El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

lunes, 30 de septiembre de 2013

Un Toc de Rock 08-03

Nota del Productor, realitzador i director:
Tots els programes  exposats  en aquest blog,
Disposen  d'un  enllaç  per descarregar-s’els,
sempre situat a peu de pàgina

Ens retrobem de nou i en aquest recorregut per la banda sonora de la nostra vida a través de la música dels últims cent anys, avui viatjarem per Espanya, però també ho farem a través dels Estats Units, Xile, Itàlia i per descomptat recalarem a Catalunya. Jo soc Mario Prades i des de la Xarxa d’emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten el programa, obro la barraqueta i començo posan en marxa els motors per realitzar aquest viatge per els nostres records, aquells que configuran una part important de la nostra banda sonora, ja ho deia Serrat, avui, avui pot ser un gran día. Per cert, la foto es va fer en el rodatge del film "Ben-Hur", però no surt a la pel·lícula, és clar..

Benvinguts a Un Toc de Rock

Chambao – Hoy puede ser un buen día 2005

Joan Manuel Serrat va escriure aquesta cançó carregada d'optimisme que avui utilitzaré per obrir el programa d'Un Toc de Rock, però com ja sabeu que jo soc molt transgresor i una mica gaberret, per tant ara no us he portat al Noi del Poble-Sec, aixó si, escoltarem una gran versió que ens arrivarà amb la veu de La Mary al front del grup Chambao, una banda de flamenc-pop creada al barri de Pedregalejo, a Màlaga que utilitza i bé l'electrònica. Aquest tema es va incloure en l'àlbum "Serrat... Eres único, Vol. 2" que es va publicar l'any 2005 i en el que un munt d'artistes, entre ells Juan Perro, Antonio Vega, Joaquín Sabina, Antonio Flores, Tahurez Zurdos, Lole y Manuel, Ketama, Kiko Veneno, Loquillo, Los Enemigos, RosarioDiego Torres, Umpah-Pah, Carlos Varela i crec que em deixo algun, realitzaven un tribut a Joan Manuel Serrat versionant les seves cançons. El grup Chambao està integrat per María del Mar Rodríguez Carnero, coneguda com La Mary (veu), Daniel Casañ (guitarra) i Eduardo Casañ (guitarra), els dos nois que són cosins, són els que realitzen les composicions de les cançons de Chambao. Per cert La Mary va superar un càncer del qual sembla haver-se recuperat bé i ja la veritat es que m’alegro per ella. L'any 2003 surt el seu primer disc en "Endorfinas en la mente" que va ser produït per Bob Benozzo, encara que un any abans havien publicat un treball dins de la línia chill out. En total la gent de Chambao han editat nou àlbums si ara a mi no em fallen les matemàtiques ni la memoria, si bé crec que el passat setembre van treure un nou disc..

Big Mountain – Baby te quiero a ti 1994

La banda nord-americana de reggae Big Mountain, creada l'any 1991 a San Diego, Califòrnia, es va col·locar en les llistes de mig món gràcies a aquesta versió que van realitzar l'any 1994 del gran èxit de Peter Frampton que l'havia publicat originalment al setembre de 1975 i la va incloure en el seu àlbum "Frampton". El single amb aquest tema, interpretat per el grup Big Mountain en anglès i a ritme de reggae, això si, va arribar a la sisena posició a Estats Units i a la segona a Anglaterra, superant l'èxit obtingut pel seu autor. Es va posar en l'àlbum "Unity", publicat el 19 de juliol de 1994 i que va ser el seu segon disc. Aquest tema es va incloure en la banda sonora del film "Reality bites" que va protagonitzar, també l'any 1994, l'actriu Wynona Ryder. El grup estava integrat en els seus inicis per Joaquin McWhinney "Quino" (cantant), Jerome Creu (guitarra), Gregory Blakney (bateria), Lance Rhodes (bateria), Manfred Reinke (teclats) i Lynn Copeland (baix). El grup nord americà Big Mountain es van donar a conèixer amb el tema "Touch My Light" que van publicar a l'estiu de 1993.
Els californians Big Mountain

