Hot Tuna són Jorma Kaukonen (cantant i guitarres), Jack Casady (baix), Barry Mitterhoff (mandolines) i Skoota Warner (bateria), comptant amb les col•laboracions de Larry Campbell (guitarres, steel, fiddle, violó, òrgan i cors) i Teresa Williams (cors).

The Hollies – Down on the run 1974

L'any 1974 els britànics The Hollies editarien l'àlbum "Hollies", conegut com "Hollies 1974" i del que us he extret aquest tema, escrit per Allan Clark que compartirem ara a Un Toc de Rock, encara que en 1965 ja havien publicat un altre disc que també es va titular "Hollies". En aquest disc del 74 també es va incloure la versió que van realitzar del "The Air That I Breathe" d'Albert Hammond i que ja hem escoltat en el programa en passades temporades. L'àlbum seria reeditat l'any 1991 en versió CD i remasteritzat, incloent cinc cançons més com bonus track, tot i que em sembla que va tornar a reeditar-se l'any 2006 i encara li van incloure un altre tema addicional. The Hollies eren un grup de Manchester creat a principis de 1960, encara que la majoria dels nois d'eren de Lancashire. Avui es troban en actiu, amb molts cambis a la formació, és clar, per The Hollies han passat més de vint músics al llarg dels anys. La primera formació va estar integrada per Allan Clarke (cantant), Graham Nash (guitarra i veus) que anys més tard s'incorporaria al primer super grup nord-americà de la història Crosby, Still & Nash, tots dos venien de The Deltas, al costat de Vic Steel (guitarres), Erick Haydock (baix) i Don Rathbone (bateria). Vick Steel deixaria al grup i va ser reemplaçat per Tony Hicks, mentre que Rathbone deixa el seu rol de bateria per a convertir-se en el representant i va ser reemplaçat per Bobby Elliot, provinent de Shane Fenton and The Fentons. Us explicaré una curiositat, l’any 1962 i quan The Beatles van començar a rutllar comercialment, The Hollies van passar a ocupar el seu lloc com a grup resident al The Cavern Club de Liverpool.

Mads Langer – You’re not alone 2011

Ara i des de l'àlbum "Behold" que el cantant, guitarra i compositor danès Mads Langer va publicar el 9 de maig de l'any 2011, aconseguint la segona posició al seu país, encara que va ser reeditat en versió “De luxe” ja en el 2012, sent llavors Disc d'Or, us he seleccionat el tema "No estàs sol" que compartirem a Un Toc de Rock. Però aquesta cançó, un dels grans hits en la carrera de Mads Langer, és una versió, va ser escrita per Tim Kellett i Robin Taylor-Firth i la van portar a l'èxit els britànics Olive en 1996 quan la van incloure a l'àlbum "Extra Virgin" , tot i que hi ha altres versions interessants de la cançó. Mads Langer va néixer a la població de Aabenraa, a Dinamarca, l'any 1984. És multiinstrumentista i més de la guitarra i cantar, també toca el piano, el melotrom i els sintetitzadors. Aquest jove artista és pràcticament un desconegut a Espanya, malgrat que porta publicats al seu país 6 àlbums d'estudi, 3 EP's i 21 singles.

Jake Bugg – Two fingers 2012

De nom complet Jake Edwin Kennedy Bugg i a cavall del folk i el pop, el jove cantant, guitarrista i compositor britànic va néixer a Clifton, a Nottingham, el 28 de febrièr del 1994. Aquesta cançó que us he seleccionat per compartir ara a Un Toc de RockDos dits”, us l'he extret del seu primer disc, un àlbum titulat simplement "Jake Bugg", produït per Iain Archer, Mike Crossey, Matt Prime, Crispin Hunt i Jason Hart. Es va publicar el 15 d'octubre del 2012 a través del segell Mercury Records i va debutar directament en la primera posició en les llistes angleses i també a les escoceses, arribant al tercer lloc a Irlanda i aconseguint ser Disc de Platí al Regne Unit, encara que als Estats Units només es va classificar en la posició 75 del Billboard. Aquest tema va ser el cinquè single que es va extreure de l'àlbum i va ser llançat com a descàrrega digital al Regne Unit el 7 de setembre de 2012, aconseguint la posició 28 en el Regne Unit. Va ser escrita conjuntament per Jake Bugg i Iain Archer. Jake Buggs va començar a actuar als 15 anys en bars i clubs de Nottingham i es va presentar a concursos i festivals, sent rebutjat en alguns per la seva curta carrera musical. De fet no va ser fins al 2011 que signaria contracte discogràfic i començaria a gravar les seves primeres cançons. En total porta publicats tres àlbums, l'últim "On My One" es va editar el passat 2016. 

