El Blog de Mario Prades

Posa't en contacte amb mi mitjançant el correo electrònic: tocderock@hotmail.com

martes, 24 de septiembre de 2013

Un Toc de Rock 08-02

Nota del Productor, realitzador i director:
Tots els  programes  exposats  en aquest blog,
Disposen  d'un  enllaç  per descarregar-s’els,
sempre situat a peu de pàgina

Avui sortirà a l'aire el segon programa de la vuitena temporada de Un Toc de Rock que mantindrà la mateixa tònica de la passada, dos programes setmanals, un amb cançons en llengües peninsulars i un altre de més enllà les nostres fronteres. Recorrerem junts un món ple de música amb el que espero revifeo records, temps passats que no sempre pel fet de ser llunyans significa que siguin millors o pitjors, són una part de la nostra banda sonora, amb els nostres encerts i les nostres ficades de pota. En el programa d'avui i per començar escoltarem un disc publicat aquest any, però es tracta d'un nom mític del rock britànic, hi haurà country, simfonisme, pop, rock, funky-jazz, fins i tot escoltarem a un actor de fama internacional que també canta. Per tant i des de la Xarxa de Comunicació Local i aquelles emissores que emeten el programa, obro la barraqueta dient allò de

Benvinguts a Un Toc de Rock

Rod Stewart – Can’t stop be now 2013

Començarem el nostre viatge musical escoltant una cançó extreta del darrer treball discogràfic del britànic Rod Stewart, un àlbum titulat "Time" que es va publicar el passat 7 de maig. Curiosament aquest disc es va publicar a Anglaterra el 13 de maig, el 8 a Japó i el set als Estats Units i Canadà. Com podreu comprovar no es van posar d'acord ni van coordinar una sortida conjunta. És el primer disc amb cançons noves de Rod Stewart des que va editar "Human" l'any 2001. Els altres discos que ha anat traient contenien versions o grans èxits. Trobem un total de 12 cançons, 11 d'elles composades i produïdes pel mateix Rod Stewart i "Picture in a Frame" que és una versió de Tom Waits. En la composició d'aquest tema que us he preparat va col·laborar Kevin Savigar. Rod Stewart va néixer el 10 de gener de 1945 a Highgate, Londres i el seu naixement va ser sonat ja que en el moment en què va arribar al món una bomba volant alemanya va caure just a la comissaria situada a la cantonada del carrer on vivien. Té una carrera que lucina i dels seus 61 singles, 31 han estat en el top 10 i sis han sigut número 1. Rod Stewart va començar en solitari per la Costa Blava francesa, però va ser expulsat del país per gamberro. Va formar part de diversos grups, entre ells The Brian Augen Trinity, Jimmy Powell & The Five Dimensions, The Soul Agents, Steampacket, la Jeff Beck Band, Shotgun Express i Faces que es va crear de les restes del Jeff Beck Group i Small Faces. Faces va ser una de les grans bandes britàniques i formavan el grup Rod Stewart com a solista, Ron Wood a la guitarra, Ian McLagan als teclats, Kenny Jones a la bateria i Ronnie Lane al baix. Rod va començar a gravar en solitari, encara que sense deixar als Faces fins que una carrera va absorbir a l'altra i la seva trajectòria com a cantant solista es va consagrar amb "Atlantic crossing", el seu sisè àlbum d'estudi.