Giusy Ferreri – Nunca te olvides de mi 2008

Nascuda a Palerm el 17 d'abril de 1979 i de veritable nom Giuseppa Gaetana Ferreri, aquesta jove cantant italiana va quedar en segona posició en el concurs Factor X a l’edició de l’any 2008. El tema que ara escoltem a Un Toc de Rock es trobava en el primer LP de Giusy Ferreri titulat "Gaetana" en aquest cas us la porto interpretada en castellà. La canço va ser escrita per el compositor i també cantant Tiziano Ferro. El single amb aquesta cançó es va clasificar en el primer lloc de les llistes italianes i es va mantenir 15 semanes seguides en aquesta posición. El llarga durada també es va clasificar en primera posició i va ser disc de Platí. La versión del álbum en castellà va editar-se un any més tard, al 2009. De fet Giusy Ferreri ha conseguit vendre casi un milló de discos des de que va començar i es una artista molt valorada. Ara us explicaré una curiositat, una cosa a la que soc molt aficionat. Resulta que abans de dedicar-se a la cançó Giusy Ferreri era caixera d'un supermercat. Voltes que dona la vida.

J. Teixi Band – Malo es 2007

La J. Teixi Band van incloure aquesta cançó plena de R & B i amb molt bons arranjaments de metall, en el seu àlbum "Voodoo Bar" que va ser publicat a través del segell DRO-Atlantic el 23 de gener de 2007. En aquest enregistrament van comptar amb la col·laboració de Juanma del Olmo, David Montes, Velma Powel i altres músics. La J. Teixi Band sorgeix de les restes de dos grans bandes de rock and roll dels vuitanta que van desaparèixer deixant el seu llegat musical, us estic parlant de Los Elegantes i Mermelada, tots dos grups han sonat al programa en diverses ocasions. La J. Teixi Band la formen Javier Teixidor (guitarra), Daniel Montemayor (baix), Emilio Galiacho (teclats) i  Antonio Melgar   (bateria). Es van crear l'any 1997 i des de llavors han tingut una bona carrera musical plena de discos molt interessants, encara que una mica allunyats de les emissores de ràdio fórmula, quelcom d'agrair encara que no representin altes xifres de venda ni una difusió massiva, però d'aquesta manera ells poden fer el que els agrada, bon rock i R & B. Van debutar amb "Blues Casino" (1998). Per cert, crec que va ser la seva cançó "Psycodelic Sally" la que va ser usada com a música per a un anunci de televisió, però no estic segur, per tant us diré el de sempre en aquests moments de dubte, no em feu gaire cas. Per cert, la J. Teixi Band te nou disc al mercat des de la primavera passada.


 The Ramblers – El Rock del Mundial 1962

Un dels grups pioners en això de fer rock and roll a Xile, van ser The Ramblers que es van crear al novembre de 1959. Inicialment el grup l'integraven Germán Casas (cantant), Óscar Soto (guitarra), Enrique Sorrel (baix), Romeo Bader (bateria i percussió) Jorge Rojas (piano), Álex Aparicio (trompeta), Francisco Arlegui (saxo), Jaime Escobedo (clarinet), Gustavo Vidal (trombó), Javier Jorquera (òrgan), Roberto Acuña (trompeta), Mario Martínez (baix) i Toly Ramírez (saxo tenor, saxo baríton i clarinet), tots ells posseïen experiència prèvia en altres grups i com a solistes, però per Los Ramblers han passat molts més músics, entre ells Juan Castillo (baix), Polo Salinas (cantant), Fernando Urrutia (guitarrista),  Gabriel Montecinos (cantant), Nelson Velazquez (saxo alt, clarinet), Piere Marcel (cantant), José Bravo (bateria) i Renato Munoz (saxo i clarinet). Amb motiu de la celebració de la Copa Mundial de Futbol de 1962 que va tenir lloc a Xile, el pianista i líder de Los Ramblers, Jorge Rojas Astorga, va compondre "El Rock del Mundial" i es va convertir en el gran èxit en la carrera de Los Ramblers, venent més de 80.000 còpies quan es va publicar i es calcula que porta venudes més de dos milions fins a principis del segle XXI. Jaime Escobedo va morir l'any 1965 a causa de complicacions gastrointestinals. Los Ramblers són una de les millors bandes sorgides a Xile i pràcticament uns desconeguts a Espanya, segueixen en actiu i realitzant gires per tota Sud-amèrica, principalment pel seu país i Argentina.