Steve Rowland & The Family Dogg – Sympathy 1972

Els Family Dogg que ara escoltarem a Un Toc de Rock, van ser una banda, amb una gran qualitat vocal i curta carrera discogràfica. Estava integrada per un munt de components i tots ells cantaven. Liderats per Steve Rowland i l'anglès-espanyol Albert Hammond abans de llançar-se en solitari i que ja havia tocat amb les bandes espanyoles Los Flaps, Diamond Boys i el duet Albert & Richard. Altres components de Family Dogg van ser Mike Hazlewood, Christine Holmes, Doreen De Veuve, Pam "Zooey" Quinn, Ireen Sheer, Sue Lynn, Sherri Lynn i Pat Arnold. El seu primer disc va ser "A way of life" del que a Un Toc de Rock ja hem escoltat alguna cançó. Aquest tema que escoltem estava en el seu segon i últim disc "The view from Rowland's head" i crec que l'Albert Hammond ja els havia deixat i els liderava solsament Steve Rowland. Existeix una altra versió d'aquesta cançó interpretada pel grup Rare Bird que també va funcionar molt bé a nivell vendes. De fet a Espanya em sembla que només es va publicar en single la d'aquest últim grup, la dels Family Dogg crec que sols es va publicar a Anglaterra. Per cert, el grup espanyol Los Bravos tenen una cançó amb el mateix títol, però no té res a veure amb aquesta.

Anthony Hamilton – Ain’t no shame 2016

El cantant i compositor de color Anthony Hamilton va néixer a Charlotte, Carolina del Nord, el 28 de gener de de 1971 és una de les grans veus del nou soul que ha sorgit als Estats Units. Aquest tema “No és cap vergonya”, segon tall del CD i co-escrit per ell que us porto ara a Un Toc de Rock, us el he extret del seu últim treball discogràfic, l'àlbum “What I'm Feelin'”, novè disc d'Anthony Hamilton, el seu setè treball gravat en estudi i que es va publicar el 25 de març del 2015 a través del segell RCA amb pràcticament tots els temes escrits conjuntament per Anthony Hamilton i Mark Batson. El disc ha aconseguit la segona posició en les llistes de R & B del Billboard i el 15 en les de pop. Anthony Hamilton, com molts cantants de  soul, va començar cantant amb sols 10 anys en el cor de la seva església. Va ser conegut popularment fent els cors del tema "Po' Folks" del raper Nappy Roots i per això va rebre una nominació al Grammy com "Millor Col·laboració de Rap" al 2003, encara que ell havia debutat l'any 1996 amb l'àlbum "XTC". Per cert, a la banda sonora de la pel·lícula "American Gangster" sona el seu tema "Do you feel me".

Amy Winehouse – Me & Mr. Jones 2006

Va ser anomenada la Reina del Soul Blanc britànic, una dona que és el clar exemple que la fama consumeix fins a límits extrems i que el triomf, lligat a la joventut, costa molt d'assimilar. Per això i recordant que la mesura és la clau sempre per poder sobreviure a l'efímer triomf en el món de la música i altres similars i també que el reconeixement del públic és volàtil, poc de fiar i tal com te impulsen, et fan caure del pedestal o et consumeixes, com va ser aquest cas, escoltem ara a Amy Winehouse a Un Toc de Rock. Al meu modest parer, l'àlbum "Back to back", editat l’any 2006, va ser el millor disc en la carrera d'Amy Winehouse i d'ell us extrec aquest gran tema. Tot i que els informes que va facilitar la família de lacantant britànica sembla que confirmen les declaracions del seu pare i que Amy Winehouse (Londres, 14 de setembre del 1983 - 23 de juliol de 2011) estava "neta" quan va morir al seu apartament de Londres, és una cosa de la que jo dubto, la veritat. Les drogues i l'alcohol van consumir a aquesta estrella del soul blanc anglès, per mostra contenplau les fotografies que us he penjat del blog i us donareu immediatament compte del que dic. Jo sempre m'he negat a acceptar allò que després de la mort, el que s’en va sempre és bo, les coses negatives ho són, hagi mort el protagonista o estigui viu. Per descomptat és fàcil lloar el que s'ha anat, sobretot tenint en compte que des d'aquell moment ha deixat de fer la competència i ombra als que queden vius. És clar que cadascú és lliure de fer, referint-me al seu cos i la seva salut, el que vol i com em va dir en una ocasió Serrat  "Fer del seu cul un garatge", allà ells. Amy Winehouse va debutar l’any 2003 amb el disc "Frank". Amb la seva mort Amy Winehouse se suma a l'anomenat Club dels 27, en el què es troben artistes com Jim Morrison, Janis Joplin, Pete Ham de Badfinger, així com Robert Johnson, Brian Jones, Alexandre Levy, Jesse Belvin del grup The Shields, Louis Chauvin, Alan Wilson de Canned Heat, Jimi Hendrix, Pete de Freitas de Echo and the Bunnymen, Valentin Elizalde, Kristin Pfaff del grup Hole on militava l'esposa de Kurt Cobain de Nirvana, cantant i compositor que també va morir com tots ells, traumàticament als 27 anys, però la llista és molt més llarga, no s'acaba aquí. L'imatge a sota es una il·lustració vectorial que ens ha fet per Un Toc de Rock Jordi, el meu fill petit.