Supertramp – The Logical song 1979

El grup Supertramp que es van crear l'any 1969, ha estat un dels líders del simfonisme britànic al llarg dels seus molts anys d'existència i en la seva carrera cal destacar aquest tema que escoltarem ara, un dels més populars de Supertramp. Es trobava en l'àlbum "Breakfast in America" i el single es va editar al juny de 1979. La cançó va ser escrita per Rick Davis i Roger Hodgson que també és el cantant del tema. Va arribar al sisè lloc del Billboard mantenint-se tres mesos en llistes i sent 4 vegades Disc de Platí, al Canadà va arribar al primer lloc. Curiosament els discos de Supertramp pràcticament sempre s'han classificat millor als Estats Units que a Anglaterra, on aquest va arribar a la  setena posició. L'àlbum "Breakfast in America" es va publicar el 29 de març de 1979 i els músics en aquest enregistrament són Rick Davies (teclats, cantant i harmònica), John Helliwell (saxo, veu i woodwinds que és una mena de flauta), Roger Hodgson (guitarra, teclats i catante), Bob Siebenberg (bateria) i Dougie Thomson (baix), col·laborant Slyde Hyde al trombó i la tuba. Es va gravar entre maig i desembre de 1978 en els estudis The Village Recorder de Los Angeles. Per cert, l'àlbum a Espanya va ser doble Disc d'Or. Supertramp es van desfer l'any 1988, encara que van tornar, amb canvis en la seva formació, l'any 1996, per dissoldres el 2002. Tot i que al 2010 encara van tornar un altre vegada a la carretera i crec que segueixen en actiu.

Ronnie Milsap – Smoky mountain rain 1980

Aquesta cançó va ser escrita per Kye Fleming i Dennis Morgan i la va gravar al setembre de 1980 el cantant de country nord-americà Ronnie Milsap. El single va ser número 1 del Billboard al desembre del mateix any a les llistes de country i a les de pop, en aquesta última es va mantenir dues setmanes. En les de l'any va pujar al 16. Es va incloure en un àlbum recopilatori titulat "Greatest Hits" que va ser dues vegades Disc de Platí. El seu nom complet és Ronnie Lee Milsap i va néixer el 16 de gener de 1943 a Robbinsville, Carolina del Nord. Cantant, pianista i compositor, Ronnie Milsap és cec. Un trastorn congènit el va deixar gairebé cec del tot. Abandonat per la seva mare quan era nen, va ser criat pels seus avis a Smoky Mountain fins als cinc anys, llavors el van enviar a l'Escola Governor Morehead per a Cecs a Raleigh. Durant la seva infància va perdre la poca visió que li quedava i finalment els metges van haver d’extirpar-li els dos ulls. Es va aficionar a la música escoltant emissores a la nit i allò va crear en ell les ganes d'emular als ídols que escoltava. De fet en molts concerts i discos ha retut homenatge a Ray Charles, Little Richard, Jerry Lee Lewis i Elvis Presley. Va començar a tocar diversos instruments, sobretot el piano, als set anys. Per cert, us explicaré una anècdota, va començar a actuar professionalment formant part de la banda de JJ Cale.

Alan Jackson – A house with no curtains 1996

A Espanya la discogràfica Universal va publicar a principis dels noranta una sèrie de CDs que va englobar sota l'etiqueta "New American Music" i que no era altra cosa que artistes que interpretaven una barreja de country, rock i pop. Entre ells vam descobrir a Alan Jackson, aquest genial intèrpret de country del qual escoltarem ara a Un Toc de Rock aquest tema que us he extret de l'àlbum "Everything I Love", editat l'any 1996 i que va ser compost per Alan Jackson i Jim McBride. Aquesta cançó es va classificar en el lloc 18 en les llistes de country del Billboard i es va mantenir unes quantes setmanes en aquesta posició, curiosament va ser la cara B d'un single amb "There Goes" a l'altra banda. Alan Jackson és un dels grans del country al seu pais, va néixer el 17 d'octubre de 1958 a Newnan, Geòrgia i ha venut més de 90 milions de discos. Des de 1989 Alan Jackson porta els mateixos músics d'acompanyament: Monty Allen (gutarra acústica i veus), Scott Coney (gutarra, baix i banjo), Melodie Crittenden (cors), Robbie Flint (guitarra), Danny Groah (guitarra), Mark McClurg (violí i cors), Bruce Rutherford (bateria), Joey Schmidt (teclats), Roger Wills (guitarra i baix) i Jesus Beltran (guitarra i cors), però en aquest enregistrament van col·laborar un munt de gent. Voleu una curiositat? Alan Jackson és cosí del jugador de beisbol Brandon Moss.
A sota fotos d'Alan Jackson en concert