The Mavericks – Ven hacia mí 2013

Són la banda liderada per Raul Malo, un home que de “malo” només té el cognom, músic i cantant excel·lent que també va formar part del supergrup del tex-mex Los Super Seven. Els vaig conèixer en els noranta arran que el segell Universal va treure al nostre país una sèrie d'àlbums i recopilatoris d'un estil que van denominar New American Music i que no era res més que country amb tocs de rock and roll i tex mex, en el que van incloure a The Mavericks. Aquest tema, cantat en espanyol, s’ha inclos en el seu àlbum "In time" que han publicat a principis d'aquest any i que ha representat la tornada a l'estudi de gravació d'aquest grup que es va separar a finals del 2003. La producció del nou disc que es va gravar entre gener i febrer passat, ha estat a càrrec de Niko Bolas i el propi Raul Malo. El disc ha arribat al lloc 8 de les llistes de country i al 39 en les de pop. No havien gravat res de nou junts des de 1998, quan van publicar “Trampoline”. The Mavericks es van crear a Miami, l’any 1989 i van estar en actiu fins al 2003, encara que l'octubre del 2011 van tornar a reunir-se i van fer una gira l’any 2012. El seu líder i compositor, Raul Malo, va gravar també en solitari mantenint una interessant carrera pel seu compte. The Mavericks han col·locat fins el moment, 14 singles entre els 10 primers de les llistes del Billboard. The Mavericks son actualment i a part de Raul Malo, Eddie Perez (guitarra) que va substituir a Nick Kane, junt a Paul Deakin (bateria) i Robert Reynold (baix).

Melendi – De repente desperté 2012

Bona lletra la d'aquest tema que us he extret de l'últim treball de Melendi "Lágrimas desordenadas" que es va publicar el 13 de novembre de l'any passat. La veritat és que les lletres d'aquest àlbum de Melendi m'han sorprès per la seva profunditat i la temporada passada ja vam escoltar una cançó d'aquest disc, ara us porto aquesta en la qual Melendi ens parla de somiar amb un món utòpic i idíl.lic, clar que quan despertem ens adonem de quina és la realitat que ens envolta, la crua i dura realitat allunyada de somnis i fantasies. He de reconèixer que Melendi mai m'havia entrat musicalmente parlan, encara que també he de confessar que l'havia escoltat poc, de fet al programa no l’haviem posat mai, tret de la temporada passada i aixó que des de fa temps és un dels Amics d’Un Toc de Rock des del facebook que ens controla Montse. La veritat és que el àlbum no està gens malament. Aquesta cançó també em va impactar des de la primera vegada que la vaig escoltar i avui la compartirem a Un Toc de Rock, encara que per moments he de reconèixer que ara  Melendi em recorda a Joaquín Sabina. El seu nom complet és Ramon Melendi Espina i va néixer a Oviedo el 21 de gener de 1979. Va debutar l'any 2003 amb l'àlbum "Sin noticias de Holanda", però el reconeixement a la seva carrera va arribar l'any 2004 quan la seva cançó "Con la luna llena" va ser escollida com a sintonia i cançó oficial de la Volta Ciclista a Espanya 2004. La seva carrera és brillant i l’any 2007 va rebre el Premi a la Millor Gira en l'edició dels Premis de la Música que es van lliurar a Còrdova. Per cert, Melendi va estudiar a l'institut amb Fernando Alonso i al pilot de Fórmula I li va dedicar la cançó “El Nano”.