REO Speedwagon – Can’t fight this feeling 1984

Aquest tema, una de les grans cançons del grup nord-americà Reo Speedwagon, es va incloure a l'album "Wheels Are Turnin'" onzè disc d'estudi de la banda de hard rock i que es va publicar el 5 de novembre del 1984 a través d'Epic, un subsegell de CBS, de fet "No es pot lluitar contra aquest sentiment", escrita pel cantant i guitarra del grup, Kevin Cronin, va ser el gran hit del disc, es va editar en format single el 31 de desembre de 84 a Anglaterra i el 23 de gener del 85 en els Estats Units, aconseguint la primera posició del Billboard. En aquest enregistrament la banda estava integrada per Kevin Cronin (cantant i guitarra), Gary Richrath (guitarra), Neal Doughty (piano, òrgan i teclats), Alan Gratzer (bateria) i Bruce Hall (baix). Els Reo Speedwagon es van crear a Illinois, l'any 1967 i van prendre el seu nom del camió REO Speed-wagon, fabricat per la companyia nord-americana REO Motor Car Company. Van ser un dels grups de rock dur més populars als Estats Units durant els anys vuitanta gràcies a les seves moltes balades, encara que a Espanya mai van arribar a tenir un veritable ganxo comercial, malgrat que els seus discos també es van publicar aquí. Segueixen en actiu, tot i que portaven onze anys sense publicar res de nou fins que l'any 2007 van editar “Find your own way home”.  Actualment Reo Speedwagon són Kevin Cronin (cantant i guitarra), Neal Doughty (teclats), Dave Amato (guitarra solista i cors), Bruce Hall (baix) i Brian Hitt (bateria i percussió), tot i que pel grup han anat rotant un munt de músics al llarg de les dècades. Reo Speedwagon porten publicats 17 àlbums d'estudi, 7 en directe i 10 recopilatoris, a més un bon munt de singles.

Leonard Cohen – Hallelujah 1984

Acabaré Un Toc de Rock per avui amb una cançó icona dins de les cançons-himne i possiblement la més popular en la carrera del genial Leonard Cohen, amb permís de "Suzanne" i "El partisà". Cohen és un veterà que ens ha demostrat en el seus dos últims discos "Old Idees", publicat el passat 31 de gener de 2012 i “You Want It Darker” que es va editar l’any passat que la seva veu, bastant atrotinada de per si, estava cada vegada més trencada i que els anys no perdonen ni als genis . El canadenc Leonard Cohen la va incloure en el seu disc "Various Positions", que es va gravar al juny i va ser publicat l'octubre de 1984. Existeix per cert una versió genial d'aquest tema a càrrec del recordat Jeff Buckley. Leonard Norman Cohen, poeta, novel·lista i cantant canadenc, va néixer el 21 de setembre de 1934 a Mont-real i el 7 de novembre del passat any 2016, Leonard Norman Cohen, conegut artísticament com Leonard Cohen va morir a Los Angeles. Curiosament la seva carrera musical va començar quan es va traslladar als Estats Units l'any 1967 i va publicar l'àlbum “Songs of Leonard Cohen” Va començar com a poeta i escriptor i finalment es va decidir a posar música als seus poemes i cantar-los, encara que alguns van ser èxit en les veus d'altres intèrprets com Judy Collins o Jeff Buckley. Era membre de l'Ordre del Canadà i de l'Ordre Nacional del Quebec. El 1 de juny de 2011 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres que li va ser lliurat el 21 d'octubre del any 2015. Al 2005 Leonard Cohen va denunciar davant la justícia a la seva antiga representant Kelley Lynch, per desviament de fons, en total van ser 5 milions de dòlars que van desaparèixa dels comptes de Leonard Cohen. Al març de 2006, la justícia va fallà a favor del cantant i poeta, però Kelley Lynch va tocar el dos i crec que encara l'estan buscant, a ella i als 5 milions de dòlars que es va andur, és clar. Tot això va provocat en el cantant canadenc una crisi econòmica que el va obligar a realitzar una gira internacional que va ser suspesa per problemes de salut, sorgits precisament en un concert que va celebrar a València.

La dita per avui es del escriptor barceloní Noel Clarasó i Serrat (3 de desembre de 1899 - 18 de gener del 1985) que va dir:


“Quelcom haurà de dolent en la riquesa quan
a tothom li fa vergonya confessar que la té”

Tencaré per avui Un Toc de Rock, però us deixaré en companyía de totes les emissores per les que surto a l’aire dues vegades cada setmana o via internet, cas de que t’el descarreguis del blog, el facebook de Montse Aliaga o les webs d’aquelles emissores que ho permeten. Sóc Mario Prades i ara baixaré la barraqueta. Fins el proper programa.

Apa, ens veiem pel món

Mario Prades

No hay comentarios:

Publicar un comentario