Alabama – Feel so right 1981

Posarem un altre toc de country al programa escoltan a Alabama, un dels bons grups nord-americans a cavall del country i el rock del sud, encara que poc coneguts a Espanya, com sol succeir amb estils poc habituals en les llistes de ràdio-fórmula aquí al país. Creats l’any 1969, Alabama van sorgir a la població de Fort Payne, a l'estat d'Alabama del que van adoptar el seu nom artístic. Els fundadors del grup van ser Randy Owen (cantant i guitarra) i el seu cosí Teddy Gentry (baix i cors), als quals se'ls va unir Jeff Cook (guitarra solista, fiddle i teclats), tots ells estudiaven junts en la Universitat d'Estat, a Jacksonville. Aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock, va aconseguir la posició 77 en les llistes de pop del Billboard l’any 1981, però estic parlant de les de l'any ja que va ocupar la primera posició a l'estiu del 1981 durant diverses setmanes. Es va publicar en single l'1 de maig de 1981 i aquest tema “Se sent tan bé”, l'havia composat Randy Owen quan només tenia 18 anys. Alabama tenen una discografia que impressiona, 23 o 24 discos d'estudi, 2 directes, 8 recopilatoris de grans èxits, 65  singles dels quals 33 han estat número 1 i 26 vídeos musicals. Malgrat el que us he dit que són poc coneguts a Espanya, val a dir que alguns dels seus discos es van editar aquí i jo els vaig descobrir en comprar en les rebaixes d'una gran superfície aquest LP al que la cançó "Feel so right" donava títol i que va ser quatre vegades disc de Platí als Estats Units. En aquest àlbum el quart component va ser Mark Herndon a la bateria, però en aquesta gravació van col·laborar també Willie Rainsford als teclats, Leo Jackson (guitarra), Billy Reynolds (guitarra), David Smith (baix) i uns quants músics més. Els arranjaments de corda i la direcció van estar a càrrec de Kristin Wilkinson.

Salasso – Meet me on the corner 1983

Aquest tema que escoltem ara a Un Toc de Rock, és una versió de l'èxit del grup britànic Lindisfarne i algunes fonts diuen que originalment es titulava "Texas woman", però en un grans èxits de Lindisfarne està titulada així mateix “Meet me on the corner”. A Un Toc de Rock ens la porten avui Salasso, un grup suec a cavall del country, rock and roll i el pop. Es tracta d'un enregistrament de l'any 1983 que es va incloure a l'àlbum "Rock'n'roll the country ways". El grup Salasso eren el guitarra i cantant Frank Sjöström, al costat de Greger Agelit (guitarra i cors), Susanna Westman (flauta i cantant), Hasse Andersson (baix i cors) i Folke Lundmark (bateria i percussió). L'àlbum va ser produït per Kenth Larsson. Poc us puc dir del grup tret que peten molt bé, El líder Frank Sjöström va formar part posteriorment del grup The Jack Daniel's Band al costat del guitarra i cantant Thomas Ahlberg.

Sniff’n’the Tears – Driver’s seat 1978

Els Sniff’n’the Tears són una banda britànica que va tenir el seu major moment de glòria a principis dels 80. Mark Knopfler sempre va dir que quan acomençaven els Dire Straits imitaven als Sniff'n'The Tears, banda liderada pel cantant, compositor, pintor i també dissenyador gràfic Paul Roberts. El seu major hit va ser la cançó "Driver's Seat" del 1978 i que escoltem ara. Per cert, la seva primera demo la van gravar a França l’any 1973. Aquest single va aconseguir la posició 15 en les llistes del Billboard l'any 1979 i es va incloure en el seu primer LP titulat “Fickle Heart”. Sniff'n'The Tears el formaven en aquest disc Paul Roberts cantant i guitarra junt a Loz Netto i Mick Dyche a les guitarra i cors, Mike Taylor als teclats, Nick South s’encarrega del baix i Noel McCalla als cors. Van contar a les gravacions amb tres bateries Paul Robinson, Richard Bailey i Richard Marcangelo. La producció va estar a carrec de Steve Lipson. Sempre van tenir problemes amb els bateries per la qual cosa Roberts utilitzava habitualment músics d'estudi. El grup es va desfer a principis dels 90 si bé es van refer en aquest nou segle. Per cert que les portades dels seus discs, autèntiques obres d'art, les realitza el mateix Paul Roberts que va néixer a Tiverton, Devon, l’any 1948. Al blog os he possat algunes per que les disfruteu.