Duble Buble – Clàva’t 1987

La cançó donava títol al segon disc del grup català Duble Buble. La lletra d'aquest tema és de l'escriptora Maria Jaén, però en el disc trobem també textos de Quim Monzó i Ramon Barnils. A mí aquesta escriptora,  Maria Jaén, sempre m’ha fet gracia, sobre tot per que la vaig descubrir gracies a La Trinca que va fer servir el títul del seu llibre més popular per un skets a la televisió, es tracta del “Amorrada al piló” que crec va guanyar un premi de literatura erótica. Duble Buble, aquesta banda mixta era d'Osona i aquest va ser el millor LP de la seva curta carrera discogràfica, el va editar el Segell Audiovisuals de Sarrià l’any 1987. Tan sols van gravar tres discos i un recopilatori.  Formaven Duble Buble Mari Martínez (veu), Ramon Ferrer (guitarra), Jaume Coromina "Met" (veu), Lluïsa Latorre (teclats), Francesc Latorre (baix), Leonci Coromina "Fonso" (bateria) i un jove Pep Poblet (saxòfon i clarinet) que te una interesant carrera en solitari i a acompanyat a molts dels gran cantants i músics catalans els darrers anys. Duble Buble es va crear a principis dels 80 i es van desfer l’any 1989, si bé el 2007 van regrabar les seves cançons i van tornar a la carretera, encara que no us podrie dir si eren els mateixos components. Duble Buble van ser un dels grups que a finals dels 80 van participar en una gira anomenada "Música Viva" per petites sales de  Caralunya, patrocinada i subvencionada per la Generalitat, en un primerenc intent per promocionar el rock fet en català, posiblemente un sistema millor que el actual que consisteix en comprar les primeres trescentes copies de cada CD. La gira “Música Viva”, a Tarragona va recalà a la sala Va Com Va que en aquells temps es deia Quick Sala Platea i avui en dia ja no existeix. A part dels Duble Buble també hi eren Detectors, N’Gai N’Gai, Bocanegra, TR, Dioni Oliver, Grec, Octubre i crec que em deixo algú.
Els Duble Buble, Pep Poblet es el primer per l'esquerra

Companyia Elèctrica Dharma – Balada per a la mort d’una donzella 1986/1994

L'any 1994 el segell PDI va editar un doble CD titulat "20 Anys - Força Dharma" que recull el concert gravat en directe el 23 d'abril de 1994, al Palau Sant Jordi de Barcelona, per a celebrar els 20 anys de la Dharma i del que us he extret aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock i que es va incloure originalment, gravat en estudi, en l'àlbum "Correfoc", publicat l'any 1986. El 10 de maig de 1973, Pepe Aponte i Víctor Jou van inaugurar la sala Zeleste. Aquest local, va llançar i aixoplugar el moviment anomenat Rock Laietà o Ona Laietana, una de les iniciatives musicals més fèrtils de les que hi ha hagut a Catalunya. La Ona Laietana va sorgir al voltant de aquella antiga sala Zeleste, a Barcelona que inclus van fer un segell discogràfic. Es trobava situada en el carrer Platería, al costat de la Via Laietana, avui avinguda Pau Claris. Va ser igual que el Rock en Català sorgit a mitjans dels 80, un intent de donar validesa a la música feta aquí, prescindint d'estils que poguessin crear diferències i aglutinar tota la música feta a Catalunya, de l'estil que fos. Possiblement el grup amb un so més original dins del conjunt d'artistes que sorgien a la Ona Laietana sigui La Companyia Elèctrica Dharma. Resulta difícil encara avui en dia encasillarles i precisament per això quan van actuar a Nova York van impactar al públic americà amb estupendes crítiques, cosa que no van aconseguir en el mateix escenari ni Pegasus, malgrat la seva extrema i molt superior qualitat musical i és que la Dharma, precisament a causa del so del saxo, sonaven a catalans, a diferents, i no pretenien emular cap estil o so d'origen anglosaxó. La Dharma va sorgir a Sants i de fet encara tenen el seu local d'assaig al carrer Tenor Masini, per sota de l'estació del metro "Mercat Nou". Van sorgir d'una comuna hippy i van ser un dels grups triomfadors d'aquells recordats festivals Canet Rock que organitzava Josep Maria Mainat i els seus companys. L’embrió de la Dharma surgeix amb els tres germans Fortuny i el grup Els Llums que van debutar al Casino de Horta l’any 1967. Posteriorment i amb l’auge de la música folk Josep, l'Esteve i Joan Fortuny es van reconvertir en La Roda, amb  els seus amics Jordi Marigó al banjo i Francesc Granell a la guitarra. Van passar per diverses etapes i es van fer dir Fang i Disbauxa. L’any 1971 surgeix La Companyia Elèctrica Dharma, nom tret d’un llibre de Jack Kerouac. El primer gran festival en el qual va participar va tenir lloc al Les Palmeres, al seu i també al meu barri, a Sants, el 30 de juny del 1972, amb un cartell en què trobavem a Maria del Mar Bonet, Om, Baf, Fennech, Bueyes Madereros, Slo Blo, Jaume Sisa i Pau Riba. Ells van organitzarse llavors una comuna, pero en lloc de ser rural, es tractave d’una comuna urbana i va estar a Horta. L’any 1973 va ser rellevant per la DharmaCarles Vidal es va incorporar al grup com a baixista i en Joan Fortuny va passar al saxo, el so del qual va esdevenir a partir d'aquest moment l'element identificador de la banda. La Dharma va enregistrar el seu primer àlbum “Diumenge”, era l’abril de 1975. A mitjans del vuitanta i mentre actuavan a Cardedeu, Esteve Fortuny va sofrir una hemorràgia cerebral. Va morir a l'Hospital Clínic de Barcelona el 19 d'agost del 1986, als 32 anys. Si be i no se ancara la raó, a mi sempre en semblava recordar que havie mort després d’un concert a la Selva del Camp, a Tarragona. Quan semblaba que tot havie acabat i amb la inclusió de la petita del clan Fortuny, la Maria, van tornar als escenaris i a gravar. La Companyia Elèctrica Dharma està integrada per els germans Maria, Joan, Lluis i Josep Fortuny, junt a Carles Vidal i Pep Ríus. Ah! les fotos son de la seva actuació al Canet Rock 75.

Los Jaivas – Todos juntos 1972

Marxarem ara un altre cop cap a Xile per escoltar un dels millors grups del país, Los Jaivas, amb aquest tema que amb els anys es va convertir en tot un himne de pau i fraternitat per a la gent de parla espanyola d'Amèrica del Sud. És una de les cançons més populars d'Amèrica Llatina, tot i que la discogràfica quan es va gravar l'any 1972, va considerar que la cançó no tenia futur i la van incloure com a cara B d'un single amb "Ayer caché" a l'altra banda. Ho he dit en moltes ocasions i ho repetiré ara, masses vegades els AR de les cases de discos quan no estan ficant la pota és perquè l'estan canviant de lloc. "Todos juntos" que va ser el seu primer single i va representar el seu debut, és un cant de llibertat i amistat, una cançó de pau, encara que quan la van escriure no tenia cap sentit reivindicatiu, va ser el temps el que la va convertir en el que és avui dia, tot un himne. La lletra és del teclista Eduardo Parra, encara que com era habitual en ells la van signar com Los Jaivas, ara bé, es van alçar veus afirmant que s'assemblava massa a una cançó de Violeta Parra. El grup xilè Los Jaivas es va formar l’any 1963 a Viña del Mar, a la costa de Valparaíso i segueixen en actiu, encara que pel grup han anat rotant un munt de músics. Inicialment eren els germans Eduardo (teclats), Claudio (acordió i piano) i Gabriel Parra (bateria), juntament amb Guillermo Rivera Cotapos, Eduardo "Gato" Alquinta (guitarra) i Mario Mutis (baix). La seva obra, tot i el que molts consideren, no es pot considerar part del folklore xilè, han arribat a gravar discos molt progressius i simfònics, encara que sempre amb tocs andins. Per cert, en l'actual formació dels Jaivas, la bateria és una noia, Juanita Parra. Les fotografies del blog són de l'última etapa. Aquesta cançó és una de les essencials en tots els seus concerts i va ser utilitzada com a himne oficial de la VI Cimera Iberoamericana de Presidents en 1996.