Steely Dan – Do it again 1972

Steely Dan van ser un dels millors grups sorgits de la fusió del rock, el jazz i el funky. A partir de 1974 van deixar les gires i es van dedicar solsament a treballar en estudi, centrant-se la banda en els seus dos líders Walter Becker i Donald Fagen i comptant per a les seves gravacions amb bons músics d'estudi com Michael McDonald i Steve Gadd. Durant els anys 70, els seus discos mostraven una gran qualitat i es venien molt bé, però l'any 1981 es van desfer i cada un d'ells es va llançar pel seu compte si bé la carrera de Donald Fagen va ser més exitosa. Steely Dan va tornar l'any 2000 publicant "Two against nature", des de llavors no han parat de treballar, realitzant gires i amb nou discos, de fet han publicat set àlbums, entre discos d'estudi, directes i recopilacions. Aquest tema us ho hem extret del CD "The very best of Steely Dan" que va veure la llum el 2009 si bé es trobava originalment en el  álbum de debut de Steely Dan, del 1972, titulat “Can't Buy a Thrill” i el single va arribar al lloc 6 del Billboard. Hi ha una gran versió a càrrec del músic de jazz-fussion brasileiro Eumir Deodato, un brillant teclista que és va fer famos internacionalment quan va gravar “Asi habló Zarathustra 2001”. També la van versionar Waylon Jennings, l’austriac Falco, The Art of Noise, Paul Hardcastle i uns quans més.

Stevie Wonder – I just called to say I love you 1984

Hi ha cançons que passen a la història de la música perquè es van incloure o formaven part de la banda sonora d'una gran pel·lícula, pero en moltes ocasions i hi ha pel·lícules que només es recorden en l’actualitat per les seves cançons. Aquest és el cas de "The Woman in Red", un film del qual avui només recordem la cançó, aquest gran gran tema del cantant, pianista i compositor de color, invident, Stevie Wonder que va començar com a nen prodigi, però va saber mantenir-se en la seva posició. Ara l’escoltarem juntets a Un Toc de Rock. Possiblement i parlan de la pel·lícula, els més espavilats recordin a la exultant Kelly LeBrock i potser a Gene Wilde que feia de Gene Wilde, però I l'argument? A part de saber que la pel·lícula anava d'un tipus que volia beneficiar-se a una noia sensacional. Qui se'n recorda? Dons el director va ser el mateix Gene Wilde que al meu parer, excepte "El jovenet Frankestein" i potser "No hem parles que no et vec", no em vénen ara al cap, cap altres films destacables en la seva trajectòria com a actor. Stevie Wonder es invident, va néixer a Seginaw, Michigan, un 13 de maig de 1950 i va començar com a nen prodigi, sent un dels artistes més venedors del segell Tamla Matown.

Tina Turner – Pivate dancer 1984

Anna Mae Bullock, veritable nom de Tina Turner, va néixer a Nutbush, Tennessee, el 26 de novembre de 1939 i els seus gens són barreja de negre, blanc i pell roja. Cantant, compositora, ballarina i actriu, porta més de cinquanta anys donant canya. Quan va començar i formava duet amb el seu marit, el maltractador Ike Turner (tot dos a la foto), portaven un grup de ballarines anomenades The Ikettes que mai acaben les gires, ella les s'esgotava i més d'una decidia abandonar abans d'acabar i això que a més de ballar, Tina també cantava. Tina Turner ha guanyat 8 Grammy i ha venut més de 180 milions d'àlbums a tot el món. L’any 2008 va abandonar el seu retir per recórre el món amb la seva gira "Tina!: 50th Anniversary Tour" que es va celebrar l’any 2009 i va ser una de les més rendibles de la història de l'espectacle. Aquest tema donava títul al seu àlbum "Private dancer" que es va editar el 29 de maig de 1984 ha estat un dels seus millors discos des del seu divorci, aconseguin 5 discos de Platí només als Estats Units. Es calcula que del álbum es van vendre més de 20 milions de còpies a tot el món. De fet es l’àlbum que no sols liva tornar la popularidad, la va encumbrar fins el punt de ser reconeguda como La Reina del Rock. En una de les varies entrevistes que li he fet, li vaig preguntar una vegada a Tina Turner que opinava de que es digués d'ella que tenia les millors cames del rock, la cantant es va fer un fart de riure, però em mirava d’aquesta forma coqueta i picarona de mirar que tenen les noies quan els hi dius alguna cosa que els ha agradat sentir. Per cert, en el tema que dóna títol al LP i que escoltem ara a Un Toc de Rock, col·labora Mark Knopfler que crec, si no em falla la memòria, va ser l'autor de la cançó “Private dancer”.