Josep Thió – 5000 nits 2006

Ara a Un Toc de Rock anem a escoltar a l'ex-guitarra de Sopa de Cabra Josep Thió que va treure un àlbum genial l’any 2006, es va titular "5000 nits" i d'ell us extraiem aquest gran teman que donava títul. Una gran cançó que al meu parer és una de les millors del seu millor disc. Josep Thió no té una carrera discogràfica molt abundant, només tres discos dels quals aquest era el segon, després de la dissolució del grup gironí, al costat de Sau els millors del rock en català, tot i que cap dels dos està en actiu, ara bé jo tinc duptes sobre si els Sopa funcionen un altre vegada o no. Josep Thió va néixer a Barcelona l'any 1965. Sopa de Cabra va funcionar de 1989 a 2001. Vull aclarir ara una questió.Vaig rebre un correu d'una oient que em preguntava per l'origen de les fotografies exposades al blog. És simple. Veureu. Durant més de 13 anys vaig ser redactor i crític musical al Diari de Tarragona i també vaig treballar com a "Freelance" per a algunes revistes musicals especialitzades i altres que no ho són com "La Voz de la Costa Dorada". Sempre em va semblar una "putada" fer venir un fotògraf a un concert, amb els horaris d'aquests i tenint en compte l'hora en què finalitzen perquè al final, després de tirar un munt de fotografies, li publiquessin una i és clar, li paguessin UNA. Em vaig comprar màquina réflex, una Pentax de segona mà i em vaig dedicar a fer les fotos jo. Una altra font molt important són les discogràfiques que et remeten moltíssimes fotografies de promoció per tal que siguin utilitzades. En altres ocasions i quan no trobo material adequat el trec de les caràtules o l'hi demano als propis artistes que en gairebé tots els casos t’autoritzen el seu ús i també d'altres que em fan arribar amigues i amics, sobretot perquè, amb l'excusa de la foto, puntxi cançons d'aquells que a elles els agraden.

Pasión Vega – Bolero con ron 2011

La cantant madrilenya Pasión Vega, de veritable nom Ana María Alies Vega, nascuda el 23 d'abril de 1976 a Madrid, encara que criada a Màlaga, va publicar a finals de setembre del 2011, un disc titulat "Sin compasión", produït per Jacobo Sureda i del qual us extrec aquest tema, un agradable i sensual bolero per tancar Un Toc de Rock per avui i en el qual ella ens diu que "amb alcohol un boleet és menys bolero". Ha estat compost per Jesús Bienvenido que em sembla que col·labora en el tema, però no ho tinc massa clar. Els seus inicis van ser molt en la línia de la vella escola ja que ella es va dedicar a partir de 1992, a presentar-se a tots els concursos que s'organitzavan i va guanyar uns quants abans de començar a gravar, cosa que va feramb l'àlbum "Un toque de distinción" de 1996. El 16 de novembre de 2007 va realitzar un concert conjunt amb Mònica Molina al Palau dels Esports de Santander, titulat "Pasión con Mónica", en què les dues cantants interpretaven temes dels seus últims treballs fins aquell moment, cantant a duo "La gata bajo la lluvia", l'èxit de Rocío Durcal. Pasión Vega sempre ha sabut envoltar-se de bons músics col·laboradors, entre ells cal destacar el recordat Josep Maria Bardagí, Josep Mas "Kitflus", Ricard Miralles, Víctor Merlo, Pere Bardagí, així com els productors Pancho Varona, José A. Romero i Antonio García de Diego.Pert cert, Pastora Vega horas d'ara ja deu tindre disc nou al carrer.

La frase per acabar el programa la va dir el militar realista José Tomás Boves, l'enemic de Simon Bolivar en la seva lluita per la independència dels pobles sud-americans. Va manifestar:


"La deslleialtat és el pitjor crim que pot cometre
l'home contra l'home”

Conclou per avui Un Toc de Rock, però abans de fotre el camp us deixo amb bona companyia, la de La Xarxa d’emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten el programa. A reveure.

Apa! Ens veiem pel món.

Mario Prades