Tom Jones – Sixteen tons 1967

Una de les més poderoses veus del pop britànic de la dècada dels seixanta va ser Tom Jones, anomenat El Tigre de Gal·les. Us he seleccionat aquest tema que és tot un clàssic del country folk americà i que a Espanya va ser el gran èxit de Josep Guardiola que val a dir, la va bordar. La cançó va ser portada a l'èxit en 1946 per Tennessee Ernie Ford, encara que ja havia triomfat anys abans en la veu del seu autor, el cantant Merle Travis, encara que algunes fonts afirmen que el veritable autor del tema va ser George S. Davis. Hi ha una altra gran versió a càrrec de Frankie Laine. Tom Jones  realitza una estupenda adaptació que es va incloure en l'àlbum "Green green grass of home" de 1967 que es va reeditar en versió CD l'1 de juliol de 1991,però jo us l'he extret del recopilatori "Gold", si bé la cançó s'ha inclòs de fet en un munt de grans èxits i recopìlatoris seus. De nom complet Sir Thomas Jones Woodward, està en possessió de la Excelentísima Ordre de l'Imperi Britànic, havent estat nomenat Cavaller per la Reina Isabel II el 29 de març de 2006. Tom Jones va néixer a Treforest, Pontybird, una ciutat prop de Cardiff, a Gal·les, el 7 de juny de 1940. Per cert, amb tot i el que es diu dels seus origens, Tom Jones mai va treballar de miner. Aixó si, la seva veu es "una mina". Abans d’acabar us dire que els cales que Tom Jones va guanyar amb les vendes del seu primer single amb la cançó “No es res extrany”, els va destinar a comprar una casa per la seva mare.


Van Morrison – Born to sing 2012

El genial cantant, compositor, saxofonista i productor irlandès Van Morrison que es va donar a conèixer sent líder del grup Them, va publicar l'any passat un àlbum al que aquesta cançó carregada de blues, d'alguna manera li va donar títol "Born To Sing No Pla B". El disc es va editar a través del segell Blue Note Records el 2 d'octubre del 2012 és el 34é treball d'estudi i va debutar entrant al lloc 10 del Billboard. Va ser produït pel propi Van Morrison i es va gravar a Belfast. Aquest ha estat el primer àlbum amb temes nous de l'irlandès que feia cinc anys que no gravava material inèdit. La veritat és que les lletres dels temes són molt més compromeses socialment d'allò a lo que ens té acostumats Van Morrison, encara que aquest va aclarir que no s'ha tornat un cantant de protesta, ell només observa el que passa al seu voltant i ho reflecteix en les seves lletres. En aquest disc Van Morrison reprèn el saxo que feia anys no tocava ell en els seus discos, a més del piano, la guitarra i cantar, al costat de Paul Moran (órgano Hammond, trompeta, piano y teclados), Alistair White (trombó), el genial saxofonista Chris White que també toca el clarinet, Dave Keary (guitarres), Paul Moore (baix) i Jeff Lardner (bateria i percussió). George Ivan Morrison va néixer el 31 d'agost de 1945 a Irlanda del Nord, a Belfast, una ciutat a la qual els anglesos anomenen Londonderry, cosa que cabreja bastant als irlandesos i els hi resulta fins i tot ofensiu. Va ser el líder del grup Them del 1964 al 1966 i amb ells va gravar una de les cançons mítiques del rock, "Glòria" que va composar ell mateix. Tot i ser un bon saxofonista i haver tocat l'instrument en molts dels seus discos, feia anys que no el feia servir tocan-lo ell i porta un o dos saxofonista professional en les seves gires i enregistraments.

Bruce Willis i Danny Aiello – Would you like to swing on a star 1991

Ara anem a escoltar a un altre actor que també posseeix una interessant carrera com a cantant paral·lelament a la que manté amb el Setè Art. A Bruce Willis ja el vem escoltar cantar a la banda sonora de la sèrie "Llum de Lluna" que va protagonitzar i allí, almenys a mi, em va començar a sorprendre. Aquesta cançó en la que Bruce Willis compta amb la col·laboració de l’actor Danny Aiello i que està plena de swing, si be ell musicalmente es molt rocker, es va incloure a la banda sonora del film “El gran falcó” de l’any 1991, on la cantant tot dos actor mentres fan un robatori. Bruce Willis ha gravat uns quants àlbums, sobretot interpretant R & B i rock. Quan es dedica a la música es diu Bruce Willis and The Accelerators. Encara que de nacionalitat nord-americana, Bruce Willis va néixer a Idra-Oberstein, Alemanya, 19 de març de 1955. Se'l considera un dels actors protagonistes més rendibles del cinema americà ja que es calcula que les seves pel·lícules han arribat a recaptar més de 3.000 milions de dòlars en taquilla. Com estrella del rock Bruce Willis no és el mateix, però jo estic convençut que a ell li és ben igual ja que a la música es dedica bàsicament per diversió, com molts altres companys i companyes de Hollywood. A Un Toc de Rock jo us he anat presentant uns quants i he anat madurat l’idea des de el principi del programa i se'm passa pel cap, la bola de pensar, que un dia d'aquests us podria preparar un programa en el què només escoltaríem a actors i actrius que a més han cantat o canten. Pot ser interessant, no?
Bruce Willis i Danny Aielo cantant la cançó a la pel·lícula

America – I need you 1971

Tancarem el programa d’avui escoltan a una bona banda, America. Eran una tercet que emulant a Crosby, Still & Nash, van sorgir a Anglaterra, tot i que Gerry Beckley (12 de setembre de 1952, Fort Worth, Texas) i Dan Peek (1 de novembre de 1950, Panama City, Florida), eren nord-americans i juntament amb el britànic Dewey Bunnell van crear aquest bon grup anomenat America. La carrera d'America va estar marcada per bones cançons que van pujar a les llistes com "Sister Golden Hair" que també la van grabar en castellà, "Ventura Highway", "Tin Man", "Daisy Jane" o "Lonely People", però el seu gran èxit va ser "A horse with no name" que els va donar a conèixa i es trobava en el seu primer LP  "America", editat l’any 1971 que va ser número 1 als Estats Units durant 5 setmanes i va pujar al 14 a Anglaterra superant el milió d'unitats venudes. Era el mateix disc del que us he extret aquest tema i que és una composició de Lennon/McCartney que ja van gravar The Beatles molt abans. En la gravació de les cançons d’aquest llarga durada d'America van col·laborar Dave Atwood (bateria), Ray Cooper (percussió), Kim Haworth (bateria) i David Lindley (guitarres). Dan Peek va deixar el grup el 1977 i va morir el 24 de juliol de 2011 a les Illes Caiman, als 60 anys d'edat. Els seus dos companys encara segueixen mantenin America en actiu.

La dita d’avui es del gran poeta Antonio Machado que va manifestar en un dels seus poemas:


“Tot neci confon valor i preu”

Tanquem per avui Un Toc de Rock i abans de tocar el dos us deixaré amb la companyia de la Xarxa de Comunicació Local i també totes aquelles emissores que emeten el programa. Jo soc Mario Prades i aixó ha sigut tot per avui.

Apa! Ens veiem pel món.

Mario Prades



No hay comentarios:

Publicar un comentario